Pribudli noví nakazení, prišlo 100 tisíc respirátorov pre lekárov

TA3 TASR SITA ČTK
25.3.2020 09:47

Na Slovensku máme už vyše 200 nakazených, od polnoci platí povinnosť nosiť rúško. Taliansko ohlásilo stovky mŕtvych a prvé obete má už aj susedné Česko. Stlmia takmer štyri desiatky opatrení novej vlády šírenie koronavírusu v našej krajine? Udalosti okolo nového ochorenia sme s vami sledovali online aj v stredu.

Pribudli noví nakazení, prišlo 100 tisíc respirátorov pre lekárov
SITA/Ministerstvo vnútra SR

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:57 Počet zaregistrovaných prípadov nákazy novým druhom koronavírusu od vypuknutia pandémie dosiahol vo svete číslo 450.000. Vyplýva to z výpočtu tlačovej agentúry AFP, ktorý vychádza zo zverejnených oficiálnych údajov.

21:50 V Českej republike zomrel už šiesty pacient nakazený koronavírusom SARS-CoV-2. Bol hospitalizovaný na oddelení následnej starostlivosti v pražskej Thomayerovej nemocnici. Pacient utrpel pokročilé srdcové zlyhanie, pričom už predtým mal tiež niekoľko chronických chorôb. Ide už o tretie ohlásené stredajšie úmrtie v ČR súvisiace s chorobou COVID-19.

21:08 Pozrite si aj reláciu Téma dňa, v ktorej sme sa opäť venovali koronavírusu. Poslanci Erik Tomáš a Ondrej Dostál diskutovali o schválenom zákone, ktorý umožňuje zbierať údaje z mobilov ľudí. Smer-SD je výrazne proti nemu. Okrem toho boli témami diskusie s našimi hosťami aj aktuálna situácia v karanténnych zariadeniach i šírenie vírusu v USA.

20:40 V súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 budú osobné ochranné prostriedky vyššieho typu distribuované prednostne tým poskytovateľom, ktorí majú najvyššiu pravdepodobnosť kontaktu s nakazeným pacientom. Informovala o tom informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

"Sú to hlavne záchranky, urgentné príjmy, personál infekčných oddelení, kde už takíto pacienti sú, myslíme však aj na všeobecných lekárov či stomatológov. Postupne budeme vybavovať aj ďalších poskytovateľov. Tvárových rúšok je dosť, budeme ich distribuovať rovnomerne v závislosti od počtu personálu a počtu ošetrených pacientov," uviedla Eliášová.

20:24 V čase pandémie sa šíri aj zvláštna výzva. K írskemu ministrovi zdravotníctva Simonovi Harrisovi na ulici pribehli dvaja mladí ľudia, muž a žena, a naschvál a z plného hrdla mu zakašľali do tváre. Potom so smiechom ušli preč. Harris o incidente, ktorý sa mu stal v Dubline po ceste z práce domov, informoval na sociálnych sieťach.

19:56 Banskobystrický samosprávny kraj spúšťa špeciálnu službu donášky potravín pre seniorov a ľudí z ohrozených skupín obyvateľstva. Nazvali ju "Staráme sa o starkých" a chcú ňou chrániť dôchodcov pred nákazou, ktorou by sa mohli v obchodoch infikovať.

19:27 Parlament schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zavedie takzvané pandemické ošetrovné, nemocenské pri karanténe a umožní sa vyplácanie príspevkov na udržanie pracovných miest. Za novelu zákona, ktorú národná rada schvaľovala v skrátenom legislatívnom konaní, hlasovalo všetkých 132 prítomných poslancov.

18:46 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom ďalších 683 ľudí. Informoval o tom spravodajský kanál Rai News 24 s odvolaním sa na predstaviteľov Úradu pre civilnú ochranu. Počet mŕtvych tak stúpol na 7503. V Taliansku je momentálne 57.521 pacientov s koronavírusom, čo predstavuje nárast o 3491 v porovnaní s utorkom.

17:57 Mobilní operátori poskytnú Úradu verejného zdravotníctva len dáta o pohybe bez akýchkoľvek správ, hovorov alebo prepojení na iné telefónne čísla. Schválený zákon viac vysvetlila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

17:41 Na Slovensko bolo dovezených 74 ton zdravotníckeho materiálu z Číny. S jeho vykladaním a následnou prepravou do priestorov Správy štátnych hmotných rezerv pomáhali profesionálni vojaci z Veliteľstva posádky Bratislava.

17:38 Ministerstvo zdravotníctva v súvislosti s opatreniami týkajúcimi sa ochorenia COVID-19 zakázalo vývoz liekov, zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok do zahraničia. Ako informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, na Slovensku tak platí stop vývozu týchto položiek do zahraničia.

17:23 Červená nemocnica určená pre pacientov s ochorením COVID-19 vznikne v Infekčnom pavilóne Nemocnice akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská. Tieto priestory plánuje najväčšia nemocnica na Slovensku rozšíriť o samostatnú budovu Kliniky geriatrie.

"Pacienti, ktorí sú na Klinike geriatrie na Kramároch hospitalizovaní a ktorí si vyžadujú neodkladnú zdravotnú starostlivosť, budú postupne umiestňovaní do iných našich nemocníc, kde bude o nich plnohodnotne postarané," komentovala Kliská.

17:00 Polícia vyzýva vodičov nákladných motorových vozidiel, aby sa vyhli vjazdom do Bratislavy, nakoľko vybavovanie týchto vozidiel na hraničnom priechode Rajka v smere do Maďarska je takmer pozastavené. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

16:55 Holandské úrady potvrdili v stredu ďalších 80 úmrtí súvisiacich s novým koronavírusom, ktoré zaznamenali počas posledných 24 hodín. Potvrdili aj 852 ďalších prípadov nákazy. Z najnovších údajov vyplýva, že v Holandsku so 17 miliónmi obyvateľov je celkovo 6412 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 356 úmrtí.

16:50 V Singapure v stredu potvrdili 73 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o najväčší denný nárast, aký v tomto mestskom štáte doteraz zaznamenali. Celkový počet osôb, ktoré sa v krajine nakazili ochorením COVID-19, sa vyšplhal na 631.

16:40 Pozrite si krátky brífing predsedu NR SR Borisa Kollára, ktorý informoval o preložení doplňujúcich volieb do orgánov samosprávy obcí.

16:37 Najľudnatejšia nemecká spolková krajina Severné Porýnie-Vestfálsko plánuje prepustiť z väzenia 1000 z celkovo 16.000 väzňov. Cieľom tohto kroku je spomaliť šírenie nového koronavírusu, oznámil v stredu krajinský minister spravodlivosti Peter Biesenbach.

16:35 Ruský prezident Vladimir Putin rozhodol, že vzhľadom na pandémiu koronavírusu SARS-CoV-2 bude odložené referendum o zmenách ústavy, ktoré sa malo pôvodne konať 22. apríla.

16:30 Nemecký parlament schválil balík opatrení na zmiernenie ekonomických následkov pandémie nového koronavírusu v celkovej hodnote takmer 1,1 bilióna eur.

16:23 Pre žiakov základných škôl pripravilo Divadlo Aréna nový projekt, ktorý umožňuje vzdelávanie cez internet. Domácu výučbu si tak môžu spestriť zaujímavými prednáškami z oblasti histórie, biológie, medicíny, psychológie či športu.

16:18 Vyhlásiť zákaz vychádzania v Maďarsku je výhradne v právomoci vlády. Maďarský kabinet tak v stredu reagoval na skutočnosť, že pre pandémiu nariadili v týchto dňoch čiastočný zákaz vychádzania v obci Sződliget v Peštianskej župe a v meste Polgár v Hajducko-bihárskej župe.

16:16 Doplňujúce voľby do orgánov samosprávy obcí sa 4. apríla neuskutočnia. Informoval o tom predseda NR SR Boris Kollár v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Voľby sa mali týkať 14 obcí v šiestich krajoch. Ich termín sa presúva na 3. októbra 2020.

15:54 Nový minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling sa stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Hovorili najmä o aktuálnej situácii v školstve, ako ju riešiť, ale i o tom, ako čo najlepšie pomôcť učiteľom, rodičom a žiakom, aby mal stav núdze čo najmenší dosah na vzdelávací proces.

15:50 Štáb TA3 navštívil karanténne zariadenie v Gabčíkove, ktoré zriadilo ministerstvo vnútra. Ľudia trávia voľný čas rôzne, sťažujú sa však na nedostatok informácií.

15:45 Úrad verejného zdravotníctva SR získa pre mimoriadnu situáciu prístup k údajom od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva, s výnimkou obsahu správ. NR SR schválila vládny návrh zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19 a v justícii.

15:40 Počet nakazených v Taliansku presiahol 69-tisíc. Pri pokračujúcom raste tak bude v krajine viac prípadov ako v Číne, kde nákaza vrcholila začiatkom roka. Talianske zdravotníctvo nápor pacientov nezvláda, a do boja povolala vláda aj študentov medicíny. Viac sa o situácii nám povedala naša spolupracovníčka v Bergame, Natália Srnová.

15:32 Kabinet ministrov Ukrajiny rozhodol v stredu o zavedení "režimu mimoriadnej situácie" na celom území krajiny s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. "V pláne je zavedenie režimu mimoriadnej situácie na 30 dní. Preto plánujeme predĺžiť všetky karanténne obmedzenia o 30 dní. Nezamieňajte si, prosím, mimoriadnu situáciu s mimoriadnym stavom. Mimoriadna situácia neobmedzuje ústavné práva občanov, ale iba konsoliduje úsilie v boji proti koronavírusu," vysvetlil ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

15:28 Obavy z koronavírusovej pandémie privádzajú v týchto dňoch niektorých obyvateľov Viedne k historickému morovému stĺpu na ulici Graben v centre mesta.

15:17 Britské ozbrojené sily sa v súvislosti koronavírusom pripravujú na možnosť najväčšej mobilizácie od roku 2003, kedy sa krajina zapojila do vojny v Iraku. Celkovo sa v pohotovosti nachádza viac než 20.000 vojakov. "V prípade potreby ich však môže byť povolaných omnoho viac," uviedol cez víkend na sociálnej sieti náčelník generálneho štábu britskej armády Sir Mark Carleton-Smith.

15:15 Z textilného závodu Zornica odišlo do skladov štátnych hmotných rezerv 80-tisíc rúšok. Produkcia by sa ale mala ešte výraznejšie zvýšiť, lebo podniku pomôže aj susedná výrobňa a v hre je aj tretia firma. Tisícky rúšok sú určené zatiaľ výhradne pre štát, ktorý ich bude distribuovať na potrebné miesta. Následne začnú šiť aj pre verejnosť.

15:11 Polícia uverejnila na Faceboku poďakovanie prezidenta PZ Milana Lučanského policajtom, aj občanom. "Je to náročná doba, ktorá vyskúša všetkých ľudí," vyjadril sa vo videu.

15:05 V prímestskej autobusovej doprave v Košickom samosprávnom kraji bude od štvrtka premávať menej spojov. Ako informovala hovorkyňa KSK Anna Terezková, pôjde o linky, ktoré v súčasnosti cestujúci nevyužívajú. Týkať sa to bude oboch zmluvných dopravcov, ktorými sú spoločnosti Arriva Michalovce a eurobus.

14:53 Zločinecké gangy v brazílskom meste Rio de Janeiro vyhlásili zákaz vychádzania pre obyvateľov viacerých chudobných štvrtí v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Informovali o tom miestne médiá. Podľa televízie Globo gangy zašli oveľa ďalej než vláda štátu Rio de Janeiro, ktorá v rámci opatrení proti koronavírusu obmedzila napríklad fungovanie verejnej dopravy.

14:51 Zväz ambulantných poskytovateľov víta opatrenie navrhnuté premiérom vo veci stabilizácie príjmu poskytovateľov ambulantnej zdravotnej starostlivosti počas aktuálnej pandémie. Výkonná riaditeľka ZAP Zuzana Dolinková pripomenula, že Matovičovo opatrenie spočíva v tom, aby zdravotné poisťovne uhradili ambulantným lekárom minimálnu úhradu vo výške 75 percent z mesačného priemeru vypočítaného za posledný rok.

14:40 Viaceré bratislavské mestské časti hľadajú pre aktuálnu situáciu s pandémiou nového koronavírusu dobrovoľníkov. Tých žiada najmä o pomoc starším občanom, napríklad s nákupom potravín. Ochotných ľudí tiež prosia o pomoc so šitím ochranných rúšok. Samosprávy jednotlivých bratislavských mestských častí zriadili aj infolinky.

Mestská časť Rača hľadá dobrovoľníkov na pomoc ľuďom, ktorí zo zdravotných dôvodov nemôžu vychádzať von, prípadne sa nemajú na koho obrátiť. Dobrovoľníci sa môžu prihlásiť prostredníctvom webovej stránky račianskej samosprávy. Mestská časť zriadila aj "senior krízovú linku."

Linka funguje denne od 8.00 do 20.00 h na číslach 02/3211 333302/3211 4433.

Vajnory hľadajú dobrovoľníkov taktiež na pomoc starším ľuďom. Záujemcovia sa môžu hlásiť prostredníctvom webu mestskej časti. Pre osamelo žijúcich seniorov a ľudí so zdravotným znevýhodnením zriadili Vajnory infolinku.

Infolinka funguje v pracovných dňoch od 8.00 do 17.00 h na čísle 0910 634 977.

Vrakuňa už eviduje dobrovoľníkov a záujemcov, ktorí chcú aktuálne pomáhať. Na webe už zverejnila aj kontakty na tých, ktorí ponúkajú ušitie rúšok či dovoz nákupu. Ďalší záujemcovia a dobrovoľníci sa môžu hlásiť e-mailom na adrese starosta@vrakuna.sk. Vrakuňa zriadila aj telefónnu linku, ktorá slúži osamelým seniorom a invalidným dôchodcom na poskytnutie pomoci pri zabezpečovaní nákupov.

Linka funguje na číslach 02/4020488702/40204884.

Podunajské Biskupice hľadajú dobrovoľníkov, ktorí by boli ochotní ušiť rúška a darovať ich seniorom, prípadne im pomôcť inak. Záujemcovia sa môžu hlásiť e-mailom na bibiana.guldanova@mupb.sk. Domáca opatrovateľská služba mestskej časti ponúka tiež pomoc občanom, ktorým nemá kto zabezpečiť nákup potravín či liekov. Takíto občania sa môžu ozvať, prípadne ich môže nahlásiť aj niekto iný.

Medzi 10.00 až 14.00 h funguje linka pomoci na čísle 0918 750 533.

14:28 Počas prerušeného vyučovania na školách a prerušenej prezenčnej výučby na vysokých školách v čase epidémie nového koronavírusu vznikla nová internetová stránka www.ucimenadialku.sk. Stránku pripravil rezort školstva v spolupráci s viacerými mimovládnymi organizáciami. "Viem, že vyučovanie v škole nenahradíme úplne. Ale verím, že tento portál pomôže mnohým učiteľom v ich práci a k žiakom dostane interaktívne a zaujímavé vzdelávacie materiály. Ide o spoločné úsilie viacerých aktérov v školstve. Veľmi ma teší, že sme dokázali portál v krátkom čase vytvoriť, naplniť ho kvalitným obsahom a dokonca to nestálo nič," povedal Gröhling.

14:15 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Grölinga, riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychlógie, Janette Motlovej, zástupkyne mimovládnych organizácií, Miroslavy Hapalovej a Viktora Kríža ktorí predstavili portál pre žiakov a rodičov.

14:10 Ako prísnejšie pravidlá pri úveroch pocítia klienti bánk, o tom sme sa rozprávali s Mariánom Búlikom, finančným analytikom spoločnosti OVB Allfinanz Slovensko.

14:00 Košický Regionálny úrad verejného zdravotníctva sa zaoberá viacerými podnetmi nedodržiavania opatrení v súvislosti s novým koronavírusom. Porušenia riešia v priestupkovom a správnom konaní uložením pokuty. "Od 11. do 13. kalendárneho týždňa sme od obvodných oddelení Policajného zboru SR prijali do evidencie priestupkov fyzických osôb 43 oznámení. Udelené boli dve pokuty spolu vo výške 500 eur. V ďalších veciach prebieha konanie," informoval úrad.

13:54 Opatrovateľská služba pre seniorov v bratislavskom Starom Meste funguje aj počas mimoriadneho stavu súvisiaceho so šírením nového koronavírusu. Mestská časť ubezpečuje, že miestne seniorcentrum poskytuje túto službu v domácnostiach bez prerušenia, počas pracovných dní od 7.00 do 15.00 h. "Vzhľadom na aktuálnu nepriaznivú epidemiologickú situáciu však prosíme občanov, aby pri komunikácii uprednostnili telefonický alebo e-mailový kontakt," uvádza samospráva.

13:45 Španielsko patrí k najviac postihnutým krajinám. Na situáciu v krajine, ktorá bojuje s pandémiou, sa rozhodli reagovať viaceré známe osobnosti, najnovšie sa k ním pridali Argentínčan Lionel Messi a španielsky tréner Pep Guardiola.

13:40 Majstrovstvá Európy vo futbale, svetový šampionát v hokeji a ani letné olympijské hry. Rok 2020 mal byť pôvodne mimoriadne bohatý na športové podujatia, no napokon sa žiadne z tých najočakávanejších neuskutoční. Fanúšikovia tak budú ukrátení o emócie a nezabudnuteľné momenty, organizátori a funkcionári zase o obrovské finančné prostriedky.

13:23 V prípade podporných opatrení, ktorých cieľom je pomôcť zamestnávateľom a živnostníkom, sa bude prihliadať i na špecifické podmienky v rámci jednotlivých rezortov. Po rokovaní vlády to v súvislosti s tzv. "prvou sociálnou pomocou" uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Ako príklad uviedol oblasť kultúry a kreatívneho priemyslu.

13:15 Na vyplácanie trinástych dôchodkov v Sociálnej poisťovni zatiaľ peniaze sú. Po rokovaní vlády to uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

13:10 Na Blízkom východe je potvrdených viac ako 33 tisíc prípadov nákazy. Väčšina z nich je v Iráne. Počet obetí tam prekročil číslo 2000. V Izraeli koronavírus zabil 5 ľudí, nakazených je viac ako 2.000. Vláda sa v noci dohodla na prísnych preventívnych opatreniach.

12:55 Centrálne banky vytiahli proti kríze zbrane najťažšieho kalibru. Americký FED bude tlačiť nové peniaze bez akýchkoľvek obmedzení a finančne podporí aj firmy. Európska centrálna banka ohlásila opatrenia v hodnote vyše bilión eur. Finančné trhy to upokojilo a reagovali prudkým rastom. Odborníci ale varujú, že kríza ani zďaleka nie je zažehnaná.

12:52 Masívnejšie testovanie je možné spustiť vtedy, keď bude istota, že je dostatok testov, nielen na pár dní. Upozornil na to predseda vlády SR Igor Matovič po stredajšom rokovaní vlády.

12:50 Taliansko oznámilo nové opatrenia v boji proti šíreniu koronavírusu. Ide najmä o zvýšenie pokút za nedodržiavanie opatrení, ktoré sú už v platnosti. Pacientom, ktorým potvrdia koronavírus a nebudú dodržiavať povinnú karanténu, bude hroziť väzenie až do výšky piatich rokov. Pokuta za nedodržiavanie karanténnych opatrení pre zvyšok obyvateľstva sa zvyšuje zo 400 na 3000 eur.

12:48 Britský parlament plánuje v stredu večer pozastaviť svoju činnosť na nasledujúce štyri týždne. Podľa zdrojov televízie BBC by mali toto preventívne opatrenie proti možnému rozšíreniu koronavírusu v zákonodarnom zbore poslanci odhlasovať v stredu.

12:47 V Nemecku zaznamenali dosiaľ viac ako 33.200 prípadov nákazy, z nich vyše 160 bolo smrteľných. Na základe vlastného prieskumu o tom v stredu informovala agentúra DPA. Vládna agentúra pre kontrolu chorôb na svojom poslednom brífingu uviedla, že ešte je príliš skoro na to, aby sa dalo určiť, či Nemecko svojimi opatreniami spomaľuje šírenie vírusu. Na základe údajov zo začiatku týždňa sa zdá, že došlo k zastaveniu rastovej krivky nových prípadov,

12:38 Česká republika hlási už päť obetí nového koronavírusu. Dvaja muži, ktorí najnovšie podľahli nákaze, mali aj ďalšie zdravotné problémy. Jedným z nich je 88-ročný muž zo Stredočeského kraja, ktorý trpel chronickými ochoreniami a liečil sa v domácej starostlivosti.  O ďalšom uviedla Nemocnica na Bulovce na Twitteri: "Dnes po šiestej hodine rannej zomrel vo veku 83 rokov v Nemocnici na Bulovce pacient z Prahy, u ktorého bol 21. marca potvrdený Covid-19."

12:17 Pozrite si reakciu podpredsedu NR SR Petra Pellegriniho a exministerky vnútra Denisy Sakovej o sledovaní prostredníctvom telefónov a o obvineniach Igora Matoviča v súvislosti s nákupom rýchlotestov.

12:14 Štátny ústav pre kontrolu liečiv a Európska lieková agentúra varujú verejnosť pred nakupovaním liekov z nelegálnych internetových lekární a od iných neschválených predajcov, ktorí sa snažia zneužiť strach z pandémie. Radia tiež nekupovať produkty ponúkané ako lieky na nový koronavírus. Na celom svete totiž v súčasnosti neexistuje liek určený výlučne na toto ochorenie.

12:09 Minister vnútra Roman Mikulec sa dnes pred zasadnutím vlády stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou, hovorili o aktuálnej krízovej situácii v súvislosti s novým koronavírusom.

12:05 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča a ministra práce sociálnych vecí a rodiny, Milana Krajniaka o sociálnej pomoci.

12:02 Španielsko potvrdilo v stredu 738 nových obetí, celkový počet tak dosiahol 3434 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom, čo je viac, než zaznamenali v Číne. Počet nakazených sa v Španielsku zvýšil na 47.610. Z ochorenia sa dosiaľ vyliečilo viac ako 5000 ľudí. Čína doposiaľ eviduje oficiálne 3285 úmrtí, najviac - 6820 - obetí si ochorenie COVID-19 vyžiadalo v Taliansku.

11:51 Britského princa Charlesa testovali pozitívne na prítomnosť nového koronavírusu. Má mierne príznaky.

11:48 Poslanec Alojz Baránik (SaS) má negatívne výsledky testov na ochorenie COVID-19. V parlamente o tom informovala poslankyňa Jana Cigániková (SaS). Dodala, že rovnako negatívne výsledky má aj ďalšia poslankyňa, ktorú nechcela menovať. Cigániková vysvetlila, že o výsledkoch ju informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

11:45 Česká republika hlási ďalšiu obeť koronavírusu.

11:37 Rapídny nárast počtu nakazených zaznamenalo aj Nemecku. V krajine je vyše 30-tisíc prípadov ochorenia. V karanténe sa ocitla aj kancelárka Angela Merkelová, ktorá prišla do styku s lekárom s pozitívnym výsledkom na COVID-19. Napriek rastúcemu počtu prípadov ale v Nemecku evidujú niekoľkonásobne nižší počet obetí ako napríklad v Španielsku či Francúzsku. Viac nám povedala spolupracovníčka TA3 v Berlíne Viktória Bellová.

11:35 Vláda prerokovala návrh, ktorý má byť prvou "sociálnou pomocou" v boji proti pandémii. Ide o ošetrovné a nemocenské pre osoby v karantnéne, ktoré sa do tejto situácie dostali "nie vlastnou vinou".

11:32 Mesto Turčianske Teplice začalo v uplynulom týždni so zabezpečovaním nákupov pre miestnych seniorov či osamelo žijúcich obyvateľov. Nákupy zabezpečuje samospráva pre osamelých občanov, zdravotne ťažko postihnutých i seniorov nad 65 rokov. "Musia si pripraviť zoznam požadovaných vecí nákupu a približnú hotovosť. Pracovník mestského úradu urobí nákup a v popoludňajších hodinách tovar rozdistribuuje," priblížila radnica.

Obyvatelia môžu v čase od 8.00 h do 11.00 h na čísle 0905 486 913 nahlásiť, čo potrebujú nakúpiť.

11:27 Premiér Igor Matovič by sa mal prestať chváliť cudzím perím, uviedol to poslanec NR SR Richard Raši na sociálnej sieti v reakcii na dodávku respirátorov FFP3 z Turecka. Dovezenie respirátorov podľa Rašiho vybavovala ešte vláda Petra Pellegriniho.

11:24 Piati policajti, ktorí pri pondelkovej nehode kamióna v Medzilaborciach prišli do styku s jeho vodičom z Lotyšska, nemusia ostávať v karanténe. Ako potvrdila hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, výsledky testov na nový koronavírus skončili u vodiča s pozitívnou cestovateľskou anamnézou s negatívnym výsledkom.

11:20 Odbor prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra apeluje na občanov, obete a potenciálne obete trestných činov, aby sa v prípade, že ich situácia nevyžaduje osobnú konzultáciu, obracali so svojimi problémami na online poradňu na www.prevenciakriminality.sk.

11:16 Vo Veľkej Británii platia prísne bezpečnostné pravidlá, ktoré majú zamedziť šírenie vírusu. Vláda premiéra Borisa Johnsona ale čelí ostrej kritike za to, že s opatreniami prišla až príliš neskoro. Viac nám povedal spolupracovník TA3 v Spojenom kráľovstve Peter Mikitič.

10:52 Živnostníci a podnikatelia pociťujú významný vplyv nového koronavírusu na ich podnikanie. Trpia veľkou finančnou záťažou a neistotou. Viacerí z nich uviedli, že majú malé finančné rezervy, a ak majú, vydržia im približne na dva mesiace. Ukázal to analýza video výpovedí, ktorú uskutočnila agentúra Ipsos. Viacerých podnikateľov sa dotklo obmedzenie spoločenského života, pociťujú to napríklad taxikári, reštaurácie, produkčné spoločnosti, ale aj mnoho ďalších.

10:40 Mesto Prievidza začne v tomto týždni s distribúciou rúšok pre obyvateľov starších ako 70 rokov. Ochranné pomôcky doručia zamestnanci mesta a dobrovoľníci do schránok seniorov.

10:37 Pozrite si tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ktorý informoval o novom počte nakazených a o dodávke 100-tisíc respirátorov FFP3 z Turecka.

10:30 "Akékoľvek mimoriadne opatrenia, ktoré prijmú maďarské orgány v súvislosti s ochorením COVID-19, musia byť v súlade so základnými hodnotami Európskej únie," vyhlásil v utorok predseda Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody Juan Fernando López Aguilar. Zareagoval tak na snahy maďarskej vlády rozšíriť si svoje právomoci tak, aby mohla okrem iného vládnuť pomocou dekrétov.

Počet potvrdených nakazených stúpol v Maďarsku na 226, uviedla v stredu vládna informačná stránka koronavirus-gov.hu.

10:21 Matovič o nových nakazených informoval aj podrobnejšie. Jeden pacient je s bydliskom v Martine. Ďalší bol zachytený cez karanténu v Gabčíkove. Podľa slov premiéra sa teda karanténne opatrenie javí ako účinné. Ďalší je prípad osoby s bydliskom v Hanušovciach nad Topľou. Traja pacienti sú z Bratislavy, jeden pacient zo Záhorskej Vsi, ďalej pribudol prípad v Považskej Bystrici, Novej Dubnici, Zázrivej, v Slovenskej Ľupči a v Lučenci.

10:15 Tisíce pasažierov uviazli na troch výletných lodiach pri západnom pobreží Austrálie. Úrady ich v stredu odmietli pustiť do prístavu pre obavy zo šírenia koronavírusu. "Za žiadnych okolností nedovolíme pasažierom alebo posádke premávať sa po uliciach nášho štátu," vyhlásil premiér štátu Západná Austrália Mark McGowan.

10:08 V Českej republike zaevidovali k stredajšiemu ránu 1497 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Počet nakazených sa zvýšil za uplynulých 24 hodín o 185. Ide o druhý najvyšší nárast od minulého štvrtka, keď za jediný deň zaznamenali 205 nových prípadov. Oficiálne sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo doteraz desať nakazených. Testy podstúpilo 22.600 ľudí. Doposiaľ v krajine zomreli traja ľudia.

10:05 V Rakúsku zaznamenali do stredajšieho rána (8.00 h) celkove 5282 potvrdených prípadov nakazenia novým druhom koronavírusu. Oproti stavu z utorkového rána pribudlo 796 nakazených a päť úmrtí. Oficiálny počet úmrtí v dôsledku tejto nákazy stúpol na 30. Najnovšia bilancia však opäť neobsahuje údaj o osobách, ktoré sa medzičasom uzdravili.

10:00 Podľa ministra vnútra Romana Mikulca mala pôvodne respirátory doviezť súkromná spoločnosť, nastali však problémy s preclievaním. "Napokon sme v utorok (24. 3.) rozhodli o vyslaní letky MV, ktorá materiál v stredu ráno priviezla," dodal. Materiál bude podľa Matoviča okamžite distribuovaný z centrálneho skladu v Slovenskej Ľupči. "V najbližších hodinách sa dostane k zdravotníkom po celom Slovensku," dodal.

9:55 Permanentný krízový štáb doplní bývalý vládny splnomocnenec pre rómske komunity Peter Pollák. "Spolu s ďalším človekom sa bude špeciálne venovať situácii, predikcii a rizikám v prostredí marginalizovaných rómskych komunít," uviedol o hlavnom zábere činnosti Polláka v permanentnom krízovom štábe Matovič.

9:45 Premiér Igor Matovič informoval aj o tom, že letka ministerstva vnútra priviezla z Turecka 100.000 respirátorov triedy FFP3, ktoré sa začnú hneď distribuovať medzi zdravotníkov.

9:43 Do polnoci pribudlo na Slovensku 12 nových pozitívnych prípadov nákazy novým koronavírusom, ide o deväť mužov a tri ženy. Informoval o tom premiér Igor Matovič. Počet nakazených tak na Slovensku stúpol na 216. Celkovo máme viac ako 4 200 zistených negatívnych prípadov.

9:37 Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice v utorok prepustila do domácej liečby 26-ročného pacienta, ktorý bol nakazený novým koronavírusom. V uplynulých dňoch zároveň hospitalizovali ženu, ktorá bola doposiaľ v domácej izolácii. Potvrdila to hovorkyňa nemocnice Ivana Vaněková s tým, že im na sklade chýbajú napríklad ochranné štíty.

9:25 V krajinách, ktoré zaviedli prísne opatrenia a zákazy vychádzania v súvislosti so šírením nového koronavírusu, zaznamenal Facebook výrazný nárast využívania služieb naprieč svojimi platformami. Z Talianska hlásia 70-percentné zvýšenie času stráveného na aplikáciách, ktoré vlastní Facebook.

9:20 Tri americké automobilky General Motors, Ford a Fiat Chrysler Automobiles známe aj ako Veľká trojka plánujú predĺžiť súčasnú odstávku svojich závodov z marca aj na určité obdobie apríla. Dôvodom je fakt, že šírenie nového koronavírusu v USA a za hranicami sa zatiaľ nepodarilo dostať pod kontrolu.

9:08 Vedci na celom svete hľadajú účinný liek a vakcínu proti koronavírusu. Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv varuje, že zatiaľ nič neschválili. Zo Spojených štátov hlásia zbytočnú smrť muža z Arizony. Zomrel po tom, ako si preventívne vzal liek, používaný proti malárii. Jeho manželka bojuje v nemocnici o život.

9:05 Polícia na svojom Facebooku vysvetlila, čo znamená núdzový stav v zdravotníctve a prečo ho vyhlásili.

9:00 Poľské ministerstvo zdravotníctva zverejnilo v utorok večer aktualizovanú bilanciu, podľa ktorej v krajine evidujú 901 potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a desať úmrtí. V utorok večer potvrdili zdravotníci nárast o 45 nových prípadov. Prvý prípad koronavírusu v Poľsku zaznamenali 4. marca.

8:45 V Číne zaznamenali za posledných 24 hodín 47 nových prípadov ochorenia COVID-19, vo všetkých prípadoch išlo o nedávno "privezené" nákazy koronavírusom.

8:35 Americký dramatik, scenárista a libretista Terrence McNally zomrel v utorok vo veku 81 rokov. Príčinou jeho smrti boli komplikácie spôsobené koronavírusom SARS-CoV-2. McNally zomrel v utorok v nemocnici v meste Sarasota v americkom štáte Florida. V minulosti sa vyliečil z rakoviny, trpel však obštrukčnou chorobou pľúc.

8:31 Biely dom a obe hlavné politické strany v americkom Senáte dosiahli v noci na stredu dohodu o návrhu zákona o mimoriadnej finančnej pomoci. Financie vo výške asi dva bilióny dolárov sú určené pre americkú ekonomiku a zdravotný systém, ako aj na pomoc miliónom radových občanov.

7:49 Vedenie Austrálskej atletiky zrušilo tohtoročný národný šampionát. Podujatie, ktoré sa malo pôvodne uskutočniť tento týždeň už skôr odložili, deň po preložení olympiády v Tokiu však rozhodli o definitívnom zrušení. "Chápeme sklamanie športovcov, ktorí sa pripravovali na majstrovstvá, ale súčasná situácia nám neumožňuje organizáciu podujatia. Dúfame, že naše rozhodnutie prinesie pretekárom istotu a priestor na ďalšiu prípravu," citovala stanovisko Austrálskej atletiky agentúra AP.

V Austrálii evidujú viac ako 2300 prípadov ochorenia COVID-19 a 8 úmrtí. Tamojšia vláda zakázala ľuďom cestovať, uzavrela bary, reštaurácie a ďalšie zábavné podniky a vyzvala ľudí, aby zostali doma.

7:32 Prvý prípad nakazenia hlásia aj z Veľkonočného ostrova ležiaceho v Tichom oceáne, informovala v noci na stredu televízia CNN Chile. Nakazeným je dospelý muž, ktorého stav je stabilizovaný. Ostrovné úrady sa teraz snažia vystopovať ľudí, s ktorými mohol byť nakazený muž v kontakte.

7:15 V roku 2020 si veriaci nebudú môcť slávnosť Zvestovania Pána uctiť osobne v kostoloch, pretože konanie verejných svätých omší je minimálne do konca marca zakázané. Dôvodom je zabránenie šírenia nového koronavírusu. Sväté omše si však môžu pozrieť v televízii alebo vypočuť v rozhlasovom vysielaní.

7:01 Brazílsky tenista Thiago Seyboth mal pozitívny test na nový koronavírus. Prezradil to prostredníctvom Twitteru a uviedol, že je v karanténe podľa pokynov lekárov.

6:45 Čína opäť zaznamenala pokles nových prípadov koronavírusu. Potom ako v pondelok pribudlo 78 nakazených, včera len 47. Ide iba o ľudí, ktorí pricestovali z cudziny. Od prepuknutia epidémie sa v krajine nakazilo už vyše 81 tisíc ľudí, zomrelo viac ako 3280.

6:40 Prezident Konžskej demokratickej republiky Félix Tshisekedi vyhlásil v utorok v súvislosti s pandémiou koronavírusu SARS-CoV-2 núdzový stav. Nariadil tiež izoláciu metropoly Kinshasa od zvyšku krajiny a uzatvorenie štátnych hraníc KDR.

6:37 Madridský pochod Gay Pride za práva sexuálnych menšín, ktorý sa mal konať 4. júla, organizátori posunuli z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Nový termín pochodu nie je známy.

6:12 Na bratislavskom letisku pristálo v utorok večer lietadlo so Slovákmi zo Spojeného kráľovstva, ktorí sa potrebovali dostať domov. Na palube bolo 170 pasažierov. Po príchode smerovali v špeciálnom bezpečnostnom režime automaticky do povinnej karantény. V nej musia čakať na výsledky testov súvisiacich s koronavírusom.

6:00 Situáciu ohľadom nového koronavírusu sme sledovali aj v utorok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok