Rekordný počet prípadov hlási Slovensko, Česko aj Maďarsko

TA3 SITA TASR ČTK
4.9.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 137 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Česko hlási rekordný nárast infikovaných tretí deň po sebe, pričom má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy z okolitých krajín. Maximá dosahujú aj Maďarsko, Ukrajina a Čierna Hora. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Rekordný počet prípadov hlási Slovensko, Česko aj Maďarsko
SITA/Ľudovít Vaniher (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:55 Česká futbalová reprezentácia neodohrá pondelňajší domáci zápas Ligy národov so Škótskom. Hovorca Futbalovej asociácie ČR Michal Jurman po piatkovej výhre Česka 3:1 v Bratislave informoval médiá, že reprezentačný zraz českého výberu okamžite končí pre obavy z ďalšieho šírenia koronavírusu po debate s hygieničkou Martinou Marešovou pridelenou k reprezentačnému tímu.

23:44 Mesto Bratislava sa bude pri svojom COVID-19 semafore riadiť farbou, ktorú hlavnému mestu určí štátny semafor. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová. Pokiaľ budú na štátnom semafore mestské časti vyznačené rôznymi farbami, mesto Bratislava bude podľa Rajčanovej používať farebné označenie priradené obvodu s najhoršou epidemiologickou situáciou.

21:41 Žiaci sa budú učiť inak. Striktne predpísaný obsah učiva podľa konkrétnych ročníkov by mal byť minulosťou. Učitelia si sami určia tempo a spôsob výučby a vítaná bude aj kombinácia viacerých predmetov naraz. Ako to bude v praxi vyzerať? Budú deti vzdelanejšie? Viac sa dozviete z relácie Pozrime sa na to.

20:56 Česká speváčka Hana Zagorová a jej manžel Štefan Margita majú koronavírusové ochorenie COVID-19. Spevácky pár to oznámil v piatok na sociálnej sieti Facebook, informuje webový spravodajský portál Novinky.cz.

20:52 Francúzske úrady ohlásili takmer 9000 nových nakazených koronavírusom, čo je najvyšší nárast, aký krajina zaznamenala od prepuknutia pandémie koronavírusu. Niekoľkomesačný rekord nových denných infenkcií ohlásili aj Taliansko a Británia, kde sa ulynulý deň preukázali 1733, respektíve 1940 nakazených.

20:33 Polícia počas prvých dvoch septembrových dní uložila 150 blokových pokút v hodnote 3140 eur za nenosenie rúšok na miestach, kde je to povinné. Informuje o tom na sociálnej sieti. Na Úrad verejného zdravotníctva postúpila dvanásť oznámení. Policajti uviedli, že z celoslovenského hľadiska ide o nízke čísla, čo svedčí o pokračujúcej disciplinovanosti občanov.

20:05 Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus v piatok povedal, že WHO nebude odporúčať žiadnu vakcínu proti koronavírusu SARS-CoV-2 predtým, ako sa potvrdí jej účinnosť a bezpečnosť.

19:45 Nemecká farmaceutická spoločnosť CureVac oznámila, že od vlády dostáva ďalších 252 mil. eur na vývoj vakcíny proti koronavírusu. Firma uviedla, že jej žiadosť o dodatočné financovanie schválilo nemecké ministerstvo školstva a výskumu vzhľadom na realizáciu určitých etáp vývoja. Nemecká štátna rozvojová banka KfW už skôr prevzala 23-percentný podiel v spoločnosti CureVac za 300 mil. eur. Hlavným akcionárom firmy však zostáva Dietmar Hopp, spoluzakladateľ nemeckého softvérového gigantu SAP.

19:43 "Veľkokapacitné mobilné odberové miesto na testovanie v súvislosti s COVID-19 je od dnes už aj v Trenčíne," informovalo na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva.

19:15 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

18:43 Piatkové testy v českej futbalovej reprezentácii odhalili ďalší prípad koronavírusu. Podľa portálu iDnes.cz mal pozitívny výsledok jeden z členov realizačného tímu. Zápas Ligy národov v Bratislave proti Slovensku (20.45 h) by sa však podľa českých médií mal odohrať.

18:32 Pandemická komisia vlády odporúča regionálnym hygienkom v niektorých okresoch prijať opatrenia na lokálnej úrovni.

17:55 Návštevnosť kúpaliska Novolandia Rapovce v okrese Lučenec bola počas tohtoročnej letnej sezóny napriek pandémii nového koronavírusu mimoriadne dobrá. Potvrdila to vedúca akvaparku Zlata Kandrová. „Zaregistrovali sme zvýšenú návštevnosť hlavne Slovákov, ktorí predtým možno viac chodievali do zahraničia. Sami hovoria, že ak by nebola koronakríza, tak ani nevedia, že tu v Rapovciach je takáto ‚morská‘ voda,“ podotkla Kandrová.

17:42 Európska komisia v piatok prijala návrh, v ktorom členským krajinám EÚ odporúča, aby všetky opatrenia prijímané na obmedzenie voľného pohyby v dôsledku pandémie nového typu koronavírusu boli koordinované a oznámené na celoeurópskej úrovni.

17:10 Irak zaznamenal v piatok 5036 nových prípadov nákazy koronavírusom a 84 úmrtí v dôsledku ochorenia COVID-19 v priebehu uplynulých 24 hodín. Ide o nový rekord v počte prípadov, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na tamojšie úrady.

16:51 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, hlavného hygienika Jána Mikasa a tiež prezidenta Slovenskej spoločnosti infektológov Pavla Jarčušku po rokovaní pandemickej komisie vlády, na ktorej hovorili aj o červených a oranžových oblastiach na Slovensku a tiež o odporúčaniach pre samosprávy.

16:45 Zoznam červených krajín sa zatiaľ nemení, ale zvažuje sa zatvorenie hraníc s Ukrajinou vzhľadom na epidemiologickú situáciu v tejto krajine, ako aj na východnom Slovensku. "Čo sa týka Ukrajiny, v hre je aj úplné uzatvorenie hraníc s touto krajinou, pretože aj situácia na východnom Slovensku je najmä v okrese Michalovce vážna," povedal.

16:40 Od stredy 9. septembra bude v Prahe platiť zákaz nočnej prevádzky barov a reštaurácií, a to od polnoci do šiestej hodiny ráno. Zároveň bude povinné v obchodoch a nákupných centrách nosiť rúško. Rúška budú naďalej povinné v metre, v budovách staníc a v areáli pražského letiska. Jágrová zároveň ohlásila aj ďalšie mimoriadne opatrenia, ktoré vstúpia do platnosti 14. septembra. Týkajú sa nosenia rúšok v spoločných priestoroch všetkých českých škôl vrátane toaliet.

16:35 V Rakúsku spustili takzvaný semaforový systém, ktorý upozorňuje na stav šírenia nákazy novým druhom koronavírusu. V žltej zóne sa ocitla metropola Viedeň, či mestá Linz a Graz. Žltá farba znamená stredne vysoké riziko nákazy. Je s ňou spojené rozšírenie povinnosti nosiť rúška v obchodoch, reštauráciách a na rôznych verejných podujatiach.

16:16 Napriek tomu, že sa školský rok začal vo Francúzsku len v utorok, za tri dni tam už museli prerušiť vyučovanie v 22 školách a stovke ďalších tried. Dôvodom boli žiaci alebo pedagógovia nakazení koronavírusom. Minister školstva napriek tomu uplynulý týždeň hodnotí pozitívne.

16:08 Európska komisia prijala návrh, v ktorom členským krajinám EÚ odporúča, aby všetky opatrenia prijímané na obmedzenie voľného pohyby v dôsledku pandémie boli koordinované a oznámené na celoeurópskej úrovni.

15:50 Keďže počet nových nakazených narastá, pandemická komisia odporučila sprísnenie opatrení v týchto červených oblastiach. Ide o zákaz konania hromadných podujatí v interiéri od jedenástej večer do šiestej ráno s výnimkou svadieb do 150 osôb a zákaz konania hromadných podujatí v exteriéri nad 500 osôb a v interiéri nad 250 osôb všeobecne. Samosprávam tiež odporučili zákaz konzumácie alkoholu po desiatej večer.

15:45 Pandemická komisia vlády riešila aktuálnu situáciu na Slovensku. Ako uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, na Slovensku je šesť rizikových regiónov. Najhoršia situácia je na dvoch miestach - v okrese Michalovce a v okrese Bratislava I. Na semafore u nich svieti červená farba.

15:37 Z dôvodu podozrenia na výskyt ochorenia Covid-19 je Základná škola na ulici Mirka Nešpora v Prešove od piatka zatvorená. Ako informuje škola na svojej webstránke, v prevádzke nie je ani školský bazén, jedáleň a školský klub detí.

15:35 Každé zariadenie sociálnych služieb bude mať stanovený semafor. Pri určovaní farby sa zohľadní aj situácia v regiónoch. Povedala to na tlačovej konferencii štátna tajomníčka ministerstva práce Soňa Gaborčáková. V zariadeniach sociálnych služieb evidujú momentálne jedného človeka s Covid-19. Deti v detských domovoch boli otestované s negatívnym výsledkom.

15:32 Vyšší počet potvrdených prípadov ochorenia Covid-19 za štvrtok Úrad verejného zdravotníctva predpokladal, pretože v ostatných dňoch sa realizoval početnejší odber vzoriek u kontaktov potvrdených prípadov z monitorovaných ohnísk nákazy. Testovali sa aj osoby prichádzajúce z rizikových krajín, suspektné osoby a ďalšie osoby indikované na testovanie. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

15:24 Zamestnanci v nitrianskej nemocnici sa infikovali novým koronavírusom. Situáciu riešil aj krízový štáb nemocnice. Bližšie o téme sme sa rozprávali s riaditeľom Fakultnej nemocnice v Nitre Milanom Dubajom.

15:10 Ruskom vyvinutá vakcína proti koronavírusu SARS-CoV-2 vytvorila v počiatočnej fáze testovania protilátky u všetkých pacientov. Vyplýva to z výsledkov štúdie publikovanej v odbornom medicínskom časopise The Lancet. "Výsledky dvoch experimentov vykonaných v júni a júli tohto roka, ktoré zahŕňali 76 účastníkov, ukázali, že protilátky na ochorenie COVID-19 sa vytvorili u všetkých zúčastnených a bez vážnych vedľajších efektov," uvádza sa v štúdii.

15:02 Maďarsko otvorí od soboty ďalšie hraničné priechody so Slovenskom. Od 5:00 sa sprístupnia priechody v Medveďove, Salke, Slovenských Ďarmotách, Rároši, Šiatorskej Bukovinke, Hosťovciach a riečny hraničný priechod v Štúrove. Ministerstvo vnútra o tom informovalo na sociálnej sieti.

14:55 Pozrite si tlačovú besedu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka a štátnej tajomníčky ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Soni Gaborčákovej o bezpečnosti zariadení sociálnych služieb a ochrane ich zamestnancov a klientov počas druhej vlny pandémie.

14:23 V Spojených štátoch sa aktuálne diskutuje o príliš citlivých testoch, ktoré vykazujú falošnú pozitivitu aj u inak zdravých ľudí. Ako je to s testovaním na Slovensku, aký silný je koronavírus a či po jeho prekonaní budeme imúnni voči ďalšej nákaze? Toto všetko sme sa pýtali virológa Borisa Klempu.

14:18 Tlačová konferencia po skončení rokovania Pandemickej komisie Vlády SR sa uskutoční dnes o 15:00.

14:06 Minister práce Milan Krajniak sa postavil pred novinárov, témou tlačovej konferencie sú opatrenia, ktoré jeho rezort podniká na ochranu klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb.

13:28 V Maďarsku pribudlo vo štvrtok 459 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Maďarský premiér Viktor Orbán v štátnom rozhlase oznámil, že čo sa týka druhej vlny pandémie, má jeho vláda tri hlavné ciele: chrániť osoby, ktorým hrozí riziko nákazy, ako napríklad starších ľudí, vytvoriť potrebné podmienky na fungovanie škôl a oživiť ekonomiku krajiny.

13:13 Britský minister dopravy Grant Shapps v piatok pripustil, že rôzne karanténne opatrenia, ktoré zaviedli jednotlivé časti Spojeného kráľovstva voči Portugalsku, vytvárajú medzi občanmi "zmätok". Ľudia, ktorí pricestujú z Portugalska do Škótska a Walesu, sa budú od piatka musieť podrobiť povinnej 14-dňovej karanténe. Tí, ktorí prídu do Anglicka či Severného Írska, do karantény ísť nemusia.

12:46 Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi, ktorého tento týždeň pozitívne testovali na nový koronavírus, leží v nemocnici v Miláne s obojstranným zápalom pľúc. Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na jeho stranu Forza Italia.

12:42 Čierna Hora v piatok zaznamenala nový denný rekord v počte potvrdených prípadov nákazy koronavírusom. Za posledných 24 ich pribudlo 146, informovala agentúra HINA. Od začiatku vypuknutia pandémie táto balkánska krajina zaznamenala 5165 prípadov nákazy a 104 úmrtí.

12:33 V Nitre sa podľa medializovaných informácií nakazil personál infekčnej kliniky. Ide o šesť zdravotných sestier a lekára.

12:15 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

11:56 Pandémia opätovne ovplyvní režim na súdoch a vo väzniciach. Opatrenia vydané v reakcii na usmernenia Úradu verejného zdravotníctva platia od dnešku.V platnosti naďalej ostávajú aj opatrenia z mája tohto roka.

11:41 V Rakúsku v piatok spustili takzvaný semaforový systém, upozorňujúci na stav šírenia pandémie. Z dôvodu zvýšeného rizika infikovania bol do žltej zóny zaradený okres Kufstein v spolkovej krajine Tirolsko, ako aj mestá Viedeň, Linz a Graz. Žltá farba znamená stredne vysoké riziko nákazy. Je s ňou spojené rozšírenie povinnosti nosiť rúška v obchodoch, reštauráciách a na podujatiach. V školách budú rúška povinné všade okrem tried.

11:30 V Mexiku od vypuknutia pandémie zomrelo na následky koronavírusu najviac zdravotníkov zo všetkých krajín sveta - až 1320. Vyplýva to z najnovšej analýzy mimovládnej organizácie Amnesty International.

11:25 Z dôvodu kontrol, ktoré robí maďarská polícia na diaľničnom hraničnom priechode Čunovo, treba rátať so zdržaním nákladnej dopravy. Kolóna je v súčasnosti dlhá približne 13 kilometrov, predpokladaná doba zdržania je viac ako pol hodinu.

11:21 V dôsledku pandémie zatvorili vo Francúzsku 22 škôl. Minister školstva Jean-Michel Blanquer uviedol, že v samotnom Francúzsku je zatvorených 12 z vyše 60.000 škôl. Ďalších desať škôl zatvorili úrady na ostrove Réunion, ktorý je zároveň zámorským departementom a zámorským regiónom Francúzska a EÚ.

11:10 Rusko zaznamenalo v priebehu posledných 24 hodín 5110 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet nových prípadov prvýkrát od 15. augusta prekročil hranicu 5000, informuje agentúra TASS s odvolaním sa na protivírusové krízové centrum. Celkový počet nakazených tak stúpol na 1 015 105. Chorobe Covid-19 podľahlo ďalších 121 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 17 649.

10:40 Americký prezident Donald Trump sa počas príhovoru na predvolebnom zhromaždení v americkom štáte Pensylvánia posmieval zo spôsobu, akým jeho demokratický protikandidát v nadchádzajúcich prezidentských voľbách Joe Biden nosieva rúško počas svojich príhovorov.

10:28 Bývalý taliansky premiér a mediálny magnát Silvio Berlusconi, ktorého tento týždeň pozitívne testovali na nový koronavírus, bol "preventívne" hospitalizovaný v nemocnici. Berlusconiho previezli do Nemocnice sv. Rafaela v Miláne vo štvrtok večer po tom, čo pociťoval "určité symptómy", avšak nie je "dôvod na obavy", ubezpečil nemenovaný zdroj.

10:18 Najviac nových prípadov má Bratislava, kde evidovali 42 nakazených. Nasleduje Nitra, kde pribudlo 11 infikovaných. V okrese Michalovce evidujú 9 prípadov. Košice a Senec majú šesť nakazených, päť prípadov hlásia okresy Žilina s Spišská Nová Ves.

Liptovský Mikuláš, Stará Ľubovňa, Prešov, Trenčín a Tvrdošín majú štyri nové prípady. Traja nakazení pribudli v okresoch Brezno a Dunajská Streda. Dvoch hlási Banská Bystrica, Partizánske, Pezinok, Prievidza a Trnava. Jeden prípad majú okresy Čadca, Dolný Kubín, Galanta, Ilava, Komárno, Kysucké Nové Mesto, Malacky, Martin, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Rožňava, Ružomberok, Skalica, Sobrance, Topoľčany a Zlaté Moravce.

10:10 Vyliečilo sa 76 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2693. Máme 70 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Desiati sú na JIS, šiesti sú na pľúcnej ventilácii.

10:07 Vyliečilo sa 76 nových pacientov, celkovo ich počet stúpol na 2693.

10:00 Na Slovensku pribudlo 137 nových prípadov nákazy, čo je najviac nakazených od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 4 300 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 4 772 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, celkovo má koronavírus v SR 37 obetí. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:52 Počet potvrdených prípadov na Ukrajine sa v priebehu uplynulých 24 hodín zvýšil o 2723 na celkovo 130 951. Vyplýva to z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu. Ide vôbec o najvyšší denný nárast infikovaných od vypuknutia epidémie. Predošlý rekord (2495 prípadov) Ukrajina zaznamenala 2. septembra. Chorobe Covid-19 podľahlo ďalších 51 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie stúpol na 2761.

9:44 Výsledky testov na ochorenie Covid-19 u všetkých šiestich žiakov troch krajských stredných škôl v Trnave, ktorí prišli na športovom tréningu do kontaktu s pozitívne testovaným, sú negatívne. Chlapci zostávajú naďalej v domácej karanténe, ich spolužiaci spolu z piatich tried sa do lavíc vrátia v pondelok 7. septembra.

9:35 Polícia informovala na Facebooku o mimoriadne nebezpečnom hoaxe. "V spolupráci s Ministerstvom zdravotníctva Slovenskej republiky sme overovali priložený status, podľa ktorého lekárka v Piešťanoch bez vyšetrenia určila, že pacientka s cirhózou pečene má ochorenie Covid-19 a krátko na to zomrela. Všetko v tomto statuse je klamstvo," píše na Facebooku.

9:20 Nový Zéland po viac ako troch mesiacoch zaznamenal prvé úmrtie súvisiace s chorobou Covid-19, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. "Muž-päťdesiatnik sa nakazil v auguste v Aucklande," cituje agentúra AFP z vyhlásenia ministerstva. Ide o doteraz najmladšiu obeť tohto ochorenia.

9:00 Počet prípadov nákazy v Brazílii presiahol štyri milióny. Vyplýva to z novej bilancie, ktorú zverejnili brazílske úrady. V Brazílii, ktorá je najväčšou a najľudnatejšou krajinou Latinskej Ameriky, evidujú už 4.041.638 prípadov infekcie novým koronavírusom. Za posledný deň sa ich počet zvýšil o takmer 44.000. Počet úmrtí vzrástol o 834 na celkových 124.614.

8:30 V Českej republike pribudlo v stredu 680 potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je podľa údajov z ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. "Rekordné" denné prírastky nových prípadov nákazy hlásia v Česku už tretí deň po sebe, uviedol spravodajský portál iDNES.cz. Denný prírastok nových prípadov na milión obyvateľov je napríklad v Nemecku či v Poľsko štvrtinový.

Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín.

8:00 Nórsko sa rozhodlo rozšíriť povinnú desaťdňovú karanténu aj na cestujúcich prichádzajúcich z Talianska a Slovinska. Ide o krajiny, v ktorých aktuálne narastá počet osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Nariadenie vstúpi do platnosti v sobotu. Obmedzenia budú zavedené aj voči osobám, ktoré prichádzajú z Vatikánu a San Marína. Zmiernia sa však voči cestujúcim z Cypru, šiestich regiónov Švédska a jedného dánskeho regiónu.

7:30 Austrálska vláda v súvislosti s koronavírusovou pandémiou predĺžila zákaz cestovania do zahraničia až do polovice decembra. Mimoriadne opatrenie je v platnosti od marca a zabraňuje austrálskym občanom a osobám s trvalým pobytom v Austrálii cestovať za hranice. Výnimky môže potvrdiť iba federálna vláda, a aj tie musia byť vopred schválené miestnymi úradmi.

Zákaz neplatí pre občanov iných krajín, malé lode a nákladnú lodnú dopravu operujúcu pri pobreží, kľúčových pracovníkov a vládnych činiteľov.

7:00 Minister zdravotníctva Marek Krajčí odporúča seniorom, aby sa dali zaočkovať pneumokokovými vakcínami. Uviedol to na tlačovej konferencii. Chrípkové ochorenie, prípadne pneumokokové ochorenie môže mať totiž v kombinácii s ochorením COVID-19 veľmi vážny, až fatálny priebeh.

6:30 Tržby v slovenskom maloobchode sa v júli oživili. Tento vývoj bol po uvoľnení prísnych protipandemických opatrení očakávaný. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Tržby obchodníkov vzrástli medzimesačne o 3,3 %.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok