Nakazených máme vyše 800. Hlásia aj nárazový skok vyliečených

TA3 SITA TASR ČTK
13.4.2020 07:37

Pondelkom sa končia veľkonočné sviatky, ktoré prebiehajú v sprísnenom režime. Naďalej testujú v mestách i osadách. Domov sociálnych služieb v Pezinku museli dať do karantény, keďže u jednej z jeho klientiek bolo potvrdené ochorenie Covid-19. Ako sa bude vyvíjať situácia u nás i vo svete? Situáciu okolo pandémie sme s vami sledovali online aj počas Veľkonočného pondelka.

Nakazených máme vyše 800. Hlásia aj nárazový skok vyliečených
TASR/Michal Svítok

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:00 S úderom polnoci sa skončili sprísnené veľkonočné opatrenia.

23:40 Ministri financií členských krajín eurozóny sa nedohodli na spoločných dlhopisoch. Proti sú najmä Nemecko a Holandsko.

23:30 Organizátori Tour de France majú plán s novým tohtoročným termínom podujatia. Najprestížnejšie cyklistické preteky by sa mohli posunúť o mesiac neskôr, so štartom 25. júla a cieľom 16. augusta.

23:25 Pápež František upozornil na to, že v čase pandémie koronavírusu sa stávajú ženy čoraz častejšie obeťami domáceho násilia.

23:15 Štát by mal po veľkonočných sviatkoch predstaviť aplikáciu, ktorá by upozorňovala ľudí na to, že prišli do kontaktu s infikovanými. Môže tiež pomôcť pri kontrole dodržiavania karantény. O tom, či bude aplikácia u nás povinná, sa zatiaľ rokuje. Vláda tiež dolaďuje ďalšie detaily.

23:07 Pre poruchu v žilinských papierňach museli na Slovensko mimoriadne priletieť servisní technici z Veľkej Británie. Cudzinci sa podrobili testovaniu a putovali priamo do karantény v podniku. V najbližších dňoch budú opravovať stroj, ktorý ročne vyprodukuje 40-tisíc ton papiera na hygienické potreby.

21:49 Na situáciu v DSS Pezinok reagoval na Facebooku aj premiér Igor Matovič.

21:26 Cyperskí futbalisti nesúhlasia s 23-percentným znížením platov, ktoré navrhli predstavitelia národnej asociácie v čase koronakrízy. Iniciatívu zväzových funkcionárov nepodporila ani Hráčska únia. Tá argumentovala, že by išlo o drastickú redukciu miezd vzhľadom na to, že už sa odohrali tri štvrtiny sezóny.

21:14 Na úplne zastavenie šírenia nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19, ktoré si celosvetovo dosiaľ vyžiadalo vyše 114.000 úmrtí, bude potrebná bezpečná a účinná vakcína. Uviedla to v pondelok Svetová zdravotnícka organizácia.

21:08 Ukrajina zatvorila pravoslávny kláštorný komplex Kyjevsko-pečerská lavra po tom, ako sa takmer 100 jeho obyvateľov nakazilo koronavírusovým ochorením COVID-19. Oznámil to v pondelok starosta Kyjeva Vitalij Kličko.

20:28 Francúzsko predlžuje karanténne opatrenia zamerané proti šíreniu nového koronavírusu do 11. mája. Oznámil to v pondelok večer prezident Emmanuel Macron po tom, ako jeho vláda hlásila zvýšenie počtu úmrtí v krajine na takmer 15.000.

20:20 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:54 Britský premiér Boris Johnson pokračuje v zotavovaní sa z ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom a na radu svojich lekárov sa zatiaľ nevracia do práce. Oznámil to v pondelok popoludní jeho hovorca.

19:36 Pacientom v DSS Pezinok sa podľa Krajčího robilo EKG a meral sa im kyslík v krvi.

18:51 Počet úmrtí  v Taliansku prevýšil v pondelok 20.000. V krajine však súčasne už desiaty deň po sebe klesol počet kriticky chorých pacientov, keď sa znižuje miera infekcie.

18:22 V americkom štáte New York, mimoriadne zasiahnutom pandémiou nového koronavírusu, v pondelok počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy prevýšil 10.000. Oznámil to guvernér Andrew Cuomo, podľa ktorého sa najhoršia fáza pandémie v jeho štáte už "skončila".

18:00 Námorník, ktorý bol na palube americkej lietadlovej lode USS Theodore Roosevelt, zomrel v pondelok na koronavírusové ochorenie COVID-19. Ide o prvú obeť z takmer 600 potvrdených prípadov nákazy medzi posádkou plavidla, uviedli americké námorné sily.

17:51 Pozrite si celú tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu a primátora Pezinka Igora Hianika, ktorí informovali o situácii v DSS Pezinok.

17:23 Prezidentka Zuzana Čaputová iniciovala na utorok 14. apríla o 14.00 h spoločné stretnutie odborníkov na epidemiológiu a ekonómov, na ktorom budú diskutovať o aktuálnej epidemiologickej situácii a podmienkach, ktoré musia byť naplnené, aby mohlo dôjsť k postupnému uvoľňovaniu prísnych opatrení vzhľadom na ekonomické a sociálne dopady krízy. Na rokovaní v Prezidentskom paláci sa zúčastní Andrea Kalavská, Zuzana Krištúfková, Ján Mikas, Martin Smatana, Ľudovít Ódor, Ivan Šramko, Štefan Kišš a Lívia Vašáková.

17:10 V Spojenom kráľovstve podľahlo nákaze ďalších 717 ľudí, čím sa počet obetí v krajine zvýšil na 11.329. Oznámilo to v pondelok britské ministerstvo zdravotníctva.

16:36 Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. Na klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici Bratislava je momentálne hospitalizovaných sedem pacientov z Domova sociálnych služieb Pezinok.

16:25 Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok povedal, že situácia v súvislosti s novým koronavírusom sa v krajine "nezlepšuje". Rusko podľa jeho slov môže v prípade potreby na riešenie krízy využiť aj zdroje ministerstva obrany, napríklad vojenských zdravotníkov.

16:22 Riziko kontaminácie pitnej vody a prenosu nového koronavírusu do nej je nízke. Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva na webovej stránke.

15:51 Nákladné lietadlo z Číny priviezlo na Slovensko viac ako 20 ton zdravotníckeho materiálu.

15:23 Nemecká akadémia vied Leopoldina so sídlom v meste Halle v pondelok tamojšej vláde odporučila, že by mohla postupne začať otvárať niektoré základné a stredné školy, a to pri zaistení prísnej kontroly hygienických pravidiel, ktoré majú zabrániť v šírení nového koronavírusu.

15:00 Koronavírus mu však nemilosrdne ukázal červený terč.

14:55 Od zajtra čakajú všetkých, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do Rakúska, zmeny.

14:45 Pozrite si aj celú tlačovú besedu ministra obrany Jaroslava Naďa. Vyjadril sa na nej k príletu lietadla so zdravotníckym materiálom z Číny i k situácii v osadách.

14:30 Svetoznámy kyjevský monastier dali do karantény po tom, ako testy u desiatok mníchov potvrdili koronavírus. V Kyjevsko-pečerskej lavre potvrdili 90 prípadov nákazy, z toho 63 za posledných 24 hodín. Mesto preto pošle do monastieru zdravotnícky tím, ktorý tam vykoná rozsiahle testovanie. Ukrajina zatiaľ potvrdila 3 102 prípadov nákazy novým koronavírusom, z toho 495 v hlavnom meste. Ochoreniu COVID-19 podľahlo 93 ľudí.

14:20 Niekoľko desiatok osôb z  uzavretých rómskych osád na Spiši bude na vlastnú žiadosť presunutých do štátnej karantény. Po zasadaní krízového štábu v Krompachoch o tom novinárov informoval minister obrany Jaroslav Naď.

14:10 Na dôsledky ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom zomrel nemenovaný zamestnanec Európskej komisie. Informovala o tom pondelok na sociálnej sieti Twitter predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

14:05 Juhokórejské firmy odošlú tento týždeň do USA na žiadosť amerického prezidenta Donalda Trumpa svoju prvú zásielku testov na nový typ koronavírusu. Juhokórejský prezident Mun Če-in po marcovom telefonáte s Trumpom uviedol, že americký líder ho požiadal o poskytnutie testovacích súprav na koronavírus. Americké nákladné lietadlo so zásielkou testov poskytnutých dvoma spoločnosťami odštartuje v utorok z Medzinárodného letiska Inčchon v Soule do amerického štátu Maryland.

14:00 Kosovskí predstavitelia uzavreli do karantény hlavné mesto Priština po tom, čo sa v krajine v nedeľu rekordne zvýšil počet prípadov nákazy novým koronavírusom. V nedeľu ohlásili 79 nových infikovaných. Celkový počet nakazených tak dosiahol 362 vrátane siedmich smrteľných obetí. Hranice mesta Priština strážia od pondelka policajné hliadky, ktoré dovolia vstup či odchod z mesta len ľuďom, ktorí majú vystavené príslušné povolenie.

13:55 O polnoci sa skončí prísny sviatočný režim, ako to vyzerá na cestách?

13:40 Trocha veľkonočnej tématiky.

13:25 Platenie bez dotyku je v čase šírenia sa koronavírusu najbezpečnejšou a zároveň aj najrýchlejšou alternatívou.

13:10 Na Slovensku za uplynulý deň pribudlo 27 nových prípadov ochorenia COVID-19, celkovo máme 769 pozitívnych ľudí. Laboratóriá vyšetrili 1324 vzoriek, z toho 1297 bolo negatívnych. Počet testov s negatívnym výsledkom tak na Slovensku dosiahol 27 981, informuje rezort zdravotníctva.

Z ochorenia COVID-19 sa doteraz na Slovensku podarilo vyliečiť 107 ľuďom. Ide o nárazový skok z toho dôvodu, že regionálne úrady verejného zdravotníctva nahlásili kompletný sumár vyliečených aj z domácich karantén. "Ministerstvo zdravotníctva doteraz disponovalo hláseniami v tejto štatistike z nemocníc. Zo 107 vyliečených bolo 31 hospitalizovaných, v domácej karanténe bez nutnosti hospitalizácie sa vyliečilo zatiaľ  na Slovensku 76 ľudí," dodala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

13:00 Situáciu priamo na mieste kontroloval minister obrany spolu s náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl.

12:45 Od apríla sú v súvislosti s ochorením COVID-19 Slovenské liečebné kúpele Piešťany bez klientov. Informoval o tom generálny riaditeľ kúpeľov Andreas Schuster. Od 1. apríla sú všetky hotely zatvorené. "Za posledné mesiace kúpele veľmi prosperovali, investovali sme do prijímania nových zamestnancov, ale táto situácia všetko zmenila. Museli sme prijať opatrenia, že zamestnancov, ktorí boli v skúšobnej dobe alebo mali zmluvu na dobu určitú do konca marca, sme prepustili. Týka sa to približne 60 ľudí. Zvyšní zamestnanci budú dostávať 60 percent svojej mzdy," uviedol Schuster.

12:30 Stovky tisíc Španielov pracujúci v stavebníctve či v iných priemyselných odvetviach môžu od pondelka opäť chodiť do práce. Po dvoch týždňoch totiž prestalo platiť vládne nariadenie, ktoré zastavilo prevádzku všetkých odvetví, ktoré nie sú nevyhnutné pre chod krajiny, akými sú napríklad zdravotníctvo či potravinársky priemysel.

12:15 Deväť popredných slovenských ekonómov adresovalo vláde verejnú výzvu.

12:00 Ľudia premiéra kritizovali za jeho necitlivý prístup.

11:45 Taliansky tenorista Andrea Bocelli odspieval na Veľkonočnú nedeľu sólový koncert z prázdneho milánskeho Dómu. Koncert bol streamovaný pre milióny ľudí na celom svete. Bocelliho vystúpenie nazvané "Hudba pre nádej", odvysielané z Dómu naživo, sledovalo cez kanál YouTube viac ako 22 miliónov divákov. Bocelli v sprievode organistu odspieval štyri piesne vo vnútri nádhernej gotickej budovy a koncert zakončil skladbou "Amazing Grace", ktorú odspieval na schodoch katedrály v pozadí s fotomontážou zobrazujúcou prázdne ulice Paríža, Londýna a New Yorku.

11:30 Americký expert na infekčné ochorenia Anthony Fauci, ktorý je poradcom prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa pre pandémiu nového koronavírusu, pre stanicu CNN uviedol, že USA reagovali na aktuálnu zdravotnú krízu príliš neskoro a dodal, že ak by krajina prijala preventívne opatrenia skôr, mohlo byť zachránených mnoho ľudských životov. Priznal však, že ak by sa od úplného začiatku všetko uzavrelo, situácia by bola teraz zrejme trochu odlišná. Fauci upozornil zároveň na to, že proti zavedeniu spomínaných opatrení bol v USA vyvíjaný veľký nátlak.

11:15 Detský fond Organizácie Spojených národov varoval, že aktuálna kríza spojená s koronavírusom ohrozuje základnú starostlivosť o najchudobnejšie deti v rozvojových krajinách a krízových oblastiach. "Táto pandémia je existenčnou hrozbou pre milióny detí," povedal v Kolíne nad Rýnom šéf nemeckej pobočky UNICEF Christian Schneider. "Len prostredníctvom medzinárodne koordinovaných aktivít dokážeme zabrániť tomu, aby sa svetová zdravotná kríza stala pre deti globálnou katastrofou," vyhlásil. Najväčšie obavy podľa jeho slov predstavuje, že by sa vírus začal šíriť v preplnených utečeneckých táboroch v Grécku a v Sýrii.

11:00 Neviete, čo s nimi? Toto odporúča Úrad verejného zdravotníctva.

10:45 Vírus si do pondelka vyžiadal v Maďarsku ďalších desať ľudských životov, čím celkový počet úmrtí dosiahol 109. Laboratórne testy potvrdili prítomnosť nového druhu koronavírusu v 48 nových prípadoch, počet nakazených stúpol na 1458. Z ochorenia sa vyliečilo 120 pacientov.

Predseda vlády Viktor Orbán priebežne navštevuje nemocnice, po budapeštianskych sa vydal do mesta Szekszárd v Tolnianskej župe, kde mu pri vstupnej kontrole namerali 34,5 stupňov Celzia. "Máme ale dobré teplomery," poznamenal zdravotník. "34,5? To aby som si ihneď dal pálenku," reagoval Orbán, ktorý zo všetkých svojich návštev zdravotných zariadení zverejnil videá na Facebooku.

10:30 Počet osôb infikovaných novým koronavírusom sa v Česku zvýšil o 89 a stúpol tak na celkových 5991. Informoval o tom spravodajský portál ČT24 s tým, že ide o najnižší denný nárast od 17. marca, keď pribudlo 67 nakazených, ako uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. V Česku evidujú doposiaľ 139 úmrtí na ochorenie COVID-19 spôsobené koronavírusom. Vyliečených je 467 pacientov. V ČR testovali dovedna už 128.000 ľudí.

10:10 Približne 4000 ľudí, ktorí strávili dovolenku v rakúskom lyžiarskom stredisku Ischgl - ohnisku pandémie nového koronavírus v krajine -, sa pridalo ku skupinovej žalobe rakúskeho združenia na ochranu práv spotrebiteľov. Tirolské úrady obviňujú z toho, že na šírenie koronavírusu zámerne reagovali príliš neskoro a takisto sa snažili zamlčiavať hroziace nebezpečenstvo, informoval webový portál nemeckej stanice Deutsche Welle.

9:50 Parlament schválil, že plastové fľaše a plechovky sa budú zálohovať až od roku 2023.

9:30 Lúčnym kvetom svitá na lepšie časy, pretože mnohé samosprávy počas koronavírusovej krízy prestali kosiť krajnice či parky. Predpovedá to britská nadácia na ochranu divokých rastlín Plantlife. Nadácia už roky apeluje na mestské rady, aby nechávali kosiť trávu menej často. Vyzýva ich tiež, aby s kosením počkali, kým sa kvety vysemenia.

9:10 Hasiči nezaháľali ani počas nedele.

8:55 Čína môže doplatiť na návrat svojich občanov zo zahraničia.

8:35 Väčšina Nemcov je proti uvoľneniu obmedzení pohybu zavedených z dôvodu pandémie. Prieskum ukázal, že 44 percent opýtaných podporilo predĺženie rozsiahlych opatrení obmedzujúcich voľný pohyb osôb v Nemecku aj po 19. apríli, keď vyprší ich platnosť. Dvanásť percent respondentov vyjadrilo dokonca názor, že súhlasí so sprísnením existujúcich opatrení. Za ich zmiernenie bolo, naopak, len 32 percent ľudí. Počet úmrtí sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 126 na 2799.

8:20 Spojené štáty zaznamenali za posledných 24 hodín 1514 úmrtí v dôsledku nákazy. Počet ľudí, ktorí zomreli v USA na ochorenie COVID-19 v priebehu jedného dňa sa tak znížil v porovnaní s predchádzajúcim dňom, kedy si nákaza vyžiadala 1920 obetí. Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa ochoreniu podľahlo v USA už celkovo 22.020 ľudí, čo je najviac zo všetkých štátov na svete. USA patrí aktuálne aj prvenstvo v počte nakazených, ktorých je v krajine už 555.313.

8:00 Kanada a ďalšie štáty požiadali Irán o odklad sťahovania údajov z čiernych skriniek zo zostreleného ukrajinského lietadla z dôvodu cestovných obmedzení prijatých po prepuknutí pandémie koronavírusu. Irán v marci súhlasil, že Ukrajine a ďalším dotknutým krajinám umožní účasť na čítaní letových údajov z čiernych skriniek z lietadla Boeing 737-800 leteckej spoločnosti Ukraine International Airlines. Očakáva sa, že čierne skrinky budú obsahovať informácie z posledných chvíľ pred tým, ako bolo lietadlo zostrelené 8. januára krátko po štarte z letiska v Teheráne.

7:50 Počet úmrtí na ochorenie COVID-19 vo svete v nedeľu dosiahol 112.510, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na údaje z oficiálnych zdrojov zozbierané k 21.00 h SELČ. Za posledných 24 hodín bolo na celom svete zaznamenaných 5441 nových úmrtí a 79.512 novo infikovaných. Spojené štáty, ktoré hlásili prvé úmrtie v dôsledku koronavírusu koncom februára, zaznamenali najvyšší počet nových úmrtí za posledných 24 hodín (1607), nasledovala Británia (737) a Španielsko (619). USA tak evidujú celkovo 21.489 úmrtí a 546.874 prípadov infekcie, čo je najvyšší počet na svete.

7:30 O sto klientov sa bude starať 22 zamestnancov zariadenia, ktorým už BSK dodal ochranné pomôcky.

7:20 EÚ už podľa von der Leyenovej rokuje o produkčných kapacitách s potenciálnymi výrobcami.

7:00 Udalosti sme sledovali aj počas sviatočnej nedele, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok