Spúšťajú ďalšiu pomoc, podnikatelia musia splniť viacero podmienok

TA3 SITA
21.4.2020 11:18

Podnikatelia môžu žiadať o zvýhodnené úvery zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Finančná pomoc bude poskytovaná vo forme záruky za úver a úhrady úrokov z úveru. Od 27. apríla spúšťa špeciálny projekt na pomoc podnikateľom aj Eximbanka. Informovalo o tom ministerstvo financií.

Malé aj stredné podniky

Prijímateľmi finančnej pomoci budú malé a stredné podniky, ale aj samostatne zárobkovo činné osoby. Cieľom je, aby mohli získať dostatočné finančné prostriedky na to, aby prekonali náročné obdobie pandémie. Na získanie bezúročného úveru musia podnikatelia splniť viacero podmienok. Minimálne jeden rok udržať svoju podnikateľskú činnosť, udržať zamestnanosť a na konci obdobia nesmú mať dlhy na sociálnych a zdravotných odvodoch.

SZRB a Eximbanka upozorňujú, že v prvých fázach budú schvaľovať žiadosti najmä podnikateľom, ktorí najviac doplatili na pandémiu a museli zatvoriť svoje prevádzky. Podnikatelia budú svoju situáciu deklarovať v čestnom vyhlásení. Banky plánujú poskytnúť úvery v celkovej hodnote približne 50 mil. eur.

Bezúročný úver

Jednou z podmienok úveru je, že nesmie presiahnuť 50 % obratu za rok 2019. Malí a strední podnikatelia musia vykonávať činnosť minimálne jedno, resp. dve účtovné obdobia. SZRB bude poskytovať úvery od 10-tis. eur do 350-tis. eur a Eximbanka od 100-tis. eur do 500-tis. eur. Lehota splatnosti úveru je tri roky. Odklad splácania istiny a úrokov bude jeden rok, pričom úver sa bude splácať počas zostávajúcich 24 mesiacov.

Výška individuálnej záruky je 80 % zostatku istiny úveru, úroková sadzba úveru bude 4 % ročne ako pevne fixovaná sadzba na celé obdobie splatnosti úveru. Bonifikovať sa bude celá úroková sadzba, pôjde teda o bezúročný úver pri splnení podmienok. Bonifikácia úroku sa začne vyplácať až po uplynutí ročného odkladu úveru ak malí a strední podnikatelia počas tohto ročného odkladu úveru udržia zamestnanosť a po uplynutí tohto ročného odkladu úveru nebudú mať žiadne záväzky po lehote splatnosti viac ako jeden mesiac na sociálnych a zdravotných odvodoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok