Odborníci vysvetľovali nedeľný zákaz. Názor prezradila i Čaputová

TA3 TASR
16.6.2020 06:49

To, či obchody zostanú aj naďalej zatvorené v nedeľu, je stále otázne. Poslanci Ondrej Dostál, Radovan Kazda a Ján Benčík požiadali hlavného hygienika o zrušenie zákazu nedeľného predaja. Epidemiológovia však vysvetlili, čo ich viedlo k tomuto kroku. Svoj názor na vec prezradila aj prezidentka Zuzana Čaputová.

Zákaz nie je primeraný a dôvodný

Zuzana Čaputová nepovažuje obmedzenie nedeľného predaja z dôvodu sanitárneho dňa za primerané a dôvodné. Sanitárne opatrenia totiž môžu majitelia prevádzok realizovať kedykoľvek. Uviedla to hlava štátu v reakcii na otázky o zákaze nedeľného predaja.

"Po zrušení núdzového stavu je potrebné prehodnotiť, do akej miery platné hygienické a bezpečnostné opatrenia ešte napĺňajú svoj cieľ, ktorým je ochrana zdravia občanov. Každé takéto opatrenie musí byť primerané a dôvodné," poznamenala s tým, že obmedzenie nedeľného predaja z dôvodu sanitárneho dňa za také nepovažuje.


Pripomína, že povinnosť sa navyše týka len obchodov, a nie napríklad gastroprevádzok, v ktorých počas týždňa tiež prichádza k veľkej koncentrácii ľudí. "Obmedzenie nedeľného predaja môže byť realizované na báze dobrovoľnosti alebo na základe zákona, ktorý získa dostatočnú podporu poslancov v NR SR," zdôraznila.

Skutočné dôvody sú politické

Obmedzenie kritizujú aj poslanci NR SR Ondrej Dostál, Radovan Kazda (obaja SaS) a Ján Benčík (Za ľudí). Požiadali hlavného hygienika Jána Mikasa o zrušenie zákazu nedeľného predaja. Upozornili na možnú protiústavnosť opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktorým sa zakázal nedeľný maloobchodný predaj. Rozhodnutie, aby sanitárnym dňom bola práve nedeľa, vnímajú poslanci ako politické dôvody.

Epidemiológovia uviedli, že im prišlo v aktuálnej situácii spojenej s pandémiou nového koronavírusu ako prijateľné riešenie stanoviť sanitárny deň na nedeľu. Celý proces sanitácie si totiž podľa úradu vyžaduje profesionálny prístup a dostatok času na realizáciu, čo podľa neho nie je možné v bežné pracovné dni zabezpečiť.


Úrad pripomenul, že opatrenia pri ohrození verejného zdravia vydáva v súlade s platnou legislatívou o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia na základe záverov odborného konzília. To pravidelne sleduje a vyhodnocuje epidemiologickú situáciu, ako aj primeranosť opatrení.

Zuzana Čaputová: "Po zrušení núdzového stavu je potrebné prehodnotiť, do akej miery platné hygienické a bezpečnostné opatrenia ešte napĺňajú svoj cieľ, ktorým je ochrana zdravia občanov. Každé takéto opatrenie musí byť primerané a dôvodné".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok