Trhy prepísali históriu, cena ropy bola záporná. Už je opäť v pluse

TA3 TASR
21.4.2020 09:31

Cena americkej ľahkej ropy WTI s májovým kontraktom sa po pondelkovom historickom prepade do mínusu vrátila späť do pozitívneho teritória. Jej hodnota je však stále extrémne nízka, pohybuje sa okolo 1,50 USD za barel (159 litrov).

Pondelkové obchodovanie uzatvorila na úrovni -37,63 USD (-34,65 eura) za barel. Dopyt po rope sa prepadáva a hlavné americké zásobníky v Cushingu (Oklahoma) sa rýchlo napĺňajú. To zasiahlo najmä ropu s májovým kontraktom, ktorý vyprší v utorok.

"To, čo sa udialo, je jasným dôkazom úplnej deštrukcie dopytu," povedal Michael McCarthy z maklérskej spoločnosti CMC Markets v Sydney. "Nejde iba o vplyv na trhy s ropou. Toto je jasný dôkaz škôd v svetovej ekonomike," dodal s tým, že najnovší vývoj prudko zvýšil tlak na producentov ropy.

Cena WTI s májovým kontraktom dosiahla do 7.38 SELČ 1,42 USD za barel. V porovnaní s pondelkovou uzávierkou to znamená rast o 39,05 USD alebo 103,77 %. Cena WTI s júnovým kontraktom, ktorý začína platiť od stredy 22. apríla, sa pohybuje okolo 22 USD za barel. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júni dosiahla 25,29 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to znamená pokles o 0,28 USD alebo 1,10 %.

Témy: Barel Ropa Sydney
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok