Niektoré mestá otvárajú školy postupne. Sú však ostražité

TA3 TASR
8.2.2021 11:37

Banská Štiavnica v pondelok otvorila len materské školy. Do základných škôl sa žiaci prvého stupňa a starší žiaci, ktorí nemajú podmienky na dištančné vzdelávanie, vrátia v utorok. Bardejov otvorí škôlky a prvý stupeň základných škôl taktiež v utorok. Samospráva bude úzkostlivo dbať na dodržiavanie všetkých opatrení.

Niektoré mestá otvárajú školy postupne. Sú však ostražité
TASR/František Iván

Banská Štiavnica otvorí dve ZŠ

„Materské školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Banská Štiavnica budú od 8. februára poskytovať svoje služby už obvyklým spôsobom, s celodennou prevádzkou,“ uviedla samospráva. Rodičia, ktorí chcú svoje dieťa umiestniť do MŠ, musia absolvovať testovanie na ochorenie COVID-19.

V utorok mesto otvorí aj dve ZŠ, ktorých je zriaďovateľom. Podmienkou nástupu žiaka do školy je účasť na testovaní aspoň jedného z rodičov. Okrem žiakov prvého stupňa sa do škôl budú môcť vrátiť aj žiaci druhého stupňa, ktorí nemajú vytvorené podmienky na dištančné vzdelávanie. „Podmienkou takéhoto vzdelávania v škole je absolvovanie testu samotného žiaka, ako aj aspoň jedného jeho rodiča,“ uviedlo mesto s tým, že títo žiaci sa budú prezenčne vzdelávať maximálne v päťčlenných skupinách.

Ministerstvo školstva zatiaľ neeviduje zoznam škôl, ktoré sa otvorili k pondelku 8. februára.

Testovanie v Bardejove dopadlo dobre

Mesto Bardejov v utorok otvorí materské školy a prvý stupeň základných škôl, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Ako TASR informoval hovorca mesta Štefan Hij, dôvodom pondelkového rozhodnutia mestského krízového štábu sú výsledky sobotňajšieho (testovania na ochorenie COVID-19, ako aj vyjadrenie regionálneho epidemiológa.

"Na testovaní sa zúčastnilo 3798 osôb, z ktorých 19 bolo s pozitívnym výsledkom, čo je 0,5-percentná miera pozitivity. Potešujúce je to, že medzi pozitívne testovanými nefigurujú ani zamestnanci škôl, ani rodičia detí, ktorých sa nástup do škôl a škôlok týka. Súčasne prebiehal prieskum medzi rodičmi žiakov, ktorí by mali do školy nastúpiť a ktorý mal za cieľ zistiť ich záujem o otvorenie škôl. U ZŠ sa záujem pohyboval na úrovni 90 percent, u MŠ na úrovni približne 80 percent," uviedol Hij s tým, že preto dôjde k otvoreniu MŠ a ZŠ pre žiakov prvého stupňa. Samospráva bude podľa jeho slov úzkostlivo dbať na dodržiavanie všetkých predpísaných opatrení a nariadení.

Mestský krízový štáb vyzýva rodičov, aby dbali na bezpečnosť svojich detí, seba i blízkych a dodržiavali všetky predpísané opatrenia a maximálne eliminovali nepriaznivé okolnosti.

V Bratislave otvára niekoľko stredných škôl

Štyri stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja obnovia svoje vyučovanie v prezenčnej forme. Rozhodli o tom riaditelia škôl po zvážení epidemiologickej situácie.

Pre prezenčnú formu sa rozhodlo napríklad Konzervatórium na Tolstého ulici v Bratislave. Výučba bude prebiehať individuálne a týkať sa bude umeleckých predmetov. Odborné predmety v malých skupinách priamo v škole bude vyučovať Spojená škola na Tokajíckej ulici v Bratislave a Stredná odborná škola technická na Vranovskej ulici v Bratislave. Skupinu môže tvoriť maximálne päť žiakov a učiteľ. Svoje brány sa rozhodla otvoriť aj Základná škola v Malinove.

Od budúceho týždňa by k nim mala pribudnúť aj Škola pre mimoriadne nadané deti a Gymnázium na Teplickej ulici v Bratislave. Prezenčné vyučovanie by chcela spustiť od 15. februára. O otvorení uvažuje aj Gymnázium na Tomášikovej ulici v Bratislave. Všetky ostatné školy zostávajú v doterajšom režime a pokračujú v dištančnom vzdelávaní.

Bratislavský kraj realizoval aj prieskum verejnej mienky. Podľa jeho výsledkov podporuje otvorenie škôl v tomto týždni tretina obyvateľov kraja. Naopak, dve tretiny sa prikláňajú k tomu, že s otváraním treba ešte počkať.

Senica spustí školy najskôr 16.

Krízový štáb okresu Senica odporučil neotvoriť školy a školské zariadenia v okrese do 16. februára na základe zhoršujúcej sa epidemiologckej situácie a tiež výsledkov víkendového testovania.

"Mesto Senica ako zriaďovateľ škôl rešpektuje toto odporúčanie. V činnosti ako doteraz pokračujú školské kluby detí a MŠ pre deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice," informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová. Počas víkendu bolo v Senici na testovaní na piatich odberných miestach zriadených samosprávou spolu 5583 ľudí, miera pozitivity bola 0,73 percenta.

Žilina školy rozbehne od utorka

Od utorka otvorí školy a škôlky mesto Žilina. Na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta a po konzultácii s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Žiline sa vrátia do lavíc žiaci prvých až štvrtých ročníkov ZŠ, pre všetky deti sa otvoria aj MŠ.

"Som veľmi rád, že sme vzhľadom na mestské a okresné ukazovatele pandemickej situácie mohli prijať rozhodnutie o otvorení škôl. Víkendové testovanie v meste prinieslo dobré výsledky a zaznamenaná pozitivita bola v našich odberových miestach na úrovni 0,346 percenta. Napriek tomu, že čísla nevyzerajú zle, chcem požiadať všetkých rodičov a zamestnancov škôl o dôsledné dodržiavanie preventívnych opatrení. Najpodstatnejšie pre nás aj v tejto situácii je chrániť životy a zdravie našich obyvateľov," povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.

Na víkendovom testovaní sa v Žiline zúčastnilo 24.531 ľudí. Pozitívny výsledok antigénového testu bol zistený u 85 z nich, čo predstavuje mieru pozitivity na úrovni 0,346 percenta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok