Pribudli nové obete nákazy, v troch okresoch sprísňujú opatrenia

TA3 SITA TASR ČTK
18.8.2020 10:04

Na Slovensku pribudlo 15 nových nakazených, ale aj 11 vyliečených. Testov bolo len 1583. V Česku zaznamenali 191 nových prípadov nákazy, v Maďarsku 24. Európske štáty pokračujú v sprísňovaní opatrení proti šíreniu koronavírusu, najčastejšie ide o nosenie rúšok. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudli nové obete nákazy, v troch okresoch sprísňujú opatrenia
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:30 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

00:02 Pozrite si reláciu Spektrum, v ktorej sme sa bližšie pozreli na pozitívne účinky koronakrízy v Taliansku. Pre obmedzený pohyb ľudí je totiž Stredozemné more čistejšie. V druhej časti relácie sme sa venovali symbolu americkej demokracie - Soche slobody, ktorá je po dlhšej prestávke opäť prístupná pre turistov.

23:15 Dolár je najslabší za vyše 2 roky. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu svetových mien, v utorok klesol na 27-mesačné maximum. Dôvodom jeho oslabovania sú predovšetkým stimulačné programy americkej centrálnej banky. Dolár klesol piaty obchodný deň po sebe a americké akciové indexy sa dostali na nové rekordné maximá.

22:11 Írsko znovu otvorí školy, ktoré boli pre pandémiu nového druhu koronavírusu zatvorené od marca. Oznámil to v utorok írsky premiér Micheál Martin. "Školy sú vo všeobecnosti také dôležité pre deti, spoločnosť, ekonomiku, že chceme, aby sa naše školy znovu otvorili, a naše školy sa znova otvoria," povedal Martin na tlačovej konferencii.

Nočný zákaz vychádzania bude platiť od 18.00 h do 06.00 h.

21:45 Libanon sa rozhodol opätovne zaviesť nové opatrenia obmedzujúce pohyb a život občanov s cieľom zastaviť nárast počtu osôb nakazených novým druhom koronavírusu. Nové pravidlá nadobudnú účinnosť v piatok a budú platiť najmenej dva týždne. Nové opatrenia nebudú mať vplyv na pomoc ľuďom a odstraňovanie škôd spôsobených mohutným výbuchom v prístave v hlavnom libanonskom meste Bejrút zo 4. augusta, uistilo v utorkovom oznámení líbyjské ministerstvo vnútra. Nočný zákaz vychádzania bude platiť od 18.00 h do 06.00 h.

21:20 Česko už eviduje viac ako 400 mŕtvych s koronavírusom. Za pondelok pribudli v štatistikách traja mŕtvi, celkovo ich je od začiatku epidémie 401. Vyplýva to z utorkových večerných údajov na webovej stránke ministerstva zdravotníctva. Do utorka podvečera pribudlo 192 potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom, čo je viac než za celý pondelok.

20:50 Rakúska vláda v utorok oznámila, že Rakúsko na svoje južné a východné hranice nasadí ďalších 1300 vojakov a policajtov. Vláda tým reaguje na nárast počtu prípadov ochorenia COVID-19 spojený s letnou dovolenkovou sezónou.

20:20 Vedenie Ligue 1 odložilo úvodný zápas novej sezóny medzi domácim Marseille a Saint-Étienne. Dôvodom je šírenie koronavírusu v tíme Marseille, ktoré potvrdilo, že má štyroch nakazených. Odloženie stretnutia odporučila národná komisia pre boj proti koronavírusu a zápas odohrajú v náhradnom termíne.

20:00 Pomoc subjektom v cestovnom ruchu by mala byť adresnejšia a mala by odrážať skutočný dosah koronakrízy na ne. Uviedol to predseda NR SR Boris Kollár po utorkovom stretnutí so zástupcami podnikateľov v CR v Trnave.

"COVID-19 najviac zasiahol cestovný ruch, ale je rozdiel medzi hotelmi v Tatrách, kde praskajú v letnej sezóne vo švíkoch a medzi hotelmi v Bratislave či Trnave, kde sú ešte stále niektoré pozatvárané," konštatoval. Popri stratách týchto podnikateľov ujmu majú aj spolupracujúce subjekty, naviazané na CR, ako sú pekárne, čistiarne, dodávatelia gastronómie. Treba preto pomoc podľa Kollára viac selektovať.

19:18 Letné školy pomáhajú deťom občerstviť si svoje zručnosti i vedomosti, a pripraviť sa tak na nový školský rok. Skonštatovala to štátna tajomníčka ministerstva školstva Monika Filipová po utorňajšej návšteve dvoch letných škôl v Banskobystrickom kraji. Určené sú aj pre žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia.

"Uzavretie škôl z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 malo dosah na všetky deti, avšak obzvlášť na tie, ktoré doma nemajú pripojenie na internet. Letné školy majú pomôcť týmto deťom občerstviť si svoje zručnosti a vedomosti, a pripraviť sa na nový školský rok," poznamenala Filipová.

18:53 Dotazník maďarskej vlády, ktorý sa okrem iného týka aj zdravotných, hospodárskych a medzinárodných súvislostí pandémie koronavírusu, vyplnilo doposiaľ 1,633 milióna ľudí, oznámil v utorok vo videozázname zverejnenom na Facebooku štátny tajomník úradu maďarskej vlády Csaba Dömötör.

Predstaviteľ vlády dodal, že dotazníky môžu Maďari vypĺňať ešte niekoľko dní, až do konca augusta, avšak podľa jeho slov už teraz možno vyhlásiť, že ide o najpopulárnejšiu konzultáciu vlády s občanmi.

18:19 Poľský minister zdravotníctva Lukasz Szumowski - vedúca postava vládneho boja proti šíreniu nového koronavírusu - v utorok oznámil, že odstupuje zo svojej funkcie. Jeho oznámenie prišlo po obvineniach týkajúcich sa obstarávania sporných zdravotníckych pomôcok. Kardiológ Szumowski svoju rezignáciou na tlačovej konferencii vo Varšave odôvodnil tým, že sa vracia k medicíne, ale zostáva poslancom parlamentu.

17:43 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok vyhlásila, že planéta sa ešte nepriblížila k takej imunite voči koronavírusu, ktorá je potrebná na dosiahnutie kolektívnej imunity. Tá znamená, že protilátky má už dostatok populácie, takže sa šírenie nákazy zastaví.

Kolektívna imunita sa typicky dosahuje očkovaním a väčšina vedcov odhaduje, že protilátky musí mať najmenej 70 percent ľudí, aby sa zabránilo vypuknutiu nákazy. Avšak niektorí odborníci tvrdia, že ochranný účinok môže mať dokonca už to, keď má imunitu 50 percent populácie.

16:51 Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska nesúhlasí s ohlásenými plánovanými opatreniami pri organizovaní hromadných podujatí v interiéroch. Nevidí dôvod na obmedzenia, keďže sa podľa nej nepreukázalo šírenie ochorenia z dôvodu organizovania takýchto podujatí. Rovnako nevidí dôvod na obmedzovanie kapacity návštevníkov kúpalísk a akvaparkov. Informoval o tom generálny manažér AHRS Marek Harbuľák s tým, že obmedzenia poskytovania služieb cestovného ruchu bez argumentov zneisťujú hostí i podnikateľov.

16:42 Svetová zdravotnícka organizácia volá po plošnom očkovaní proti chrípke. Podľa nej je tento krok dôležitý aby sa dalo ľahšie identifikovať prípady nákazy koronavírusom od bežnej chrípky. Organizácia zároveň zdôraznila, že nákaza nie je na ústupe a prenášačmi sú najmä mladí ľudia, ktorí často nemajú ani sprievodné príznaky.

16:38 Francúzska vláda plánuje od 1. septembra zaviesť povinné nosenie rúšok vo väčšine spoločných pracovných priestoroch. Dôvodom je opätovný nárast prípadov nákazy. Francúzske ministerstvo práce uviedlo, že opatrenie sa bude vzťahovať na všetky spoločné priestory v kanceláriách a továrňach s výnimkou samostatných kancelárií, v ktorých je prítomný iba jeden zamestnanec.

16:26 Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok varovala, že ďalšie uvoľňovanie koronavírusových obmedzení už nemôže nastať, pretože Nemecko zažíva prudké zvýšenie nových prípadov nákazy. Kancelárka zároveň vyzvala občanov, aby dodržiavali preventívne opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

16:14 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 1616 na 94 436, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu. Chorobe Covid-19 podľahlo v priebehu uplynulých 24 hodín 27 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie v krajine stúpol na 2116.

16:00 Ministerstvo informovalo, že pitva potvrdila úmrtie na pľúcnu formu Covid-19 u 80-ročnej pacientky z Košíc. "Druhým zosnulým s rovnakou príčinou úmrtia je 79-ročný muž zo Spišskej Belej, ktorý bol hospitalizovaný vo Fakultnej nemocnici J.A. Reimana v Prešove," doplnil rezort.

15:54 Na Slovensku pribudli dve úmrtia pacientov s ochorením COVID-19, informuje o tom ministerstvo zdravotníctva. Počet obetí tak stúpol na 33.

15:44 Ministerstvo školstva na svojom Facebooku zverejnilo semafor pre školy. "Čo najviac uľahčiť návrat do škôl. To bol hlavný dôvod vzniku manuálu, ktorý stanovuje základné prevádzkové podmienky od materských až po vysoké školy po dobu trvania pandémie," vysvetľuje zmysel manuálu.

15:37 Na Zemi nie je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie ani zďaleka dostatok ľudí imúnnych voči novému koronavírusu, ktorí sú potrební na dosiahnutie efektu "kolektívnej imunity". Kolektívnu imunitu sa väčšinou podarí docieliť prostredníctvom očkovania a väčšina odborníkov odhaduje, že na zastavenie ďalšieho šírenia musí mať protilátky najmenej 70 % populácie. Niektorí si myslia, že na dosiahnutie tohto cieľa by stačilo, ak by malo imunitu aspoň 50 % populácie.

15:12 V súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou bude platiť od 20. augusta zákaz návštev v nemocniciach a zariadeniach sociálnej starostlivosti a zákaz hromadných podujatí v exteriéroch nad 500 osôb, v interiéroch nad 250 osôb v okresoch Trenčín, Bánovce nad Bebravou a Nové Mesto nad Váhom. Po skončení rozšíreného zasadnutia Krízového štábu Okresného úradu Trenčín o tom informovala regionálna hygienička Ľudmila Bučková.

14:53 Svetová zdravotnícka organizácia v súvislosti so snahami o vyvinutie vakcíny voči novému druhu koronavírusu vyzvala v utorok na ukončenie "vakcínového nacionalizmu" a štáty kritizovala za uprednostňovanie ich vlastných záujmov. Takéto správanie podľa šéfa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa pandémiu ešte viac zhoršuje. "Konať strategicky a globálne je v skutočnosti v záujme každej krajiny - nikto nie je v bezpečí, pokiaľ nie sú v bezpečí všetci," povedal Ghebreyesus.

14:45 V susednom Česku sa opäť vracajú k povinným rúškam. Tie budú musieť od septembra ľudia povinne nosiť vo verejnej doprave, v obchodoch, ale aj študenti v školách, keď sa budú nachádzať mimo tried. Dôvodom nových opatrení je zhoršenie epidemiologickej situácie v Česku. Viac sme sa o tejto téme rozprávali s epidemiológom a splnomocnencom vlády pre výskum v zdravotníctve, Romanom Prymulom.

14:25 Japonský cisár Naruhito sa aj so svojou rodinou rozhodol zostať pre pandémiu počas leta v Tokiu a zrušil tohoročnú dovolenku, ktorú tradične trávi vo svojich letných sídlach v prefektúrach Točigi a Šizuoka. Cisárska rodina informovala, že sa chce vyhnúť davom zvedavých okoloidúcich, ktorí by sa zhromažďovali v okolí jej sídel v snahe spozorovať niektorého z jej členov a potenciálne by tak mohli roznášať vírus.

14:15 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga. Informoval o preventívnych opatreniach počas otvorenia nového školského roka.

14:08 Pozrite si prehľad cestovných odporúčaní ministerstva zahraničných vecí, ktorý rezort zverejnil na sociálnej sieti.

14:00 Západné Tichomorie, obývané takmer dvoma miliardami ľudí, vstúpilo do novej fázy koronavírusovej pandémie. V utorok o tom informoval regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre tento región Takeši Kasai. Zároveň vyzval vlády tamojších krajín, aby verejne propagovali "také správanie, ktoré chráni zdravie komunít".

13:50 Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v súvislosti s druhou vlnou pandémie pravidelne monitoruje aktuálnu epidemiologickú situáciu v regióne. Prostredníctvom nemocničných epidemiológov a v spolupráci s RÚVZ so sídlom v Prešove disponuje aktuálnymi informáciami o počte ochorení.

13:26 Finančné odmeny určené pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, sa majú týkať všetkých zdravotníkov, ktorí pracovali v tzv. prvej línii, vrátane lekárov. Na sociálnej sieti to uviedol predseda vlády Igor Matovič s tým, že ide o výsledok rozhovoru s ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím.

13:24 Rezort školstva navrhuje, aby sa začiatok zimného semestra 2020/2021 na univerzitách posunul na 28. septembra. Uviedol to minister Gröhling.

13:15 Školský rok sa začne riadne, 2. septembra. Školská dochádzka je povinná. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling, ktorý hovoril aj o viacerých opatreniach, ktoré sa pre pandémiu zavádzajú.

13:06 Najprv bola strata chuti a čuchu. Následne sa zistilo, že jeden z členov vedenia mesta Ružomberok sa nakazil koronavírusom. Potvrdili to testy. O prípade informoval hovorca mesta Viktor Mydlo.

12:55 Na ochorenie Covid-19 zomrela aj mladá Belgičanka vo veku 20 rokov. Uviedol v utorok denník The Brussel Times s odvolaním sa na údaje inštitútu verejného zdravia Sciensano. Táto žena z Flámska sa stala jednou z najmladších obetí nového typu koronavírusu v Belgicku. Podľa inštitútu Sciensano trpela aj inými chronickými chorobami. Jej smrť bola potvrdená v pondelok, hoci sa tak stalo už 14. augusta.

12:30 Južná Kórea zakáže od stredy veľké verejné zhromaždenia osôb a zatvorí kostoly, múzeá či nočné podniky v širšej oblasti hlavného mesta Soul po tom, čo tam došlo k alarmujúcemu nárastu prípadov nákazy novým koronavírusom.

Firma Sinopharm spustila tretiu etapu klinických testov 23. júna.

11:42 Čínska farmaceutická firma Sinopharm Group uvedie v decembri na trh vakcínu proti novému koronavírusu, informovala agentúra TASS. Podľa vyhlásenia riaditeľa spoločnosti Liou Ťing-čena budú dve dávky očkovacej látky stáť v prepočte okolo 120 eur.

"Predpokladáme, že Pekinský inštitút biologických produktov dokáže za rok vyrobiť približne 120 miliónov inaktivovanej očkovacej látky, pričom Wu-chanský inštitút biologických produktov zvládne vyrobiť ďalších 100 miliónov," citoval Lioua čínsky denník Kuang-ming Ž'-pao.

11:28 Fínska premiérka Sanna Marinová sa nechá otestovať na nový druh koronavírusu, pociťuje mierne dýchacie problémy. V utorok to napísala na sociálnej sieti Twitter s tým, že zatiaľ bude pracovať z domu. Podozrenie na infikovanie koronavírusom Marinovej dočasne narušilo výkon funkcie už štvrtýkrát.

11:20 Chorvátsky veľvyslanec vo Viedni kritizoval rakúsku vládu za náhle rozhodnutie, ktorým stredomorskú krajinu od pondelka zaradila ako celok do skupiny rizikových krajín z hľadiska nákazy koronavírusom. Podľa neho se omedzenie malo týkať len lokálnych ohnísk nákazy, čo však rakúska diplomacia odmietla.

10:40 V Maďarsku pribudlo za pondelok 24 potvrdených prípadov nákazy. Ochoreniu Covid-19 podľahol jeden človek a šesť ľudí je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Z údajov, ktoré zverejnil vládny informačný server koronavirus.gov.hu, vyplýva, že celkový počet potvrdených prípadov infekcie dosiahol 4970. Počet obetí stúpol na 609.

10:30 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:14 V okrese Trenčín evidujú štyroch nových nakazených koronavírusom. Galanta má tri nové prípady, Bratislava dva. V okresoch Banská Bystrica, Kežmarok, Nitra, Ružomberok, Spišská Nová Ves a Trebišov pribudol jeden nový prípad nákazy.

10:09 Vyliečilo sa 11 nových pacientov. Hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 máme 41. Dvaja sú na JIS, štyria sú na pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo 15 nových prípadov nákazy. Napriek tomu, že víkend je už za nami, testovali len 1 583 ľudí. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2922 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:55 Premiér Igor Matovič vyzval, aby v prípade, že žiaci na prvom stupni základných škôl zvládnu mať rúška aj v triedach počas vyučovania, aby tak urobili. Uviedol to v pondelok počas tlačovej konferencie.

9:48 Indického ministra vnútra Amita Šáha (55) v utorok opäť hospitalizovali po tom, ako sa sťažoval na únavu a bolesti tela. Šáh pritom pred štyrmi dňami oznámil, že sa vyliečil s ochorenia Covid-19.

9:33 Ruský minister energetiky Alexandr Novak mal pozitívny test na nový druh koronavírusu. Oznámil to v utorok ruský premiér Michail Mišustin na stretnutí vládneho výboru pre sociálno-ekonomický rozvoj Ďalekého východu.

9:20 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 191 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 5181. Urobili 2721 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 20202 infikovaných, celkový počet úmrtí je 399.

9:12 Ministerstvo zahraničných vecí vydalo cestovné odporúčanie v súvislosti s ochorením Covid-19 na základe opatrení a odporúčaní Úradu verejného zdravotníctva SR pre všetky krajiny.

Z dôvodu rastúcej intenzity pandémie ministerstvo odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania (2. stupeň) do týchto regiónov či krajín s uvoľneným hraničným režimom: Belgicko – všetky regióny; Česko – Hlavné mesto Praha; Dánsko – Midtjylland; Estónsko – Tartu maakond; Francúzsko – Provence Alpes-Cote d'Azur, Île-de-France, Mayotte; Holandsko – Noord-Holland, Zuid-Holland; Chorvátsko – Vukovarsko-sriemska župa, Splitsko-dalmatínska župa; Írsko – Midlands, Mid-East; Malta – všetky regióny; Poľsko – Sliezske vojvodstvo, Malopoľské vojvodstvo; Spojené kráľovstvo – územný zdravotný obvod Grampian (Aberdeenshire, City of Aberdeen a Moray); Španielsko – všetky regióny.

9:00 Tisíce ľudí protestovali v Argentíne proti obmedzeniam pohybu súvisiacim s koronavírusovou pandémiou, ktoré v tejto latinskoamerickej krajine platia už 150 dní. V argentínskej metropole Buenos Aires demonštrovali ľudia proti karanténnym opatreniam zavedeným vládou prezidenta Alberta Fernándeza, ako aj proti plánovanej reforme súdnictva, korupcii, napätej bezpečnostnej situácii a požadovali prepustenie väznených ľudí.

Počas dosiaľ najväčších protestov od začiatku pandémie vyšli ľudia vyjadriť svoj nesúhlas do ulíc aj v mnohých ďalších argentínskych mestách.

aptopix-virus-outbreak-argentina-81707-5da5d1132c7a49b39c99be50ab2df948_c0a80301-7992-0a28.jpg

8:30 Ruský baletný súbor petrohradského Mariinského divadla odvolal všetky svoje predstavenia po tom, ako sa približne 30 jeho členov, najmä tanečníkov, nakazilo koronavírusom. Podľa zdroja tlačovej agentúry Interfax sú tri osoby hospitalizované, zatiaľ čo ďalší infikovaní sa liečia doma. Takmer 300 ďalším tanečníkom bolo povedané, aby v rámci preventívnych opatrení proti nákaze zostali doma.

8:00 Kanadský minister financií Bill Morneau ohlásil svoju rezignáciu. Jeho rozhodnutie nasleduje po etickom škandále a údajných nezhodách s premiérom Justinom Trudeauom týkajúcich sa výdavkov na oživenie ekonomiky zasiahnutej koronavírusovou pandémiou.

"Ako sa posúvame do ďalšej fázy v boji proti pandémii a pripravujeme cestu k obnoveniu ekonomiky, musíme si uvedomiť, že tento proces potrvá ešte mnoho rokov. Nastal preto správny čas pre nového ministra financií, ktorý sa ujme tejto neľahkej úlohy," povedal Morneau na tlačovej konferencii.

7:30 V Spojených štátoch sa začal štvordňový celoštátny nominačný zjazd Demokratickej strany, ktorý sa vzhľadom na koronavírusovú pandémiu po prvý raz koná prevažne online.

7:00 Európske štáty pokračujú v sprísňovaní opatrení proti šíreniu koronavírusu. Najčastejšie pritom ide o nosenie rúšok. K ich povinnému používaniu najnovšie pristúpili Česko, Španielsko, Francúzsko aj Taliansko.

6:30 V uplynulých týždňoch pribúdali pozitívne testovaní zamestnanci vo viacerých podnikoch. Tie tvrdia, že na druhú vlnu pandémie sú dobre pripravené. Aby si udržali ekonomickú silu, infektológ v prípade nákazy odporúča uzavrieť iba časť pracoviska.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok