Česko sprísňuje opatrenia, nové prípady nákazy pribudli i u nás

TA3 TASR SITA ČTK
17.8.2020 10:02

Počet nových prípadov nákazy v posledných týždňoch prudko narastá, regionálne úrady verejného zdravotníctva pracujú na maximum. Podľa epidemiológov stojíme na prahu druhej vlny, minister Krajčí dokonca hovorí, že ju tu už máme. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami opäť sledovali online.

Česko sprísňuje opatrenia, nové prípady nákazy pribudli i u nás
SITA/AP

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:37 Nigéria v rámci zmierňovania opatrení spojených s koronakrízou 29. augusta znovu otvorí svoj vzdušný priestor a obnoví medzinárodnú leteckú dopravu. Táto najľudnatejšia africká krajina zatvorila svoj vzdušný priestor v marci, aby zabránila šíreniu koronavírusu, ktorým sa tam dosiaľ nakazilo vyše 49.000 ľudí, a 975 osôb nákaze podľahlo.

22:28 Libanon sa stále spamätáva z ničivého výbuchu v Bejrúte, momentálne čelí ale ďalšiemu problému. V krajine rapídne pribúdajú nové prípady koronavírusu. Za jeden deň evidujú rekordných 456 chorých a dvoch mŕtvych. Podľa ministra zdravotníctva musí ísť celá krajina do dvojtýždňovej karantény.

20:45 Celkový počet prípadov ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom presiahol v Turecku 250.000. Za posledných 24 hodín tam evidovali 1233 nových prípadov.

19:45 Maltský minister zdravotníctva Chris Fearne oznámil, že od stredy sa v krajine zatvoria bary a nočné kluby v dôsledku prudkého nárastu nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. Fearne na tlačovej konferencii takisto oznámil zákaz organizovať párty na lodiach a nariadil povinné nosenie rúšok v uzavretých verejných priestoroch s výnimkou reštaurácii a limit počtu ľudí na verejných zhromaždeniach na 15.

19:32 V uplynulých týždňoch pribúdali pozitívne testovaní zamestnanci vo viacerých podnikoch. Tie tvrdia, že na druhú vlnu pandémie sú dobre pripravené. Aby si udržali ekonomickú silu, infektológ v prípade nákazy odporúča uzavrieť iba časť pracoviska.

18:43 Finančné odmeny vyčlenené pre pracovníkov, ktorí po vypuknutí pandémie pracovali v rizikovom prostredí, v takzvanej prvej línii, by sa nemali týkať lekárov. Na pondelkovej tlačovej konferencii to potvrdil premiér Igor Matovič. Týkať sa majú len sestier.

"Pokiaľ si dobre pamätám, lekárov som neavizoval," skonštatoval premiér. V piatok informoval o vyčlenení 50 miliónov eur pre pracovníkov v prvej línii. Peniaze dostanú okrem sestier aj vojaci, policajti, hasiči či zamestnanci domovov sociálnych služieb.

18:04 Zastupujúca starostka francúzskej metropoly Paríž Anne Souyrisová nevylúčila, že by v celom meste mohlo dôjsť k všeobecne platnej povinnosti nosenia ochranných rúšok na verejnosti. "Dôležité je, aby v husto osídlených oblastiach Parížania i turisti nosili masky. To sa zatiaľ nedeje," povedala Souyrisová pre stanicu BFMTV. Ak ľudia nevyhnutnosti nosiť rúška neporozumejú, bude podľa jej slov potrebné zaviesť všeobecnú povinnosť.

17:51 Talianska vláda poskytne domácim aerolíniám pomoc vo výške okolo 300 miliónov eur. Dôvodom sú straty spôsobené pandémiou nového koronavírusu. Problémová Alitalia má od vlády dostať 250 miliónov eur. Zvyšok z uvedenej sumy si rozdelia letecké spoločnosti Blue Panorama, Neos a Air Dolomiti.

17:17 Kabinet ministrov Ukrajiny rozhodol 11. augusta o opätovnom zaradení viacerých krajín vrátane Slovenska do takzvanej zelenej zóny. Občania cestujúci na Ukrajinu tak nepodliehajú povinnej 14-dňovej karanténe či samoizolácii.

17:04 Košická Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura má aktuálne v karanténe osem zamestnancov. V pondelok sa časť z nich podrobila testovaniu na nový koronavírus, výsledky budú k dispozícii najskôr v utorok.

Karanténa súvisí s prípadom úmrtia hospitalizovanej 80-ročnej pacientky s novým koronavírusom minulý týždeň v stredu. Ako hlavna príčina jej smrti bola podľa nemocnice klinicky i pitvou stanovená bronchopneumónia. Pacientka zomrela počas hospitalizácie na IV. internej klinike, ochorenie COVID-19 jej diagnostikovali až posmrtne.

16:54 Britskí výskumníci vyzývajú ľudí, aby sa zúčastnili na testovaní vakcín proti koronavírusu pod hlavičkou Národnej zdravotnej služby. Na testy sa prihlásilo už viac ako 100-tisíc ľudí, ale stále to nie je dosť. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že dobrovoľníci sa môžu prihlásiť online.

16:43 Slovenské akvaparky a kúpaliská za obdobie od 1. júna do 31. júla tohto roka dosahujú pokles návštevnosti o 35 % a pokles tržieb o 38 % v porovnaní s minulým rokom. Informuje o tom viceprezident Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární Ľudovít Lebó. Za prvú vlnu pandémie ešte nebola väčšina subjektov rekreačného kúpeľníctva odškodnená a už prichádzajú informácie o opatreniach spojených s druhou vlnou, upozorňuje asociácia.

16:21 Približne o mesiac by mal byť v Česku dostupný test vyvíjaný pražskou Karlovou univerzitou v spolupráci so súkromným sektorom, ktorý bude vedieť diagnostikovať, či má pacient obyčajnú chrípku alebo koronavírus. "Nové testy sú postavené na otvorenom princípe a budeme o tom informovať začiatkom septembra," poznamenal rektor univerzity Tomáš Zima.

16:00 Francúzska vláda pošle do Marseille a okolia poriadkovú políciu, aby tam pomohla dohliadať na dodržiavanie nosenia ochranných rúšok proti nákaze koronavírusom. Hovorca vlády Gabriel Attal oznámil, že do regiónu vyšlú 130 policajtov.

15:56 Nemocnica Agel v Bánovciach nad Bebravou prijala v súvislosti so zhoršujúcou sa epidemiologickou situáciou v okrese niektoré opatrenia a dočasne obmedzila fungovanie interného oddelenia a oddelenia dlhodobo chorých. Dočasne bol na týchto oddeleniach pozastavený príjem nových pacientov. Prevádzka nemocnice však obmedzená nebola.

15:50 Japonský tenista Kei Nishikori oznámil, že bol pozitívne testovaný na Covid-19. Nechal sa otestovať pred blížiacim sa turnajom Masters 1000 a o dva týždne je na programe aj US Open. Nishikori povedal, že sa necíti zle a ďalší test podstúpi v piatok. Na tisíckovom podujatí však 30-ročný tenista štartovať nebude a jeho účasť na grandslame je otázna.

15:34 Približne desať percent Holanďanov verí v konšpiračné teórie, ktoré sa týkajú šírenia nového typu koronavírusu, čo môže predstavovať riziko, pokiaľ ide o očkovanie v prípade objavu účinnej vakcíny proti Covid-19. Uviedol to spravodajský server DutchNews.nl.

15:11 Grécko začiatkom septembra otvorí školy prvýkrát od vypuknutia pandémie. Žiaci by si do lavíc mali opätovne zasadnúť 7. septembra - vedenia škôl však budú musieť dbať na nosenie rúšok, časté umývanie rúk a dodržiavanie dostatočných odstupov, kdekoľvek to len bude možné, zdôraznil hovorca.

14:50 Slovenská ekonomika sa na jar poriadne prepadla. Pre koronakrízu si pohoršila o viac než 12 percent. Vyplýva to z predbežného odhadu Štatistického úradu. Dvojciferný prepad však nehlási iba Slovensko, ale aj viaceré európske krajiny.

14:42 Odmenu za boj v prvej línii proti koronavírusu chcú od štátu aj ľudia, ktorí sa starajú o čistotu, hygienu a dezinfekciu vnútorných priestorov. "Aj my - upratovačky a upratovači, umývači okien, podláh a sociálnych zariadení, chyžné, smetiari, tepovači, deratizéri a ďalší sme stáli a naďalej stojíme v prvej línii v boji proti koronavírusu. Aj my sme od počiatku pandémie mali sťažený prístup k ochranným prostriedkom a musíme sa chrániť sami. Preto žiadame premiéra, aby nás ohodnotil tak, ako našich ostatných spolubojovníkov v prvej línii," uviedli členovia občianskeho združenia Hygienik v otvorenom liste Igorovi Matovičovi.

14:35 Vo viacerých častiach Nemecka sa už naplno rozbehol nový školský rok. Do škôl sa vrátili tisíce študentov. Otváranie nového školského roka sprevádzajú prísne bezpečnostné opatrenia súvisiace s pandémiou. Pre zistenie nákazy sa museli niektoré školy znovu uzavrieť už po niekoľkých dňoch.

14:27 Koronavírus sa dostal už aj do slovenskej futbalovej Fortuna ligy. Podľa športového spravodajstva RTVS mal pozitívny test na ochorenie COVID-19 jeden z futbalistom majstrovského ŠK Slovan Bratislava, ktorý nastúpil v sobotňajšom ligovom súboji na pôde Zlatých Moraviec. Domáci FC ViOn v tomto súboji zdolal "belasých" 2:1.

14:24 Pripravované epidemiologické opatrenia považujú ľudia, pracujúci v oblasti kultúry, za diskriminačné. Východisko k vyriešeniu existenčných problémov, ktorým v dôsledku koronakrízy čelia, neprináša podľa nich ani avizovaná 11-miliónová finančná injekcia pre nezávislú kultúru. V spoločnom vyhlásení to zdôraznili zástupcovia asociácií a združení nezriaďovanej kultúry na Slovensku.

14:22 Na pribúdajúci počet pozitívne testovaných ľudí musia reagovať aj mnohé firmy. Aby nemuseli výrobu zastaviť, musia zvýšiť hygienické opatrenia. Viac nám povedal Vladimír Sirotka, prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikateľov.

14:03 Slovenský olympijský a športový výbor, národné športové zväzy a zástupcovia klubov vyzvali predstaviteľov ministerstva školstva v kompetencii ktorého je aj šport, aby sa začali vážne zaoberať situáciou podpory športu. V súvislosti s veľkými finančnými stratami spôsobenými pandémiou toto odvetvie zatiaľ od štátu nedostalo žiadnu pomoc, pričom protipandemické opatrenia, ktoré sa chystajú v septembri, situáciu v športe ešte viac zdramatizujú.

13:41 Počas víkendu v dôsledku náporu dovolenkárov skolabovala doprava na chorvátsko-slovinskej hranici. Spôsobili to predovšetkým Rakúšania vracajúci sa z dovolenky v Chorvátsku, ktorí sa snažili dostať do vlasti pred nadobudnutím účinnosti nových bezpečnostných obmedzení týkajúcich sa vstupu do krajiny.

13:30 Od 24. augusta sa v Česku zmení aj karanténa pre nakazených. V prípade, ak nebudú mať príznaky, skrátia ju z dvojtýždňovej na 10-dňovú.

13:27 Počet nakazených koronavírusom po celom svete sa blíži k číslu 22 miliónov, pričom viac ako polovica z nich sa už vyliečila. Úrady tiež zaznamenali vyše 770-tisíc úmrtí. Najvyššie denné prírastky nových prípadov stále hlásia Spojené štáty, Brazília a India. Pozitívne správy naopak prichádzajú z Číny. Peking ohlásil, že schválil patent na vakcínu proti Covidu-19. Pred plošným očkovaním sú ale potrebné ešte ďalšie testy.

13:15 Americký multimiliardár a filantrop Bill Gates sa domnieva, že svet by sa súčasnej pandémie koronavírusu mohol zbaviť do dvoch rokov. Už v roku 2015 64-ročný rodák zo Seattlu predpovedal pandémiu, ktorá sa v ostatných mesiacoch stala skutočnosťou. Najnovšie vyslovil aj prognózu súvisiacu s koncom "koronakrízy".

13:01 Od prvého septembra bude v Českej republike vo vnútorných priestoroch povinné nosenie rúšok. Týka sa priestorov ako obchody, obchodné centrá a pošty, či škôl mimo triedy. Po zasadnutí rady vlády pre zdravotné riziká to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Opatrenia majú spomaliť šírenie koronavírusu v kontexte začiatku školského roka, ktorý prinesie viac kontaktov medzi ľuďmi a viac cestovania.

12:47 Finančná situácia britských domácností sa tento mesiac zhoršila, pričom ekonómovia počítajú s tým, že situácia na trhu práce sa bude ešte komplikovať. Koncom októbra sa totiž skončí štátna podpora zamestnancov koronakrízou poškodených firiem.

12:20 Priemerný počet nových pozitívnych výsledkov testov na chorobu COVID-19 dosahoval v uplynulom týždni v Belgicku 574 denne, čo je päťpercentný pokles voči predminulému týždňu. V uvedenom období však začal narastať počet úmrtí a hospitalizácií súvisiacich s novým druhom koronavírusu, vyplýva to z údajov inštitútu verejného zdravia Sciensano.

11:55 "Chráňme seba aj ostatných," vyzýva na sociálnej sieti ministerstvo zdravotníctva a pripomína zásady, ktoré sú dôležité pre spomalenia šírenia nákazy.

11:20 Singapur prijme ďalšie opatrenia na podporu ekonomiky zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Podľa singapurského ministra financií by ich hodnota mala dosiahnuť v prepočte zhruba 5 miliárd eur.

11:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:01 Polícia v obvode Blackburn with Darwen v severozápadnej časti Anglicka v nedeľu ukončila svadobnú hostinu z dôvodu porušenia opatrení zavedených v súvislosti s ochorením COVID-19. Policajti reagovali na správu o porušení opatrení a prišli na svadobnú recepciu, kde bolo prítomných viac ako 100 hostí.

10:33 Britský vládny Úrad pre verejné zdravie nahradí nová inštitúcia, ktorá sa bude špecializovať predovšetkým na ochranu krajiny pred pandémiami. Informovala o tom stanica BBC.

10:30 Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje slovenských občanov a cestujúcu verejnosť na dočasný zákaz vstupu do Čínskej ľudovej republiky. Rezort diplomacie o tom informuje na svojej oficiálnej webovej stránke.

10:13 Troch nových nakazených koronavírusom hlási Bratislava, dvoch Košice.

10:10 Nepribudli žiadni noví vyliečení pacienti. Máme 39 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Dvaja sú na JIS, štyria sú na pľúcnej ventilácii.

10:00 Na Slovensku pribudlo päť nových prípadov nákazy, počas uplynulého dňa urobili spolu 481 testov. Celkovo od začiatku pandémie evidujeme 2907 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:57 Počas uplynulého dňa v Česku zaznamenali 121 nových prípadov nákazy koronavírusom, aktívnych prípadov je 5816. Urobili 4581 testov. Od začiatku pandémie v krajine testy potvrdili spolu 20012 infikovaných, celkový počet úmrtí je 397.

9:50 Nákazu v Maďarsku potvrdili v uplynulých 24 hodinách 30 osobám, čím počet aktívnych prípadov tejto infekcie stúpol na 708. Vyplýva to z údajov zverejnených v pondelok na stránke vlády koronavirus.gov.hu. Na chorobu COVID-19 nezomrel nikto.

9:42 Úrad priemyselného vlastníctva SR prijal v prvom polroku roka 2020 viac podaní na predmety ochrany práv duševného vlastníctva ako v porovnateľnom období v roku 2019. Ako uviedol predseda ÚPV SR Matúš Medvec, napriek koronakríze boli inovátori na Slovensku aktívnejší, pričom podali o päť patentových prihlášok viac, o 47 vyšší bol počet prihlášok úžitkových vzorov a na úrade prijali o 17 prihlášok ochranných známok viac.

9:32 Čínska automobilka Geely Automobile Holdings zaznamenala za 1. polrok tohto roka pokles zisku o viac než 40 %. Dôvodom je nový koronavírus, ktorý obmedzil predaj áut na najväčšom automobilovom trhu sveta.

9:15 Japonská ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku finančného roka 2020/2021 najvýraznejší pokles v modernej histórii krajiny ako v medzikvartálnom, tak medziročnom porovnaní. Dôvodom je podobne ako v prípade iných ekonomík nový koronavírus, ktorý tvrdo zasiahol do ekonomickej aktivity.

9:10 Stovky ľudí v nedeľu večer protestovali v Madride proti povinnému noseniu rúšok a ďalším opatreniam, ktoré španielska vláda zaviedla v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2.

Približne 3000 ľudí sa zišlo na madridskom námestí Plaza de Colón, uvádza na svojej webovej stránke denník El Mundo. Mnohí z účastníkov nemali na tvárach rúška a nedodržiavali povinné rozstupy. Protestujúci držali transparenty s nápismi ako "Vírus neexistuje", "Rúška zabíjajú" a "My sa nebojíme".

8:55 Celkový počet úmrtí na nákazu spôsobenú novým druhom koronavírusu v Indii prekonal v pondelok hranicu 50 000, pričom za 24 hodín bolo hlásených viac ako 900 nových prípadov. Počet obetí za uplynulý deň stúpol konkrétne o 941 na 50 291.

8:45 Rakúsko posilňuje od pondelka zdravotné kontroly na hraniciach so Slovenskom, Maďarskom, Talianskom a Slovinskom. Chce tak zamedziť šíreniu koronavírusu.

8:25 Zdravotné poisťovne očakávajú výpadok na zdravotnom poistení pre krízu spôsobenú novým koronavírusom vo výške viac ako 216 miliónov eur. Potvrdili všetky tri zdravotné poisťovne.

7:55pondelok pribudlo v Južnej Kórei 197 nových prípadov nákazy koronavírusom a denný nárast sa tak drží v trojciferných číslach už štvrtý deň za sebou. Informovala o tom agentúra Yonhap. Nové údaje, ktoré zverejnilo Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb, zvýšili celkovú bilanciu pandémie v krajine na 15 515 infikovaných. Spomedzi prípadov, ktoré pribudli v pondelok, sa 188 šírilo lokálne.

7:15 Celkový počet obetí koronavírusu v Austrálii prekročil hranicu 400 po tom, ako bolo 25 úmrtí v dôsledku choroby COVID-19 zaznamenaných v pondelok v štáte Viktória, čo je nový denný rekord od začiatku pandémie.

6:45 Libanon, zápasiaci s následkami ničivého výbuchu v bejrútskom prístave, ktorý si 4. augusta vyžiadal takmer 180 obetí a vyše 6000 zranených, zaznamenal rekord v počte nových prípadov ochorenia COVID-19.

6:20 Regionálne úrady verejného zdravotníctva pracujú na maximum. Tvrdia to viacerí epidemiológovia, podľa ktorých súčasné počty ľudí nestačia. Minister zdravotníctva naznačil, že pomoc by mohla prísť už čoskoro v podobe študentov. Presný termín však nekonkretizoval.

6:10 Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v pondelok odložila blížiace sa parlamentné voľby na Novom Zélande o štyri týždne, na 17. októbra, nakoľko opätovné objavenie sa koronavírusu v krajine a následné opatrenia bránili vedeniu volebnej kampane.

6:05 Slovensko je podľa epidemiológov na prahu druhej vlny pandémie koronavírusu. Minister zdravotníctva dokonca hovorí, že ju tu už máme. Niektorí vedci ale tvrdia, že nie sme dostatočne pripravení. Vraj nám chýbajú testy či injekčné striekačky. Rezort zdravotníctva to odmieta s tým, že situáciu máme pod kontrolou a máme aj dostatočné zásoby.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok