Netreba mať obavy. Riziko kontaminácie vody je podľa ÚVZ nízke

TA3 TASR
13.4.2020 16:06

Riziko kontaminácie pitnej vody a prenosu nového koronavírusu do nej je nízke. Uvádza to Úrad verejného zdravotníctva na webovej stránke.

Netreba mať obavy. Riziko kontaminácie vody je podľa ÚVZ nízke
ČTK (ilustračné foto)

"Na základe stanoviska Svetovej zdravotníckej organizácie, skúseností z epidémií v posledných rokoch, ako i vzhľadom na spôsob zásobovania pitnou vodou na Slovensku nie je potrebné mať obavy z používania pitnej vody z verejných vodovodov," hovorí hlavný hygienik Ján Mikas. Dodáva, že nie je potrebné ani pristupovať k osobitným opatreniam, napríklad k zvýšeniu dezinfekcie pitnej vody.

Mikas ubezpečuje, že postupy, ktoré sú pri zásobovaní pitnou vodou používané v súvislosti s výskytom fekálnej kontaminácie, sú dostatočné aj na likvidáciu nového koronavírusu. Kontaminácia pitnej vody je podľa Mikasa vzhľadom na preukázaný prenos kvapôčkovou infekciou nepravdepodobná.

ÚVZ odporúča ľuďom, ktorí majú vlastné studne a došlo k zmenám pri ich využívaní, aby vodu prevarili alebo upravili inými rôznymi účinnými technológiami. Pre bezpečné používanie vody Mikas radí, aby si každý člen v domácnosti napúšťal vodu sám, nádoby na pitie by si taktiež nemali členovia domácnosti podávať medzi sebou. Pitná voda by sa nemala skladovať. V prípade krátkodobého skladovania sa nádoby prikryjú, podotkol Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok