Máme vyše 200 nakazených, v ČR zomrel na ochorenie tretí človek

TA3 TASR SITA ČTK
24.3.2020 12:11

Vláda Igora Matoviča prijala desiatky nových opatrení pre boj s nákazou. Rúška sa stávajú povinnými, dôchodcovia budú mať vymedzený čas na nákupy. Podarí sa pribrzdiť šírenie nákazy? V niektorých krajinách EÚ je to čoraz horšie. Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme vyše 200 nakazených, v ČR zomrel na ochorenie tretí človek
TASR/Roman Hanc

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii .

0:50 Na bratislavskom letisku pristálo večer lietadlo so Slovákmi zo Spojeného kráľovstva, ktorí sa potrebovali dostať domov. Na palube bolo 170 pasažierov. Po príchode smerovali v špeciálnom bezpečnostnom režime automaticky do povinnej karantény. V nej musia čakať na výsledky testov súvisiacich s koronavírusom.

0:20 Madridský pochod Gay Pride za práva sexuálnych menšín, ktorý sa mal konať 4. júla, organizátori posunuli z dôvodu pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. Nový termín pochodu nie je známy.

22:55 Takmer polovica ľudí, ktorí sa na palube výletnej lode Diamond Princess nakazili koronavírusom SARS-CoV-2, nejavila až do testovania absolútne nijaké príznaky nákazy.

Podľa CDC ochorením COVID-19 spôsobeným novým druhom koronavírusu sa na palube lode nakazilo viac než 700 pasažierov a členov posádky. Z uvedeného počtu bolo bez symptómov tohto infekčného ochorenia nakazených až 331 osôb, teda 46,5 percenta.

22:35 Svetová zdravotnícka organizácia varuje, že ďalším ohniskom nákazy by sa mohli stať Spojené štáty. V krajine zomrelo doposiaľ 600 ľudí a počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa blíži k 50-tisícom. Americký prezident Donald Trump sa napriek tomu vyjadril, že USA nie sú stavané na to, aby sa v nich zastavil život. Šéf Bieleho domu vyjadril nádej, že prevádzky sa v krajine opäť otvoria do Veľkej noci.

22:15 Britská vláda v utorok oznámila, že v londýnskom výstavnom centre ExCel otvorí dočasnú nemocnicu so 4000 lôžkami. Plánuje tam liečiť pacientov nakazených novým koronavírusom.

22:00 V Českej republike zomrel už tretí človek s ochorením COVID-19. Oznámil to v utorok na Twitteri český minister zdravotníctva Adam Vojtěch s tým, že ide o ženu narodenú v roku 1949, ktorá bola od 22. marca hospitalizovaná v pražskej Všeobecnej fakultnej nemocnici pre pľúcne ochorenie, pričom mala aj ďalšie zdravotné problémy.

21:50 Česká armáda v utorok večer oznámila, že dočasne stiahla 30 vojakov z ich misií v Iraku. Dôvodom sú obavy o bezpečnosť, obmedzenie operačných úloh a šírenie nového koronavírus. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz. "Armádny Airbus A-319 s 30 českými vojakmi... z Iraku pristál v utorok večer na (vojenskom) letisku Praha-Kbely," uviedlo ministerstvo obrany vo vyhlásení.

21:40 Pestovateľská sezóna sa začala, ale záhradníctva sú pre epidémiu koronavírusu zatvorené. Ľudia nemajú čo sadiť a tovar hnije predajcom v skladoch. Drobných podnikateľov tlačí čas. Ak teraz nepredajú sadenice, prevádzky to zruinuje. Od vlády preto žiadajú zmiernenie opatrení.

21:30 Wall Street sa v utorok výrazne zotavila. Kľúčový americký index Dow Jones Industrial Average si pripísal vyše 11 % a zaznamenal najlepší deň za 87 rokov. Akcie podporili očakávania, že Kongres sa blíži k dohode o rozsiahlom stimulačnom balíku v hodnote zhruba 2 bilióny USD (1,84 bilióna eur) na zmiernenie dôsledkov pandémie nového koronavírusu.

21:10 Európska komisia spolupracuje s Gréckom v oblasti núdzového plánu pre prípad, že pandémia koronavírusu zasiahne preplnené tábory pre migrantov na gréckych ostrovoch.

EK a Grécko reagujú na varovania poslancov Európskeho parlamentu a ľudskoprávnych skupín, podľa ktorých je 42.000 žiadateľov o azyl vystavených riziku nákazy. Migranti sú umiestnení v táboroch, ktoré majú kapacitu len pre 6000 ľudí.

20:45 Vo Francúzsku podľahlo nákaze novým koronavírusom za posledných 24 hodín 240 ľudí, čím celkový počet mŕtvych stúpol na 1100.

20:40 Česko eviduje 1394 ľudí nakazených novým koronavírusom, počas utorka pribudlo viac ako 100 infikovaných. Večer pred 18.00 h to napísal český spravodajský portál Novinky.cz. Osem ľudí sa v ČR vyliečilo, dvaja pacienti zomreli a otestovaných bolo podľa stránky iDNES.cz 19.624 osôb.

20:20 Čo robia umelci v čase pandémie? Aj oni trávia svoj čas doma, pretože divadlá sú zatvorené a koncerty zrušené. Z Hamburgu nám poslala pozdrav slovenská mezzosopranistka Jana Kurucová.

20:15 V Spojených štátoch zomrelo dosiaľ na nový koronavírus 600 ľudí a počet potvrdených prípadov tejto nákazy je aktuálne 49.768. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnila prestížna Univerzita Johnsa Hopkinsa.

20:00 V jednoznačne vymedzených situáciách by malo byť po novom umožnené ministrovi školstva, vedy, výskumu a športu rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených zákonom o výchove a vzdelávaní. Vyplýva to z vládnej novely zákona, ktorú v utorok večer schválili poslanci. O novele rokovali v skrátenom legislatívnom konaní.

19:55 Na Slovensku sa zdvihla vlna nevôle proti ľuďom, ktorí sa vrátili zo zahraničia. Umiestňujeme ich do štátnych karanténnych zariadení, ale obyvatelia Slovenska sa pýtajú, či títo ľudia nie sú nebezpeční pre domácich. Na vaše otázky nám odpovedal Michal Slivka, hovorca Prezídia PZ SR.

19:35 Prezidentka Zuzana Čaputová telefonovala s nemeckým prezidentom Frankom-Walterom Steinmeierom a českým prezidentom Milošom Zemanom ohľadom koronavírusu a požiadala ich o pomoc. Informovala o tom na sociálnej sieti. Hlava štátu zdôraznila, že všetky krajiny v Európskej únii v súčasnosti trápia rovnaké problémy. Prezidentka má v pláne v najbližších dňoch kontaktovať aj ďalšie hlavy štátov.

19:30 S koronavírusom bojujú aj majitelia reštaurácií. Tržby v tomto segmente poklesli až o 90 percent. Mnohí pritom priznávajú, že ak sa situácia nezlepší, môže nastať aj prepúšťanie ľudí. Vládu preto žiadajú o pomoc, ale varujú pred jednorazovými a nesystémovými opatreniami.

18:50 V bevorskej metropole Mníchov zadržala polícia v pondelok muža po tom, čo na internete zverejnil videá, na ktorých v metre oblizuje automaty na cestovné lístky a tvrdí, že chce šíriť nový koronavírus. Informovala o tom stanica Deutsche Welle s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

18:40 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov strany Za ľudí k návrhu zákona, ktorý vláda predložila do NR SR v skrátenom legislatívnom konaní. Robert Fico ho označil za špehovací.

18:30 Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov Smeru-SD. Vyjadrili sa k legislatívnym návrhom, ktoré predložila nová vláda na skrátené konanie do NR SR.

18:25 Európska lieková agentúra (EMA) v utorok varovala spotrebiteľov, aby nekupovali na internete lieky, ktoré sú označené ako liek proti ochoreniu COVID-19 spôsobenému novým koronavírusom. EMA upozornila, že môžu ľuďom vážne uškodiť.

"Falšované lieky môžu spôsobiť vážne poškodenie zdravia... môžu obsahovať nesprávne alebo neúčinné zložky a dokonca škodlivé látky, ktoré by sa v liečivách nemali nachádzať," vysvetlila EMA.

18:20 Vládna koalícia chce zneužiť situáciu so šírením nákazy novým koronavírusom a sledovať svojich občanov. Tvrdí to predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na vládny návrh zákona, ktorý by okrem iného umožnil úradu verejného zdravotníctva používať dáta od mobilných operátorov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva.

18:15 V Taliansku podľahlo nákaze spôsobenej novým koronavírusom za 24 hodín ďalších 743 ľudí.

18:00 Británia v utorok zaznamenala 8077 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 422 pacientov ochoreniu podľahlo, informovalo na Twitteri britské ministerstvo zdravotníctva.

Počet obetí sa v utorok zvýšil o 87, čo je najvyšší nárast za jeden deň, informovala televízia Sky News. Počet nakazených sa zvýšil o 1427. V Británii do utorka vykonali 90.436 testov.

17:50 Slovenskej ekonomike hrozí poriadny náraz. Tento rok sa môže prepadnúť o takmer desať percent. O tejto téme sme sa rozprávali s Jurajom Valachym, analytikom Tatra Banky.

17:45 Do projektu Pomôž nemocnici sa výrobou časti ochranných štítov pre zdravotníkov zapojila aj Žilinská univerzita v Žiline. Na 3D tlačiarňach ich vyrobili vďaka Katedre technickej kybernetiky Fakulty riadenia a informatiky UNIZA a Strojníckej fakulte UNIZA. Informovala o tom Adriana Valentovičová z oddelenia pre medzinárodné vzťahy a marketing UNIZA.

17:35 Jadrové zbrane v boji s krízou. Tak hodnotia niektorí odborníci najnovšie opatrenia, ktoré ohlásila americká centrálna banka. Reč je o neobmedzenom tlačení peňazí, ale aj o pôžičkách pre firmy.

17:20 Na letisku v Keni zmizlo šesť miliónov respirátorov, ktoré si objednalo Nemecko a boli určené pre tamojších zdravotníkov v boji proti pandémii nového koronavírusu. Informoval o tom v utorok magazín Spiegel Online.

Dodávka s respirátormi mala do Nemecka doraziť už 20. marca, no neprišla po tom, ako sa stratila na letisku v Keni. Nie je známe ani to, prečo sa tieto respirátory, ktoré vyrobila nemecká firma, nachádzali v Keni. "Čo presne sa stalo, či išlo o krádež alebo neseriózneho dodávateľa, vyšetrujú colné úrady," povedal zdroj z prostredia nemeckej vlády.

17:15 Obavy zo šírenia nákazy pretrvávajú aj v Izraeli. V židovskom štáte platia už dva týždne mimoriadne prísne bezpečnostné pravidlá, a to aj napriek tomu, že počet infikovaných je v porovnaní napríklad s európskymi krajinami omnoho nižší. Viac nám o situácii v krajine povedala naša spolupracovníčka Jana Machatová.

17:10 Nemocnice na Slovensku hlásia nedostatok krvi, súvisí to aj so šírením koronavírusu. O tom ako sa nebáť darovať krv, práve v tomto období, nám povedali viac Zuzana Kovaľová, vedúca lekárka pracoviska Bratislava-Kramáre a Martina Frigová, projektová manažérka NTS.

17:00 Britom, ktorí porušia nariadenie vlády o obmedzení pohybu, hrozí pokuta vo výške 30 libier (32,6 eura). Peňažný trest za porušenie pravidiel, cieľom ktorých je zastaviť šírenie nového koronavírusu SARS-CoV-2, by sa v prípade potreby mohol v budúcnosti značne zvýšiť. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na utorkové vyhlásenie hovorcu britského premiéra Borisa Johnsona.

16:53 Špecialisti z Británie, Francúzska a USA zaznamenali v posledných týždňoch zvýšený počet pacientov, ktorí náhle stratili čuch. Ako tvrdia, mohlo by ísť o jeden z príznakov ochorenia COVID-19.  Otupenie čuchových zmyslov by tak mohlo ľahšie odhaliť prítomnosť koronavírusu u pacientov bez iných príznakov. Podľa AFP britskí otorinolaryngológovia už naliehali, aby ľuďom s náhlou stratou čuchu alebo chuti odporučili samoizoláciu, a to aj v prípade, ak nemajú iné príznaky.

16:50 Indický premiér Naréndra Módí nariadil v utorok "úplné" obmedzenie pohybu osôb v krajine na 21 dní s cieľom zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Nariadenie v krajine, ktorá má 1,3 miliardy ľudí, začne platiť od utorňajšej polnoci miestneho času (19.30 h SEČ) a týka sa všetkých 36 indických štátov a teritórií.

16:47 V súvislosti s prvým potvrdeným prípadom nového koronavírusu u väzňa, ktorý bol zaradený v ústave v Bratislave, je v preventívnej karanténe dovedna 107 odsúdených a štyria príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže. Informovala o tom riaditeľka odboru komunikácie ZVJS Katarína Nováková.

16:35 V Česku zomrel už druhý pacient nakazený koronavírusom. Muž narodený v roku 1975 mal pokročilé štádium rakoviny. U našich západných susedov evidujú k utorku dokopy viac ako 1.200 chorých. Český premiér Andrej Babiš najnovšie sľúbil, že vláda koronavírus nevyužije k posilneniu svojej moci. Všetky parlamentné strany vyzval, aby spolupracovali.

16:30 V Španielsku je nakazených už takmer 40-tisíc osôb. Vláda v Madride sa preto rozhodla pokračovať v politike prísnych bezpečnostných opatrení. Viac sme sa o tejto téme porozprávali s našou spolupracovníčkou Ľubicou Zlochovou.

16:20 Bratislavský Ružinov distribuuje v týchto dňoch rúška pre najohrozenejších seniorov žijúcich v tejto mestskej časti. Dobrovoľníci balia rúška na miestnom úrade pre takmer tisíc seniorov, do schránok by mali byť rozdistribuované v utorok a v stredu. V najbližších dňoch chce samospráva v súvislosti so šírením nového koronavírusu spustiť aj ďalšie formy pomoci.

16:01 Na Ukrajine je dosiaľ potvrdených 97 prípadov koronavírusovej infekcie, z toho tri smrteľné. Podľa agentúry Ukrinform o tom informoval námestník ukrajinského ministra zdravotníctva, hlavný hygienik Viktor Ľaško.

15:55 Poslanec Baránik nemá potvrdené ochorenie COVID-19 ani neprejavuje príznaky tohto ochorenia. Informoval o tom Boris Kollár po zasadnutí poslaneckého grémia. Kollár ho zvolal krátko po otvorení tretej schôdze NR SR na základe požiadavky poslanca Ľubomíra Vážneho (Smer-SD), ktorý mal podozrenie, že Baránik môže toto ochorenie mať.

15:45 Novým epicentrom pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 by sa mohli stať Spojené štáty. Povedala to v utorok v Ženeve hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie Margaret Harrisová.

15:26 Poslanec za stranu SaS Alojz Baránik má byť infikovaný koronavírusom. V rámci procedurálneho návrhu to v pléne uviedol Ľubomír Vážny zo Smeru.

15:11 Predseda NR SR Boris Kollár popoludní otvoril tretiu schôdzu parlamentu. Poslanci by na nej mali prerokovať dva vládne návrhy v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie nového koronavírusu. Rozhodnúť by o nich mali v skrátenom legislatívnom konaní.

15:07 Nové obmedzenia zavedené v Poľsku nebudú mať vplyv na prezidentské voľby vypísané na 10. mája, ubezpečil v utorok poľský premiér Mateusz Morawiecki. Poľská vláda v boji s novým koronavírusom sprísnila už existujúce opatrenia, ktoré budú platiť do 11. apríla. Vychádzala pritom z vývoja v najpostihnutejších európskych krajinách. "Jasne vidíme, že sú potrebné nové obmedzenia na kontrolu šírenia a na zabránenie situáciám, aké vidíme každý deň v Španielsku alebo vo Francúzsku," uviedol Morawiecki.

14:55 Osemdesiatpäť percent nových potvrdených prípadov a úmrtí v dôsledku pandémie koronavírusu pochádza z Európy a Spojených štátov. Informovala o tom v utorok Svetová zdravotnícka organizácia. Zároveň varovala, že pandémia je stále v počiatočnom štádiu a počet nakazených ešte "výrazne" stúpne.

14:47 Kríza, ktorá vypukla v dôsledku pandémie, prinesie zrejme určité trvalé následky nielen pre slovenskú ekonomiku, ale aj takmer všetkým krajinám vo svete. Podľa Národnej banky Slovenska však dobrou správou je, že niektoré ujmy pre ekonomiku budú len v obmedzenej miere.

Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov NBS o prognóze ďalšieho vývoja ekonomiky. Guvernér NBS Peter Kažimír uviedol, že pre pandémiu sa naša ekonomika môže prepadnúť. Kríza by mala mať len dočasný charakter a na rok 2021 NBS predpokladá oživenie.

14:40 V súvislosti s pozitívnym testovaním väzňa na nový koronavírus Zbor väzenskej a justičnej stráže zrušil všetky plánované súdne úkony v hlavnom meste.

14:30 Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz zmiernil očakávania, že by sa opatrenia obmedzujúce život Rakúšanov mohli stať čoskoro minulosťou. Rakúsko sa bude podľa Kurza po Veľkej noci nachádzať vo "fáze podobnej viac tej súčasnej než normálnemu stavu". Ďalší postup, pokiaľ ide o obmedzenia pohybu či prerušenie prevádzky škôl, obchodov a reštaurácií, nechcel kancelár konkretizovať. Zdôraznil, že sa čaká na dodatočné údaje o účinnosti doterajších opatrení. Cieľom je podľa neho postupné rušenie spomínaných obmedzení "k 14. aprílu".

14:20 Boj proti koronavírusu sa v Žarnovici rozhodli zobrať doslova od podlahy. Dobrovoľní hasiči v spolupráci s mestom každý deň dezinfikujú všetky verejné priestranstvá, na ktorých sa pohybuje najviac ľudí. Pomocou špeciálnych tlakových rozprašovačov čistia autobusové zastávky, bankomaty, ale napríklad aj lavičky v parku.

14:15 Mestá a obce už počas dvoch týždňov dennodenne konajú konkrétne kroky na zmiernenie dosahu reštriktívnych opatrení na najohrozenejšie skupiny svojich obyvateľov. V reakcii na aktuálnu výzvu premiéra Matoviča, aby samosprávy zriaďovali linky pomoci pre seniorov aj s cieľom objednania si donášky jedla a potravín či vybavenia záležitostí, to uviedli zástupcovia Združenia miest a obcí Slovenska i Únie miest Slovenska. Obe strešné organizácie miestnej územnej samosprávy zároveň vítajú premiérovo pozvanie do ústredného krízového štábu.

14:09 Slovenská ekonomika v tomto roku môže dočasne klesnúť o takmer päť percent s rizikom, že ju vplyv pandémie nového koronavírusu môže stlačiť až k 10-percentému prepadu. Recesia môže na Slovensku dočasne pripraviť o prácu približne 75.000 až 130.000 ľudí.

14:00 Úrad podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu vypracuje legislatívny právny rámec na to, aby úradu boli k dispozícii mobilné lokalizačné dáta na identifikáciu ľudí, ktorí sú nakazení novým koronavírusom, aj ľudí, ktorí potenciálne môžu byť nakazení.

13:52 Na Slovensko dorazilo 2,5 milióna kusov jednorazových ochranných rúšok, 50.000 kusov testerov, 20.000 kusov ochranného oblečenia a 25.000 kusov ochranných okuliarov. Časť bola darom od súkromných spoločností. "Na Slovensko do skladov Ministerstva vnútra SR a skladov štátnych hmotných rezerv v Slovenskej Ľupči v kamiónoch v najbližších chvíľach dorazí potrebný zdravotnícky materiál, ktorý bude následne distribuovaný tam, kde je to najviac treba," povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO).

13:50 Pozrite si tlačovú besedu, na ktorej informovali ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a podpredsedníčka vlády pre regionálny rozvoj a investície Veronika Remišová o nových opatreniach proti šíreniu nákazy

13:45 NR SR bude v súvislosti s mimoriadnou situáciou pre šírenie pandémie zasadať v najbližšej dobe ad hoc, nie v tradičných intervaloch každý mesiac. V utorok to povedal predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). V súvislosti s popoludňajšou schôdzou parlamentu dodal, že očakávajú dva vládne návrhy na skrátené legislatívne konanie. Parlament bude dnes zasadať zrejme až do ich úplného prerokovania.

13:34 Japonsko navrhlo odloženie olympijských hier v Tokiu o rok. Predseda vlády Šinzo Abe po utorňajšom telefonickom rozhovore s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru Thomasom Bachom zdôraznil, že nehrozí úplné zrušenie podujatia.

13:30 Pozrite si tlačovú besedu ministra školstva Branislava Gröhlinga o nových opatreniach v školstve. Gröhling uviedol, že sa prerušuje vyučovanie v období od 30. marca 2020 až do odvolania.

13:20 Mesto Šaľa začne od štvrtka 26. marca distribuovať ochranné rúška všetkým občanom nad 65 rokov. Radnica v tejto súvislosti požiadala o pomoc dobrovoľníkov, ktorí sú ochotní roznášať rúška po domoch.

13:06 Medzinárodná asociácia lekárov na Slovensku chce taktiež pomôcť. Vyhlásila preto iniciatívu s názvom "Spojme sa a pomôžme Slovensku". Doposiaľ sa do nej zapojila tridsiatka dobrovoľníkov ochotných vykonávať špecializované lekárske či zdravotnícke úkony. Informovala o tom koordinátorka projektu Alona Kurotová.

13:02 Technická univerzita Košice začala tlačiť ochranné pomôcky pre zdravotnícky personál nemocníc, zriadila inovačné centrum pre návrh a výrobu trvalých respirátorov a iných ochranných pomôcok pre boj s novým koronavírusom. Využívajú na to moderné a vstrekovacie technológie či 3D tlač.

13:00 Ministerstvo zahraničných vecí vyzýva slovenských občanov, aby rešpektovali platné cestovné odporúčanie rezortu diplomacie a necestovali do žiadnej krajiny sveta. "V prípade občanov, ktorí v podmienkach mimoriadnej situácie aj napriek tomuto odporúčaniu vycestujú do zahraničia, rezort diplomacie z objektívnych dôvodov nemôže garantovať ich repatriáciu do SR," uviedol rezort diplomacie.

12:55 Písomné maturity sa v tomto školskom roku neuskutočnia. Dôvodom je prerušenie výučby vo všetkých školách a školských zariadeniach z dôvodu šírenia nového koronavírusu až do odvolania. Ako uviedol po rokovaní vlády nový minister školstva Gröhling, interná časť maturitnej skúšky, teda "ústne maturity", by sa mala konať do dvoch týždňov od obnovenia výučby. Tento rok sa ruší aj Testovanie-9.

12:45 Vyučovanie na školách bude prerušené až do odvolania. Dôvodom sú opatrenia týkajúce sa zabránenia šíreniu nového koronavírusu. Po utorkovom rokovaní vlády o tom informoval minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS).

12:34 Trnavská samospráva spustila na svojej webstránke službu Covid.chat, ktorá má za cieľ sprístupniť dôležité informácie ohľadom nového koronavírusu a zároveň odľahčiť krízové linky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Trnava Veronika Majtánová.

12:31 Viacerí slovenskí občania sa rozhodli, že možnosť repatriácie, ktorú ponúka rezort diplomacie, nevyužijú. Informovalo o tom ministerstvo zahraničných vecí. "Možno povedať, že dôvody sú viaceré. Po prvé, boja sa cestovať autobusom, napríklad majú strach z nakazenia v takejto forme dopravy. Ďalším dôvodom odmietnutia repatriácie je umiestnenie do povinnej dvojtýždňovej karantény alebo to môžu byť aj také dôvody, že neboli uzmierení s tým, že by nemohli repatriovať aj domáce zvieratá," povedal štátny tajomník MZVaEZ SR Martin Klus.

12:20 Mesto Sobrance zintenzívnilo monitoring rómskych komunít. Podľa primátora Pavla Džurinu je zvýšená ostražitosť v meste s pätinou obyvateľstva rómskeho pôvodu nevyhnutná. "Mimoriadnu pozornosť venujeme rómskym komunitám. Aj preto, že z nášho pohľadu patria k tým rizikovejším skupinám. Naši členovia mestskej polície a miestnej občianskej poriadkovej služby sú teraz sústredení v týchto komunitách a ich hlavnou úlohou je monitorovať tých ľudí, ktorí prišli zo zahraničia a sledovať dodržiavanie karantény," vysvetlil.

12:15 Fajčiari podľa najnovších vedeckých dôkazov patria k rizikovej skupine ohrozenej pandémiou. Po infikovaní sa u nich tiež predpokladajú ťažké zdravotné dôsledky. Upozorňujú na to centrá pre liečbu drogových závislostí, ktoré po dohode ponúkajú svoju expertízu na pomoc.

12:05 Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom stúpol za 24 hodín v Španielsku o 514 a dosiahol 2696.

12:00 V jednoznačne vymedzených situáciách by malo byť po novom umožnené ministrovi školstva rozhodnúť o termínoch rozhodujúcich pre organizáciu školského roka mimo limitov ustanovených zákonom o výchove a vzdelávaní. Rovnako by mal mať minister školstva možnosť zrušiť časti alebo formy skúšok, ktorými sa ukončuje výchova a vzdelávanie v strednej škole. Rozhodla o tom vláda v reakcii na opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

11:55 Pozrite si sumár užitočných informácií k novým opatreniam, ktoré zverejnila polícia.

11:52 Informačný web o koronavíruse vlády SR korona.gov.sk presmerovali na web Národného centra zdravotníckych informácií - virus-korona.sk. Ten bude ďalej aktualizovaný a rozširovaný pod názvom korona.gov.sk. Ako informoval hovorca NCZI Boris Chmel, stránku bude prevádzkovať Národné centrom zdravotníckych informácií.

11:50 Aplikácie slúžiace na nákup potravín pre seniorov a ohrozených, organizovanie šitia rúšok či stavanie stanov pred nemocnicami a virtuálne kurzy. To je niekoľko aktivít, ktoré zozbierala na svojej stránke „Pomáhajme si, spolu to zvládneme!“ Rada mládeže Slovenska, ktorá zastrešuje mládežnícke organizácie. „Na Slovensku sa aktivizovali tisíce mladých ľudí s túžbou pomáhať v boji proti koronavírusu. Takéto aktivity pribúdajú každým dňom, a preto sme sa ich rozhodli mapovať a zhromažďovať na našej podstránke,“ povedala výkonná riaditeľka RMS Katarína Batková.

11:44 Počet potvrdených prípadov nákazy v Rakúsku stúpol do utorkového rána na 4486. Spolu doteraz 25 ľudí v dôsledku tejto nákazy zomrelo. Pomerný prírastok v počet prípadov za 24 hodín sa v posledných dňoch opäť zvyšuje. Najnovšie predstavuje 24,15 percenta, zatiaľ čo v nedeľu a pondelok boli uvádzané hodnoty 15,28 a 19,33 percenta. V Rakúsku do utorkového rána vykonali už 28.391 testov.

11:37 Potraviny, drogérie, trafiky či obchody s predajom krmív pre zvieratá budú vždy v nedeľu zatvorené.

11:32 V Českej republike zomrel druhý pacient nakazený novým typom koronavírusu. Ide o muža narodeného v roku 1975, ktorý bol hospitalizovaný v nemocnici v meste Havířov a trpel pokročilým nádorovým ochorením. Koronavírus jeho stav zhoršil. Muž zomrel na rozsiahle zlyhanie orgánov. V utorok to oznámil na Twitteri minister zdravotníctva Adam Vojtěch. Vojtěch vyjadril pozostalým sústrasť.

11:30 Skupiny J&T a Energetický a průmyslový holding priviezli vyše 20 ton materiálu, ktorý poskytli bezplatne Česku a Slovensku na boj proti koronavírusu.

11:25 Pozrite si tlačovú besedu, na ktorej premiér Igor Matovič informoval o výsledkoch rokovania vlády, na ktorom prijali desiatky nových opatrení.

11:20 Vo Francúzsku od utorka platí stav zdravotnej núdze. Mal by trvať dva mesiace, ale jeho platnosť môže byť predĺžená i skrátená - v závislosti od vývoja epidemiologickej situácie. Nový núdzový režim stanovuje opatrenia obmedzujúce Francúzom voľnosť pohybu, zhromažďovanie i podnikanie vo sfére obchodu.

11:00 V rámci rezortu obrany boli v uplynulých dňoch zachytené dva prípady nového koronavírusu. Ide o profesionálneho vojaka, ktorý pracuje na ministerstve obrany v Bratislave a civilného zamestnanca z Vrtuľníkového krídla v Prešove. V oboch prípadoch je známy pôvod ich nákazy, obaja sú v domácej karanténe, ich stav si nevyžaduje hospitalizáciu. Prvý spomínaný neprišiel po návrate zo zahraničia do styku so žiadnym kolegom, preventívne zostal hneď v karanténe. Druhý sa nakazil od brata, a rovnako neprišiel do styku s kolegami.

10:55 Živnostníci od vlády požadujú, aby im štát kompenzoval príjmy, ktoré stratili pre povinné uzatvorenie prevádzok alebo obmedzenie styku osôb v rámci preventívnych opatrení.

10:46 Kríza spojená s koronavírusom zrejme nebude mať skorý koniec a ľudia jej musia prispôsobiť svoj "celý spoločenský a pracovný život", pokým nebude dostupná príslušná očkovacia látka. Pre agentúru DPA to uviedol predseda rady Svetovej lekárskej asociácie Frank Ulrich Montgomery. "Táto problematika nás bude isto sprevádzať do konca tohto roka," spresnil. "Vyvinieme však mechanizmy, ako sa s tým vyrovnať. Človek je, našťastie, veľmi učenlivý a veľmi prispôsobivý tvor," dodal Montgomery.

10:42 Ministerstvo zdravotníctva upresnilo informácie o nových prípadoch nákazy. Ide o dve ženy z okresu Topoľčany (FN Nitra), muža z okresu Nitra (FN Nitra), ženu z okresu Piešťany (FN Trnava), ženu z okresu Liptovský Mikuláš (ÚNV Ružomberok), ďalej dve ženy z okresu Čadca (drive – RÚVZ Košice a karanténa Gabčíkovo), muža z okresu Zvolen, muža a ženu z okresu Senec, ženu z okresu Malacky, muža z okresu Dunajská Streda, troch mužov a jednu ženu z okresu Bratislava. Jedna pozitívne testovaná má trvalé bydlisko v Španielsku a prechodný pobyt v okrese Bratislava. Dve nakazené sú podľa údajov rezortu zdravotníctva hospitalizované.

10:32 Počet nakazených stúpol v Maďarsku v utorok oproti predošlému dňu o 12 percent. Laboratórnym testom podrobili doposiaľ 6613 ľudí, z ktorých infekciu koronavírusom potvrdili v 187 prípadoch, vyplýva z aktuálnych údajov vládneho informačného servera koronavirus.gov.hu.

10:30 V Českej republike potvrdili k utorkovému ránu 1289 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V pondelok pribudlo 126 nových prípadov. Denný počet testovaných podľa ministra zdravotníctva Adama Vojtěcha po víkendovom poklese teraz ďalej stúpa; v pondelok bolo vykonaných 2247 testov, celkovo viac ako 19.600.

10:26 V Poľsku zaznamenali 17 ďalších potvrdených prípadov nového druhu koronavírusu, celkovo je tak v krajine nakazených 766 ľudí. Doteraz v Poľsku zomrelo osem ľudí. Prvý prípad nákazy koronavírusom v Poľsku zaznamenali 4. marca.

10:26 Vláda nakúpi v najbližších hodinách 200.000 testov na ochorenie COVID-19. Nepôjde však o rýchlotesty.

Policajti i vojaci budú prítomní v tých zdravotných zariadeniach, kde vznikajú problémy. Štát pred každou nemocnicou, kde sa realizujú odbery, zriadi odberné miesta, kde môže prísť pacient autom. Priamo odtiaľ mu spravia zdravotníci stery. Štát zároveň zakázal vývoz potrebných liekov mimo SR.

10:23 Španielski vojaci, ktorí pomáhajú v boji s pandémiou, našli v domovoch pre seniorov opustených starých ľudí, v niektorých prípadoch mŕtvych v ich posteliach. Španielska prokuratúra už oznámila, že tieto prípady vyšetruje. Armáda je v rámci preventívnych opatrení zapojená do dezinfikovania zariadení pre seniorov. "Armáda počas určitých takýchto návštev našla starších ľudí úplne opustených, niekedy dokonca mŕtvych v ich posteliach," potvrdila ministerka obrany Margarita Roblesová.

10:18 Na Slovensku by mali byť tri nemocnice vyčlenené na liečbu ochorenia COVID-19. Ministerstvo zdravotníctva má pripraviť reprofilizáciu nemocníc tak, aby bola jedna na západe, východe a strede krajiny. V ostatných nemocniciach majú byť samostatné pavilóny.

Nosiť ochranné rúška, ktoré zakrývajú nos a ústa, mimo svojho domu či bytu bude povinnosťou. Ľudia, ktorí sa dostanú do radu, budú musieť dodržiavať dvojmetrový rozostup. Od konca marca sa bude pri vstupe do nemocníc, obchodov či iných miest, kde sa hromadia ľudia, merať ľuďom telesná teplota.

10:10 Premiér Matovič k opatreniam dodal, že sa snažili nerobiť zbrklé rozhodnutia, chceli ísť do problematiky hĺbkovo a snažili sa maximálne ochrániť zdravie ľudí nad 65 rokov.

9:53 Ministerstvo zahraničia dostalo za úlohu zanalyzovať, ktoré opatrenia v zahraničí najviac zaberajú v boji proti nákaze.

V čase krízy by mohli štátne inštitúcie v záujme ochrany verejného zdravia využívať lokalizačné služby mobilných operátorov. Príslušná zmena zákona bude predložená v skrátenom legislatívnom konaní.

9:50 Po mnohohodinovom rokovaní schválili vláda a krízový štáb v boji proti koronavírusu desiatky opatrení. Pozrite si niektoré z nich.

9:49 Matovič dôrazne vyzval dôchodcov, aby necestovali verejnou dopravou, alebo aby v nej cestovali len "v absolútne nevyhnutných prípadoch".

Vláda vyhlásila núdzový stav v zariadeniach sociálnych služieb, ako sú domovy dôchodcov. Úrad verejného zdravotníctva SR zároveň uzavrie činnosť denných stacionárov a pre sociálne zariadenia vydá hygienické pokyny. Klienti tam už nebudú chodiť, zamestnanci stacionárov im budú pomáhať v domovoch. Pôjde napríklad o nákupy seniorom.

9:46 Počas obdobia uzavretých škôl sa ruší bezplatná doprava pre študentov. Aj toto opatrenie má pomôcť proti šíreniu nákazy.

9:44 Uzatvoria prevádzku potravín či drogérií za účelom "sanitárneho dňa" v nedeľu. Dôvodom je stres, únava a nedostatočná ochrana zamestnancov a zároveň sa počat tohto dňa prevádzky vydezinfikujú.

Dôchodcovia budú mať od 09:00 do 12:00 špeciálne otváracie hodiny v obchodoch.

9:40 Premiér Igor Matovič informoval o tom, čo po mnohohodinovom rokovaní vlády a krízového štábu schválili v boji proti koronavírusu.

9:29 Na Slovensku pribudlo počas pondelka 19 nových prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia stúpol na 204. Na tlačovom brífingu to oznámil hlavný hygienik SR Ján Mikas. Negatívne testovaných bolo v pondelok 432 vzoriek. Celkovo bolo na Slovensku zistených 3 736 negatívnych prípadov.

9:24 Facebook a Instagram znížia kvalitu videí v rámci Európy, čím chcú zredukovať zaťaženie poskytovateľov internetu počas pandémie. Množstvo ľudí zostáva v domácej karanténe, čo sa odzrkadlilo aj vo využívaní internetu. Firmy však upozorňujú, že bežný človek si po zavedení obmedzenia nevšimne zásadnú zmenu v kvalite obrazu.

9:16 Nitrianska radnica už od pondelka prijíma prvé objednávky na dovoz potravín pre seniorov. V nasledujúcich dňoch začne s ich rozvozom. Služba je určená seniorom, ktorí sú vo veku nad 65 rokov a sú odkázaní na pomoc druhých. Ľudia, ktorí spĺňajú požiadavky a majú o dovoz potravín záujem, sa môžu aj v nasledujúcich dňoch nahlasovať na radnici telefonicky alebo mailom.

Volať môžete v pracovné dni od 9.00 do 14.00 na telefónne číslo 0911 154 646.

9:05 Spojené štáty chcú niektoré obmedzenia pre koronavírus zrušiť už v priebehu niekoľkých týždňov. Prezident Donald Trump vyhlásil, že nedovolí, aby epidémia vyústila v trvalý problém americkej ekonomiky. Počet nakazených v USA v posledných dňoch pritom narastá. Viac než 550 pacientov už zomrelo.

8:55 Ďalších 76 prípadov nakazenia novým koronavírusom zaznamenali v Južnej Kórei, čím doterajší počet infikovaných v tejto krajine stúpol na 9037. Koronavírusu podľahlo v Južnej Kórei zatiaľ celkovo 120 ľudí.

8:45 Po zavedení preventívnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu prudko klesol v Nitrianskom kraji aj počet ochorení na bežnú chrípku. Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva bolo v uplynulom týždni v kraji evidovaných celkovo 4411 akútnych respiračných ochorení. Z tohto počtu šlo o chrípku a chrípke podobné ochorenia v 296 prípadoch. „Predstavuje to pokles chrípky o 65,2 percenta oproti minulému kalendárnemu týždňu,“ informoval RÚVZ v Nitre.

8:37 Priestory štyroch internátov, ktoré Banskobystrický samosprávny kraj na pokyn Ústredného krízového štábu vytypoval ako priestory pre karanténne centrá, sú v tejto chvíli pripravené, čaká ich už len dezinfekcia. Ako informovala vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková, kraj bude hľadať do karanténnych centier aj pomocný personál, na časť prác využije dobrovoľníkov.

Centrá sa budú otvárať postupne, a to v poradí Lučenec, Rimavská Sobota, Banská Bystrica a Banská Štiavnica. Konkrétny termín otvorenia centier bude závisieť na odozve štátu i na postupnom napĺňaní jednotlivých kapacít.

8:27 Testovať sa bude aj v Trenčíne. Laboratórne vyšetrenie vzoriek na nový koronavírus budú robiť v mikrobiologickom laboratóriu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Od stredy plánujú postupne vyšetriť približne 100 vzoriek denne.

7:53 Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne sú momentálne hospitalizovaní dvaja pacienti s potvrdeným ochorením COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Holecová. Celkovo bolo vo FN Trenčín hospitalizovaných osem pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, všetci mali, či majú ľahký až stredný priebeh ochorenia.

„Do domácej karantény sme poslali desať pacientov bez potreby hospitalizácie. Aktuálne čakáme na výsledky ďalších 29 testov,“ doplnila Holecová.

7:41 Vláda rozhodla aj o odvolaní Kajetána Kičuru z funkcie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv. Dôvodom boli pochybenia pri obstarávaní zdravotníckeho materiálu v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19. Vládny kabinet poveril podpredsedníčku správy Luciu Gocníkovú, aby SŠHR od utorka dočasne riadila.

7:05 Premiér Igor Matovič avizoval, že o nových opatreniach prijatých vládou budú informovať po 9. hodine.

6:30 Pre koronavírus zasadala vláda aj krízový štáb, rokovalo sa do noci. Igor Matovič na sociálnej sieti oznámil, že sa dohodli na takmer 40 nových opatrení.

6:00 Situáciu ohľadom nového koronavírusu sme sledovali aj v pondelok. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok