Na nákazu reagujú aj u našich susedov, v ČR vyhlásili stav núdze

TA3 TASR
12.3.2020 15:01

Česká vláda vyhlásila pre šírenie nákazy novým typom koronavírusu v krajine núdzový stav s platnosťou od štvrtka 14.00. Premiér Andrej Babiš to oznámil na tlačovej konferencii po zasadnutí vlády. Informovala o tom televízia ČT24. Núdzový stav podľa premiéra Babiša platí pre územie celej krajiny od "tejto chvíle" na ďalších 30 dní.

V časoch medzi 20.00 h až 6.00 h sa zavrú od piatka v Česku aj prevádzky stravovacích služieb. Česká vláda rovnako s účinnosťou od piatka 6.00 ruší akékoľvek podujatia s účasťou nad 30 osôb.

Na územie ČR majú navyše zakázaný vstup cudzinci z 13 rizikových oblastí. Medzi ne patrí okrem Číny a Južnej Kórey tiež viacero európskych krajín ako Taliansko, Španielsko, Rakúsko, Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Holandsko, Švajčiarsko, Švédsko, Nórsko, Belgicko. Občania týchto krajín nesmú vstúpiť do ČR s výnimkou ľudí s trvalým pobytom alebo prechodným pobytom nad 90 dní.

Na hraniciach Česka s Nemeckom a Rakúskom budú od polnoci z piatka na sobotu pre koronavírus znova zavedené kontroly. Otvorené budú len niektoré priechody. Od piatka 6.00 h SEČ sa uzavrú pre verejnosť taktiež niektoré ďalšie služby pre verejnosť, napríklad športové ihriská, zábavné zariadenia či galérie. Počet potvrdených prípadov nákazy koronavírusom sa v Česku podľa Babiša vo štvrtok popoludní zvýšil na 96.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok