Schôdzu o premiérovi neotvorili, opozícia opäť zbierala podpisy

TA3 TASR SITA
9.9.2019 12:07

Opozícia chcela na mimoriadnej schôdzi odvolať premiéra Petra Pellegriniho. Pondelňajší pokus sa však, podobne ako ten piatkový, skončil fiaskom. Parlament totiž nebol uznášaniaschopný, z čoho sa vzájomne obviňujú predstavitelia koalície a opozície. Dôvodom snahy o odvolávanie je premiérov postoj ku kauze štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej. Udalosti sme s vami sledovali online.

Schôdzu o premiérovi neotvorili, opozícia opäť zbierala podpisy
SITA/Martin Medňanský

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť.

17:45 Pozrite si celú tlačovú besedu opozičných poslancov o otváraní mimoriadnej schôdze a vyslovovaní nedôvery premiérovi Petrovi Pellegrinimu.

17:25 K situácii sa vyjadrila i predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová, podľa ktorej si Pellegrini nezaslúži viesť túto krajinu. „Právo odvolávať neschopného predsedu vlády je legitímnym právom opozície v každom demokratickom štáte. Opakovala sa fraška z piatka a prezentovali sa len štyria poslanci z koalície, hoci v miestnosti bolo evidentne dostatok poslancov vládnej koalície potrebných na otvorenie schôdze NR SR. Koaliční poslanci sa jednoducho boja, že budú musieť počúvať nepekné veci na svojho premiéra, ktorý je len bábkovým premiérom a ktorý si nezaslúži viesť túto krajinu," tvrdí Blahová.

17:00 Poslanec za OĽANO Ján Budaj prirovnal dnešný deň k pamätnej Noci dlhých nožov z čias mečiarizmu. „Dnes sme svedkami útoku na ústavné práva Národnej rady, pretože k jej podstate patrí kontrola moci, ktorú spravidla vykonáva opozícia,“ povedal Budaj s tým, že opozícia má aj tak k dispozícii len malé možnosti na kontrolu koalície.

„Premiér Peter Pellegrini spolu s ministrami len predstieral, že sa podrobí tejto mimoriadnej schôdzi. Nakoniec ho jeho vlastní poslanci zo Smeru pred touto kritikou uchránili. My sa však nevzdáme a budeme pokračovať ďalej,“ dodal Budaj.

budaj_ac1100ae-69f6-d049.jpg

16:45 „Keď NAKA niekomu zoberie mobil, tak je to momentom veľkého podozrenia, aby sa konalo aj v politickej rovine. Keďže je ale Peter Pellegrini slabým premiérom bez reálnych kompetencií, tak radšej strčil hlavu do piesku. Mal som nádej, že schôdza bude otvorená. Opäť raz však zvíťazila zbabelosť," uviedol vo vyhlásení predseda SaS Richard Sulík.

16:05 Pellegrini je kedykoľvek pripravený zúčastniť sa na jeho odvolávaní v parlamente. Povedal to na brífingu pri príležitosti pietnej spomienky na Pamätný deň obetí holokaustu a rasového násilia. "Prepáčte, nie som všemocný. Nevládnem od Tatier k Dunaju. Tentokrát je vláda a moje odvolávanie v rukách poslancov národnej rady. Bolo poslanecké grémium, zasadli poslanecké kluby a rozhodli sa urobiť tak, ako urobili." Predseda vlády dodal, že akonáhle sa schôdza otvorí, rád bude diskutovať.

15:44 Koalícia nie je povinná dodávať opozícii hlasy, uviedol na brífingu Danko. "V prvom hlasovaní bolo 67 poslancov preukázateľne v rokovacej sále. Opozičných poslancov bolo 62 a koaličných päť. Pravidlá koalície a opozície hovoria, že koalícia nechce popierať práva opozície. Nikde nie je napísané, že za lajdáctvo, respektíve nekonanie opozície, je koalícia povinná dopĺňať hlasy opozície," uviedol s tým, že schôdza sa nekoná preto, že neboli prítomní opoziční poslanci Vladimír Sloboda (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina).

"Pán Kollár si robí charitu a PR v zahraničí. Je povinnosť poslancov, ktorí sa pod schôdzu podpísali, aby tu boli. Za štyri dni sa dalo pricestovať aj z Ameriky," dodal šéf parlamentu.

15:40 Pozrite si tlačovú besedu Andreja Danka o odvolávaní Pellegriniho.

15:35 Ani Mečiar, ani Fico si podľa Matoviča takýmto nehoráznym spôsobom nedovolili porušiť Ústavu SR ako premiér Peter Pellegrini. „V nedeľu tvrdil, že sa nebojí pozrieť pravde do očí, no spáchal zločin voči spravodlivosti, keď v čase, keď celé Slovensko čakalo, že bude konať a odvolá Moniku Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti, tak vtedy sa rozhodol, že bude slúžiť mafii a Jankovskú neodvolá. Pellegrini je horší demokrat ako Mečiar či Fico a je rovnaký sluha mafie ako Jankovská,“ vyjadril sa líder OĽANO na tlačovej konferencii.

15:30 Opozícia pozbierala už 26 podpisov, ďalšie chce vyzbierať v priebehu dňa, informoval Matovič. "V priebehu dneška dozbierame podpisy a odovzdáme ich do podateľne," doplnila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Počas pondelkovej mimoriadnej schôdze sa podľa jej slov prezentovalo minimum koaličných poslancov, hoci ich bolo v rokovacej sále prítomných dostatok. Poznamenala, že ide o porušenie demokratických práv opozície.

Na otázku, prečo nepočkajú do konca riadnej schôdze, kedy sa má odvolanie premiéra prerokovať, Matovič reagoval tým, že prečo by mali čakať. Kauzu už bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti Jankovskej považuje za dôkaz prepojenia mafie na Smer-SD. Dodal tiež, že Jankovská mala pre Kočnera vybavovať rozsudky za peniaze, preto ju polícia vyšetruje.

15:15 Schôdza o odvolávaní Pellegriniho bude na najbližšej schôdzi NR SR ako posledný bod programu, jej iniciovanie je zbytočné, povedal Andrej Danko. Opozícia napriek tomu zbiera podpisy a chce schôdzu nanovo iniciovať.

15:05 Opozícia chce opätovne iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze na odvolanie premiéra. Zozbierala už 26 podpisov, ďalšie chcú vyzbierať v priebehu dňa. Povedal to Igor Matovič.

15:00 "Urobili sme to aj v piatok, pretože sme chceli zistiť, ako sú na tom niektorí poslanci, ktorí sa podpísali pod zvolanie mimoriadnej schôdze na odovolanie predsedu vlády. Ako to vážne myslia s ich podpismi, ktoré dali na zvolanie tejto schôdze," okomentoval Baška neúspešný pokus o otvorenie schôdze.

"Myslím si, že keď to 32 poslancov podpíše, majú psiu povinnosť tu byť. Keď podpisujem takúto vec, presne viem, kedy môže schôdza približne byť," reagoval Sólymos pred novinármi. Za obštrukciu zo strany vládnej koalície by to podľa vlastných slov bral vtedy, ak by boli vzťahy medzi opozíciou a koalíciou korektné.

14:55 Opozícii sa postup koalície pri mimoriadnej schôdzi nepáči.

matovic_ac1100ae-4bd8-852a.jpg

14:45 Ten, kto sa podpíše pod zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, má na ňu prísť. Myslí si to minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd) i poslanec za Smer-SD Jaroslav Baška. „Ukázalo sa, ako vážne to myslia poslanci, ktorí sa pod mimoriadnu schôdzu podpísali. Ani dnes, ani v piatok tu niektorí poslanci neboli. Tu je vidieť, že ten podpis im nestojí za to, aby na ňu prišli," uviedol Baška. Podľa Sólymosa je pre ministrov neotvorenie mimoriadnej schôdze strata času. „Boli sme tu dnes, aj v piatok. Všetky stretnutia som najprv prehodil z piatka na pondelok a teraz z pondelka na utorok. Mali za mnou prísť starostovia, ale teraz sa to odsúva," povedal šéf envirorezortu.

14:05 Parlament opäť nebol uznášaniaschopný, Danko oznámil, že schôdzu nebolo možné otvoriť. Prezentovalo sa menej než 68 poslancov, na otvorenie schôdze je potrebných 76 prítomných. Tento bod programu bude prerokovaný na najbližšej riadnej parlamentnej schôdzi, ktorá sa začína v utorok o 13:00, avšak až ako posledný bod.

13:45 Hnutie OĽANO považuje konanie premiéra Petra Pellegriniho a koaličných poslancov za zbabelé a za marenie kontrolnej činnosti parlamentu. To je podľa lídra hnutia Igora Matoviča v rozpore s demokratickými princípmi a s Ústavou Slovenskej republiky. „Peter Pellegrini v panickom strachu pred pravdou sa správa horšie ako Vladimír Mečiar. Po tom, čo sa dokázalo prepojenie vlády s mafiou, bráni parlamentu, aby ho mohol odvolávať. Znemožňuje tak prácu opozície, ktorej hlavnou úlohou je kontrola vládnej väčšiny,“ uviedol po prvom hlasovaní predseda hnutia OĽaNO

13:05 Scenár sa opakuje. Mimoriadnu schôdzu parlamentu sa nepodarilo otvoriť, plénum nebolo uznášaniaschopné. Prítomných bolo len 67 poslancov. Andrej Danko odložil začiatok schôdze o 60 minút, teda na 14:05 a na 13:45 zvolal poslanecké grémium.

12:00 Koaliční lídri sa zišli na Koaličnej rade. Na nej rokujú predseda Smeru-SD Robert Fico, šéf Mosta-Híd Béla Bugár a predseda SNS Andrej Danko spolu s premiérom Petrom Pellegrinim. Pred koalíciou stoja otázky ako opozičný pokus o vyslovení nedôvery predsedovi vlády. Partneri tiež majú nedoriešené otázky týkajúce sa sociálnych balíčkov. Otvorená je aj téma ďalšej voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

11:45 Ak plénum nebude uznášaniaschopné, predseda parlamentu vyhlási hodinovú prestávku. V prípade, že ani po nej nebude v pléne dostatočný počet poslancov, Andrej Danko tento bod navrhne zaradiť do programu riadnej septembrovej schôdze.

11:30 V piatok sa mimoriadnu schôdzu ani na dvakrát predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi nepodarilo otvoriť. Prezentovalo sa menej než 70 poslancov, pričom na otvorenie schôdze je potrebných 76 prítomných. Pozrite si, ako prebiehal neúspešný piatkový pokus o odvolávanie a ako naň reagovali politici.

11:20 Opozícia chce Pellegriniho zbaviť funkcie preto, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Jankovská komunikáciu popiera.

Odvolávanie iniciovalo hnutie OĽANO. Ako uviedol líder hnutia Igor Matovič, dôvodom schôdze je premiérov "zbabelý prístup" k otázke štátnej tajomníčky.

Jankovská v utorok 3. septembra na tlačovej besede informovala, že odstupuje z funkcie. Tvrdí, že s Kočnerom nekomunikovala, ani ho nepozná a mobilný telefón jej nevzali, ale dobrovoľne ho vydala, tak, ako dobrovoľne vydala všetky kódy k svojmu mobilu, keďže nemá čo tajiť. Celú komunikáciu s Kočnerom označila za "údajnú". Jankovskú 4. septembra vláda na jej žiadosť odvolala.

"Pellegriniho budeme brániť všetkými dostupnými prostriedkami", reagoval na sociálnej sieti šéf Smeru-SD Robert Fico. "Podanie návrhu na odvolanie funkčnej vlády pár mesiacov pred koncom volebného obdobia, sa nedá nazvať nijako inak, len ako pokus za každú cenu liať špinu a bez dôkazov obviňovať," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok