Šok pre sociálnych demokratov, v Česku nezískali jediný mandát

TA3 TASR
27.5.2019 00:16

V Česku eurovoľby vyhralo hnutie ANO, uspeli aj ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL a komunisti. ČSSD šokujúco nezískala ani jedného europoslanca.

Hnutie ANO získalo podľa oficiálnych výsledkov 21,18 percenta hlasov a šesť poslaneckých mandátov. Oproti predchádzajúcim eurovoľbám spred piatich rokov si polepšilo o zhruba päť percent. Svoju pozíciu si výrazne upevnila aj opozičná stredopravicová strana ODS, ktorá bude mať v novom europarlamente štyroch poslancov. ODS v aktuálnych voľbách zaznamenala podporu 14,54 percenta, zatiaľ čo v roku 2014 7,67 percenta.

Po troch europoslancoch vyšlú do europarlamentu opozičné strany Piráti a STAN+TOP09. Svojich zástupcov v EP budú mať aj pravicovo-populistická strana SPD (2), KDU-ČSL (2) a KSČM (1). Úplne prepadli Babišovi koaliční partneri z ČSSD, ktorí nezískali ani jeden europoslanecký mandát. Dôveru im vyjadrilo len 3,95 voličov. Pred piatimi rokmi pritom sociálni demokrati získali podporu 14,17 percenta.

Účasť v eurovoľbách bola tento rok v ČR rekordná: k urnám pristúpilo 28,72 percenta. To je o necelých desať percent viac než pred piatimi rokmi. Česká republika celkovo vyšle do 751-členného EP 21 poslancov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok