Člena Pussy Riot, ktorého mali otráviť, prevezú do Nemecka

TA3 TASR
15.9.2018 21:30

Aktivista a manžel jednej z členiek ruskej punkrockovej kapely Pussy Riot, ktorého tento týždeň hospitalizovali v Moskve pre možnú otravu, sa podrobí ďalšej liečbe v Nemecku. O prevoze Piotra Verzilova do Berlína informovala tlačovú agentúru AP Marija Aľochinová, ďalšia z členiek tejto formácie, pričom neposkytla žiadne podrobnosti.

Člena Pussy Riot, ktorého mali otráviť, prevezú do Nemecka
SITA/AP

Začal strácať zrak

Verzilov, známy ako neoficiálny hovorca skupiny Pussy Riot, sa nachádza od utorka na oddelení intenzívnej starostlivosti jednej z moskovských nemocníc. Jeho stav bol označený za vážny, podľa vyjadrenia Aľochinovej z piatka však medzičasom opäť nadobudol vedomie.

Nezávislý spravodajský portál Meduza citoval inú Verzilovovu spoluaktivistku z Pussy Riot, Veroniku Nikulšinovú, podľa ktorej liečbu mimo Ruska navrhol lekár z nešpecifikovanej berlínskej kliniky. Údajne pritom ide o priateľa Verzilovovho otca. Nikulšinová predtým uviedla, že Verzilova hospitalizovali, keď začal strácať zrak a schopnosť rozprávať.

Na ihrisko vbehli v policajných uniformách

Aľochinová zase vyjadrila predpoklad, že bol otrávený z politických dôvodov. Verzilova, Nikulšinovú a ďalšie dve členky ruského zoskupenia Pussy Riot - Oľgu Kuračjovovú a Oľgu Pachtusovovú - odsúdili v polovici júla na 15-dňové väzenie za narušenie finálového zápasu majstrovstiev sveta vo futbale v Moskve.

Podľa súdu porušili pravidlá platné pre divákov na športových podujatiach a zneužili policajné uniformy, v ktorých vbehli na ihrisko počas finálového zápasu medzi Francúzskom a Chorvátskom. Samotní aktivisti uviedli, že takýmto spôsobom len chceli protestovať proti porušovaniu ľudských práv v Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok