V DSS Pezinok potvrdili 47 nakazených, niektorí sú v nemocnici

TA3 TASR
13.4.2020 16:47

Päť zamestnancov a 42 klientov z Domova sociálnych služieb Pezinok bolo pozitívne testovaných na nový koronavírus. V nedeľu 12. apríla bolo spolu otestovaných 78 klientov a 25 ľudí z personálu. Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava Katarína Nosálová.

Testujú i ďalších zo zariadenia

"Ďalších 36 zamestnancov a deväť klientov má byť v najbližšom čase otestovaných, pretože z kapacitných dôvodov i dôvodov neprítomnosti na pracovisku nebolo možné ich všetkých otestovať v nedeľu," uviedol zástupca regionálneho hygienika Stanislav Duba. Dodal, že sedem ľudí zo zariadenia je momentálne hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava.

Duba hovorí, že sa zabezpečilo policajné odizolovanie zariadenia od okolia, a to opáskovanie a policajný dohľad. V zariadení sa podľa Nosálovej zabezpečila aj priestorová separácia a izolácia negatívnych klientov od pozitívnych. "Pokračuje sa v epidemiologickom vyšetrovaní personálu zariadenia a zápisničnom nariadení príslušných protiepidemických opatrení u osôb, ktoré boli v úzkom kontakte s COVID-19 pozitívnymi klientmi," priblížil Duba.

V DSS Pezinok zabezpečili aj zvýšený hygienický režim, ktorý sa riadi jeho vnútorným krízovým plánom vypracovaným pre podobné udalosti. Pre ošetrujúci personál sa zaistilo aj doplnenie ochranných pomôcok, hovorí Duba. Taktiež bol v rámci protiepidemických opatrení vyčlenený aj personál, ktorý bude mať na starosti pozitívnych pacientov. Duba ďalej povedal, že v rámci objektu sa vybavilo segregované ubytovanie a priestory na oddych a stravovanie nakazeného a nenakazeného personálu.

Jeden pacient je na pľúcnej ventilácii

"V spolupráci s Klinikou infektológie a geografickej medicíny UNB sa na dnes odsúhlasilo a zabezpečilo výjazdové lekárske klinické vyšetrenie klientov zariadenia s cieľom ich ďalšieho vyselektovania v zmysle možnosti sledovania zdravotného stavu v spolupráci so všeobecným lekárom, možnosti ich liečby v rámci zariadenia alebo potreby prevozu na hospitalizáciu," uvádza Duba.

Na klinike infektológie v Univerzitnej nemocnici Bratislava je momentálne hospitalizovaných sedem pacientov z Domova sociálnych služieb Pezinok. Štyrom z nich bol potvrdený nový koronavírus. "Jeden pacient je aktuálne na umelej pľúcnej ventilácii, traja sú v relatívne stabilizovanom stave. Sú však pod stálym dohľadom lekárov,"priblížila hovorkyňa UNB Eva Kliská. Dodala, že vzhľadom na vek pacientov sa ich zdravotný stav môže kedykoľvek zmeniť. Ďalším trom pacientom boli vykonané odbery, čaká sa na výsledky testovania, uviedla Kliská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok