Kočner reagoval na podozrenia v prípade Kuciak. Je krstným otcom?

TA3 SITA TASR
2.10.2018 15:41

Kontroverzný podnikateľ Marian Kočner, ktorý je momentálne vo väzbe, sa prostredníctvom právneho zástupcu vyjadril k podozreniam na prepojenie s tlmočníčkou Alenou Zsuzsovou, ktorá mala byť objednávateľkou vraždy Jána Kuciaka. Podľa medializovaných informácií mal byť krstným otcom jej dcéry. Priznáva, že krstným otcom je - ale len dvom mužom, ktorí majú dnes už vyše tridsať rokov.

Kočner reagoval na podozrenia v prípade Kuciak. Je krstným otcom?
SITA

Kočner: Nikdy som jej služby nevyužil

Tlmočníčka Zsuzsová, ktorá mohla byť objednávateľkou vraždy investigatívneho novinára, prípadne v pozícii sprostredkovateľky konečného objednávateľa, sa špecializovala na taliansky jazyk. Jej tlmočnícke služby mal údajne využívať i podnikateľ Marian Kočner. Kočner poprel aj toto prepojenie na Zsuzsovú.

"Môj klient prehlasuje, že ako krstný otec je uvedený len na dvoch krstných listoch. Obe deti sú mužského pohlavia a dnes majú viac ako 30 rokov. Ďalej prehlasuje, že nikdy nevyužil tlmočnícke služby do talianskeho jazyka. Nikdy nezamestnával žiadnu tlmočníčku ani tlmočníka. Taktiež nikdy neobchodoval so žiadnymi talianskymi firmami. V meste Komárno bol len raz v živote a to pred rokom 1989,"
uviedol pre JOJ Kočnerov právny zástupca Martin Pohovej. Štvoricu osôb vrátane tlmočníčky polícia obvinila po tom, ako tento týždeň vo veľkom zasahovala v Kolárove a Komárne.

Kto by mal byť kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ: Alena Zsuzsová
Údajný pomocník: Miroslav Marček
Údajný sprostredkovateľ: Zoltán Andruskó
Údajný strelec: Tomáš Szabó

70-tisíc za vraždu

Vedenie prokuratúry na pondelňajšej tlačovej besede informovalo o výsledkoch vyšetrovania. Za vraždu novinára Jána Kuciaka zaplatil objednávateľ minimálne 70.000 eur. V hotovosti to bolo 50.000 eur, ďalších 20.000 eur bolo odpustenie dlhu. Objednávku mala vyplatiť obvinená Alena Zsuzsová. Odkiaľ dostala zákazku, polícia ďalej rieši. Objednávka bola iba na Kuciaka, jeho snúbenica Martina Kušnírová, ktorú tiež zavraždili, bola len náhodná obeť. 

"Vyplatené bolo 50.000 v hotovosti, plus 20.000 odpustenie dlhu," vysvetlil dozorujúci prokurátor. Potvrdil tiež informáciu, že vražda bola plánovaná len voči jednej osobe. "Objednávka vraždy bola na konkrétnu osobu novinára Jána Kuciaka, Martina Kušnírová bola len náhodná obeť," spresnil. Podľa generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára bola teda len v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Dozorujúci prokurátor doplnil, že suma 20.000 eur s Kušnírovou nesúvisela, malo ísť o starší dlh. "Sprostredkovateľ dlžil objednávateľke tých 20.000," potvrdil dozorujúci prokurátor.

Z dvojnásobnej úkladnej vraždy sú obvinené štyri osoby - Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Miroslav Marček, Zoltán Andruskó. "Objednávateľ je osoba s iniciálkami A. Zs., strelec osoba s iniciálkami T. Sz., vodič alebo teda pomocník osoba s iniciálkami M. M. a sprostredkovateľ osoba s iniciálkami Z. A.," konkretizoval prokurátor. Od koho prišla zákazka pre Zsuzsovú, polícia ešte nevie. "Robí sa na tom, aby sme zistili, odkiaľ tá objednávka prišla, nezostane to len v tejto polohe. Kam to povedie, aký bude výsledok, je predčasné hovoriť. Je pravdepodobnosť veľmi vysoká, že ona vyplatila peniaze, ale je otázka, odkiaľ mala peniaze," uviedol prokurátor.

Jeden z obvinených spolupracuje

Jeden z obvinených, Andruskó, má spolupracovať s políciou. "Obvinený si vyhodnotil rozsah poznatkov voči nemu a rozhodol sa akceptovať situáciu, v ktorej sa ocitol a tak bol ústretovejší k orgánom činným v trestnom konaní," spresnil dozorujúci prokurátor.

Riaditeľ Národnej protizločineckej jednotky NAKA Branislav Zurian potvrdil, že zaistili zbrane, autá a mobil, ktorý páchatelia použili. Rovnako zaistili náboj s individuálnymi zhodami po zásobníku použitom pri vražde. Vražednú zbraň však polícia nemá. "Zhoduje sa záznamník so zbraňou, ktorá bola použitá pri vražde, vražednú zbraň nemáme," spresnil policajný prezident Milan Lučanský. Čižnár predpokladá, že kauza bude mať úspešný koniec, žiada pokoj pre prácu polície a prokuratúry. "Dôkazy, ktoré sú, sú podľa môjho názoru, veľmi, veľmi silné. Myslím si, že je veľký predpoklad, že táto kauza sa dotiahne do úspešného konca. Budete priebežne informovaní do takej miery, aby sa neohrozilo vyšetrovanie. Nechcite detaily," vyhlásil Čižnár.

Štvoricu obvinených poslal v nedeľu sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu, pracovisko Banská Bystrica do väzby. Okrem Andruskóa ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť, o ktorej rozhodne v najbližších dňoch Najvyšší súd. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry sa vzdal práva na jej podanie.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok