Spresnili, ako bude vyzerať 4. fáza: Za stolom môžu sedieť viacerí

TA3 TASR
19.5.2020 18:33

Úrad verejného zdravotníctva vydal podrobné informácie v súvislosti so stredajším otváraním ďalších prevádzok v rámci uvoľňovania opatrení prijatých pre pandémiu koronavírusu. Pozrite si, ako bude uvoľnenie opatrení vyzerať v praxi.

Spresnili, ako bude vyzerať 4. fáza: Za stolom môžu sedieť viacerí
SITA (ilustračná fotografia)

Obchodné domy bez miest na sedenie

Vo foyeroch obchodných domov musia prevádzkovatelia zrušiť všetky miesta na sedenie. Prenosné treba odstrániť a pevné ohradiť páskou. V priestoroch určených na konzumáciu jedál a nápojov treba dodržiavať rovnaké podmienky ako v prevádzkach verejného stravovania. Vnútorné detské ihriská a priestory pre voľnočasové aktivity detí treba uzavrieť. Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami, prístroje vytvárajúce aerosól znefunkčnené.

V obchodoch bude môcť po úprave opatrení nakupovať vyšší počet zákazníkov. V jednom okamihu môže byť v predajni jeden zákazník na 15 štvorcových metrov z predajnej plochy. "Táto podmienka sa nevzťahuje na deti," uvádza sa v opatrení. Ostatné hygienické opatrenia zostávajú v platnosti.

Ako je to so sedením za stolom

Prevádzky verejného stravovania môžu mať mimo donáškovej služby otvorené od 6.00 do 22.00 h. Medzi stolmi musí byť rozstup minimálne dva metre. Za jedným stolom môžu sedieť iba dve osoby alebo skupina rodičov s deťmi alebo viac takýchto skupín za jedným stolom, pokiaľ je možné medzi nimi dodržať odstup najmenej dva metre.

Opatrenie ÚVZ SR zahŕňa tiež odporúčania týkajúce sa zabezpečenia vetrania a používania vzduchotechniky v prevádzkach. Hlavný hygienik odporúča v budovách často a intenzívne vetrať, prednostne prostredníctvom otvorených okien. Pri zabezpečovaní vetrania vzduchotechnickým zariadením navrhuje napríklad zvýšiť výmenu vzduchu vo všetkých priestoroch a zabezpečiť jeho trvalý chod.

Čo sa otvára/povoľuje:

- úplne sa otvárajú obchodné centrá (okrem detských kútikov s obmedzeniami na jednotlivé obchody)
- vyžadovaných 25 metrov štvorcových na zákazníka sa mení na 15 m2 na zákazníka
- k službám pribúda tetovanie, pírsing, nastreľovanie náušníc
- otvoria aj vnútorné priestory atrakcií (okrem zoo)
- otvárajú sa kiná, divadlá a iné podujatia s maximálnym počtom ľudí do sto
- od 1. júna sa otvárajú škôlky aj prvý stupeň základných škôl
- otvárajú sa vnútorné plavárne a športoviská (len pre kluby)
- vo vonkajších priestoroch povolia prakticky akékoľvek športy (bez šatní a bez obecenstva)
- povolia verejné stravovanie v interiéri
- nosenie rúška v exteriéri bude dobrovoľné, ak sa bude dodržiavať 5-metrový odstup
- otváracia doba pre podniky sa predlžuje do 22:00
- ľudia, ktorí odídu do Poľska, ČR, Maďarska, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Nemecka, Švajčiarska a vrátia sa do 24 hodín, od 21. 5. nemusia podstúpiť testovanie ani karanténu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok