Prekvapenie v ĽSNS aj u víťazov. Kto sa od nás dostal do Bruselu

TA3 SITA TASR
26.5.2019 22:51

Dočkali sme sa niekoľkých prekvapení. Medzi 14 kandidátmi, ktorí sa podľa oficiálnych informácií dostali do parlamentu, sú aj niekoľkí, ktorí sa prekrúžkovali z nižších miest kandidátok. Podarilo sa to Milanovi Uhríkovi z ĽSNS, ale aj Michalovi Wiezikovi a Martinovi Hojsíkovi z PS-Spolu, ktorí sa venujú environmentálnym témam.

Zastúpenie v Európskom parlamente bude mať podľa oficiálnych výsledkov sobotňajších volieb šesť slovenských politických subjektov. Výsledky na tlačovej besede predstavil predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Víťazom volieb sa stala koalícia Progresívne Slovensko/Spolu so ziskom 20,11 %, čo znamená štyri mandáty europoslancov. Na druhom mieste sa umiestnila strana Smer-SD (15,72 %, tri mandáty). Nasledujú ĽS NS (12,07%, dva mandáty), KDH (9,96%, dva mandáty, ale jedného sa ujmú až po brexite), SaS (9,62%, dva mandáty) a OĽaNO (5,25%, jeden mandát). Iné strany, vrátane parlamentných SNS, Sme rodina a Mosta-Híd budú bez zastúpenia v Európskom parlamente. Účasť vo voľbách dosiahla 22, 74 percenta.


Poslancami v Európskom parlamente za Slovensko sa stali Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Michal Wiezik, Martin Hojsík (koalícia PS - Spolu), Monika Beňová, Miroslav Číž, Robert Hajšel (Smer-SD), Milan Uhrík, Miroslav Radačovský, (ĽSNS), Ivan Štefanec, Miriam Lexmann (KDH), Lucia Ďuriš Nicholsonová, Eugen Jurzyca (SaS) a Peter Pollák (OĽaNO). Lexmann sa mandátu ujme až po vystúpení Veľkej Británie z EÚ.

Výsledky a úspešní kandidáti:

PS-Spolu 20,1% (Michal Šimečka, Vladimír Bilčík, Martin Hojsík, Michal Wiezik)

Smer-SD 15,7% (Monika Beňová, Miroslav Číž a Robert Hajšel)
Kotleba-ĽSNS 12,1 % (Milan Uhrík, Miroslav Radačovský)
KDH 9,7% (Ivan Štefanec a Miriam Lexmann)
SaS 9,6% (Eugen Jurzyca a Lucia Ďuriš Nicholsonová)
OĽANO 5,3% (Peter Pollák)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok