Maďarsko sa neuzavrelo úplne, pre podnikateľov platí výnimka

TA3 TASR
5.9.2020 15:47

Podnikatelia dostali výnimku z nariadenia, ktorým Maďarsko od 1. septembra najmenej na mesiac z dôvodu pandémie uzavrelo svoje hranice pre zahraničných občanov. Od soboty môžu opäť bez obmedzení vycestovať do Maďarska, vyplýva z novely príslušného vládneho nariadenia, ktorá bola v piatok večer zverejnená v úradnom vestníku.

Maďarsko sa neuzavrelo úplne, pre podnikateľov platí výnimka
TASR/Pavel Neubauer (ilu)

Zahraniční podnikatelia a ľudia zaoberajúci sa ekonomickou činnosťou tak môžu vstúpiť do Maďarska a zostať na jeho území bez absolvovania karantény a predloženia negatívneho testu na koronavírus. Tieto osoby však musia byť schopné pri vstupe dôveryhodne preukázať obchodné alebo ekonomické účely svojej cesty. V nariadení sa však konkrétne nepíše, ako to majú urobiť.

V pôvodnej verzii, ktorá platila do piatku, sa písalo, že výnimku budú mať iba podnikatelia, ktorí mieria do sídla dcérskej firmy v Maďarsku alebo do pobočky svojej zahraničnej spoločnosti. Turisti majú naďalej vstup do Maďarska zakázaný. Stále je takisto povolený prejazd cez Maďarsko bez pobytu a po predpísaných tranzitných koridoroch. Vláda tieto prísne pravidlá zdôvodnila prudkým nárastom počtu prípadov nákazy.

Maďarskí občania vracajúci sa zo zahraničia musia ísť buď na 14 dní do karantény, alebo predložiť dva negatívne testy na prítomnosť koronavírusu, ktoré boli urobené s odstupom dvoch dní. V Maďarsku pribudlo v piatok 510 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Na zdravotné komplikácie zomreli ďalší traja pacienti s chronickými ochoreniami.

Témy: Maďarsko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok