Od omilostenia po Kuciaka. Kočner je na scéne vyše 20 rokov

TA3 ČTK
6.10.2018 10:00

Meno Mariána Kočnera je v týchto dňoch všade. Kontroverzného podnikateľa spomínajú ako možného objednávateľa vraždy novinára Jána Kuciaka, verejnosti je však známy už neuveriteľných vyše 20 rokov. A to napriek tomu, že nejde o politika. Kočnera spájajú s veľkým počtom najrôznejších káuz. Pozrite si ich prehľad.

Od omilostenia po Kuciaka. Kočner je na scéne vyše 20 rokov
TASR

Začnem sa o vás zaujímať

Kočnerovo meno sa objavilo aj na zozname domnelých členov podsvetia z roku 2005, ktorý v minulosti údajne vypracovala polícia. Kočner v lete založil na sociálnej sieti stránku Na pranieri, v ktorej útočil na novinárov a prepieral ich osobný život. Stránka však fungovala len krátko.

Kočner vlani Kuciakovi v telefonickom rozhovore povedal, že sa o neho a o jeho rodinu bude zaujímať a že ak na nich nájde nejakú "špinu" tak ju zverejní. "Začnem sa zaujímať, pán Kuciak, o vašu matku, o vášho otca, o vašich súrodencov, o všetkých sa začnem zaujímať. A budem o vás zverejňovať všetko, čo o vás nájdem. Pán Kuciak, budete prvý," povedal podľa médií Kočner v rozhovore s Kuciakom na začiatku minuloročného septembra. Kuciak preto podal trestné oznámenie, ktoré polícia odložila s tým, že nešlo o trestný čin ani o priestupok. Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že ani po 44 dňoch od podania trestného oznámenia nebol prípad pridelený konkrétnemu policajtovi a že polícia Kočnera ani nevypočula. Postup polície kritizovalo aj Európske centrum pre slobodu tlače.

kocner-klobuk_7f000001-65b6-ab94.jpg

Vyhrážanie súviselo s tým, že Kuciak napísal text o tom, že Kočner je obvinený z porušenia povinnosti pri správe majetku. Zrejme preto sa majetku zbavuje a predal aj byt v luxusnom apartmáne komplexu Bonaparte nad Bratislavou.

Kauza falšovania zmeniek

Od konca júna je Kočner vo väzbe pre prípad, v ktorom ho polícia spolu s bývalým šéfom televízie Markíza a exministrom hospodárstva Pavlom Ruskom obvinila z falšovania zmeniek v hodnote zhruba 69 miliónov eur. Preplatenie niektorých zmeniek požadovala jedna z Kočnerových firiem aj od Markízy, ktorá tieto cenné papiere považuje za podvrh. Kočner bol zadržiavaný v Bratislave, odkiaľ ho polícia nedávno previezla do prísne stráženej väznice v Leopoldove.

0000000_7f000001-6ccd-c077.jpg

Práve v súvislosti s televíziou Markíza sa Kočner dostal v roku 1998 prvýkrát do povedomia verejnosti. Išlo o neúspešný pokus o prevzatie televízie pomocou pracovníkov Kočnerovej bezpečnostnej služby Gamatex krátko pred parlamentnými voľbami. Kočner v tom čase viedol spor s vtedajším generálnym riaditeľom televízie Ruskom o 51-percentný podiel v televízii a so svojím partnerom Štefanom Aghom vzápätí dali Ruskovi a trom jeho spolupracovníkom výpoveď. Za Ruska sa vtedy postavili jeho redaktori a tisíce demonštrantov pred budovou televízie.  Spor sa skončil až v roku 2000, keď Markíza kúpila firmu Gamatex.

Dostal amnestiu od prezidenta

Ešte v roku 1996 bol Kočner spoločne so synom prezidenta Michala Kováča obvinený z účasti na finančnom podvode voči firme Technopol za 2,3 milióna dolárov. Od prezidenta Kováča nakoniec dostal amnestiu. Prípad potom ešte riešil súd v Nemecku, ale v roku 2000 stíhanie zastavil.

Kočnerovo meno sa objavilo aj v roku 2012 v spise Sasanka, ktorý priniesol údajné prepisy komunikácie šéfa vtedy vládnej strany SaS a šéfa parlamentu Richarda Sulíka s Kočnerom. Komunikovali prostredníctvom SMS správ a témami mala byť aj voľba generálneho prokurátora. Pre kauzu sa koncom roku 2010 vládna koalícia takmer rozpadla.

Vyštudovaný novinár

O rok neskôr Kočner figuroval v kauze Privatbanky zo skupiny Penta, ktorá dostala pokutu 55 000 eur za to, že úradom nenahlásila podozrivé finančné transakcie svojich klientov. Privatbanka vraj nedodržala zákon o boji proti praniu špinavých peňazí, keď neohlásila napríklad neobvyklé prevody peňazí z Malty na Slovensko, ktoré uskutočnil Kočner. Na podozrivý prevod upozornili maltské úrady.

Novinár Kuciak neskôr upozornil, že Kočner ovládol golfový areál v Báči a že štát pri tom údajne prišiel na daniach o vyše 150 000 eur. Kuciak sa taktiež venoval Kočnerovým špekulatívnym transakciám v horskom stredisku Donovaly a vo svojich posledných článkoch sa Kuciak venoval Kočnerovým obchodom s bytmi v komplexe Five Star Residence, pri ktorých štát tiež prišiel o veľkú sumu peňazí.

kocner-usmev_7f000001-6632-b278.jpg

Kočner sa taktiež zapojil do sporu medzi vládou a majiteľmi pozemkov pri Žiline, kde vyrástol závod automobilky Kia Motors. Kočner časť pozemkov odkúpil a potom výhodne predal štátu.

Kočner vyštudoval žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, kde bol jeho spolužiakom Pavol Rusko. Tri roky pracoval v Slovenskej televízii a neskôr si založil firmu na výškové práce. V roku 2006 kandidoval na primátora Bratislavy, vo voľbách skončil na treťom mieste.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok