Vládol dekrétmi. Rozhodli o ukončení Orbánových právomocí

TA3 TASR
16.6.2020 12:39

Maďarský parlament hlasoval o ukončení mimoriadnych právomocí premiéra Viktora Orbána počas koronakrízy. Zákon, ktorý dal jeho vláde počas núdzového stavu možnosť vládnuť pomocou dekrétov bez zapojenia parlamentu, schválili poslanci koncom marca.

Vírus je stále prítomný a infikuje

Poslanci maďarského Národného zhromaždenia rozhodli o odvolaní zákona o ochrane proti koronavírusu, ako aj o výzve adresovanej vláde na zrušenie núdzového stavu vyhláseného pre pandémiu koronavírusu. Za návrh zákona o zrušení núdzového stavu, za prechodné ustanovenia súvisiace so zrušením tohto stavu, ako aj za zákon o epidemiologickej pohotovosti hlasovalo jednomyseľne 169 poslancov. Schválenie návrhu si vyžadovalo dvojtretinovú väčšinu v parlamente.

O zrušení stavu núdze rozhodne vláda. Ministerka spravodlivosti Judit Vargová na Facebooku uviedla, že po schválení návrhu v parlamente bude v Maďarsku zrušený núdzový stav 20. júna, teda skôr než v mnohých európskych krajinách.

Podľa vyjadrenia krízového štábu bolo odvolanie stavu núdze možné vďaka úspešnej ochrane proti nákaze novým druhom koronavírusu. Podarilo sa totiž zabrániť masovému rozšíreniu ochorenia a priebežne klesá počet aktívnych nakazených. Štáb ale zdôraznil, že je nutné zachovať epidemiologickú pohotovosť, pretože koronavírus je stále prítomný a infikuje.

Takmer tisíc aktívnych prípadov

Na ochorenie COVID-19 zomreli v Maďarsku za uplynulých 24 hodín dvaja starší ľudia trpiaci aj inými chorobami a novým druhom koronavírusu sa nakazil jeden človek, uviedol krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu.

Počet obetí koronavírusu stúpol na 565 a počet nakazených dosiahol 4077. Z ochorenia sa vyliečilo 2516 pacientov. Počet aktívnych nakazených je 996. V nemocničnej liečbe je 255 chorých, z ktorých 17 je napojených na umelej pľúcnej ventilácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok