Pri nosení rúšok zavádzajú výnimky: Platia pre malé deti a výlety

TA3
20.4.2020 11:59

Úrad verejného zdravotníctva zverejnil nové pravidlá pri nosení rúšok. Zostávajú povinné, od utorka však začínajú platiť aj výnimky pre osoby alebo prípady, keď ich nosiť netreba.

Podľa nariadenia hlavného hygienika Jána Mikasa sa zakazuje vychádzať a pohybovať sa na verejnosti bez prekrytia horných dýchacích ciest. Nos a ústa teda musia byť prekryté napríklad rúškom, šatkou alebo inými prostriedkami, ktoré bránia šíreniu kvapôčok, a to s výnimkou detí vo veku do dvoch rokov, osôb so získanými poruchami autistického spektra, ďalej osôb v uzavretom vozidle, ak sú všetky osoby vo vozidle zo spoločnej domácnosti, vodičov verejnej dopravy, ktorí sú sami v uzavretej kabíne oddelene od ostatného priestoru určeného na prepravu osôb, ďalej osôb žijúcich v spoločnej domácnosti pri pohybe v prírode, ak je ich vzdialenosť od iných minimálne 20 metrov, osôb nežijúcich v spoločnej domácnosti pri pobyte v prírode, ak je ich vzájomná vzdialenosť minimálne 20 metrov.

Pred prekrytím horných dýchacích ciest je potrebné umyť si ruky mydlom a vodou alebo použiť dezinfekciu na báze alkoholu. Pri nasadení je potrebné zakryť si nos a ústa tak, aby medzi tvárou a rúškom neboli žiadne medzery.


Predsedníčka výboru pre sociálne veci Jana Žitňanská uviedla, že ju pre nosenie rúšok kontaktovali viaceré organizácie pracujúce s deťmi s poruchou autistického spektra, ako aj rodičia týchto detí. Upozornili na fakt, že nosenie rúšok u ľudí s autizmom vyvoláva nekontrolované záchvaty úzkosti. Ako doplnila, práve na základe pripomienok pacientskych organizácií pristúpila k zrušeniu povinnosti nosiť rúško pre ľudí s autizmom minulý týždeň aj česká vláda, preto rozhodnutie o rovnakom postupe víta aj na Slovensku.

Rúška, či obdobnú ochranu tváre, nebudú musieť nosiť deti mladšie ako dva roky. Netreba ich nosiť ani v prírode, ale za prísnych podmienok - v prírode môžete byť len s členmi svojej domácnosti a od iných osôb musíte byť vzdialení najmenej 20 metrov. Pri behaní na rušnej bratislavskej hrádzi, alebo v podobných lokalitách ochranné prostriedky na tvár zostávajú povinnosťou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok