Predstavili smart karanténu. Nepribudlo úmrtie ani nový prípad

TA3 TASR SITA ČTK
19.5.2020 13:26

Už tretí deň po sebe na Slovensku nemáme žiadne nové úmrtie v dôsledku Covid-19 a za uplynulý deň nepribudol ani žiaden nový prípad nákazy. Od stredy nás čaká veľké uvoľňovanie, otvoria sa školy i škôlky, kiná i obchodné centrá. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:55 Spojené arabské emiráty uskutočnili v utorok prvý priamy verejne známy let do Izraela, ktorým prepravili lekársku pomoc určenú pre Palestínčanov boriacich sa s epidémiou infekčnej choroby COVID-19.

0:50 Pracovníčky Slovenskej pošty v Krompachoch si uvedomovali riziko práce počas pandémie. Ochranné pomôcky im boli neraz nepríjemné, ale na svoje pohodlie nepozerali. Rozhodli sa vykonávať svoju prácu. Pozrite si Minúty pre hrdinov.

22:40 Priaznivý vývoj situácie v súvislosti s pandémiou koronavírusu uvoľňuje opatrenia a otvára ekonomiku. Ako na podnikateľské prostredie dopadne koronakríza? Kde sú nášľapné míny a aké opatrenia na oživenie ekonomiky by vláda mala prijať? Pozrite si Ekonomiku+.

21:37 Holandsko otvorí od 1. júna školy a s istými obmedzeniami aj múzeá, divadlá, kiná, reštaurácie a kaviarne. Oznámil to v utorok v Haagu holandský premiér Mark Rutte. Stredné školy sa otvoria 2. júna a základné 8. júna.

21:28 Dohoda k nájmom podnikateľov je už na stole, informoval o tom premiér Igor Matovič. Koalícia sa podľa predsedu vlády dohodla na postupe, že koľko percent zľavia prenajímatelia svojim nájomcom, takým istým percentom prispeje nájomcom štát.

20:54 Sme treťou krajinou v EÚ, ktorá zavádza systém smart karantény. Spustiť by ju mali už v piatok. Čo vlastne inteligentná karanténa znamená? Ako bude domáca izolácia cez túto aplikáciu fungovať?

V štúdiu odpovedali minister vnútra Roman Mikulec, minister zdravotníctva Marek Krajčí, člen permanentného krízového štábu Ján Bučkuliak a advokát Jakub Berthoty. Pozrite si Tému dňa.

20:42 Občania, ktorí plánujú od štvrtka vycestovať a vrátiť sa na Slovensko do 24 hodín v rámci novej všeobecnej výnimky, by si mali na stránke ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí preveriť, či budú vpustení na územie danej krajiny. Polícia na to upozornila na sociálnej sieti.

20:12 Pozrite si aj naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:53 Úrady v stredočínskom meste Wu-chan v rámci plošného testovania obyvateľstva otestovali za týždeň viac ako jeden milión ľudí. V utorok o tom informovala televízia CNN.

Veľkomesto Wu-chan začalo minulý týždeň plošne testovať svojich obyvateľov po tom, ako miestne úrady v oblasti zaznamenali aj napriek 76 dní trvajúcim karanténnym opatreniam niekoľko nových prípadov komunitného prenosu nákazy.

19:25 Španielsko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín len 93 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Z tejto krajiny tak už tretí deň po sebe hlásia menej ako 100 nových obetí, informuje denník The Guardian s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

19:10 Spojené štáty a Kanada sa rozhodli predĺžiť platnosť dohody o uzatvorení spoločných hraníc pre iné než nevyhnutné cesty do 21. júna. Ide o opatrenie, cieľom ktorého je zabrániť šíreniu nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2.

18:50 Pracovníčky Slovenskej pošty v Krompachoch si uvedomovali riziko práce počas pandémie. Ochranné pomôcky im boli neraz nepríjemné, ale na svoju pohodu nepozerali. Rozhodli sa vykonávať svoju prácu. Príkladom im išla vedúca pobočky Iveta Bérešová.

18:40 Úrad verejného zdravotníctva vydal podrobné informácie v súvislosti so stredajším otváraním ďalších prevádzok v rámci uvoľňovania opatrení prijatých pre pandémiu koronavírusu. Pozrite si, ako bude uvoľnenie opatrení vyzerať v praxi.

18:16 Bulharsko, Grécko a Srbsko plánujú od 1. júna otvoriť spoločné hranice pre cestnú premávku, pričom cestujúci nebudú musieť ísť do povinnej dvojtýždňovej karantény. Oznámil to v utorok bulharský premiér Bojko Borisov po videokonferencii s gréckym premiérom Kyriakosom Mitsotakisom, predsedom vlády Rumunska Ludovicom Orbanom a srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom.

17:45 Na Slovensku je pod hranicou chudoby približne 16 percent rodín. V dôsledku pandémie sa môže ich počet zvýšiť. O narastajúcej chudobe sme sa rozprávali s Lenkou Buchlákovou, analytičkou Slovenskej sporiteľne.

17:30 V dôsledku pandémie koronavírusu sa môže podľa aktuálnych údajov Svetovej banky dostať do extrémnej chudoby 40 až 60 miliónov ľudí vo svete. Ich počet sa podľa ekonómov zvýši aj na Slovensku.

16:57 Členské štáty Svetovej zdravotníckej organizácie odsúhlasili v utorok po kritike Spojených štátov nezávislé vyšetrovanie spôsobu, akým táto agentúra OSN reagovala na prepuknutie pandémie nového druhu koronavírusu SARS-CoV-2. Návrh rezolúcie predložila EÚ, pričom Spojené štáty sa podľa AFP aj napriek počiatočným obavám ku konsenzu pripojili.

16:52 Učitelia a žiaci pri výučbe nebudú musieť nosiť rúško. Ako informovala hovorkyňa úradu verejného zdravotníctva Daša Račková, výnimku udelili pre charakter tejto výchovno-vzdelávacej činnosti. ÚVZ v usmernení priblížilo, že pri vyučovaní je dôležitá verbálna aj neverbálna komunikácia medzi pedagogickými zamestnancami a žiakmi či deťmi v materskej škole.

16:48 Od júna sa budú môcť niektoré deti opäť vrátiť do materských a základných škôl. Veľká časť rodičov ale svoje deti naďalej nechá doma. Podľa analytikov a zamestnávateľov k tomu okrem obáv z nákazy prispel aj fakt, že ošetrovné môžu poberať aj ďalej.

16:37 Učitelia a žiaci pri výučbe nebudú musieť nosiť rúško. Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Daša Račková, výnimku udelili z dôvodu charakteru samotnej činnosti. Pri vyučovaní je dôležitá verbálna aj neverbálna komunikácia medzi pedagogickými zamestnancami a žiakmi či deťmi v materskej škole. V nadväznosti na zlepšenie epidemiologickej situácie ÚVZ rozšírilo výnimky pri nosení rúška aj pri pobyte v exteriéri. Opatrenie nadobúda účinnosť v stredu 20. mája.

16:35 Vyššie letné teploty pandémiu nezastavia. Ako totiž vyplýva zo štúdie vedcov z univerzity v Princetone v americkom štáte New Jersey zverejnenej v odbornom časopise Science, horúčavy a zvýšená vlhkosť ovzdušia ovplyvňujú šírenie koronavírusu len v malej miere.

16:17 Zamestnávateľom a povinne poisteným samostatne zárobkovo činným osobám, ktorých obrat alebo príjem z podnikania klesol najmenej o 40 percent, sa zrejme posunie splatnosť poistného na sociálne poistenie za máj tohto roka z júna až na koniec tohto roka.

16:10 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 16. hodine.

16:05 Klientske centrá a kontaktné pracoviská Ministerstva vnútra SR budú od stredy pracovať v plnej prevádzke. Verejnosť si môže vybaviť potrebné úkony vo všetkých klientskych centrách v štandardných úradných hodinách, teda v pondelok, utorok a štvrtok od 8.00 do 15.00 h, v stredu od 8.00 do 17.00 h a v piatok od 8.00 do 14.00 h.

15:57 Európske krajiny postupne uvoľňujú karanténne opatrenia, ktoré zaviedli v snahe zastaviť šírenie koronavírusu. Pandémia ukázala prepojenosť štátov i nevyhnutnú spoluprácu. Viac nám povedal Vladimír Bartovic, riaditeľ inštitútu EUROPEUM.

15:47 Vyše polovica Belgičanov, ktorí boli pozitívne testovaní na COVID-19, je presvedčená alebo má silné podozrenie, že sa nakazila na svojom pracovisku. Vyplýva to z výsledkov prieskumu Antverpskej univerzity. Väčšina z tých, ktorí sa domnievajú, že mohli byť nakazení počas výkonu svojej práce, je zamestnaná v oblasti zdravotníctva.

15:34 Tento rok zrejme budeme dovolenkovať najmä na Slovensku. To, či budeme môcť vycestovať na dlhší pobyt do zahraničia bez podmienky povinnej karantény, je zatiaľ otázne. Ako sú naši hotelieri pripravení na dovolenkovú sezónu,to nám priblížil prezident Zväzu cestovného ruchu SR Marek Harbuľák.

15:25 V domovoch sociálnych služieb vo Veľkej Británii zomrelo už viac než 11-tisíc ľudí. Vyplýva to z oficiálnych štatistík. Podľa Národného štatistického úradu zomrelo v Anglicku a Walese na ochorenie COVID-19 do 8. mája 9 980 osôb. Anglicko nahlásilo ďalších 1 411 do 15. mája. V štatistikách ešte nie sú započítané úmrtia v Škótsku a Severnom Írsku, ktorých sú ďalšie stovky.

15:17 Pandémia si vyberá svoju daň od poľského automobilového priemyslu. Podľa denníka Rzeczpospolita Volkswagen Poznaň, najväčší výrobca automobilov v krajine, pripravuje prepúšťanie v reakcii na pokles objednávok. Očakáva sa, že o zamestnanie príde takmer 450 ľudí, najmä pracovníkov na dobu určitú.

15:12 V Ženeve prebieha dvojdňové zasadnutie Svetového zdravotníckeho zhromaždenia, hlavného orgánu Svetovej zdravotníckej organizácie. Hlavnou témou zasadnutia je zhodnotiť doterajší vývoj pandémie koronavírusu a koordinovať spoločný postup v boji proti tejto nákaze.

15:07 Počet prípadov nákazy sa v afrických krajinách za uplynulých 24 hodín zvýšil o 2538 a dosiahol 86.721. Vyplýva to z najnovších údajov regionálneho úradu WHO pre Afriku. Najvyšší počet infikovaných (16.433) a obetí (286) má Juhoafrická  republika.

14:50 Ruský premiér Michail Mišustin sa po vyliečení z nákazy koronavírusom vrátil v utorok k svojim pracovným povinnostiam. Prezident Vladimir Putin podpísal dekrét, ktorým Mišustina vrátil do úradu ruského premiéra po takmer troch týždňoch. Vtedy 54-ročný Mišustin v televíznom vystúpení oznámil, že mal pozitívny test na koronavírus.

14:37 O odpustenie poistného za apríl doteraz požiadalo Sociálnu poisťovňu 34.551 subjektov, z toho bolo 15.035 samostatne zárobkovo činných osôb a 19.516 zamestnávateľov. Túto možnosť mali zamestnávatelia alebo povinne poistené SZČO, ktoré boli v apríli nútené uzatvoriť aspoň jednu prevádzku najmenej na 15 dní. Pri splnení podmienok im je splatnosť predĺžená do 31. júla 2020.

14:21 Chorvátsko sa chce v júni dohodnúť na otvorení hraníc pre turistov s piatimi európskymi krajinami vrátane Slovenska. Informovala o tom v utorok agentúra HINA s odvolaním sa na denník Jutarnji List.

14:16 Európska únia podporuje WHO a mnohostranné úsilie v rámci boja proti pandémii nového koronavírusu. Hovorkyňa Európskej komisie to uviedla po tom, čo americký prezident pohrozil zmrazením financovania WHO. "Toto je doba na solidaritu, nie na ukazovanie prstom (na vinníkov) alebo na podkopávanie mnohostrannej spolupráce," uviedla v utorok na otázky novinárov hovorkyňa EK.

14:10 Smart karanténa bude dobrovoľná, štátnu karanténu jej zavedením nerušia. "Je to len alternatíva," poznamenal Ján Bučkuliak z permanentného krízového štábu s tým, že občan na jej absolvovanie bude musieť splniť viacero podmienok. Tie ešte zverejnia. Občan bez smartfónu nebude môcť absolvovať domácu izoláciu, keďže nebude môcť používať aplikáciu.

14:05 Pozrite si tlačovú besedu o spustení smart karantény, prostredníctvom ktorej sa bude sledovať dodržiavanie domácej izolácie po návrate zo zahraničia.

13:52 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a lídri krajín V4 sa zhodli, že majú rovnaký záujem na postupnom rušení obmedzení a kontrol na hraniciach, hneď ako to vývoj pandémie dovolí. Merkelová po videokonferencii s lídrami Slovenska, Česka, Poľska a Maďarska absolvovala ešte samostatné rokovanie s českým premiérom Andrejom Babišom. Obaja politici potvrdili, že chcú v pohraničnom regióne zmierniť obmedzenia pre ľudí a podniky, ak to miera infekčnosti dovolí.

13:39 Celosvetové firmy hľadajú spôsoby, ako si zabezpečiť stabilitu. Problémy s medzinárodnou logistikou v dôsledku koronakrízy mali vplyv najmä na dodávateľské reťazce. Pandémia však nie je jediným problémom, ktorý núti firmy takto uvažovať. Ďalším je faktorom je geopolitcké napätie a pretrvávajúce obchodné spory medzi USA a Čínou.

13:36 Česká republika a Rakúsko majú rovnaký záujem na cestovaní bez obmedzenia, uviedol to český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček. Ministerstvo zahraničia bude rokovať aj so Slovenskom a Maďarskom.

"S Rakúskom sme si potvrdili záujem, aby sme do polovice júna otvorili naše hranice nielen z ekonomických dôvodov, ale aj pre turistov. Malo by sa smerovať k tomu, že sa budeme vracať k normálu, teda že do susedného Rakúska pôjde cestovať bez testov," povedal na utorňajšej tlačovej konferencii Petříček.

13:20 "Predpokladáme, že ju od piatka ako tretia krajina v Európe nasadíme," povedal Matovič o smart karanténe. Podľa premiéra je teraz najdôležitejšia ochrana na hraniciach. "Svojim prísnym režimom na hraniciach sme si vytvorili ochranný val," vyjadril sa. Ten nás podľa neho chráni pred novými útokmi vírusu. "Pred nami dnes stojí úloha naďalej ochrániť 5,4 milióna ľudí aby sme si vírus nezavliekli zo zahraničia," zhrnul Matovič.

13:10 Minister vnútra Roman Mikulec oznámil nástup inteligentnej karantény. Inteligentná alebo smart karanténa podľa neho odľahčí štátne karanténne zariadenia a uľahčí život ľuďom. Tlačovú besedu usporiadali na hraničnom priechode Bratislava - Jarovce, okrem Mikulca sa zúčastnili aj premiér Igor Matovič, podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, minister zdravotníctva Marek Krajčí a člen permanentného krízového štábu Ján Bučkuliak.

13:01 Slovinsko od utorka povoľuje chorvátskym občanom vstúpiť na svoje územie bez následnej karantény alebo izolácie z dôvodu pandémie nového koronavírusu a ochorenia COVID-19. Slovinská vláda urobila minulý týždeň prekvapujúci krok a oficiálne vyhlásila koniec pandémie koronavírusu v krajine, pričom však až do konca mája nechala v platnosti bezpečnostné opatrenia.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom sa v Slovinsku dlhšie obdobie drží blízko nuly, pričom potvrdených infekcií je celkovo 1466 a úmrtí 104.

12:58 Slovensko musí do polovice júna vyhodnotiť možnosť úplného otvorenia hraníc s Rakúskom a Českou republikou. V súvislosti s avizovanými lehotami otvárania hraníc zo strany susedných krajín to uviedol šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok. Informoval o tom po videokonferencii ministrov zahraničných vecí SR, Českej republiky a Rakúska, teda v tzv. Slavkovskom formáte, ktorá sa týkala postupu pri otváraní hraníc i rozširovania spolupráce medzi krajinami.

12:43 Medzi pacientmi hospitalizovanými s ochorením Covid-19 vo vážnom stave sa môžu objavovať delírium a zmätenosť. Naznačuje to nová štúdia zverejnená v odbornom časopise The Lancet.

12:16 Občania, ktorí majú záujem vycestovať do zahraničia na menej ako 24 hodín, budú povinní vyplniť formulár o čase opustenia územia. Ten im na hraniciach potvrdí polícia. Informovalo o tom ministerstvo vnútra. Opatrenie začne platiť vo štvrtok 21. mája od siedmej hodiny ráno.

12:10 Pozrite si tlačovú besedu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Hovoril o koordinácii pri otváraní hraníc po videokonferencii s ministrami zahraničných vecí Slavkovského formátu, kde patrí Česko, Slovensko a Rakúsko.

12:05 Americká biotechnologická spoločnosť Moderna informovala o prvých náznakoch, že vakcína primäla imunitný systém človeka bojovať s koronavírusom. Spoločnosť uviedla, že neutralizujúce protilátky objavila u prvých ôsmich osôb, ktoré sa zúčastnili na bezpečnostných testoch. Dodala, že imunitná reakcia bola podobná tej, akú mali osoby infikované skutočným vírusom. Rozsiahlejšie testy, ktoré majú ukázať, či vakcína chráni proti infekcii, by sa mali začať v júli.

12:01 Čínska vláda ponúka farmárom finančnú hotovosť za to, že sa vzdajú chovu exotických zvierat. Narastá totiž tlak, aby Peking zasahoval proti ilegálnemu obchodu s divými zvieratami, ktorému sa pripisuje vina za vypuknutie nákazy novým koronavírusom.

11:50 Prevádzkari hotelov a reštaurácií, ako aj ich dodávatelia vítajú 4. fázu uvoľňovania opatrení. Zároveň dúfajú, že zverejnené odporúčania Európskej komisie na oživenie podnikania v oblasti turizmu a dopravy budú čoskoro realizované aj na Slovensku.

Išlo by napríklad o vládny program pomoci pre sektor cestovného ruchu a Horeca (hotely, reštaurácie, kaviarne) segment, zníženú DPH na stravovacie služby, potraviny a nápoje či zavedenie rôznych poukazov na naštartovanie spotreby. Uviedli to zástupcovia podnikateľov a dodávateľov pre gastro sektor a cestovný ruch na Slovensku.

11:40 Európska zelená dohoda má obrovský potenciál pripraviť slovenskú ekonomiku do budúcnosti a zvýšiť odolnosť spoločnosti tým, že do centra pozornosti sa dostanú ľudia, ich blahobyt, udržateľnosť a zdravé životné prostredie. Presvedčený je o tom europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko). Upozornil na to, že hoci sa Slovensko zaviazalo k zelenej obnove po koronakríze, vo svojom minulotýždňovom uznesení k návrhu pokrízových opatrení vláda nespomína "zelenú obnovu" hospodárstva.

11:32 Francúzsko a Nemecko navrhujú vytvorenie fondu v objeme 500 miliárd eur. Peniaze sa majú použiť na boj s koronakrízou. Plán predstavili počas videokonferencie kancelárka Angela Merkelová a prezident Emmanuel Macron. Podrobnosti o tom, ako sa tieto peniaze prerozdelia a do akých krajín pôjdu, nám zatelefonovala naša spolupracovníčka Alena Vrbovská.

11:20 Pozrite si tlačovú besedu podpredsedníčky vlády pre investície a informatizáciu Veroniky Remišovej. Hovorila o vyhlásení prvej výzvy na zmiernenie dopadov koronakrízy. Prioritou je pomôcť menej rozvinutým regiónom.

11:05 Koronavírus vyvolal mnohé otázky nielen medzi akademikmi, ale aj zdravotníkmi a lekármi. Priebeh ochorenia oveľa ťažšie zvládali ľudia s nadváhou či diabetom. Práve o tejto téme sme sa rozprávali s diabetológmi Katarínou Rašlovou a Emilom Martinkom.

11:03 Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu vyhlásil prvú výzvu na zmiernenie dosahov koronakrízy. Uviedla to podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová. Výzva je zameraná na obce, mestá, regióny a vyššie územné celky. Jej predmetom sú malé projekty. Výzva bude otvorená do 16. júna a podporiť prostredníctvom nej je možné všetky projekty, ktoré budú zamerané na zmiernenie dosahov pandémie.

Na jeden projekt možno získať od 10.000 do 50.000 eur.

10:50 Štyri zdravotné sestry pracujúce v zdravotníckom centre Samsung Medical Center v juhokórejskom hlavnom meste Soul mali pozitívne testy na nový koronavírus. Ide o prvý prípad, keď sa nakazili zdravotníci vo veľkej všeobecnej nemocnici, a úrady sú v stave pohotovosti - obávajú sa možnosti, že vypukne nákaza väčšieho rozsahu. Úrady musia zároveň vystopovať trasu infekcie.

10:36 Počet prípadov nákazy koronavírusom sa v Rusku za uplynulých 24 hodín zvýšil o 9263 a dosiahol 299.941. Denný prírastok nakazených tak už štvrtý deň za sebou neprekročil 10.000. V Rusku zaznamenali aj 115 ďalších úmrtí. Nákaze tam celkovo podľahlo 2837 osôb.

10:20 Učiť na prvom stupni základných škôl alebo v školskom klube detí budú môcť od 1. júna, keď sa opäť otvoria školy, aj učitelia druhého stupňa základnej školy. "Preradenie učiteľa druhého stupňa základnej školy na výkon výchovno-vzdelávacej činnosti aj na prvom stupni základnej školy alebo v školskom klube detí je nevyhnutné z dôvodu zmiernenia následkov mimoriadnej udalosti. Preradenie učiteľa druhého stupňa je v tomto prípade možné podľa Zákonníka práce realizovať aj bez súhlasu zamestnanca," uvádza sa v usmernení rezortu školstva.

10:11 V Maďarsku pribudlo za uplynulých 24 hodín 21 prípadov nákazy a na ochorenie COVID-19 zomrelo ďalších päť pacientov, uviedol krízový štáb na svojej stránke koronavirus.gov.hu. Celkový počet potvrdených prípadov infekcie koronavírusom stúpol na 3556 a obetí na 467.

10:05 Pozrite si správy o stave nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:52 Predaj áut v Európe sa minulý mesiac prepadol takmer o 80 %, keď karanténne opatrenia zasiahli trh v plnom rozsahu.

9:50 Americká spoločnosť Uber Technologies zruší ďalších 3000 pracovných miest. Rozhodla sa tak iba dva týždne po tom, ako informovala o prvej vlne prepúšťania. Celkovo tak o prácu príde v spoločnosti takmer štvrtina zamestnancov.
Prevádzkovateľ alternatívnej taxislužby oznámil, že s cieľom vrátiť sa k zisku zredukuje aj investície do viacerých "vedľajších projektov".

9:42 V Nemecku zaznamenali za posledných 24 hodín 513 nových prípadov nákazy koronavírusom. Celkovo tak v krajine evidujú už 175.210 infikovaných. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitút Roberta Kocha.

9:40 Nárast nových denných prípadov ochorenia COVID-19 v Česku prekročil prvýkrát v máji stovku - zaznamenali 111 chorých. Je to zároveň najvyšší denný prírastok od 21. apríla. K najväčším ohniskám nákazy patrí Baňa Darkov v okrese Karviná. Testovanie baníkov ešte nie je dokončené, ale podľa Radiožurnálu má pozitívne testy zatiaľ 53 zamestnancov.

9:36 Aktuálne máme stále 18 hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19. Z toho traja sú na JIS a nikto na pľúcnej ventilácii.

Hodnota 7-dňového kĺzavého mediánu je na úrovni 3.

9:35 Za uplynulý deň máme sedem nových vyliečených pacientov, spolu už 1 192.

9:30 Na Slovensku nepribudol žiadny nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme stále 1 495 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 041 testov. Nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, obetí je stále 28. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:22 Pandémia priniesla zvýšenie tržieb štyrom z desiatich slovenských e-shopov. Pätine sa tržby počas koronakrízy nezmenili, naopak pokles zaznamenalo 37 % slovenských e-commerce firiem. Ako ďalej vyplýva z aktuálneho prieskumu spoločností ui42 a KPMG na Slovensku, v prípade, že tržby e-shopom stúpli, najčastejšie išlo o nárast vo výške 16 - 30 %.

9:18 Pozrite si, aké opatrenia bude potrebné dodržiavať v materských školách. Ministerstvo školstva na sociálnej sieti zverejnilo video.

9:05 Počet prípadov ochorenia COVID-19 presiahol v Indii 100.000, čo zhruba zodpovedá počtu lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti v krajine, nárast infikovaných sa zatiaľ nespomaľuje. Za posledných 24 hodín zaznamenali indické úrady 4970 nových infekcií, čím sa celkový počet nakazených zvýšil na 101.139. V krajine doposiaľ podľahlo ochoreniu 3163 ľudí a vyliečilo sa približne 37.000 ľudí.

8:48 Bulharsko znovu otvorilo nákupné centrá a fitness štúdiá - po dvoch mesiacoch povinného zatvorenia, ktorého cieľom bolo zastaviť šírenie nového koronavírusu. Platia prísne hygienické opatrenia. Zákazníci musia mať na tvári ochranné masky zakrývajúce ústa a nos a zachovávať bezpečnú vzdialenosť medzi sebou, vo výťahu sa nesmú spolu naraz viezť viac ako štyria ľudia. Mnohé obchody sa snažia prilákať nakupujúcich špeciálnymi ponukami.

8:24 Čína zaznamenala sedem nových prípadov nákazy novým koronavírusom za uplynulých 24 hodín. Južná Kórea hlási 13 nových prípadov. Tri z nových čínskych prípadov pochádzajú zo zahraničia. V Číne zostáva v dôsledku koronavírusu v nemocniciach 85 pacientov, 392 je pod dohľadom v izolácií, pričom úrady ich považujú za potenciálne prípady nákazy.

8:15 Celkový počet zaznamenaných prípadov nákazy novým koronavírusom v Brazílii prekročil počet infikovaných v Británii. Vyplýva to z údajov brazílskeho ministerstva zdravotníctva zverejnených v pondelok. V Brazílii sa koronavírusom nakazilo 254.220 ľudí a 16.792 osôb zomrelo.

7:51 Počet potvrdených prípadov nákazy novým koronavírusom v Česku stúpol o 111 na celkových 8586. Ide o najvyšší denný počet od 21. apríla. Vyliečilo sa 5641 osôb, počet obetí je stále 297.

7:36 Strata čuchu alebo chuti bola pridaná na oficiálny zoznam symptómov nového koronavírusu v Spojenom kráľovstve, uviedlo britské ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti. Podľa televízie CNN sa vo vyhlásení vlády uvádza, že "od dnešného dňa by sa mali izolovať všetci tí, u ktorých sa objaví nový kontinuálny kašeľ, horúčka alebo anosmia".

7:16 Brazílska vláda oznámila, že krajina zamestná 157 kubánskych lekárov, aby pomohli v boji s pandémiou. Kubánske ministerstvo zdravotníctva v novembri 2018 oznámilo ukončenie programu spolupráce v oblasti zdravotníctva, ktorý fungoval od roku 2013. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro skritizoval zmluvné podmienky, na základe ktorých kubánski lekári pracovali v Brazílii a označil Kubu za "diktatúru". Brazília teraz spoluprácu obnovuje.

7:06 Počet úmrtí na koronavírusovú chorobu COVID-19 v Spojených štátoch prekročil v pondelok číslo 90.000, pričom potvrdených prípadov nákazy tam je 1,5 milióna. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na Univerzitu Johnsa Hopkinsa.

6:54 Americký prezident Donald Trump oznámil, že preventívne užíva liek na maláriu hydroxychlorochín, ktorý má v prípade nákazy novým druhom koronavírusu zmierniť príznaky ochorenia. U tohto liečiva sa však dosiaľ nepreukázala jeho účinnosť proti infekčnej chorobe COVID-19. Trump novinárom povedal, že hydroxychlorochín užíva denne už "približne týždeň a pol", pričom ako podporu užíva tiež zinok.

6:30 Vo štvrtok 21. mája začne platiť opatrenie týkajúce sa aj krátkodobého pobytu v zahraničí. "V prípade návštevy ôsmich krajín - ČR, Rakúska, Maďarska, Poľska, Chorvátska, Slovinska Nemecka, Švajčiarska s návratom do 24 hodín nebude musieť občan s trvalým alebo prechodným pobytom v SR mať povinnosť negatívneho testu ani štátnej karantény," informoval premiér Igor Matovič.

6:15 Zodpovednosť vraj prináša výsledky. Premiér Igor Matovič, ministri a konzílium odborníkov na tlačovej besede prehovorili o štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Mali by ju spustiť od 20. mája a takto by mala vyzerať.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj v pondelok, pozrite si včerajší súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok