Opozícia opäť iniciuje mimoriadnu schôdzu. Zbytočné, reaguje Danko

TA3 TASR
9.9.2019 15:42

Opozícia chce opätovne iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze o odvolaní premiéra. Zozbierala už väčšinu potrebných podpisov, posledné chcela vyzbierať v priebehu dňa. Schôdzu sa opäť nepodarilo otvoriť, plénum nebolo uznášaniaschopné. Problém je, že podľa šéfa parlamentu Andreja Danka bude "mimoriadka" na najbližšej schôdzi a znova ju iniciovať netreba.

Matovič: Prečo by sme mali čakať

"V priebehu dneška dozbierame podpisy a odovzdáme ich do podateľne," doplnila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová. Počas pondelkovej mimoriadnej schôdze sa podľa jej slov prezentovalo minimum koaličných poslancov, hoci ich bolo v rokovacej sále prítomných dostatok. Poznamenala, že ide o porušenie demokratických práv opozície. 

Na otázku, prečo nepočkajú do konca riadnej schôdze, kedy sa má odvolanie premiéra prerokovať, šéf OĽANO Igor Matovič reagoval tým, že prečo by mali čakať. Kauzu už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej považuje za dôkaz prepojenia mafie na Smer-SD. Dodal tiež, že Jankovská mala pre Mariana Kočnera vybavovať rozsudky za peniaze, preto ju polícia vyšetruje.

Danko: Nie sme povinní dodávať hlasy

Koalícia nie je povinná dodávať opozícii hlasy, reagoval na brífingu predseda parlamentu Andrej Danko. "V prvom hlasovaní bolo 67 poslancov preukázateľne v rokovacej sále. Opozičných poslancov bolo 62 a koaličných päť. Pravidlá koalície a opozície hovoria, že koalícia nechce popierať práva opozície. Nikde nie je napísané, že za lajdáctvo, respektíve nekonanie opozície, je koalícia povinná dopĺňať hlasy opozície," uviedol s tým, že schôdza sa nekoná preto, že neboli prítomní opoziční poslanci Vladimír Sloboda (SaS) a Boris Kollár (Sme rodina). "Pán Kollár si robí charitu a PR v zahraničí. Je povinnosť poslancov, ktorí sa pod schôdzu podpísali, aby tu boli. Za štyri dni sa dalo pricestovať aj z Ameriky," dodal šéf parlamentu.

Sloboda uviedol, že bol na pracovnej ceste v Žiline a vlak meškal. "Uvedomujem si, že je to chyba, že som si mohol cestu preložiť. Keby vlak nemeškal, tak by som hlasovanie stihol," dodal. Teraz je prítomný v NR SR.

Ani v piatok, ani v pondelok

Poslancom sa ani v pondelok nepodarilo otvoriť mimoriadnu schôdzu parlamentu, na ktorej chcela opozícia odvolať premiéra. Plénum opäť nebolo uznášaniaschopné. Predseda parlamentu Andrej Danko oznámil, že návrh prerokujú na riadnej schôdzi ako posledný bod. Riadne zasadnutie sa začne v utorok 10. septembra.

Pôvodne sa mal predseda vlády pred poslancov postaviť v piatok 6. septembra, ani vtedy sa pre neúčasť viacerých zákonodarcov schôdzu nepodarilo otvoriť. Predsedu vlády chce o kreslo pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Jankovskú z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, čo sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Kočnerom, obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok