Od Nicholsonovej po očkovanie učiteľov. Top udalosti týždňa

TA3 HM
14.2.2021 17:00

Deti sa vrátili v čase šírenia nebezpečnej mutácie do škôl, cez víkend sa začalo očkovanie učiteľov a vláda aktualizovala COVID automat. Lucia Ďuriš Nicholsonová končí po rokoch v SaS. Exsiskár Böhm z kauzy Judáš sa zastrelil a Donalda Trumpa americký Senát oslobodil spod ústavnej žaloby. Vybrali sme pre vás najzaujímavejšie udalosti uplynulých siedmich dní.

Od Nicholsonovej po očkovanie učiteľov. Top udalosti týždňa
TASR/Martin Baumann

Dlhoročná "saskárka" opustila stranu

Lucia Ďuriš Nicholsonová sa po neslávnej tlačovej konferencii, na ktorej hovorila o prepadnutej miliarde z eurofondov a následnom spore s ministerkou Veronikou Remišovou, rozhodla odísť zo strany SaS. Odchod definitívne potvrdila na sociálnej sieti. Strane podľa svojich slov spôsobila problémy a prehĺbila napätie vo vládnej koalícii. Na jej odchod reagoval aj Richard Sulík, ktorý povedal, že je to "možno trochu prehnaná reakcia". V našej relácii V politike priznal, že europoslankyňa bude v strane chýbať.

Okresy podľa farieb

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v utorok večer ukázal 15 slovenských okresov, ktoré sa momentálne nachádzajú v čiernej fáze. Platia v nich najprísnejšie opatrenia proti šíreniu koronavírusu. Okrem pätnástich čiernych okresov je momentálne u nás 51 okresov v treťom stupni, označenom bordovou farbou. V druhom stupni varovania, teda v červenej farbe, je 13 okresov.

Chaos okolo otvorenia škôl

Od pondelka sa na Slovensku mohli otvoriť materské školy, prvý stupeň základných škôl a končiace ročníky stredných škôl. Niektoré mestá sa však rozhodli, že prezenčnú výčbu pre šíriaci sa vírus ešte odložia. V Bratislavskom kraji zostala väčšina škôl zatvorená. Zriaďovatelia totiž okrem nariadení z ministerstva prihliadali na odporúčania regionálnych hygienikov, z čoho vznikal miestami chaos. Na otvorenie škôl v Bratislavkom kraji sme sa pýtali aj župana Juraja Drobu.

V utorok bolo k 10.00 h obnovené prezenčné vyučovanie dokopy v 1415 školách. Informovalo o tom ministerstvo školstva. Z toho išlo o 643 materských škôl vrátane špeciálnych. Otvorených bolo aj 664 základných škôl vrátane špeciálnych a 108 stredných škôl, v ktorých sú zarátané aj špeciálne stredné školy.

Očkovanie učiteľov

Ministri zdravotníctva a školstva vo štvrtok predstavili detaily očkovania učiteľov na tlačovej besede. Prioritu majú pedagógovia do 55 rokov, ktorí dostanú vakcínu od firmy AstraZeneca. V prvej fáze budú môcť byť zaočkovaní aj pedagogickí zamestnanci zabezpečujúci výučbu v strednej zdravotníckej škole a zamestnanci špeciálneho výchovného zariadenia (reedukačné centrá, diagnostické centrá a liečebno-výchovné sanatóriá).

Pracovný týždeň vyvrcholil registráciou učiteľov na očkovanie. Rezort školstva zasielal postupne riaditeľom škôl link na prihlásenie sa, a od soboty sa začala vakcinácia pedagógov. V prvej fáze očkovania učiteľov proti ochoreniu COVID-19 dostane vakcínu podľa ministra školstva viac než 16 000 z nich.

Kľúčový svedok sa zastrelil

Bývalý príslušník SIS František Böhm, ktorý bol trestne stíhaný v prípade uplácania vysokopostavených policajných funkcionárov, sa zastrelil. Böhm bol kľúčový svedok vo viacerých aktuálne políciou vyšetrovaných kauzách. S políciou mal spolupracovať aj pri vyšetrovaní káuz Judáš či Texasan. Vypovedať mal aj o údajnom podplácaní bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského, ktorý zomrel 30. decembra 2020 po tom, ako sa deň predtým vo väzbe pokúsil o samovraždu.

Na Böhma reagoval aj policajný prezident Peter Kovařík, ktorý vyhlásil, že by bol nerád, keby sa okolo prípadu šírili konšpirácie. Opozičný poslanec Peter Pellegrini zase uviedol, že smrť kľúčového svedka vzbudzuje veľa otázok a vyvoláva dojem, že niečo v krajine nie je v poriadku. Do prípadu sa zapojil aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. Rozhodol sa, že nechá preveriť dôvody, pre ktoré strelné zbrane zostali v držbe zosnulého kľúčového svedka Böhma. Žilinka to označil za neprípustné.

Trumpa oslobili spod ústavnej žaloby

Americký Senát v sobotu hlasovaním v pomere 57:43 oslobodil bývalého prezidenta Donalda Trumpa v procese ústavnej žaloby (impeachmentu) v súvislosti s vyvolaním vzbury a útoku jeho priaznivcov na budovu Kapitolu vo Washingtone zo 6. januára s tragickými následkami.

Na uznanie exprezidenta za vinného bola v 100-člennom Senáte potrebná dvojtretinová väčšina. Za usvedčenie Trumpa hlasovali aj siedmi členovia jeho Republikánskej strany. Trump výsledok hlasovania privítal a poďakoval sa svojim obhajcom v oboch komorách Kongresu, ktorí "hrdo stáli pri ústave". Zároveň označil tento proces za "hon na čarodejnice" a vyhlásil, že jeho vlastenecké hnutie "sa iba začalo".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok