Časť ľudí, ktorí sa vyliečili z nákazy, môže mať psychické problémy

TA3 SITA
19.5.2020 12:43

Medzi pacientmi hospitalizovanými s ochorením Covid-19 vo vážnom stave sa môžu objavovať delírium a zmätenosť. Naznačuje to nová štúdia zverejnená v odbornom časopise The Lancet. Riziko podľa vedcov zvyšuje dlhý pobyt na jednotke intenzívnej starostlivosti a tiež pripojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

Časť ľudí, ktorí sa vyliečili z nákazy, môže mať psychické problémy
SITA/AP

Po zotavení pacientov by mali lekári sledovať, či sa u nich neobjaví depresia, úzkosť alebo posttraumatická stresová porucha. Psychické problémy sa však podľa výskumov pravdepodobne vyhnú väčšine pacientov, najmä tým s ľahším priebehom ochorenia.

Vedci svoje závery založili na štúdiách pacientov s ťažkým akútnym respiračným syndrómom, blízkovýchodným respiračným syndrómom a tiež prvými údajmi o pacientoch s Covid-19. Odborníci z Veľkej Británie a Talianska našli dôkazy o zmätenosti a rozrušenosti u vyše 60 % pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti, ktorých zahrnuli do malého počtu štúdií, prevažne z Číny.

Varujú pritom, že problémom sa môže stať aj PTSP, keďže existujú dôkazy, že 33 % ľudí, ktorí prežili SARS a MERS, trpeli aj vyše dva roky po tom, ako boli vážne chorí, posttraumatickým stresom. Na to, aby vedci zistili, ako súčasná pandémia ovplyvní psychické zdravie ľudí, budú potrebné ďalšie výskumy, konštatujú v štúdii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok