Susedia hlásia rekordy. V ČR a Maďarsku pribudli stovky prípadov

TA3 TASR
5.9.2020 11:05

V Českej republike pribudlo 798 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo je podľa údajov ministerstva zdravotníctva rekordný nárast od začiatku pandémie. Rekordný denný nárast nových prípadov nákazy hlásia v Česku už štvrtý deň po sebe, informujú české médiá. Najvyšší prírastok od začiatku pandémie hlási i Maďarsko.

Susedia hlásia rekordy. V ČR a Maďarsku pribudli stovky prípadov
SITA/AP (ilu)

Lokálnym ohniskom je naďalej Praha

Vo štvrtok pribudlo v ČR 679 prípadov, v stredu 649, v utorok 504. Aktuálne sa z ochorenia COVID-19 v Česku lieči 7793 pacientov. V nemocniciach je hospitalizovaných 190 pacientov s koronavírusom. Od počiatku pandémie sa nakazilo 27.249 osôb, z ktorých 429 zomrelo.

Najvýznamnejším lokálnym ohniskom je naďalej Praha, ktorá je v oranžovom stupni, čo znamená začínajúci komunitný prenos. Česká metropola preto pristúpi k ďalším protiepidemickým opatreniam. Do zeleného stupňa boli novo zaradené okresy Hodonín, Beroun, Kladno, Mělník, Praha-východ, Praha-západ, Kolín, Příbram, Třebíč a Blansko.

V Maďarsku rastú počty už dva týždne

Situácia nie je dobrá ani v Maďarsku. V piatok tam pribudlo 510 prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Na zdravotné komplikácie zomreli ďalší traja pacienti s chronickými ochoreniami. Informovala o tom v sobotu stránka koronavirus.gov.hu. Počet pozitívne testovaných v Maďarsku už takmer dva týždne kontinuálne rastie. V utorok táto krajina hlásila 365 potvrdených prípadov nákazy, vo štvrtok 459; ešte minulý týždeň pribúdalo denne menej ako sto prípadov.

Celkový počet osôb s pozitívnym testom na koronavírus sa v Maďarsku zvýšil na 7892 a počet úmrtí stúpol na 624. Počet aktívnych prípadov infekcie je 3316, 3952 ľudí sa z ochorenia COVID-19 spôsobovaného koronavírusom SARS-CoV-2 vyliečilo. V nemocniciach je hospitalizovaných 139 pacientov, z nich je deväť pripojených na pľúcnu ventiláciu. V oficiálnej domácej karanténe je 16.438 ľudí. Najviac nakazených je v Budapešti (3471), nasledujú Fejérska (498), Komárňansko-ostrihomská (358) a Zalianska župa (315).

Maďarsko od 1. septembra najmenej na mesiac uzavrelo svoje hranice pre zahraničných turistov. Maďarskí občania vracajúci sa zo zahraničia budú musieť ísť buď na 14 dní do karantény, alebo predložiť dva negatívne testy na prítomnosť koronavírusu, ktoré boli urobené s odstupom dvoch dní.

Česko má najvyššie tempo nárastu šírenia nákazy spomedzi okolitých krajín. Denný prírastok nových prípadov na milión obyvateľov je napríklad v Nemecku či v Poľsku štvrtinový.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok