Pribudla obeť i nakazení, vírus nie je umelý. Talianom sa uľavilo

TA3 SITA TASR ČTK
21.4.2020 16:18

Úrad verejného zdravotníctva určil nové pravidlá pri nosení rúšok. Zostávajú povinné, od utorka však začínajú platiť aj výnimky pre osoby alebo prípady, keď ich nosiť netreba. Premiér Igor Matovič predstavil plán otvárania obchodných prevádzok, menia sa aj hodiny pre seniorov. Udalosti okolo pandémie koronavírusu sme s vami sledovali online aj v utorok.

Pribudla obeť i nakazení, vírus nie je umelý. Talianom sa uľavilo
SITA/Monika Kováčová (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:58 Čierna Hora v utorok zaznamenala pokles v počte nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a nárast v počte zotavených pacientov. Vláda zmierňuje niektoré opatrenia zavedené na obmedzenie šírenia nákazy.

22:35 Šírenie nového koronavírusu v hlavnom meste Švédska už mohlo minulý týždeň dosiahnuť svoj vrchol a v najbližších dňoch by mal počet infikovaných klesať.

22:07 Holandsku sa budú môcť od 11. mája znovu otvoriť základné školy, ktoré sú už zhruba mesiac zatvorené pre snahu o zamedzenie šírenia nového koronavírusu. Na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády to v utorok večer oznámil holandský premiér Mark Rutte.

21:51 Český premiér Andrej Babiš a jeho ministri z hnutia ANO si neželajú predĺžiť núdzový stav. Naopak, ministri z ČSSD s predĺžením súhlasia. Vláda bude o tomto spore medzi koaličnými partnermi rozhodovať vo štvrtok.

21:30 Bývalého šéfa Štátnych hmotných rezerv Kajetána Kičuru obvinili z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Na Facebooku o tom informovala polícia.

21:25 Pozrite si dnešnú Tému dňa, kde sme sa okrem testovania tzv. pendlerov venovali aj tomu, ako je to s chýbajúcim liekmi na Slovensku.

21:23 Írska vláda v utorok oznámila zákaz organizovania podujatí s vysokou koncentráciou ľudí, ktorý bude platiť do konca augusta. V stanovisku vlády sa uvádza, že miestne samosprávy boli informované o nariadení až do konca augusta neschvaľovať organizovanie podujatí s účasťou viac ako 5000 ľudí.

21:12 Podľa hlavného hygienika nebude dovolené využívať kabínky na skúšanie oblečenia. Ako budú obchody so zákazníkmi riešiť prípadné vrátenie tovaru alebo reklamácie, podľa Mikasa ústredný krízový štáb riešiť nebude.

21:00 V Poľsku evidujú 263 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, pričom celkový počet infikovaných dosiahol 9856. Chorobe COVID-19 doteraz podľahlo 401 ľudí.

20:40 Donald Trump prisľúbil domácemu ropnému priemyslu pomoc. Trump v utorok nariadil ministrovi energetiky Danovi Brouilletteovi a ministrovi financií Stevenovi Mnuchinovi, aby vypracovali plán finančnej pomoci pre domáci ropný a plynárenský priemysel, ktorý aktuálne zápasí s obrovskými problémami.

20:33 Taliansko v utorok oznámilo 534 nových úmrtí na koronavírus, čo je o 80 viac ako v pondelok. Počet obetí epidémie choroby COVID-19 sa tak v tejto krajine zvýšil na 24.648. Už druhý deň po sebe v Taliansku evidujú pokles počtu prípadov choroby COVID-19 v aktívnej fáze - v utorok zo 108.237 na 107.709.

20:25 Epidémia choroby COVID-19 si vyžiadala v nemocniciach a na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku životy ďalších 531 ľudí. Novému koronavírusu celkovo podľahlo 20.796 ľudí. Na brífingu v Paríži o tom v utorok večer informoval riaditeľ francúzskeho úradu verejného zdravotníctva Jérôme Salomon.

20:15 Pozrite si tlačovú besedu hlavného hygienika Jána Mikasa po skončení zasadnutia krízového štábu.

19:55 Deti v Španielsku budú môcť na budúci pondelok opustiť domy a byty svojich rodičov, kde strávili mesiac v prísnej karanténe pre epidémiu koronavírusu v krajine. Rozhodla o tom v utorok španielska vláda, keď schválila sériu opatrení na podporu zamestnancov a firiem zápasiacich s prísnymi obmedzeniami prijatými v záujme spomalenia šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.

19:35 Mnohých divákov zaujíma aj samotné testovanie na Covid-19. Ako prebieha? Existujú aj lacnejšie testy? Na otázky odpovedal riaditeľ laboratórnej divízie Medirex Group Jozef Gavlas.

19:28 WHO v utorok vyzvala Bielorusko, aby začalo podnikať kroky proti šíreniu koronavírusu. Krajina totiž tvrdohlavo odmieta zmeniť čokoľvek na bežnej prevádzke, továrne, obchody a reštaurácie fungujú naďalej v bežnom režime a diváci zapĺňajú tribúny na športových podujatiach. Bielorusko podľa WHO "musí začať s prijímaním celospoločenských opatrení" a obyvatelia krajiny musia začať praktizovať sociálny odstup, tak ako to robia obyvatelia väčšiny iných krajín.

Bielorusko ďalej musí podľa WHO "odložiť veľké verejné podujatia vrátane športových, náboženských a kultúrnych, a podporiť možnosť pracovať a študovať z domu".

19:05 Programátori zbierajú nápady na pomoc firmám zasiahnutým ekonomickou krízou. Konkrétne riešenia vyberie tím odborníkov, ktorý pripraví ich praktické riešenia.

18:55 Veľká Británia zaznamenala ďalších 823 úmrtí. V pondelok pritom hlásili, že za deň zomrelo v nemocniciach 449 pacientov. Nárast v počte zosnulých býva v utorok väčší pre oneskorené informácie po víkende.

V krajine doteraz celkovo zomrelo v nemocniciach 17 337 ľudí, čo je štvrtý najvyšší počet spomedzi všetkých európskych krajín. Pred Britániou sú len Taliansko, Španielsko a Francúzsko. Každá z týchto krajín má viac ako 20-tisíc mŕtvych.

18:30 Stovky demonštrantov pokračovali v utorok v Libanone v protestoch proti tamojšej vláde. Pre nariadenia súvisiace s epidémiou choroby COVID-19 mal ich protest podobu kolóny trúbiacich áut jazdiacich ulicami Bejrútu. "Je dobré byť späť, niet lepšieho pocitu," uviedol podľa agentúry AFP 22-ročný demonštrant Hasan. Svoju účasť na proteste vysvetlil tým, že "koronavírus zabil všetko, ale nezastavil korupciu našich politikov, takže ani nás to nezastaví".

18:20 Dolná snemovňa britského parlamentu absolvovala v utorok svoje prvé zasadnutie po veľkonočnej prestávke, počas ktorého bola časť poslancov pripojená pomocou videokonferencie. Schôdzu otvoril predseda dolnej snemovne Lindsay Hoyle, ktorý ju označil za "výnimočnú a mimoriadnu".

18:15 Štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková rokovala so zástupcami organizácií cestovného ruchu o možnostiach ako pomôcť turizmu na Slovensku, ktorý tvrdo zasiahla koronakríza.

18:05 Karanténu v prezidentskom paláci Naí Dillí, hlavnom meste Indie, trávi od utorka približne 500 jeho zamestnancov. Dôvodom sú obavy zo šírenia nového koronavírusu medzi najvyššími vládnymi predstaviteľmi, keďže príbuzná jedného z pracovníkov upratovacej služby mala pozitívny test na ochorenie COVID-19.

18:00 Okrem klasických sterových testov sa rozbiehajú aj krvné.

17:55 Veľké bratislavské nemocnice budú po zmiernení opatrení vykonávať viac operácii, plánované zákroky sa však v obmedzenom množstve a za prísnych hygienických opatrení realizovali aj v uplynulých týždňoch. Niektoré plánované operácie sa podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava Evy Kliskej postupne zmenili na neodkladnú zdravotnú starostlivosť, pretože zdravotný stav pacienta sa vyvíjal a keby lekári operáciu nevykonali, mohli by vážne ohroziť jeho zdravie.

17:50 Pozrite si celú tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča.

17:04 Hlavné mesto Berlín a ďalšie nemecké spolkové krajiny oznámili, že zavedú povinné nosenie ochranných masiek počas cestovania verejnou dopravou, resp. v obchodoch.

17:03 U jedného zo zamestnancov Zariadenia pre seniorov v Prievidzi potvrdili ochorenie COVID-19. Zamestnanec zabezpečoval klientom zariadenia sprievod do nemocnice na špecializované vyšetrenia. "Predpokladáme, že vírus mohol zamestnanec dostať práve v nemocnici. Jeho ochorenie sa zistilo pri náhodnom testovaní, ktoré realizujeme od piatka 17. apríla," uviedol Michal Ďureje, hovorca mesta Prievidza, ktoré je zriaďovateľom zariadenia.

Pracovník podľa hovorcu nevykazoval žiadne príznaky ochorenia. Otestovali aj klienta, ktorého zamestnanec sprevádzal v nemocnici. "V prípade klienta dopadol test negatívne," doplnil Ďureje.

16:52 Banská Bystrica sa usiluje robiť maximum aj pre marginalizované skupiny, a teda i pre obyvateľov rómskych osád a bezdomovcov. Zamestnanci odboru sociálnych vecí, oddelenia sociálnej a krízovej intervencie magistrátu spolu s dobrovoľníkmi Slovenského Červeného kríža už koncom marca distribuovali ochranné rúška a v týchto dňoch s tým pokračujú. V teréne sú tiež príslušníci mestskej polície a informujú týchto ľudí nielen o zvýšenej hygiene, ale i hrozbe pokút, pokiaľ nebudú dodržiavať opatrenia.

16:40 Na utorkovom rokovaní ústredného krízového štábu navrhne podpredsedníčka vlády Veronika Remišová zrušiť povinné testovanie pendlerov na prítomnosť ochorenia COVID-19. „Chceme presadiť, aby sa testovať nemuseli a aby sme celú voľnú testovaciu kapacitu využili na testovanie zraniteľných skupín v domovoch dôchodcov,“ doplnila Remišová.

16:33 Matovič sa vyjadril aj k pendlerom. "Po dohode s hlavným hygienikom ich chcem vyzvať, aby do pondelka vydržali s testovaním. Dôvodom sú pozitívne zmeny v okolitých krajinách. Potom sa opatrenia ešte raz prehodnotia," uviedol.

16:29 Premiér Igor Matovič informoval o rokovaní krízového štábu, ktorý analyzuje plán postupného uvoľňovania opatrení. “Zajtra nás čaká veľký deň,” potvrdil plán na uvoľňovanie opatrení od stredy. Ako uviedol, krízový štáb až na jedného člena, ktorý sa zdržal, hlasoval za normalizáciu pomerov na Slovensku.

16:25 „Už to nevoláme repatriáciou, ale návratovou politikou, pretože mnoho z tých ľudí nie je v núdzi a niektorí nás dokonca požiadali, či by sme im nevedeli pomôcť s cestou naspäť,“ povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Na Slovensko sa chce vrátiť približne ešte 2-tisíc ľudí.

16:21 Predaj osobných áut v Európe sa v marci prepadol o viac ako 50 %. Dôvodom je pandémia koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia na hlavných európskych trhoch, ktoré si začínajú vyberať svoju daň. Informovalo o tom Európske združenie výrobcov automobilov.

16:12 Rakúska vláda zmierni niektoré karanténne opatrenia, s platnosťou od 15. mája opätovne otvorí kaviarne a reštaurácie, pričom povolí aj konanie bohoslužieb. S odvolaním sa na utorkové vyhlásenie rakúskeho kancelára Sebastiana Kurza o tom informovala agentúra Reuters. "Rýchlejšie než iné krajiny kráčame k niečomu, čo možno nazvať novou normalitou," uviedol Kurz na tlačovej konferencii.

15:53 Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal požiadal Ústredný krízový štáb, aby prerokoval možnosť fungovania autoškôl počas koronakrízy. Ministerstvo zároveň pripravilo zmenu vyhlášky, ktorá umožní vyučovať 100% teórie online.

15:48 Pohrebné služby v španielskom hlavnom meste Madrid v utorok oznámili, že začnú streamovať pohreby pre pozostalých v snahe zabrániť šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2 v krajine. Príbuzní a priatelia zosnulého sa budú môcť zúčastniť na pohrebnom obrade prostredníctvom videokonferencie, informovala tlačová agentúra Europa Press s odvolaním sa pohrebné služby mesta Madrid.

15:28 Britský premiér Boris Johnson, ktorý sa zotavuje z ochorenia COVID-19, sa postupne vráti do práce a tento týždeň absolvuje telefonické rozhovory britskou kráľovnou a americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Informovala o tom televízia Sky News s odvolaním sa na premiérov úrad na Downing Street 10.

15:21 WHO vyhlásila, že všetky dostupné dôkazy naznačujú, že koronavírus SARS-CoV-2 pochádza zo zvierat a nebol vyrobený alebo upravený v laboratóriu. WHO reagovala na vyhlásenie prezidenta USA Donalda Trumpa, že vírus údajne pochádza z laboratória v čínskom meste Wu-chan. "Všetky dostupné dôkazy naznačujú, že vírus má živočíšny pôvod a nie je spracovaný ani vyvinutý v laboratóriu alebo niekde inde," opakuje WHO.

15:10 Štátna pomoc pre firmy postihnuté koronakrízou možno na Slovensku obíde spoločnosti, ktoré majú registrované sídlo v niektorom z daňových rajov. Richard Sulík pripustil, že by sa vláda mohla inšpirovať Dánskom, ktoré firmy z daňových rajov zo štátnej pomoci vylúčilo.

14:56 Taliansko má vôbec prvý raz za posledné týždne väčší počet pľúcnych ventilácií ako pacientov, ktorí ich potrebujú. S úľavou to oznámil splnomocnenec talianskej vlády pre boj s koronavírusom Domenico Arcuri. "Dáva nám to silu pokračovať ďalej," povedal.

14:50 Je zbytočné, aby sa pendleri na hraniciach preukazovali výsledkami testov na Covid-19. Zhodujú sa na tom poslankyne Európskeho parlamentu Miriam Lexmann a Lucia Ďuriš Nicholsonová aj podpredseda NR SR Juraj Šeliga. Ak chce niečo také štát vyžadovať od ľudí, mal by im to podľa nich preplácať.

14:43 Karanténa a domáca izolácia idú ruka v ruke s nárastom domáceho násilia. V domácnostiach s obmedzenými možnosťami vychádzania obete nemajú možnosť žiadať o pomoc. Riešením pre týrané ženy či deti by mohla byť nová aplikácia, ktorú práve teraz testujú policajní špecialisti. Viac nám o nej povedala prvá viceprezidentka policajného zboru Jana Maškarová.

14:39 Pozrite si tlačovú besedu ministra hospodárstva Richarda Sulíka, na ktorej hovoril o moderných technológiách v boji proti koronakríze. Vyjadril sa aj k podpore inovatívneho projektu na pomoc zamestnávateľom.

14:31 V čínskej provincii Chu-pej, odkiaľ sa do celého sveta rozšíril koronavírus SARS-CoV-2, nezaznamenali žiadny nový prípad nákazy ani úmrtie. Uviedla to v utorok agentúra Sinchua s odvolaním na miestne zdravotnícke úrady.

14:27 Na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených v Maďarsku 82 pacientov s ochorením COVID-19. Medzi nimi sú aj štyridsiatnici a päťdesiatnici. Celkovo je v krajine hospitalizovaných 842 ľudí nakazených novým druhom koronavírusu.

14:16 Člen parlamentného Výboru pre zdravotníctvo Richard Raši kritizuje vládu Igora Matoviča. Tá podľa neho nepostupovala transparentne, keď konanie na výber predsedu a členov predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne a tiež vedenia popradskej Nemocnice vypísala tesne pred veľkonočnými sviatkami, počas ktorých platili obmedzenia pohybu.

14:14 Európska komisia oznámila, že Európska únia na základe prijatých žiadostí o pomoc prostredníctvom mechanizmu EÚ v oblasti civilnej ochrany koordinuje a spolufinancuje dodávky zásielok zdravotného materiálu nielen do členských štátov, ale aj do krajín v tesnom susedstve EÚ. Komisia pripomenula, že Slovensko poslalo masky a dezinfekčné prostriedky do Talianska.

14:05 Zamestnanci trnavských zariadení sociálnych služieb i príslušníci Mestskej polície mesta Trnava prešli testovaním na nový koronavírus. Všetky doteraz vykonané testy boli negatívne, výsledky testovania z utorka budú známe čoskoro. Testovanie sa bude opakovať v týždňových cykloch. "Sme prvé krajské mesto, ktoré takéto testovanie pre zamestnancov v prvej línii starostlivosti o seniorov zabezpečilo," konštatoval primátor Peter Bročka. Testy mesto robilo vo vlastnej réžii.

14:03 Ozbrojené sily SR aktivujú Spoločné operačné centrum na riadenie operácie Corona. „Mojím zámerom je zabezpečiť jednotné a koordinované velenie nasadeným silám v operáciách, ktoré realizujeme v podstate od začiatku núdzového stavu,“ priblížil náčelník Generálneho štábu OS SR Daniel Zmeko.

13:57 Prezidenta Zuzana Čaputová víta, že po týždňoch prísnych bezpečnostných opatrení pre pandémiu nového koronavírusu už Slovensko pozná aj kontúry ich postupného uvoľňovania. Zvlášť oceňuje, že uvoľňovanie opatrení bude závisieť od epidemiologického vývoja a že v konečnom dôsledku ho môžu všetci ovplyvňovať svojím správaním.

13:52 Jednotlivé štáty v súvislosti s pandémiou pociťujú ekonomickú krízu rozmerov a charakteru akú sme tu snáď ešte nemali, a preto začínajú prijímať rôzne opatrenia na pomoc pre zamestnávateľov, zamestnancov a živnostníkov, ale aj opatrenia, ktoré majú ekonomiku opäť naštartovať a udržať ju. O týchto krokoch sme sa rozprávali s ekonómom Petrom Gundom.

13:46 O deti trenčianskych zdravotníkov bude postarané. Pomocnú ruku im poskytlo vedenie nemocnice v spolupráci s mestom. Vzhľadom na vyťaženosť personálu, ktorá môže zo dňa na deň rásť, zaradili pomoc ľuďom v prvej línii medzi priority. Aktuálne sa učiteľky starajú o 11 detí. Od budúceho týždňa ich bude viac.

13:40 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 bol v Anglicku a vo Walese o 41 percent vyšší, než uviedli oficiálne údaje britskej vlády v týždni do 10. apríla. Nové údaje zverejnené v správe Národného štatistického úradu zohľadňujú aj úmrtia mimo nemocníc. Informovala o tom stanica SkyNews. Tieňová ministerka zdravotníctva Liz Kendallová z Labouristickej strany uviedla, že tieto čísla poukazujú na "hroznú daň", ktorú si vírus berie na starších a postihnutých ľuďoch v opatrovateľských domovoch.

13:30 Dnes popoludní zasadne Ústredný krízový štáb. Rokovať bude o pláne na postupné otváranie ekonomiky, ktorý včera predstavil premiér Igor Matovič.

13:27 Jedno hromadné prepúšťanie má v súčasnosti zo strany zamestnávateľov nahlásené aj Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Lučenci. Potvrdil to jeho riaditeľ Zoltán Szabó. „Máme nahlásené iba jedno hromadné prepúšťanie, 47 zamestnancov vo firme Ekoltech vo Fiľakove. Odstúpili sme to na naše ústredie, ako je našou povinnosťou,“ konkretizoval Szabó.

13:25 Obyvatelia osady v Bystranoch veria, že sa im čoskoro skončí obdobie karantény. Mnohí ju už považujú za neznesiteľnú. V utorok začali vojaci opäť testovať nakazených a ich blízkych. Obyvatelia Bystrian sa dozvedeli, že čoskoro by mali pretestovať aj celú osadu. Veria, že ak sa vírusom nenakazili aj ďalší obyvatelia, karanténa sa skončí.

13:14 Ani doma by sme nemali zabúdať na fyzickú aktivitu, ktorá posilňuje imunitný systém a pomáha odolávať infekčným ochoreniam. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva SR, ktorý pripravili odporúčania pre udržanie fyzickej aktivity.

13:08 Pozrite si tlačovú besedu poslanca Národnej rady Richarda Rašiho po skončení Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo. Hovoril o aktuálnej situácii v zdravotníctve.

13:04 Pozrite si tlačovú besedu ministerky kultúry Natálie Milanovej po skončení rokovania Výboru pre kultúru a médiá.

12:58 V zápisnici z Ústredného krízového štábu je pod rozhodnutím o pravidlách pre pendlerov uvedené, že návrhy týkajúce sa ich obmedzení sú iniciatívou Igora Matoviča. Informujú o tom na svojom webe HN.

12:52 V stredu sa v ČR začne plošné testovanie obyvateľstva na výskyt koronavírusu. Výsledky štúdie kolektívnej imunity by mali byť známe na začiatku mája, uviedol český minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Testovať sa bude 27.000 ľudí z miest s rôznym podielom nakazených. Ak bude podiel nakazených v populácii nízky, čaká Česko ďalší nárast prípadov v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch, upozornil minister.

12:47 Počet úmrtí vo svete prekročil 170.000, takmer dve tretiny z nich zaznamenala najťažšie postihnutá Európa. V utorok o tom informovala agentúra AFP, ktorá svoj výpočet založila na oficiálnych údajoch od jednotlivých štátov a Svetovej zdravotníckej organizácie, platných k 11.35 h SELČ.

Celkovo zomrelo vo svete počas pandémie 170.226 ľudí, vrátane 106.737 osôb v Európe. USA majú so 42.364 úmrtiami najvyššiu smrtnosť, po nich nasleduje Taliansko s 24.114 úmrtiami a Španielsko s 21.282 mŕtvymi. Francúzsko zaznamenalo 20.265 obetí na životoch a Británia 16.509.

12:40 Počet úmrtí dosiahol v Španielsku 21.282 po tom, čo v dôsledku nákazy zomrelo za 24 hodín ďalších 430 ľudí. Celkový počet nakazených stúpol o 3968 na 204.178 prípadov.

12:30 Facebook zakázal vytváranie udalostí súvisiacich s protestmi proti zákazu vychádzania, ktorý pre koronavírus nariadili v niekoľkých amerických štátoch. V pondelok už firma odstránila takéto udalosti o protestoch v Kalifornii, New Jersey a Nebraske. Rozhodnutie sa však stretlo s kritikou, ku ktorej sa pridal aj najstarší syn prezidenta Donalda Trumpa. Donald Trump Jr. na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že Facebook porušuje slobodu prejavu.

12:26 Spomedzi 26 nových prípadov na Slovensku sa päť osôb nachádza v Účelovom zoskupení pre operáciu Karusel. Jedna osoba sa nachádza v karanténnom stredisku vo Svidníku, jedna v karanténnom stredisku Vzdelávacie a doškoľovacie zariadenie VS - Financie Tatranská Lomnica a jedna v karanténnom centre v Pezinku. Z 26 nových prípadov má 14 osôb trvalý pobyt v okrese Prievidza. Najmladší pondelkový prípad má jeden rok, najstaršou je 83-ročná pacientka.

12:20 V Senior centre svätej Kataríny, ktoré je súčasťou Nemocnice Handlová, zatiaľ nezaznamenali pacienta ani zamestnanca s ochorením COVID-19. V centre platí podľa námestníčky nemocnice pre ošetrovateľstvo Tatiany Gregušovej od 28. marca núdzový stav aj pre zamestnancov. "Týždenne musia vypisovať prehlásenie zamestnanca o rizikovom pohybe a kontakte s inými osobami a pred nástupom do práce im merajú teplotu. V prípade podozrenia u klienta senior centra na ochorenie COVID-19 ho otestujú, keďže sú súčasťou zdravotníckeho zariadenia," vysvetlila.

12:05 Humor ľuďom vždy pomáhal prekonávať ťažké časy. Česi na to myslia aj v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom. Legendárna postavička ich výrobcu hračiek si už tiež nasadila symbolicky rúško. V uliciach Prahy ľudí v týchto dňoch rozveseľujú akrobati.

11:52 Slovenský minister obrany Jaroslav Naď telefonoval v utorok s ministrom obrany Českej republiky Lubomírom Metnarom. Hovorili aj o krokoch, ktoré rezorty obrany a ozbrojené sily prijali v súvislosti s pandémiou. "V súčasnosti je našou hlavnou prioritou boj s ochorením COVID-19, čoho dôkazom je aj permanentné plnenie úloh našich vojakov priamo v teréne. V tejto súvislosti taktiež oceňujem ústretovosť a spoluprácu Českej republiky pri návratoch slovenských občanov späť na naše územie," uviedol Naď.

11:44 Na Slovensku sa vyliečilo už 258 ľudí, z toho bolo 61 hospitalizovaných v nemocniciach a 197 sa vyliečilo v domácej izolácii, informovalo ministerstvo zdravotníctva.

11:33 Na Slovensku bolo v pondelok otestovaných 2694 osôb, z toho 26 testov bolo pozitívnych a 2668 negatívnych. Podľa štatistík tak máme na Slovensku celkovo 1199 pozitívne testovaných ľudí. Celkový počet testov s negatívnym výsledkom je 48 229.

Na JIS je sedem pacientov, jeden na umelej pľúcnej ventilácii. V pondelok pribudlo jedno úmrtie pacientky s pozitívnym testom na koronavírus z DSS Pezinok, ktorá bola hospitalizovaná v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Počet úmrtí pacientov s pozitívnym testom na COVID-19 tak stúpol na 14.

11:16 Podnikatelia môžu žiadať o zvýhodnené úvery zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Finančná pomoc bude poskytovaná vo forme záruky za úver a úhrady úrokov z úveru. Od 27. apríla spúšťa špeciálny projekt na pomoc podnikateľom aj Eximbanka. Informovalo o tom ministerstvo financií.

11:08 Taliansko do konca tohto týždňa predstaví plán uvoľňovania prísnych karanténnych opatrení zavedených na zastavenie šírenia pandémie koronavírusu. V utorok to oznámil taliansky premiér Giuseppe Conte. S postupným uvoľňovaním by sa podľa neho malo začať od 4. mája.

"Prial by som si, aby som mohol povedať: Poďme všetko opäť otvoriť. Ihneď. Začneme od zajtra rána... Ale takéto rozhodnutie by bolo nezodpovedné. Viedlo by to k nekontrolovateľnému rastu krivky šírenia nákazy a zmarilo by to všetko úsilie, ktoré sme doteraz vyvinuli," napísal Conte v príspevku na Facebooku. "Musíme konať na základe národného plánu, ktorý však zohľadňuje územné osobitosti," dodal.

10:54 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Za ľudí, ktorí hovorili hovoriť o aktuálnej politickej situácii.

10:52 Strana Za ľudí poslala list hlavnému hygienikovi Jánovi Mikasovi, aby zvážil opatrenie týkajúce sa pendlerov. Test raz za 30 dní sa podľa podpredsedu strany Juraja Šeligu ukazuje ako opatrenie, ktoré je zbytočné. Verí, že hlavný hygienik, premiér Igor Matovič, ako aj krízový štáb k tomu zaujmú stanovisko. "Dnes prídete s testom a zajtra môžete byť nakazený," skonštatoval Šeliga s tým, že sa na nich obracajú pendleri so svojimi problémami, zachytili tiež petíciu, ktorú podpísalo 10.000 ľudí.

10:44 Európska komisia predložila plán na postupné ukončenie opatrení zavedených na zabránenie šírenia pandémie koronavírusu. Komisia zdôraznila, že krízové opatrenia, ktoré prijali členské štáty EÚ, spomalili šírenie vírusu a zachránili tisíce životov. Tieto opatrenia však podľa Bruselu nemôžu trvať "donekonečna". O tejto téme sme sa rozprávali s Vladimírom Bartovičom, riaditeľom Inštitútu pre európsku politiku.

10:36 Sprísnené opatrenia na spomalenie šírenia nového koronavírusu, pokles kurzu rubľa a klesajúce príjmy domácností by mohli viesť k poklesu predaja áut v Rusku na úroveň z dôb rozpadu Sovietskeho zväzu. Predpokladajú to zástupcovia z automobilového sektora.

10:28 V karanténnych centrách pomáhajú aj dobrovoľníci. Zabezpečujú ich odbory krízového riadenia miestnych okresných úradov a sekcia krízového riadenia ministerstva vnútra, ktoré spolupracujú s dobrovoľníckymi organizáciami. Vojenské zariadenia si činnosti vykonávajú vo vlastnej réžii. "Ide najmä o dobrovoľníkov z radov dobrovoľných hasičských zborov obcí, Slovenského Červeného kríža, Asociácie samaritánov Slovenskej republiky, Akadémie Policajného zboru v Bratislave, Žilinskej univerzity v Žiline a ďalších organizácií," priblížilo ministerstvo vnútra.

10:22 Rusko zaznamenalo v priebehu 24 hodín 5642 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet stúpol na 52.763. Z nákazy sa doposiaľ v Rusku vyliečilo 3873 osôb a podľahlo jej 456 ľudí.

10:12 Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa obrátila na ministra zdravotníctva Mareka Krajčího v súvislosti s poskytovaním adekvátnych služieb v oblasti sexuálneho a reprodukčného zdravia počas pandémie. Lekári v niektorých zdravotníckych zariadeniach na Slovensku odmietajú v aktuálnej situácii vykonávať umelé prerušenie tehotenstva. Ombudsmanka ministrovi odporučila, aby prijal opatrenia, ktoré zabezpečia ženám právo na bezpečný prístup k umelému prerušeniu tehotenstva. Informovala o tom kancelária verejného ochrancu práv.

10:04 Nemecký pivný festival Oktoberfest je tento rok zrušený a nebude sa konať, lebo riziko šírenia pandémie "je príliš vysoké". V utorok to oznámil premiér nemeckej spolkovej krajiny Bavorsko Markus Söder.

9:55 Na ochorenie COVID-19 zomrelo v Maďarsku do utorka ďalších 14 starších ľudí s chronickými ochoreniami, čím počet obetí stúpol na 213. Za deň pribudlo 114 prípadov infekcie, pričom nákaza sa čoraz viac šíri aj v zariadeniach pre bezdomovcov. Medzi najnovšími obeťami bolo desať žien a štyria muži. Najmladší zosnulý mal 60 a najstarší 87 rokov. Počet infikovaných v krajine dosiahol 2098. Z nemocníc prepustili 287 vyliečených pacientov.

9:50 Na diaľnici D4 v Bratislave v blízkosti hraničného priechodu Jarovce-Kittsee sa tvoria kolóny. Dôvodom sú prijaté opatrenia zo strany rakúskej polície. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave na sociálnej sieti. "Vodičov žiadame o trpezlivosť a o rešpektovanie pokynov polície," vyzýva polícia.

9:47 Svetová zdravotnícka organizácia v utorok varovala, že akékoľvek zrušenie obmedzení pohybu súvisiacich s pandémiou musí byť postupné. Ak by sa obmedzenia zmiernili príliš skoro, došlo by k opätovnému rozšíreniu vírusu.

"Opatrenia na obmedzenie pohybu sa ukázali ako účinné a ľudia musia byť pripravení na nový spôsob života, ktorý umožní spoločnosti fungovať. Minimálne dovtedy, kým sa nenájde vakcína alebo veľmi účinná liečba, sa tento proces musí stať našou novou normou," povedal riaditeľ WHO pre západné Tichomorie Takeši Kasai.

9:44 Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom sa po pondelkovom historickom prepade do mínusu vrátila späť do pozitívneho teritória. Jej hodnota je však stále extrémne nízka, pohybuje sa okolo 1,50 USD za barel (159 litrov).

9:30 Zubní lekári momentálne poskytujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Zubné ambulancie pracujú v skrátenom režime od 8.00 do 12.00 h. Informovala o tom hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská. Pacienti sa musia na vyšetrenie vopred telefonicky objednať. Zubní lekári riešia bolestivé prípady, pacienti musia mať negatívnu anamnézu a vyšetrenie sa musí realizovať za dodržiavania zvýšených hygienických opatrení.

9:17 Pripomeňme si, akými pravidlami sa od dnes riadime pri nosení rúšok.

9:15 Počet infikovaných sa v Nemecku podľa najnovších informácií Inštitútu Roberta Kocha v utorok zvýšil o 1785 na 143.457. Nárast prípadov nákazy za posledných 24 hodín je mierne vyšší oproti 1775 novým prípadom zaznamenaným v predchádzajúci deň.

9:10 K zásahu NAKA sa vyjadril na sociálnej sieti aj premiér Matovič.

8:30 Všetkých 193 členských štátov Valného zhromaždenia OSN prijalo po vzájomnej zhode rezolúciu, ktorá vyzýva na "spravodlivý, efektívny a včasný" prístup k akejkoľvek budúcej vakcíne, ktorá bude vyvinutá na boj proti nákaze. Rezolúcia zároveň zdôrazňuje "kľúčovú vedúcu úlohu", ktorú zohráva Svetová zdravotnícka organizácia, hoci čelí kritike zo strany Washingtonu a iných v súvislosti so zvládaním koronavírusovej pandémie vo svete.

8:10 Počet mŕtvych, ktorých si v USA vyžiadala choroba COVID-19, sa počas uplynulých 24 hodín zvýšil o ďalších 1433, čím sa celková bilancia dostala na číslo 42.094. Zdravotnícke úrady tam od februára, keď globálna koronavírusová kríza vypukla, zaznamenali viac než 784.000 potvrdených prípadov nákazy, pričom epicentrom je štát New York.

8:00 Počet potvrdených prípadov nákazy v Česku stúpol na 6914. Na ochorenie COVID-19 zomrelo celkovo v nemocniciach 196 ľudí.

7:40 Vláda odvolala Kičuru ešte v marci, dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

7:20 Americký prezident Donald Trump vyhlásil, že podpíše výkonné nariadenie na dočasný zákaz imigrácie do USA v súvislosti s pretrvávajúcou koronavírusovou krízou. "Vo svetle útoku neviditeľného nepriateľa, ako aj nutnosti chrániť pracovné miesta našich skvelých amerických občanov podpíšem výkonné nariadenie na dočasný zákaz imigrácie do Spojených štátov," napísal Trump na Twitteri, avšak bez uvedenia ďalších detailov.

7:00 Rusko umiestnilo do karantény tisícky vojakov, ktorí sa zúčastnili na nácviku na slávnostnú prehliadku pri príležitosti 75. výročia víťazstva Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom. Prehliadka sa mala konať 9. mája v Moskve i napriek hrozbe pandémie COVID-19, prezident Vladimir Putin však medzitým rozhodol o jej odklade.

6:40 Po novom budú mať seniori vyhradený čas vo všetkých obchodných prevádzkach.

6:20 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil nové pravidlá pri nosení rúšok.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj v pondelok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok