Nových nakazených je zďaleka najviac od začiatku pandémie

TA3 TASR SITA ČTK
5.9.2020 10:03

Po včerajšku sme opäť prekonali rekord, pribudlo vyše 200 prípadov nákazy. Najviac pozitívne testovaných hlásia z okresov Bratislava, Nitra a Tvrdošín. Situácia sa nezlepšuje ani v ČR, susedia evidujú rekordný nárast prípadov už štvrtý deň po sebe. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Nových nakazených je zďaleka najviac od začiatku pandémie
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 Počet nakazených koronavírusom na celom svete sa priblížil k 27 miliónom, bilancia úmrtí prekročila 870-tisíc. Podľa najnovšej prognózy Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia Washingtonskej univerzity by bolo možné do budúceho roka zachrániť trištvrte milióna životov. Krajiny však budú musieť uplatňovať prísnejšie epidemiologické opatrenia ako doteraz.

22:45 Český prezident Miloš Zeman varoval pred panikou a plošnými obmedzeniami v boji proti novému koronavírusu. Uviedol to vo svojom prvom vystúpení od 25. augusta, keď spadol a zlomil si ruku. "Myslím, že by bolo dobré, aby boli rúška povinné len v ohniskách (nákazy), ktorých je 160, zatiaľ čo všade inde by boli dobrovoľné," vyhlásil Zeman v rozhovore pre televíziu Prima, ktorý bude odvysielaný v nedeľu dopoludnia.

"Pred panikou varujem, buďme opatrnými optimistami," dodal v tejto súvislosti prezident.

22:15 Najvyššie nasadený francúzsko-maďarský pár Kristina Mladenovicová, Tímea Babosová sa musel odhlásiť zo ženskej štvorhry na grandslamovom tenisovom turnaji US Open. Dôvodom je, že Mladenovicovej nariadili bezpečnostné orgány karanténu. Mladenovicová bola v kontakte s kolegom z francúzskeho tímu Benoitom Pairem, ktorý mal uplynulý víkend pozitívny test na koronavírus.

21:45 Svetoznámu bruselskú sochu cikajúceho chlapčeka (Manneken Pis) obliekli v sobotu do bieleho lekárskeho plášťa a nasadili mu rúško a tvárový štít. Organizátori akcie vzdali týmto spôsobom hold všetkým zdravotníkom, ktorí bojujú s pandémiou nového koronavírusu.

21:15 Približne 3000 ľudí protestovalo v centre Záhrebu proti obmedzeniam pohybu, ktoré počas pandémie zaviedla chorvátska vláda. Demonštranti niesli nápisy ako "Sloboda je našou silou" či "Rodičia a deti sú nešťastní", informoval chorvátsky spravodajský portál Index.hr.

Napísal tiež, že len málo demonštrantov malo na tvári ochranné rúška a dodržiavalo vzájomné rozstupy. Polícia sa však protest rozohnať nepokúsila.

20:45 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorý sa nakazil koronavírusom, je v stabilizovanom stave. V sobotu to vyhlásil jeho osobný lekár, ktorý v súvislosti s jeho zotavením vyjadril "opatrný ale odôvodnený optimizmus".

20:15 Taliansky premiér Giuseppe Conte odkázal ľuďom, ktorí popierajú súčasnú pandémiu nového koronavírusu, aby sa pozreli na čísla o infikovaných a mŕtvych. Reagoval tak na to, že sa v Ríme koná protest popieračov pandémie a odporcov rúšok a vakcín.

Denný prírastok prípadov v Taliansku, ktoré koronavírus na začiatku tvrdo zasiahol, v piatok prekročil viac ako 1 700. To je najviac od začiatku mája.

19:45 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

19:15 Vyplýva to z opatrenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava.

18:45 Bieloruský líder pritom ešte nedávno pandémiu nového koronavírusu bagatelizoval.

18:15 Mestá a obce čelia v dôsledku koronakrízy výpadku príjmov.

17:45 Nový školský rok sa začal už aj v Iráne. V krajine ale panujú veľké obavy, lebo tam evidujú už vyše 22-tisíc úmrtí ľudí s ochorením COVID-19. Počas augusta ich tam úrady zaznamenali každodenne v priemere 150. Irán je najviac zasiahnutou krajinou v regióne.

17:15 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier navrhol, aby si krajina uctila obete pandémie oficiálnym spomienkovým obradom. Pre mediálnu skupinu RND sa vyjadril, že je potrebné pomôcť smútiacim a zamyslieť sa nad tým, ako "im vyjadriť súcit". Prezident podľa svojich slov v tejto súvislosti rokuje s ďalšími predstaviteľmi.

16:45 Nemecko chce posilniť systém verejného zdravotníctva 5 000 novými pracovnými miestami a investíciami vo výške štyroch miliárd eur, ktoré by mali pomôcť pri modernizácii 375 miestnych zdravotníckych úradov v krajine. Po rokovaniach s krajinskými ministrami zdravotníctva o pandémii koronavírusu o tom informoval šéf spolkového rezortu zdravotníctva Jens Spahn.

Súčasťou úsilia bude vytvorenie prinajmenšom 1 500 nových pozícií pre lekárov a zdravotnícky a administratívny personál do konca budúceho roka.

16:15 Podnikatelia dostali výnimku z nariadenia, ktorým Maďarsko od 1. septembra najmenej na mesiac z dôvodu pandémie uzavrelo svoje hranice pre zahraničných občanov.

15:45 Na zápase francúzskej druhej najvyššej futbalovej súťaže Auxerre - Clermont bude môcť byť na budúci víkend prítomných až 7000 divákov. Navýšenie oproti doteraz povolenému počtu 5000 schválili miestne orgány.

Zápas bude prvým vo Francúzsku počas pandémie koronavírusu s viac ako päťtisícovou návštevou. Diváci naďalej musia v priestore štadióna nosiť rúška.

15:15 Dva prípady nového koronavírusu odhalili v nemeckom futbalovom klube FSV Mainz 05. Bundesligista preto musel zrušiť plánovaný sobotňajší prípravný duel s Eintrachtom Frankfurt. Mainz by mal odštartovať novú sezónu piatkovým duelom prvého kola Nemeckého pohára proti štvrtoligovému TSV Havelse.

14:43 Novovznikajúca strana Hlas-SD sa ohradila voči sobotným tvrdeniam premiéra Igora Matoviča, že spochybňujú nosenie rúšok ako účinného opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu. Informovala o tom hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková.

14:30 Podnikatelia dostali výnimku z nariadenia, ktorým Maďarsko od 1. septembra najmenej na mesiac z dôvodu pandémie nového koronavírusu uzavrelo svoje hranice pre zahraničných občanov. Od soboty môžu opäť bez obmedzení vycestovať do Maďarska, vyplýva z novely príslušného vládneho nariadenia, ktorá bola v piatok večer zverejnená v úradnom vestníku.

13:52 Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorého tento týždeň pozitívne testovali na nový koronavírus a od piatku leží v nemocnici v Miláne s obojstranným zápalom pľúc, má za sebou pokojnú noc. Informovala o tom v sobotu agentúra APA s odvolaním sa na talianske médiá.

13:27 Českí futbalisti nastúpia na pondelňajší zápas Ligy národov doma proti Škótsku. V sobotu to oznámila Futbalová asociácia Českej republiky po rokovaní s UEFA, informoval portál idnes.cz. Pôvodne duel zrušili pre prípady koronavírusu v českej výprave pred duelom so Slovenskom.

13:15 Počet nakazených koronavírusom po celom svete sa už blíži k 27 miliónom. Úrady tiež zaznamenali vyše 870-tisíc úmrtí. Vo viacerých mestách sú protesty proti pandemickým obmedzeniam. Počas tých v Melbourne austrálska polícia zadržala desiatky ľudí.

13:06 Dva prípady nového koronavírusu odhalili v nemeckom futbalovom klube FSV Mainz 05. Bundesligista preto musel zrušiť plánovaný sobotňajší prípravný duel s Eintrachtom Frankfurt. Mainz by mal odštartovať novú sezónu piatkovým duelom prvého kola Nemeckého pohára proti štvrtoligovému TSV Havelse.

12:52 Pandémia nového koronavírusu zasiahla Mexiko tak ťažko, že vlády v niektorých štátoch už nemajú tlačivá na úmrtné listy, píše agentúra AP. Federálne tlačivá začali chýbať už pred zhruba 15 až 20 dňami. Uviedli to v piatok miestni predstavitelia, podľa ktorých už zásoby vyčerpali napríklad štáty Baja California a Mexiko a tiež hlavné mesto Mexiko.

12:44 V Iráne sa v sobotu začal nový školský rok. Školy boli takmer sedem mesiacov zatvorené z dôvodu koronavírusovej pandémie.

12:22 Na niektorých slovenských základných školách sa už v tomto školskom roku budú deti učiť po novom. Systém základného vzdelávania rozdelený do troch cyklov predstavil minister školstva Branislav Grohling v Michalovciach.

11:58 Vyššie počty pozitívnych prípadov nebudú nezvyčajné ani v nasledujúcom období. S návratom detí do škôl a škôlok po prázdninách a návratom dospelých do zamestnania po dovolenkách sa prirodzene zvyšuje mobilita ľudí. Tým rastie aj riziko šírenia ochorenia COVID-19. S tým súvisí vyšší počet indikácií na testovanie a aj počet kontaktov pozitívne testovaných osôb. V tlačovej správe o tom informoval Marek Eliáš z Úradu verejného zdravotníctva SR.

11:36 Ministerstvo práce prijíma opatrenia, ktoré majú pomôcť rodinám na Slovensku. Presvedčený je o tom minister práce Milan Krajniak. Uviedol, že sa má zmeniť zákon o dotáciách, aby sa mohli podporovať projekty zamerané na rodiny, okrem toho vláda avizovala vo svojom sociálnom balíčku i ďalšie opatrenia. V prípade starostlivosti o deti zo strany mužov by sa podľa Krajniaka mali urobiť zmeny aj v dôchodkovom systéme.

11:17 Rusko zaznamenalo v sobotu v priebehu posledných 24 hodín 5205 nových prípadov nákazy koronavírusom a 110 súvisiacich úmrtí. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum.

Celkový počet nakazených stúpol na 1.020.310. Obetí pandémie je od jej vypuknutia už 17.759. Smrtnosť na chorobu COVID-19, ktorú spôsobuje koronavírus SARS-CoV-2, je v Rusku 1,74 percenta.

10:50 V Maďarsku pribudlo v piatok 510 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Na zdravotné komplikácie zomreli ďalší traja pacienti s chronickými ochoreniami. Informovala o tom v sobotu stránka koronavirus.gov.hu.

Počet pozitívne testovaných v Maďarsku už takmer dva týždne kontinuálne rastie. V utorok táto krajina hlásila 365 potvrdených prípadov nákazy, vo štvrtok 459; ešte minulý týždeň pribúdalo denne menej ako sto prípadov.

Celkový počet osôb s pozitívnym testom na koronavírus sa v Maďarsku zvýšil na 7892 a počet úmrtí stúpol na 624.

10:40 India sa stala treťou krajinou na svete, kde počet ľudí nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 prekonal hranicu štyroch miliónov. Nový rekord zaznamenala v aj v počte nových prípadov nákazy za 24 hodín, uviedli v sobotu agentúra AFP a televízia CNN.

V Indii pribudlo v piatok podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva 86.432 infikovaných, čím sa ich celkový počet zvýšil na 4.043.179. India sa tak v tejto štatistike zaradila na tretie miesto za Spojené štáty (viac ako 6,3 milióna nakazených) a Brazíliu (približne 4,1 milióna).

India pritom len pred 13 dňami prekonala hranicu troch miliónov nakazených.

10:32 V Nemecku za posledný deň pribudlo 1378 nových prípadov nákazy koronavírusom, od začiatku epidémie v krajine sa tak vírus Sars-CoV-2 preukázal u 248.997 ľudí. Informoval o tom Inštitút Roberta Kocha. Dnešná bilancia je nepatrne nižšia v porovnaní s piatkom, keď úrad ohlásil 1430 nakazených.

10:13 Pozitívne testovaní boli vyšetrení v okresoch: Bratislava (75), Nitra (22), Tvrdošín (20), Prešov (8), Dunajská Streda (6), Košice (6), Nové Zámky (6), Pezinok (6), Trnava (6), Žilina (6), Senec (5), Stará Ľubovňa (5), Michalovce (4), Prievidza (4), Šaľa (4), Trenčín (4), Lučenec (3), Poprad (3), Spišská Nová Ves (3), Vranov nad Topľou (3), Banská Bystrica (2), Bardejov (2), Čadca (2), Ružomberok (2), Sabinov (2), Senica (2), Skalica (2), Veľký Krtíš (2), Žiar nad Hronom (2), Dolný Kubín (1), Komárno (1), Malacky (1), Martin (1), Námestovo (1), Považská Bystrica (1), Snina (1), Sobrance (1).

10:05 Celkový počet potvrdených prípadov nákazy tak stúpol na 4526. Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo 104 pacientov, nepribudlo žiadne úmrtie.

10:00 Na Slovensku pribudlo 226 nových prípadov nákazy, laboratóriá urobili 5947 testov.

9:15 Desiatky ľudí zadržala v sobotu polícia na nepovolených protestoch proti prísnym obmedzeniam súvisiacim s koronavírusovou pandémiou, ktoré sa konali na viacerých miestach austrálskeho mesta Melbourne. Informoval o tom denník Guardian.

8:10 V Českej republike pribudlo v piatok 798 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. Rekordný denný nárast nových prípadov nákazy hlásia v Česku už štvrtý deň po sebe, informujú české médiá. Vo štvrtok pribudlo 679 prípadov, v stredu 649, v utorok 504.

Od počiatku pandémie sa v krajine nakazilo 27.249 osôb, z ktorých 429 zomrelo.

7:30 Pražskí hygienici sprísnili v českej metropole protipandemické opatrenia, ktoré začnú platiť od 9. septembra. Dôvodom je nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie v meste, ktorá je podľa hygieničky Zdeňky Jágrovej "alarmujúca".

7:15 Zasadla Pandemická komisia vlády, ktorá riešila aktuálnu situáciu na Slovensku. Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, na Slovensku je šesť rizikových regiónov. Najhoršia situácia je na dvoch miestach - v okrese Michalovce a v okrese Bratislava I. Na semafore u nich svieti červená farba. Komisia odporučila sprísnenie opatrení v týchto rizikových oblastiach.

7:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok