Mimoriadna pomoc od štátu. Dostanú ju zdravotníci i občania USA

TA3 TASR
25.3.2020 08:22

Biely dom a obe hlavné politické strany v americkom Senáte dosiahli v noci na stredu dohodu o návrhu zákona o mimoriadnej finančnej pomoci. Financie vo výške asi dva bilióny dolárov sú určené pre americkú ekonomiku a zdravotný systém, ako aj na pomoc miliónom radových občanov.

K dohode došlo po dňoch intenzívneho vyjednávania a pod tlakom v podobe nárastu počtu úmrtí a nakazených novým koronavírusom v USA. Podľa agentúry AFP návrh musia ešte odobriť Senát a Snemovňa reprezentantov a musí ho podpísať prezident Donald Trump.

Podľa už zverejnených informácií návrh zákona, o ktorom diskutovali Biely dom a Senát, ráta s poskytnutím finančnej pomoci vo výške 1200 dolárov mnohým radovým Američanom, s vytvorením programu na podporu malých podnikov dotovaného sumou 367 miliárd dolárov, ako aj s vyčlenením 500 miliárd dolárov na financovanie rôznych priemyselných odvetví, podpory miest i štátov americkej Únie. Významnú finančnú pomoc dostanú aj zdravotnícke zariadenia.

V Spojených štátoch zomrelo dosiaľ na nový koronavírus vyše 700 ľudí a počet potvrdených prípadov tejto nákazy je vyše 54.000. USA majú tretí najvyšší počet potvrdených prípadov na svete - po Číne a Taliansku. Smrtnosť, teda ukazovateľ udávajúci podiel obetí zo všetkých infikovaných koronavírusom, dosahuje momentálne 1,2 percenta. Skutočný počet nakazených ľudí je však oveľa vyšší, keďže nie všetci boli testovaní, čo by toto percento znížilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok