Chce Orbán zneužiť pandémiu? EP vyzýva na ochranu demokracie

TA3 SITA
25.3.2020 11:13

Akékoľvek mimoriadne opatrenia, ktoré prijmú maďarské orgány v súvislosti s ochorením COVID-19, musia byť v súlade so základnými hodnotami Európskej únie, vyhlásil predseda Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody Juan Fernando López Aguilar.

Chce Orbán zneužiť pandémiu? EP vyzýva na ochranu demokracie
SITA/AP

Juan Fernando López Aguilar reagoval na snahy maďarskej vlády na čele s premiérom Viktorom Orbánom rozšíriť si svoje právomoci tak, aby mohla okrem iného vládnuť pomocou dekrétov. „V mene Výboru pre občianske slobody by som chcel vyjadriť obavy v súvislosti so zámerom maďarského Národného zhromaždenia hlasovať o predĺžení núdzového stavu v Maďarsku a o súvisiacich zmenách v trestnom zákonníku. Uvedomujeme si, že členské štáty majú v týchto ťažkých časoch zodpovednosť za prijatie ochranných opatrení, tieto opatrenia by však vždy mali zabezpečovať ochranu základných práv, právneho štátu a demokratických zásad," skonštatoval López Aguilar.

Zároveň vyzval Komisiu, aby posúdila, či je "navrhovaný zákon v súlade s hodnotami zakotvenými v článku 2 Zmluvy o Európskej únii, a aby členským štátom pripomenula ich povinnosť dodržiavať a ochraňovať tieto spoločné hodnoty".

Maďarská vláda 20. marca predložila návrh zákona, ktorý by jej umožnil vládnuť pomocou dekrétov. Napriek tomu, že maďarské Národné zhromaždenie tento návrh v pondelok neschválilo, koalícia Fidesz-KDNP disponujúca dvojtretinovou väčšinou poslancov sa ho môže pokúsiť pretlačiť parlamentom na budúci týždeň v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok