Z nákazy sa vyliečilo až 16 ľudí, nepribudol žiadny nový prípad

TA3 SITA TASR ČTK
16.6.2020 09:31

Na Slovensku najnovšie nepribudol žiadny nový prípad nákazy. Čierna Hora aj Nový Zéland zaznamenali po niekoľkých týždňoch opäť nové prípady. OECD predpovedá globálnej ekonomike dlhé zotavovanie, návrat na predkrízovú úroveň však môže oddialiť druhá vlna pandémie. Udalosti sme s vami sledovali online.

Z nákazy sa vyliečilo až 16 ľudí, nepribudol žiadny nový prípad
SITA/Branislav Bibel

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:26 V Brazílii pribudlo takmer 35.000 potvrdených prípadov nákazy, na ochorenie Covid-19 zomrelo ďalších 1282 ľudí.

00:14 Ministri zahraničných vecí Rakúska, Slovenska, Maďarska, Česka a Slovinska rokovali vo Viedni. Témou rozhovorov bola pandémia koronavírusu. Ministri sa sústredili najmä na výmenu skúseností a na kroky, ktoré jednotlivé krajiny podnikli po vypuknutí pandémie.

23:53 Úrady v čínskej metropole Peking vyzvali jej obyvateľov, aby neopúšťali mesto, ak to nie je nevyhnutné. Vláda tak urobila po tom, čo sa v Pekingu objavilo nové ohnisko nákazy koronavírusom SARS-CoV-2.

23:34 Koronakríza zrejme ovplyvní aj spustenie parkovacej politiky v hlavnom meste. Tú mali v Bratislave zaviesť už budúci rok. Magistrát však v súčasnosti bojuje s obrovským výpadkom príjmov a zatiaľ nevie, koľko peňazí bude môcť na tento účel vyčleniť.

22:55 Rumunský premiér Ludovic Orban v utorok oznámil, že bohoslužby v kostoloch budú opäť prebiehať aj napriek obavám zo šírenia nového koronavírusu. Vyhláseniu premiéra predchádzal nátlak opozičnej Sociálnodemokratickej strany, ktorá pred časom namietala, že opätovné otvorenie kostolov si vynúti cez parlament.

22:30 V americkom štáte New York evidujú najnižší počet hospitalizovaných pacientov od vypuknutia koronavírusovej pandémie. Oznámil to v utorok jeho guvernér Andrew Cuomo. Na svojom twitterovom účte Cuomo podľa televízie CNN napísal, že počet pacientov hospitalizovaných s ochorením COVID-19 klesol v pondelok na 1538, čo je najmenej od 20. marca. "Čísla v New Yorku sú naozaj veľmi dobré a som hrdý na to, čo ľudia v tomto štáte dokázali," povedal Cuomo na utorňajšej tlačovej konferencii.

22:02 Európania si užívajú uvoľnenie koronavírusových opatrení. Zaplnili znovu otvorené múzeá i galérie. Vstupenky si musia objednať dopredu. Organizátori sa tak snažia zabrániť väčšiemu počtu návštevníkov. V prvej reportáži sa pozrieme do vatikánskych múzeí. V druhej časti našej relácie vás zavedieme do Prahy. V Národnom múzeu tam predstavili symbol koronavírusovej pandémie – ochranné rúška. Pozrite si reláciu Spektrum.

21:39 Zatiaľ čo európske štáty otvárajú hranice so susedmi, v Pekingu zaviedli karanténu a oznámili, že situácia je vážna. Hrozí druhá vlna nákazy? Pozrite si reláciu Téma dňa, hovorili sme o tom s Martinom Klusom a Borisom Klempom. O očkovaní v čase pandémie a po nej sme sa zase zhovárali s epidemiologičkou a pediatričkou.

21:05 Zisk amerických bánk klesol v 1. kvartáli tohto roka takmer o 70 %. Dôvodom sú dôsledky pandémie nového koronavírusu na ekonomiku, čo sa odrazilo aj na bankovom sektore. Uviedol to v utorok americký Federálny úrad na ochranu vkladov

20:55 Aj Tour de France, aj Giro d'Italia. Peter Sagan odštartuje sezónu po koronavírusovej pauze 1. augusta na podujatí Strade Bianche a následne absolvuje aj spomínané dve grand tour. Menej potešiteľnou správou pre slovenských priaznivcov je, že pre nahustený program sa nepredstaví na pretekoch Okolo Slovenska.

20:43 Ceny ropy v priebehu utorka vzrástli takmer o 3 %, pričom cena ropy Brent sa posunula k hranici 41 USD za barel (159 litrov). Ceny komodity podporili pozitívne informácie z USA o vývoji v maloobchode, ktoré vysoko prekonali očakávania, ako aj nové odhady Medzinárodnej agentúry pre energiu o vývoji dopytu po rope v tomto roku.

20:25 Pozreli sme sa na príbeh Júliusa Hodosyho, primára Centrálneho prijímacieho oddelennia v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Opísal nám, ako ho pandémia koronavírusu postihla.

19:56 Uzavretie hraníc medzi Spojenými štátmi americkými a Kanadou sa predlžuje v spojení so šírením Koronavírusu až do 21. júla. Zmenu oznámil v utorok kanadský premiér Justin Trudeau.

19:40 Švédsky výrobca nákladných áut a stavebnej techniky AB Volvo plánuje zrušiť po celom svete viac než 4000 administratívnych pracovných pozícií. V samotnom Švédsku by sa redukcia mala dotknúť takmer tretiny miest. Ako dôvod firma uviedla pandémiu nového koronavírusu, ktorá ovplyvnila dopyt po jej produktoch.

19:20 Celonárodný prieskum psychologických dopadov koronakrízy na talianske deti ukázal, čo si mnohí rodičia všimli počas týždňov domácej izolácie. Deti boli viac podráždené, mali problémy so spánkom a niektoré z najmenších neutíšiteľne plakali a vývojovo upadali.

19:05 USA si pripravili 750 miliardový program na pomoc ekonomike. O tejto téme sme si povedali viac s Vladimírom Balážom, prognostikom Slovenskej akadémie vied.

18:50 Americká ekonomika sa v plnej miere nezotaví dovtedy, dokiaľ si Američania nebudú istí, že epidémia nového koronavírusu je pod kontrolou. Vyhlásil to na pôde Kongresu šéf americkej centrálnej banky Jerome Powell. "Dokiaľ obyvatelia nebudú presvedčení, že choroba COVID-19 je pod kontrolou, zotavenie v plnom rozsahu je nepravdepodobné," povedal Powell na pôde Bankového výboru Senátu. Podľa neho Spojené štáty musia počítať s neistým a dlhým zotavovaním ekonomiky z pandémie nového koronavírusu.

18:30 Letecké spoločnosti SAS a Norwegian Air zvýšia od júla počet liniek. Spoločnosti tak reagujú na rastúci dopyt po tom, ako vlády začali uvoľňovať karanténne opatrenia prijaté v jarných mesiacoch na obmedzenie šírenia nového koronavírusu.

18:00 Prezident Severného Macedónska vyhlásil pred predčasnými parlamentnými voľbami osemdňový mimoriadny stav. Politickí lídri sa dohodli, že voľby sa uskutočnia 15. júla. Prezident Stevo Pendarovski vydal v pondelok večer dekrét, ktorý okamžite nadobudol platnosť. Jeho kancelária vyhlásila, že úrady tak budú mať v súvislosti s koronakrízou dostatok času na zabezpečenie verejného zdravia počas kampane a volieb.

17:45 Na štyroch fakultách Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre sa začali štátne skúšky inžinierskeho štúdia. Pre všetky študijné programy sa štátnice konajú prvýkrát v histórii univerzity online. Štátnice absolvuje v priebehu tohto týždňa celkovo 921 študentov, z nich 836 online a 85 prezenčne, informovala hovorkyňa SPU Renáta Chosraviová. Na ďalších dvoch fakultách SPU v Nitre začnú online štátne skúšky inžinierskeho štúdia budúci týždeň.

17:30 Počet obetí stúpol v utorok v Británii na 41.969, keď ochoreniu COVID-19, ktoré vírus spôsobuje, podľahlo za 24 hodín ďalších 233 ľudí. Za posledných 24 hodín pribudlo v Británii i 1279 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich počet zvýšil na 298.136.

16:44 Biznis na Slovensku sa robí ťažšie. Ukázal to aktuálny rebríček konkurencieschopnosti, v ktorom sa naša pozícia zhoršila. Podmienky na podnikanie sú lepšie u všetkých našich susedov, vrátane Ukrajiny. Prvú priečku opäť obhájil Singapur.

16:21 Za marec a apríl vyplatili zamestnávateľom a SZČO na udržanie pracovných miest a podporu činnosti viac ako 275 miliónov eur. "Príspevky na podporu zamestnanosti aj pandemické dávky je možné čerpať naďalej," píše ministerstvo práce na svojom Facebooku.

16:07 Pandémia koronavírusu do istej miery zmenila pohľad ľudí na očkovanie. Podľa detských lekárov stúpol počet vakcinácií. Ako túto problematiku vidí epidemiologička Zuzana Krištúfková povedala v rozhovore s redaktorkou Barbarou Štefanovičovou.

15:50 Nemecká vláda plánuje zaviesť povinnosť oznamovať príslušným úradom každé domáce zviera, ktorému zistili infekciu koronavírusom. Tento krok je podľa vlády potrebný na podporu výskumu vírusu.

15:35 Vedci v Británii v utorok priniesli prvé dôkazy o tom, že steroidný liek dexametazón znižuje až o jednu tretinu smrtnosť u pacientov s ochorením Covid-19, ktorí sú vo vážnom stave v nemocniciach. Vedci podľa svojich vyjadrení zverejnia výsledky už čoskoro. Štúdia zahŕňa rozsiahly a prísny test na vzorke 2104 náhodne vybraných pacientov, ktorým liek podali a porovnali ich stav s 4321 pacientmi, ktorí absolvovali tradičnú liečbu.

15:18 Napriek tomu, že sa postupne otvárajú prevádzky a ľudia sa začali vracať do práce, ministerstvo práce naďalej umožňuje zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám požiadať o finančnú pomoc v rámci projektu "Prvá pomoc", a to aj za mesiace jún a júl v tomto roku.

14:54 Francúzska automobilka Renault plánuje znížiť počet pracovných miest v domácich strojárskych podnikoch o 1500. Informoval o tom zdroj z odborov, ktorý nechcel byť menovaný. Redukcia pracovných miest v strojárstve je súčasťou snahy Renaultu o úsporu nákladov, o ktorej koncern informoval minulý mesiac. Jeho cieľom je nájsť úspory v priebehu nasledujúcich troch rokov vo výške 2 miliárd eur.

14:35 Americký FED vytasil v boji s pandémiou koronavírusu ďalšiu silnú zbraň. Vytlačí stovky miliárd dolárov navyše. Obrovský balík peňazí má pomôcť firmám, ktoré zasiahla kríza.

14:33 Nemecká ekonomika prečká hlbokú recesiu spôsobenú pandémiou relatívne dobre, uviedol Inštitút pre hospodársky výskum so sídlom v Halle. "Pandémia tvrdo zasiahla nemeckú ekonomiku, ale jej pád nie je taký hlboký ako v iných veľkých ekonomikách eurozóny, kde je počet ochorení a smrteľných prípadov v pomere k počtu obyvateľov vyšší," píše sa v správe IWH.

14:30 Koronakríza zasiahla slovenský priemysel obzvlášť silno. Ukázali to aprílové čísla európskeho štatistického úradu. Len dve krajiny skončili horšie ako my. Odborníci to zdôvodňujú silnou orientáciou Slovenska na automobilky.

14:26 O prudkom prepade v slovenskom priemysle sme sa rozprávali s Ľubomírom Koršnákom, analytikom UniCredit Bank.

14:08 Úrad verejného zdravotníctva plánuje na tohtotýždňovom zasadnutí odborného konzília otvoriť tému sanitárneho dňa v nedeľu. Chce nájsť riešenie, pri ktorom budú zachované podmienky dôkladnej a častejšej sanitácie priestorov prevádzok. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

13:50 Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa chce do 22. júna uzavrieť kolektívne zmluvy a dohodnúť sa na znížení počtu pracovných miest na plný úväzok o 22.000. Dôvodom je kríza v leteckej doprave, ktorú spôsobila pandémia. Lufthansa uviedla, že redukcia počtu pracovných miest sa dotkne všetkých segmentov jej podnikania a takmer všetkých spoločností v skupine.

13:24 Úrady v ruskom hlavnom meste Moskva v utorok po vyše dvoch mesiacoch povolili obyvateľom opätovné návštevy múzeí a letných terás. Krok prichádza s ďalším uvoľnením opatrení zavedených na boj proti šíreniu pandémie. Moskva pritom denne zaznamenáva viac než 1000 nových prípadov nákazy.

13:10 Košický samosprávny kraj v tomto školskom roku už neotvorí stredné školy, ktorých je zriaďovateľom. Na všetkých 64 krajských stredných školách sa bude vzdelávanie do konca júna realizovať dištančnou formou. Informoval o tom v utorok Úrad KSK.

12:48 Pripravovaný fond obnovy Európskej únie je podľa Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory krok smerom k federalizácii spoločenstva krajín. Vláda sa tým ale vraj príliš nezaoberá a venuje sa lákavej predstave čerpania miliárd eur. Podľa predsedu komory je to chyba a vyzýva kabinet Igora Matoviča na zodpovedanie kľúčových otázok.

12:29 Poslanci maďarského Národného zhromaždenia dnes rozhodli o odvolaní zákona o ochrane proti koronavírusu, ako aj o výzve adresovanej vláde na zrušenie núdzového stavu vyhláseného pre pandémiu koronavírusu.

12:22 Španielska vláda pripravuje investičný plán vo výške 150 miliárd eur na naštartovanie hospodárstva, ktoré zdecimovala pandémia nového koronavírusu a s ňou spojené blokády. Informoval o tom v utorok denník El País.

11:52 Rusko oznámilo v utorok 8248 nových prípadov nákazy a 193 úmrtí za uplynulých 24 hodín. Celkový počet nakazených stúpol na 545.458, celkový počet obetí pandémie vzrástol na 7284. Počet prípadov infekcie koronavírusom SARS-CoV-2 v porovnaní s pondelkom vzrástol o 1,5 percenta.

11:45 "Otvorili sa školy, škôlky aj jasle, skončil sa núdzový stav. To však neznamená, že nárok na padnemické ošetrovné zaniká," píše na svojom Facebooku ministerstvo práce. Rezort pripravil prehľad informácií o poskytovaní ošetrovného.

11:38 Ozbrojené sily SR pociťujú aj v súvislosti s ekonomickými následkami pandémie zvýšený záujem o vstup či návrat do ich štruktúr. Uviedol to minister obrany Jaroslav Naď. Celková naplnenosť pozícií je podľa neho asi tri štvrtiny oproti tabuľkám. Chýbajú hlavne ľudia na nižších dôstojníckych pozíciách.

11:14 Manželku ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Olenu Zelenskú, hospitalizovali v nemocnici v Kyjeve po tom, ako sa nakazil novým koronavírusom. Informovala o tom agentúra Ukrinform s odvolaním sa na oznam prezidentskej kancelárie.

11:10 Záujemcovia sa môžu v týchto dňoch zapojiť do výzvy na podporu projektov výskumu a vývoja so zameraním na zvládnutie pandémie a jej dôsledkov na obdobie rokov 2020 – 2021. Informácie o vyhlásení výzvy sú zverejnené na stránke Agentúry na podporu výskumu a vývoja.

11:00 Brazília zaznamenala v utorok 20.647 nových prípadov nákazy koronavírusom, čím celkový počet infikovaných stúpol na 888.271. Počet obetí pandémie vzrástol o 627 na 43.332. Vyliečilo sa dosiaľ 412.225 nakazených. Epicentrom epidémie v krajine je juhovýchodný štát Sao Paulo a rovnomenná 21-miliónová metropola.

10:43 Americké regulačné úrady zrušili povolenie na použitie hydroxychlorochínu pri liečbe ochorenia Covid-19. Americká Správa potravín a liečiv konštatuje, že hydroxychlorochín a chlorochín pravdepodobne nie sú účinné a s odvolaním sa na správy o tom, že spôsobujú vážne srdcové problémy, uvádza, že nepotvrdené benefity liekov "nevyvažujú známe a možné riziká".

10:27 India oznámila v utorok 10.243 nových prípadov nákazy koronavírusom a 395 úmrtí za uplynulých 24 hodín. Celkový počet prípadov stúpol na 343.091, čo je štvrtý najvyšší evidovaný počet nakazených na svete.

10:05 Prezidentka Zuzana Čaputová nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja z dôvodu sanitárneho dňa za primerané a dôvodné. Sanitárne opatrenia totiž môžu majitelia prevádzok realizovať kedykoľvek. "Po zrušení núdzového stavu je potrebné prehodnotiť, do akej miery platné hygienické a bezpečnostné opatrenia ešte napĺňajú svoj cieľ, ktorým je ochrana zdravia občanov. Každé takéto opatrenie musí byť primerané a dôvodné," poznamenala

9:51 Na ochorenie Covid-19 zomreli v Maďarsku dvaja ďalší ľudia. Novým druhom koronavírusu sa nakazil za uplynulých 24 hodín jeden človek, uviedol v utorok krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Počet obetí koronavírusu stúpol na 565 a počet nakazených dosiahol 4077. Z ochorenia sa vyliečilo 2516 pacientov. Počet aktívnych nakazených je 996. V nemocničnej liečbe je 255 chorých.

9:45 Počet aktívnych prípadov nákazy u nás klesol na 98. Aktuálne máme len jedného hospitalizovaného pacienta s potvrdeným ochorením Covid-19.

9:30 Na Slovensku nepribudol žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme stále 1 552 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 847 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie.

Pribudlo 16 nových vyliečených, spolu ich je 1 426. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:20 Severokórejské štátne médiá v utorok priniesli správu, že nový koronavírus komunistickú krajinu nezasiahol. Denník severokórejskej vlády Mindžu čoson napísal, že "v našej krajine sa koronavírusom nenakazil ani jediný človek, a to vďaka prísnym opatreniam proti vírusu a dobre organizovanému celoštátnemu systému, ktorý obsiahne všetky sektory spoločnosti od hlavného mesta až po provincie".

9:16 Miera úmrtnosti na nový koronavírus je 12-krát vyššia u pacientov s chronickými chorobami, než je to pri iných nakazených osobách. Vyplýva to zo štúdie amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb. Medzi tri najčastejšie komplikácie, akými pacienti s ochorením Covid-19 trpeli, boli ochorenia srdca, cukrovka a pľúcne ochorenia.

9:12 Európska únia spustila novú webovú stránku, ktorá je zameraná na podporu bezpečného obnovenia voľného pohybu a cestovného ruchu v celej Európe. Podrobnejšie o nej informuje ministerstvo vnútra na svojom Facebooku.

9:07 Nový Zéland potvrdil v utorok dva nové prípady nákazy novým koronavírusom po 25 dňoch, informovalo tamojšie ministerstvo zdravotníctva. Podľa agentúry Reuters ide o dve ženy, ktoré navštívili umierajúceho rodiča v hlavnom meste Wellington. Obe ženy pricestovali na Nový Zéland z Británie 7. júna.

9:02 Zdravotnícke úrady v Čiernej Hore oznámili ďalší prípad nákazy koronavírusom, druhý za posledné dva dni. Balkánska krajina predtým nezaznamenala žiadny prípad infekcie 42 dní po sebe. V oboch prípadoch ide o ľudí, ktorí nedávno strávili čas v susednej Bosne a Hercegovine. Úrady sa teraz snažia zistiť kontakty nakazených ľudí.

8:40 Golfový major turnaj PGA Championship sa uskutoční v auguste, ale bez divákov. Kalifornské zdravotné úrady dali podujatiu zelenú. PGA Championship, druhý major turnaj v golfovej sezóne, sa mal pôvodne konať v máji, no museli ho odložiť pre pandémiu. Organizátori odhadovali, že do rezortu TPC Harding Park v San Franciscu príde až 40-tisíc divákov.

8:15 To, či obchody zostanú aj naďalej zatvorené v nedeľu, je stále otázne. Poslanci Ondrej Dostál, Radovan Kazda a Ján Benčík požiadali hlavného hygienika o zrušenie zákazu nedeľného predaja. Epidemiológovia však vysvetlili, čo ich viedlo k tomuto kroku.

7:55 Situácia v čínskej metropole Peking je "mimoriadne vážna", oznámil hovorca mestskej administratívy Sü Che-ťien v súvislosti s novými prípadmi nákazy novým koronavírusom. Úrady už spustili hromadné testovanie obyvateľstva a v takmer 30 štvrtiach Pekingu zaviedli karanténu.

7:30 Maďarský parlament by mal hlasovať o ukončení mimoriadnych právomocí premiéra Viktora Orbána počas koronakrízy. Zákon, ktorý dal jeho vláde počas núdzového stavu možnosť vládnuť pomocou dekrétov bez zapojenia parlamentu, schválili poslanci koncom marca.

7:05 Počet osôb nakazených novým koronavírusom na celom svete presiahol osem miliónov. Vyplýva to z najnovšej bilancie agentúry AFP zverejnenej v pondelok o polnoci. Viac ako polovicu z celkového počtu 8.000.202 infikovaných evidujú v Európe a Spojených štátoch. Ochoreniu COVID-19 doposiaľ vo svete podľahlo 435.176 osôb, prevažne v Európe.

6:40 Zotavenie svetovej ekonomiky z koronakrízy bude trvať najmenej dva roky, prognózuje OECD. Tohtoročný prepad HDP odhaduje na šesť percent, na budúci rok čaká rast o približne päť percent. Návrat na predkrízovú úroveň však môže oddialiť prípadná druhá vlna pandémie.

6:20 V pondelok sa z Bratislavy uskutočnil po troch mesiacoch prvý odlet cestujúcich pravidelnej linky.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok