Voľby prekreslili politickú mapu v EÚ, KDH prischol Čierny Peter

TA3 TASR SITA
27.5.2019 14:48

Koalícia Progresívneho Slovenska po dlhých rokoch vo voľbách porazila Smer-SD, výrazný úspech zaznamenali aj ultrapravičiari. Odhady sa potvrdili aj oficiálnymi výsledkami, ktoré zverejnili po tom, ako sa skončilo hlasovanie vo všetkých krajinách EÚ. Sledovali sme dozvuky eurovolieb na Slovensku aj v ďalších krajinách EÚ.

Voľby prekreslili politickú mapu v EÚ, KDH prischol Čierny Peter
SITA/AP

Volebný online sme ukončili, oficiálne výsledky si môžete pozrieť tu.

22:13 Bývalý šéf Slobodnej strany Rakúska a vicekancelár Heinz-Christian Strache, ktorý odstúpil z funkcie v dôsledku škandálu okolo videa tajne nakrúteného na Ibize, má vďaka preferenčným hlasom nárok na mandát v Európskom parlamente. Nie je však jasné, či sa ho ujme, informovali rakúske médiá.

Strache kandidoval z posledného 42. miesta kandidačnej listiny svojej strany, čo už vzhľadom na krátku lehotu po svojej demisii nemohol odvolať. Podľa čiastkových výsledkov sčítania, platných k pondelkovému popoludniu, mal už viac než 33.500 preferenčných hlasov. Na priamy mandát postačuje približne 33.000 hlasov.

21:54 Zvolení poslanci do Európskeho parlamentu, ktorí budú zastupovať Slovensko, prijali pozvanie do našej relácie Téma dňa. Aké sú ich reakcie na výsledky doma aj v zahraničí?

21:19 Centristický blok francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona nazvaný Obroda a krajne pravicové Národné združenie vedené Marine Le Penovou získali rovnaký počet kresiel - po 23 z celkového počtu 79 francúzskych kresiel. Ukázali to konečné oficiálne výsledky.

18:17 Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo na výsledky volieb. Podľa rezortu diplomacie sa potvrdilo, že väčšina Slovákov podporuje proeurópske smerovanie krajiny.

"Tieto voľby potvrdili, že väčšina občanov Slovenskej republiky podporuje proeurópske smerovanie Slovenskej republiky, keďže Európska únia je už 15 rokov naším prirodzeným politickým, ekonomickým a kultúrnym priestorom, ktorý nám poskytuje bezpečnosť a prosperitu," uviedol rezort.

17:20 Preferenčné hlasy najviac pomohli Milanovi Uhríkovi z kandidátky ĽSNS. Ten sa vďaka 42.779 hlasom posunul na čelo kandidátky zo 14. miesta, čím predbehol svojich spolukandidátov Martina Beluského a Milana Mazureka. Najviac preferenčných hlasov (89.472) získala europoslankyňa Monika Beňová zo Smeru-SD.

16:45 Poľská vládna pravicová strana Právo a spravodlivosť  vyhrala v krajine eurovoľby, ukázali to konečné oficiálne výsledky. Jej líder Jaroslaw Kaczyňski vyzval voličov, aby spolu dosiahli v jesenných parlamentných voľbách ešte výraznejšie víťazstvo.

PiS získala 45,38 percent hlasov a bude mať v europarlamente 27 z 51 poľských kresiel. Zoskupenie opozičných liberálnych strán, vystupujúce pod názvom Európska koalícia, dostalo 38,47 percenta hlasov a obsadí 22 kresiel v EP.

16:20 Mimoparlamentné KDH pozýva na spoluprácu v kresťansko-konzervatívnom priestore, ktorý je roztrieštený. Oprávňuje ho na to výsledok volieb do EP, ktorý podľa hnutia jednoznačne preukázal, že lídrom v tomto priestore je práve KDH. Spolupráca by však nemala byť formou koalície, ale členstvom v hnutí.

"KDH tu bolo, je a bude. Po eurovoľbách je zrejmým lídrom konzervatívneho priestoru, bude určovať tempo diskusií v tomto priestore. Veľký konzervatívny dom je stratégia, ktorá bude fungovať," uviedol predseda KDH Alojz Hlina.

15:50 Potrebujeme sa spájať, spolupracovať a musíme zabojovať o hlas každého voliča. Vyhlásil to dosluhujúci prezident Andrej Kiska. Reagoval tak na výzvu PS a Spolu, aby s nimi spolupracoval pred parlamentnými voľbami. Kiska, ktorý zakladá vlastnú politickú stranu, však tvrdí, že spojiť by sa nemali len tri politické subjekty.

"Nielen PS, Spolu a Kiska, ale potrebujeme sa spájať s OĽaNO, SaS i KDH. Všetky tieto demokratické strany sa musia spájať, a to nielen deklaratívne," tvrdí. Lídri strán uvažujúci o spoločnej koalícii by si podľa Kisku nemali posielať "malé jedovaté šípy", ale musia začať spolupracovať. "Musíme zabojovať o hlas každého voliča. To spájanie je o demokratických stranách Slovenska, ktoré chcú zmeniť krajinu v prospech ľudí, a mal by si to uvedomiť každý jeden líder strany," podotkol Kiska. Akou formou majú strany medzi sebou spolupracovať, je podľa jeho slov téma na ďalšiu diskusiu.

15:30 Pellegrini bude diskutovať o výsledkoch volieb do Európskeho parlamentu s lídrami Európskej únie. V utorok 28. 5. sa zúčastní na povolebnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR. "Lídri Únie budú diskutovať o výsledkoch volieb do Európskeho parlamentu a taktiež otvoria proces nominácií na vedúce pozície v orgánoch Európskej únie," priblížil témy rokovania úrad vlády.

15:20 Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že výsledky volieb do EP, v ktorých jej Konzervatívna strana získala necelých deväť percent hlasov, sú pre ňu sklamaním. "Táto noc bola pre konzervatívcov veľkým sklamaním. Niektorí skvelí europoslanci prišli o kreslá a niektorí skvelí kandidáti nedostali šancu. Veľké straty však utrpela aj Labouristická strana. To len dokazuje dôležitosť dosiahnutia dohody o brexite," povedala Mayová, ktorej konzervatívci získali vo štvrtkových voľbách do EP o 14 percent menej hlasov ako pred piatimi rokmi.

15:10 O tom, kto nahradí podpredsedníčku NR SR Luciu Ďuriš Nicholsonovú na tomto poste, rozhodne Repuliková rada strany. Informoval o tom hovorca SaS Róbert Buček s tým, že SaS bude o náhradníkovi ešte rokovať. Po odchode Lucie Ďuriš Nicholsonovej a Eugena Jurzycu do europarlamentu nastúpia na ich miesto náhradníci za SaS podľa poradia.

15:00 Novozvoleného europoslanca Miroslava Číža by mal v NR SR nahradiť Viliam Jasaň. Vyplýva to z výsledkov parlamentných volieb 2016. O Jasaňovi sa v médiách spomínalo, že mal kontakty na talianskeho podnikateľa Antonina Vadalu. Po vražde Jána Kuciaka skončil Jasaň ako tajomník Bezpečnostnej rady SR. Iniciatíva Za slušné Slovensko tvrdí, že Jasaň do parlamentu nepatrí.

Predstavitelia iniciatívy apelujú aj na stranu Smer-SD. Ak chce strana prispieť k zmiereniu politického napätia, mala by podľa nich odporučiť Jasaňovi, aby nenastúpil do NR SR. „Ľudia, ktorí sú podozriví z prepojenia na mafiánov a organizovanú korupčnú sieť, nemajú v národnej rade čo robiť."

14:40 Hanba z toho, že v europarlamente budú sedieť dvaja slovenskí fašistickí poslanci, bude podľa Igora Matoviča Petrom Pollákom dramaticky vykompenzovaná.

14:30 Talianska pravicovo-populistická Liga Severu, vedená vicepremiérom Matteom Salvinim, zvíťazila vo voľbách do EP v Taliansku. Ministerstvo vnútra oznámilo, že Liga Severu získala 34,3 percenta hlasov, čo je jej najlepší výsledok v histórii a takmer dvojnásobné zlepšenie v porovnaní s vlaňajšími talianskymi parlamentnými voľbami, keď získala 17,4 percenta hlasov. Líder strany Salvini zastáva aj post ministra vnútra.

14:15 Hlasovanie prekreslilo politickú mapu na starom kontinente. Na výsledky eurovolieb sme sa bližšie pozreli s vydavateľom portálu Euractiv Radovanom Geistom.

14:05 Kresťanskodemokratické hnutie zváži podanie na Ústavný súd. Dôvodom je, že hoci ich strana skončila vo voľbách do Európskeho parlamentu na štvrtom mieste pred Slobodou a Solidaritou, je to práve kandidátka ich strany, ktorej pripadol „brexitový mandát“.

14:00 Medzi najsledovanejšie voľby do Európskeho parlamentu patrili už tradične tie vo Francúzsku. Hlasovanie v krajine pozorne sledovala aj naša spolupracovníčka v Paríži Alena Vrbovská.

13:30 "Zo 14 zvolených europoslancov sa môžeme spoľahnúť na 12 z nich, ktorí budú vždy pracovať pre prospech Slovenska a EÚ," zhodnotil premiér Peter Pellegrini. "Potešilo ma, že sme sa nestali svedkami nárastu podpory exrémistických síl, resp. že by Slovensko vo veľkej miere v EP mali zastupovať ľudia, ktorí sú apriori proti európskemu projektu."

13:25 Líder kandidátky Mosta-Híd vo voľbách do Európskeho parlamentu a dosluhujúci poslanec EP József Nagy si myslí, že Most-Híd by mal hľadať po budúcich voľbách do parlamentu iných koaličných partnerov ako Smer a SNS. "Platíme cenu za to, že sme súčasťou tejto vládnej koalície." Dodal, že za slabším výsledkom strany vidí aj kauzu spievania hymny. Je presvedčený, že keby sa spor o spievanie cudzej štátnej hymny odohral o pol roka skôr, tak by sa to odzrkadlilo na silnejšom výsledku Mosta vo voľbách.

13:20 Pozrite si tlačovú besedu členov predsedníctva KDH a zvolených poslancov do Európskeho parlamentu.

13:00 Predseda protieurópskej Strany brexitu a britský europoslanec Nigel Farage chce byť súčasťou rokovaní o odchode Británie z EÚ, keď jeho strana získala vo štvrtkových voľbách do EP takmer 32 percent hlasov, čo je najviac zo všetkých politických subjektov v Spojenom kráľovstve. "Aj my by sme mali byť súčasťou (rokovacieho) tímu, to je celkom jasné," povedal Farage, ktorý je jedným z najhlasnejších zástancov odchodu Británie z Európskej únie.

12:50 Aj predstavitelia KDH sa vyjadrovali k situácii v strane po eurovoľbách. "KDH, strana s 30-ročnou tradíciou, sa nemôže formálne spojiť s niekým, kto si pár mesiacov pred voľbami kúpil stranu," komentoval Alojz Hlina predstavy o spolupráci.

12:20 V najzápadnejšej obci na Slovensku, v Záhorskej Vsi, nebol jednoznačný víťaz volieb. S rovnakým ziskom 19,44 percenta hlasov skončili Smer-SD i ĽSNS. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov.

12:10 Negatívny výsledok pre Most-Híd je dôsledkom toho, že je súčasťou vládnej koalície so Smerom-SD a SNS. Uviedol to na tlačovej besede dosluhujúci europoslanec za Most-Híd József Nagy. Zároveň je presvedčený, že politici by mali sledovať záujmy a hodnoty svojich voličov a pokiaľ voliči Mosta spoluprácu so Smerom a SNS hodnotia ako negatívnu, strana by sa mala podľa toho aj zariadiť. V budúcich parlamentných voľbách by Most-Híd mal podľa Nagya hľadať iných koaličných partnerov.

11:45 Volebná účasť bola na Slovensku spomedzi všetkých krajín Európskej únie najnižšia, a to 22,74 percenta. Druhá najnižšia účasť bola v Slovinsku (28,3 percenta) a tretia v Česku (28,7 percenta). Najviac ľudí volilo v Belgicku, a to až 88,5 percenta. Priemer pre celú EÚ bol 50,8 percenta.

11:20 Progresívne Slovensko a Spolu vyzvali dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku, ktorý zakladá vlastnú politickú stranu, aby s nimi spolupracoval pred parlamentnými voľbami. Vyhlásili to predseda PS Michal Truban a líder Spolu-OD Miroslav Beblavý.

"Chceme sa s Kiskom spojiť do predvolebnej spolupráce. Myslím, že s osudom Slovenska netreba hazardovať," povedal Beblavý. Ani pred budúcoročnými voľbami do NR SR podľa jeho slov netreba riskovať, aby sa proeurópske a prodemokratické hlasy "rozbili". "Pridaj sa k nám a spolupracuj s nami, si vítaný," odkázali Kiskovi zástupcovia mimoparlamentného hnutia a strany.

10:45 Predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha sa teší z úspechu iba dvoch zvolených europoslancov, z toho iba jedného Slováka. "Oboch som podporoval vo voľbách a obaja sa do Európskeho parlamentu dostali. Oboch považujem za priateľov a obaja sú, samozrejme, ľavičiari - Miroslav Číž zo Smeru-SD a Katarína Konečná z Komunistickej strany Čiech a Moravy. Obaja budú brániť Slovensko, o tom som presvedčený," uviedol na sociálnej sieti.

10:40 Po eurovoľbách zostali tony nevyužitých hlasovacích lístkov. Ak ste sa volebnej komisie pýtali, či si ich môžete zobrať na pamiatku, pravdepodobne vám ich zobrať nedovolili. V Nitre informovali, že potešia deti z materských a základných škôl.

10:35 Pozrite si povolebnú tlačovú besedu koalície strán Progresívne Slovensko a Spolu.

10:20 Michal Šimečka sa vyjadril k svojim ambíciám v Európskom parlamente: "Od prvého momentu som pripravený pracovať pre Slovensko. Mojou ambíciou je nestratiť sa zo slovenskej politiky. Chcem byť europoslanec, ktorý je blízko slovenským voličom. Chcem prispieť k tomu, aby Slováci nemali pocit, že je Brusel vzdialený."

Martin Hojsík zdôraznil snahu o riešenie ekologických problémov. "Slovensko a Európa sú jedno a musíme ukázať, že zelený reštart celej Európy a Slovenska budú na prospech, budú spravodlivé a prinesú nám udržateľnú budúcnosť."

ps-spolu_7f000001-a5cf-1f95.jpg

10:10 Predseda hnutia PS Michal Truban sa poďakoval podporovateľom a vyjadril sa vyjadril k oficiálnym výsledkom volieb: "Ďakujeme voličom, ktorí prišli a volili. Ukázali, že chcú jasnú proeurópsku stranu, ktorá prinesie skutočne proeurópske Slovensko. Ukázalo sa, že Slovensko chce zmenu."

"S PS sa chceme dohodnúť na spoločnej koalícii do parlamentných volieb," avizoval líder SPOLU Miroslav Beblavý.

10:00 V Trnavskom kraji sa víťazom volieb stala koalícia PS – Spolu, ktorá získala 17,65 percenta voličských hlasov. Za ňou nasledovala Strana maďarskej koalície s 12,99 percenta, Smer-SD s 12,76 percenta, Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s 10,73 percenta.

Na voľbách sa v Trnavskom kraji zúčastnilo 102.112 voličov, čo predstavuje 21,91 percenta. Najvyšší záujem mali voliči vo volebných obvodoch Piešťany (24,58 percenta) a Trnava – Hlohovec (23,28 percenta), najmenej vo volebnom obvode Senica – Skalica (19,7 percenta). V krajskom meste Trnava bola účasť na úrovni 25,3 percenta, pričom viaceré volebné okrsky tam mali účasť nad 33 percent.

9:45 Víťazom volieb do sa v Nitrianskom kraji stala strana SMK – MKP. Hlasovalo za ňu 17,12 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov.

9:30 V Banskobystrickom samosprávnom kraji vyhrala strana Smer-SD, ktorej odovzdalo hlas 19,43 percenta zúčastnených voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil ŠÚ SR.

9:25 Aj v Banskej Bystrici zvíťazila vo voľbách do Európskeho parlamentu koalícia Progresívne Slovensko - Spolu so ziskom 29,09 percenta hlasov. V meste pod Urpínom ju volilo 5064 voličov. Na druhom mieste skončila strana Smer-SD so 16,13 percentami, ktorú volilo 2809 voličov a tretia SaS s 13,21 percentami, ktorú volilo 2300 voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov eurovolieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

9:15 Lídri dvoch najväčších skupín v Európskom parlamente vylúčili spoluprácu s krajne pravicovými nacionalistami, ktorí v eurovoľbách posilnili, a vyzvali na spoluprácu medzi proeurópskymi stranami. Šéf stredopravej Európskej ľudovej strany Manfred Weber sa v nedeľu vyjadril, že "všetci, ktorí chcú mať silnú Európsku úniu, musia odteraz spojiť sily". Zdôraznil, že jeho skupina nebude spolupracovať so "žiadnou stranou, ktorá neverí v budúcnosť" únie.

Frans Timmermans, ktorý je lídrom skupiny Socialisti a demokrati a Weberovým hlavným rivalom na post predsedu Európskej komisie, zase uviedol, že chce spolupracovať s progresívnymi stranami na úsilí "vybudovať program, ktorý sa zameriava na túžby, sny a tiež niekedy obavy našich európskych spoluobčanov".

9:05 Víťazom v Žilinskom kraji stala koalícia PS - Spolu. Hlasovalo za ňu 17,46 % voličov. Na druhom mieste v kraji skončil Smer-SD, ktorý získal 16,71 % hlasov, tretia bola ĽSNS so ziskom 14,67 %. Nasleduje KDH, ktoré volilo 13,72 % voličov, SaS získala 9,07 % hlasov, SNS 5,29 % a Kresťanská únia 5,04 %. Pod päťpercentnou hranicou skončili OĽaNO (4,54 percenta), Sme rodina (3,21 percenta), Kresťanská demokracia – Život a prosperita (3,15 percenta) a Doma dobre (1,09 percenta). Ostatné kandidujúce strany získali v kraji menej než jedno percento hlasov.

Z územných obvodov vyhrala koalícia PS - Spolu v Liptovskom Mikuláši (23,13 %), Martine (19,74 %) a v Žiline (19,63 %), KDH malo najviac hlasov v obvodoch Námestovo (37,12 %), Dolný Kubín (23,25 %) a Ružomberok (22,13 %). V obvode Čadca vyhrala ĽSNS so ziskom 21,09 percenta. Volebná účasť v Žilinskom kraji dosiahla 23,27 percenta. Najviac ľudí prišlo hlasovať v obvode Ružomberok (26 percent), najmenej v obvode Čadca (16,54 percenta).

9:00 V Prešovskom kraji sa víťazom volieb stala strana Smer–SD, ktorej odovzdalo hlas 17,68 percenta voličov. V kraji mohlo vo viac ako tisícke volebných okrskoch odovzdať svoj hlas viac ako 633.000 oprávnených voličov. Svoje právo využilo takmer 21 %. Na druhej priečke v hlasovaní skončilo KDH, jeho poslancov si do EP zvolilo 16,2 % voličov. Ako tretia sa umiestnila koalícia PS a Spolu so ziskom 13,11 % hlasov. Nad desať percent mala aj ĽSNS, ktorá presvedčila 11,61 % voličov. Ako ďalej vyplýva z výsledkov, nad hranicou päť percent získali podporu OĽaNO (6,72 %), SaS (6,26 %) a Kresťanská únia (5,28 %).

Najvyššia volebná účasť bola v okresoch Poprad a Stropkov, kde prišlo k urnám zhodne 23,02 percenta voličov. Naopak, najmenší záujem o voľby do EP bol v okrese Vranov nad Topľou, kde bola účasť 16,21 percenta.

8:55 Volebná účasť dosiahla v Trenčianskom samosprávnom kraji 22,98 %. Najvyššia účasť vo voľbách bola v TSK v okrese Trenčín, kde dosiahla úroveň 25,72 %. Nasledovali okresy Nové Mesto nad Váhom (23,24 %), Prievidza (22,92 %), Ilava (22,77 %), Bánovce nad Bebravou (21,79 %), Považská Bystrica (21,62 %), Partizánske (21,61 %) a Púchov (21,57 %). Najnižšia volebná účasť bola v TSK v okrese Myjava, kde prišlo k urnám 20,96 oprávnených voličov.

8:45 V Košickom kraji zvíťazila koalícia PS – Spolu. Hlasovalo za ňu 16,48 % zúčastnených voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov, ktoré zverejnil Štatistický úrad. Na druhom mieste v kraji skončil Smer-SD, ktorý získal 15,54 % hlasov, tretia bola ĽSNS so ziskom 11,46 %. Nasleduje KDH, ktoré volilo 9,68 % voličov, SaS získala 8,63 % hlasov, OĽaNO 7,30 % a SMK 6,70 % hlasov.

Pod päťpercentnou hranicou skončili Sme rodina (4,16 %), SNS (3,92 %), Kresťanská únia (3,23 %), Most-Híd (3,12 %), Kresťanská demokracia – Život a prosperita (2,46 %), Demokratická strana (1,14 %) a Korektúra – Andrej Hryc (1,05 %). Ostatné kandidujúce strany získali v kraji menej než jedno percento hlasov.

Z územných obvodov vyhrala koalícia PS-Spolu v Košiciach (23,85 %) a Košiciach-okolí (13,71 %), Smer-SD mal najviac v obvodoch Michalovce (22,98 %), Spišská Nová Ves (19,09 %) a Trebišov (16,23 %), a SMK vyhrala v okrese Rožňava (22,19 %). Volebná účasť v Košickom kraji bola 19,26 percenta, najnižšia zo všetkých slovenských krajov. Najviac prišlo hlasovať v Košiciach (23,19 %), najmenej v okrese Trebišov (15,99 %).

8:25 Vedúci zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko hodnotí účasť 22,74 percenta ako "skvelú". Účasť v eurovoľbách zdvihla podľa neho najmä multižánrová kampaň a strany s jasne vyprofilovanými kandidátmi.

8:20 Strany tzv. Veľkej koalície v Nemecku — konzervatívny blok CDU/CSU a sociálni demokrati (SPD) — vyšli oslabené z tohtoročných eurovolieb. Úspechom sa skončili pre zelených, ktorí sa prvýkrát v celoštátnych voľbách dostali na druhé miesto. Euroskeptická Alternatíva pre Nemecko (AfD) si vylepšila svoj výsledok z predchádzajúcich eurovolieb.

Napriek stratám získali CDU a CSU v súčte 28,9 percenta hlasov (22,6 a 6,3) a s 29 mandátmi zostali najsilnejším zoskupením, v porovnaní s rokom 2014 je to však pokles voličskej podpory o 6,4 percenta, vyplýva z neoficiálnych konečných výsledkov. Úbytok voličov sa týka výhradne Kresťanskodemokratickej únie (CDU), sesterská Kresťanskosociálna únia (CSU) pôsobiaca iba v spolkovej krajine Bavorsko zaznamenala nárast podpory o jeden percentuálny bod.

Zelení sa so ziskom 20,5 percenta hlasov (2014: 10,7 percenta) a 21 mandátmi vyšvihli pred SPD, ktorá skončila až tretia, keď dostala iba 15,8 percenta hlasov (2014: 27,3 percenta). Sociálni demokrati pritom zaznamenali v nedeľu ďalší úder, keď utrpeli porážku aj v súbežných krajinských voľbách v Brémach, ktoré boli viac ako 70 rokov ich baštou. Tá teraz padla do rúk CDU.

8:03 Slovensko podľa politológov zostane proeurópskou krajinou. Vo voľbách do europarlamentu o tom rozhodol rekordný počet voličov, celková účasť dosiahla takmer 23 percent.

7:00 Líder britských opozičných labouristov Jeremy Corbyn požaduje, aby sa v Spojenom kráľovstve konali predčasné parlamentné voľby alebo druhé referendum o brexite. Reagoval tak na výsledky eurovolieb v Británii, ktoré podľa odhadov s veľkým náskokom vyhrala protieurópska Strana brexitu, zatiaľ čo vládnuci konzervatívci sa prepadli až na piate miesto.

"Po tom, ako sa konzervatívcom už tri roky nedarí zrealizovať odchod Británie z EÚ v záujme celej krajiny, sa tieto voľby stali zástupným druhým referendom (o brexite)," vyhlásil Corbyn, ktorého citovala televízia Sky News.

Konzervatívna strana odchádzajúcej premiérky Theresy Mayovej sa podľa neho rozpadá, vláda nie je schopná vládnuť a parlament je zablokovaný. V tejto situácii sa musí rozhodnutie o otázke brexitu "vrátiť naspäť ľuďom, či už prostredníctvom všeobecných volieb alebo verejného hlasovania," vyhlásil Corbyn. Labouristi sú podľa jeho názoru politickou silou, ktorá dokáže zjednotiť rozdelenú krajinu. Strana pritom v eurovoľbách skončila až na treťom mieste, keď o niekoľko percent zaostala za ďalším opozičným zoskupením, proeurópskymi Liberálnymi demokratmi.

6:20 Sociálnodemokratická Strana práce, ktorej členom je aj kandidát európskych socialistov na funkciu predsedu budúcej Európskej komisie Frans Timmermans, zvíťazila v Holandsku. Získala 19 percent hlasov a v EP bude mať šesť z 26 europoslancov prináležiacich Holandsku.

Vládnuca Ľudová strana za slobodu a demokraciu premiéra Marka Rutteho skončila druhá so ziskom 14,6 percenta hlasov a štyroch mandátov. Za ňou nasleduje Kresťanskodemokratická výzva, ktorej odovzdalo hlasy 12,1 percenta voličov (štyri mandáty).

6:02 Etnicky rozdelený ostrov Cyprus bude po prvý raz zastupovať v europarlamente poslanec z tureckej menšiny. Cyperčania volili šiestich poslancov. Rozhodli, že medzi mini bude aj Niyazi Kizilyürek, profesor z Cyperskej univerzity v Nikózii. Ide o prvého príslušníka tureckej menšiny, ktorého obyvatelia Cyperskej republiky vyšlú do EP od roku 2004, keď ich krajina vstúpila do EÚ.

Väčšinu obyvateľstva Cyperskej republiky tvoria etnickí Gréci. Príslušníci tureckej menšiny žijú prevažne v severnej časti ostrova, kde si vyhlásili vlastnú, medzinárodne neuznanú republiku. Niyazi Kizilyürek kandidoval za hlavné opozičné zoskupenie, komunistickú stranu AKEL. Po svojom zvolení prisľúbil, že bude v europarlamente zastupovať všetkých Cyperčanov bez rozdielu národnosti.

5:50 Eurovoľby v Slovinsku vyhrala protiimigračná Slovinská demokratická strana expremiéra Janeza Janšu. Nepodarilo sa jej však získať viac hlasov ako koalícii dvoch umiernených vládnych strán. Predbežné výsledky zverejnila slovinská volebná komisia.

Z predbežných výsledkov vyplýva, že SDS, ktorá má blízko k maďarskej vládnej strane Fidesz, zvíťazila so ziskom 26,5 percenta odovzdaných hlasov. Na druhom mieste skončili Sociálni demokrati s 18,6 percentami, pričom strana premiéra Marjana Šarca - Kandidátka Marjana Šarca - získala 15,6 percenta platných hlasov. Obe spomenuté strany spolu tvoria vládnu koalíciu. Opozičná konzervatívna strana Nové Slovinsko skončila s 11-percentnou podporou voličov štvrtá.

2:00 Pozrite si, ako zhodnotili výsledky volieb do Európskeho parlamentu v našom štúdiu politológ Jozef Lenč a výkonný riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích.

1:48 Vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána sa podľa očakávania stala jasným víťazom v Maďarsku. Získala 52,14 percenta hlasov, čo jej zabezpečilo 13 z 21 mandátov.

1:22 Prvé oficiálne výsledky potešili európske ekologické strany a hnutia: v novom europarlamente budú mať zelení najväčšie zastúpenie v dejinách EÚ. Frakcia Zelení/Európska slobodná aliancia by mala získať približne 67 mandátov v 751-člennom zákonodarnom zbore EÚ. Doposiaľ mala 52 kresiel. Zelení zabodovali v Nemecku, vo Francúzsku, v Rakúsku, Írsku, Holandsku, Belgicku, v Spojenom kráľovstve, Dánsku či vo Fínsku.

1:15 V maďarskej SMK majú hlavu v smútku, k úspechu im chýbalo doslova pár hlasov. Strana zostala tesne pod hranicou zvoliteľnosti so ziskom 48.929 hlasov, čo bolo 4,96 percenta hlasov.

0:35 Okrem trinástich slovenských europoslancov sme si zvolili aj štrnásteho. Ten však musí čakať.

0:15 V Británii nastáva poriadne politické zemetrasenie. Eurovoľby by mohli byť prvými voľbami na celoštátnej úrovni, v ktorých hlavné politické strany prepadnú. Po vyhlásení výsledkov z prvých obvodov sa predpokladá, že zvíťazí Strana pre brexit europoslanca Nigela Faragea.

0:00 Pravicovo-populistická Liga Severu bude víťazom eurovolieb v Taliansku.

23:50 Eurovoľby v Maďarsku jasne vyhrala strana Fidesz premiéra Viktora Orbána. Získala vyše 52 percent hlasov.

23:45 Podľa policajného viceprezidenta Róberta Bozalku nebol počas volieb narušený verejný poriadok. Na bezpečnosť dohliadalo v čase volieb 6 090 policajtov, pričom 4 009 plnilo úlohy priamo spojené s voľbami.

Pred voľbami ako aj v deń volieb prijali policajti 23 rôznych oznámení, z toho v deviatich prípadoch išlo o podozrenia na trestné činy, napríklad volebnej korupcie, marenia priebehu volieb alebo poškodzovania cudzej veci. V dvoch prípadoch začali aj trestné stíhanie.

23:40 Pozrite si aj záznam toho, ako Štátna volebná komisia vyhlasuje oficiálne výsledky volieb.

23:30 V Česku eurovoľby vyhralo hnutie ANO, uspeli aj ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL a komunisti. ČSSD šokujúco nezískala ani jedného europoslanca.

23:15 Zastúpenie v Európskom parlamente bude mať podľa oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb šesť slovenských politických subjektov. Výsledky na tlačovej besede predstavil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. 

Víťazom volieb sa stala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu so ziskom 20,11 %, čo znamená štyri mandáty europoslancov. Na druhom mieste sa umiestnila strana Smer-SD (15,72 %, tri mandáty). Nasledujú ĽS NS (12,07%, dva mandáty), KDH (9,96%, dva mandáty, ale jedného sa ujmú až po brexite), SaS (9,62%, dva mandáty) a OĽaNO (5,25%, jeden mandát). Iné strany, vrátane parlamentných SNS, Sme rodina a Mosta-Híd budú bez zastúpenia v Európskom parlamente. Účasť vo voľbách dosiahla 22, 74 percenta.

Poslancami v Európskom parlamente za Slovensko sa stali Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Michal Wiezik, Martin Hojsík (koalícia PS - Spolu), Monika Beňová, Miroslav Číž, Robert Hajšel (Smer-SD), Milan Uhrík, Miroslav Radačovský, (ĽSNS), Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca (SaS) a Peter Pollák (OĽaNO). Lexmann sa mandátu ujme až po vystúpení Veľkej Británie z EÚ.

Výsledky a úspešní kandidáti:

PS-Spolu 20,1% (Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Martin Hojsík, Michal Wiezik)

Smer-SD 15,7% (Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel)
Kotleba-ĽSNS 12,1 % (Milan Uhrík, Miroslav Radačovský)
KDH 9,7% (Ivan Štefanec a Miriam Lexmann)
SaS 9,6% (Eugen Jurzyca a Lucia Ďuriš Nicholsonová)
OĽANO 5,3% (Peter Pollák)

23:10 Voľby boli mimoriadne pokojné. Dokladá to aj najvážnejší incident počas volieb - v Košiciach sa pri jednej z miestností vyrojili včely.

23:06 Voľby v posledných krajinách EÚ sa skončili, ústredná volebná komisia hovorí oficiálne výsledky. Volieb sa zúčastnilo 22,74 % oprávnených voličov, teda oveľa viac, ako naposledy.

Neoficiálne výsledky z rána sa potvrdili, voľby vyhrala koalícia PS a Spolu Pred Smerom-SD a ĽSNS.

22:55 Dočkali sme sa niekoľkých prekvapení. Medzi 14 kandidátmi, ktorí sa podľa medializovaných informácií dostali do parlamentu, sú aj niekoľkí, ktorí sa prekrúžkovali z nižších miest kandidátok.

22:25 Poľská vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorej predsedom je Jaroslaw Kaczyński, zvíťazila podľa prvých odhadov vo voľbách do Európskeho parlamentu s tesným náskokom pred opozíciou.

21:32 Tohtoročné voľby do Európskeho parlamentu priniesli straty tradičným stranám, zatiaľ čo vyššie zastúpenie by mali mať zelení, ako aj krajne pravicové a populistické strany. Vyplýva to z prvých odhadov volebných výsledkov, ktoré zverejnil v nedeľu večer samotný EP. 

Podľa prognózy založenej na údajoch z 11 členských krajín EÚ zostane v EP najsilnejším táborom stredopravicová Európska ľudová strana, ktorá by mala obsadiť namiesto doterajších 217 už len 173 kresiel. Stredoľavicovej Progresívnej aliancii socialistov a demokratov (S&D) predpovedajú pokles zo 186 na 147 kresiel. Ľavicoví Zelení - Európska slobodná aliancia by si mali naopak polepšiť z 52 na 71 kresiel. Skupina Európa národov a slobody, ktorá združuje populistické a krajne pravicové strany z krajín ako Francúzsko a Taliansko, pravdepodobne obsadí 57 kresiel.

Napriek stratám tradičných strán budú mať v novom EP stále prevahu jasne proeurópske sily, ktorým predpovedajú zisk 493 zo 751 kresiel, komentuje tlačová agentúra AP.

21:30 Veľké prekvapenie. Účasť v tohtoročných voľbách do Európskeho parlamentu sa podľa predbežných údajov z 27 členských krajín EÚ približuje k 51 percentám. Oznámil to hovorca EP Jaume Duch Guillot.

20:30 Zdá sa, že zoskupenia najvýraznejšícgh postáv Európy, Angely Merkelovej a Emmanuela Macrona, vo voľbách úspech nezaznamenali. Podľa odhadov Macrona porazila Marine Le Penová.

Exit polly hovoria, že stredopravicový blok nemeckej kancelárky zaznamenal značné straty, politický extrém však v Nemecku zrejme príliš nenarástol.

20:00 Kotlebovci zrejme budú mať v europarlamente zastúpenie. Svetové médiá si ich úspech na Slovensku všimli a zhodnotili ich nekompromisne.

19:00 Prehovorili aj pravdepodobní víťazí - ľudia z koalície Progresívneho Slovenska a strany Spolu.

18:30 Nastupujúca prezidentka Zuzana Čaputová je hrdá na Slovensko. Podľa nej Slováci ukázali, že budúcnosť Európy im nie je ľahostajná. Uviedla to v reakcii na neoficiálne výsledky eurovolieb na svojom profile na sociálnej sieti.

18:00 Voľby do europarlamentu by podľa odhadu neoficiálnych výsledkov po prvý raz nevyhral vládny Smer-SD, ale politický nováčik, koalícia Progresívneho Slovenska a Spolu. V europarlamente by mali sedieť aj poslanci Smeru-SD, ĽSNS, KDH, SaS a OĽaNO. 

Na Slovensku v eurovoľbách mohlo voliť okolo 20 percent ľudí. V minulých voľbách, ktoré sa konali pred piatimi rokmi, volilo 13 percent.

Odhad neoficiálnych výsledkov:
PS-Spolu 20,1% (4 europoslanci)
Smer-SD 15,7% (3 europoslanci)
Kotleba-ĽSNS 12,1 % (2 europoslanci)
KDH 9,7% (2 europoslanci)
SaS 9,6% (2 europoslanci)
OĽANO 5,3% (1 europoslanec)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok