Chaos okolo zmluvy s Ruskom pokračuje. Matovič ju nečítal

TA3 TASR
16.4.2021 00:30

Zmluva je stále utajená a chaos pokračuje. Tak sa dá nazvať aktuálna situácia v súvislosti s ruskou vakcínou Sputnik V. Prezidentka Zuzana Čaputová tvrdí, že Matovič o vrátení ruskej vakcíny nehovoril pravdu. Doplnila, že zmluva by mala byť zverejnená.

"Podľa môjho názoru ide o zmluvu, ktorá by mala byť príslušným spôsobom zverejnená. Je na rozhodnutí toho, kto zmluvu uzavrel, aby k tomu urobil všetky kroky," povedala vo štvrtok vo svojom vyhlásení prezidentka republiky Zuzana Čaputová, ktorá vyvrátila aj Matovičove tvrdenia, že Moskva žiada vakcíny vrátiť, pretože sme Sputnik V testovali v necertifikovanom laboratóriu. "Toto tvrdenie nie je pravdivé a teda dôvodom požiadavky na vrátenie bola iná skutočnosť," uviedla hlava štátu. S jej stanoviskom súhlasí aj ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Expremiér na tlačovej besede priznal, že zmluvu nečítal. "Myslí si", že ju podpísal exminister zdravotníctva Marek Krajčí. Na zverejnenie podľa neho musia súhlasiť obe strany, posúdia ho právnici. Do Moskvy podľa svojich slov išiel, aby SR definitívne neprišla o Sputnik. Ako vicepremiér bol podľa neho poverený predsedom vlády. Nežiadal žiadne dokumenty, keďže požiadavka vychádzala zo stanoviska Zuzany Baťovej, riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv, ktorému neverí. Na rokovanie v Budapešti si nezobral slovenských diplomatov, lebo chceli "maximalizovať možnosť úspechu", obhajoval svoje činy Matovič.

Zverejnenie zmluvy k nákupu očkovacej látky Sputnik V medzi Slovenskom a výrobcom vakcíny ministerstvo zdravotníctva aktuálne analyzuje. Povedala to hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský po nástupe do funkcie od začiatku zodpovedne a rozvážne rieši zdedenú problematiku ohľadom vakcíny Sputnik V so zreteľom cieľa bezpečného očkovania ľudí na Slovensku," uviedla.

Čiastkové informácie vzhľadom na aktuálne zmluvné podmienky komentovať v tejto chvíli MZ SR nemôže. Tvrdí, že jeho cieľom je čo najskôr zaočkovať bezpečne ľudí na Slovensku a čo najskôr vytvoriť kolektívnu imunitu, aby sme sa ako spoločnosť vedeli voči vírusu účinne brániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok