Obce i mestá môžu získať príspevky na zmiernenie koronakrízy

TA3 TASR SITA
19.5.2020 10:56

Úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu vyhlásil prvú výzvu na zmiernenie dosahov koronakrízy. Uviedla to podpredsedníčka vlády pre investície a informatizáciu Veronika Remišová na tlačovom brífingu.

Výzva je zameraná na obce, mestá, regióny a vyššie územné celky. Jej predmetom sú malé projekty, na jeden projekt možno získať príspevok od 10.000 do 50.000 eur. Výzva bude otvorená do 16. júna a podporiť prostredníctvom nej je možné všetky projekty, ktoré budú zamerané na zmiernenie dosahov koronakrízy.

Ako poznamenala Veronika Remišová, cielená regionálna pomoc, často nie je o veľkých, mamutích a komplikovaných projektoch, ale o malých veciach, ktoré pomôžu cielene. "Verím, že aj táto výzva pomôže našim regiónom naštartovať život," vyhlásila.

Uvedené zdroje pritom podľa budúceho štátneho tajomníka na vznikajúcom Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Vladimíra Ledeckého nemajú riešiť akútne problémy, ale majú byť chápané ako "rozvojové". Reálne sa preto k zdrojom regióny dostanú na prelome rokov po vyhodnotení výzvy. Táto kríza podľa neho "zakývala" rozpočtami samospráv a nie všetky ju zvládali. Do budúcnosti pritom vláda v rámci regionálneho rozvoja plánuje celú problematiku výraznejšie koordinovať a koncentrovať, chce previazať jednotlivých aktérov, a to od vládnej po miestnu úroveň. V regiónoch by mali vzniknúť funkčné organizácie, v ktorých bude menej úradníkov a viac odborníkov. Špeciálna pozornosť by sa mala venovať znevýhodneným regiónom ako aj vylúčeným rómskym spoločenstvám.

Vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová podľa jej predchodcu Richarda Rašiho predvádza aroganciu moci a neúctu k ľuďom žijúcich v regiónoch. „Peniaze na rozvojové projekty, ktoré mohli byť už o pár dní v našich mestách, obciach a regiónoch, sa k nim dostanú najskôr na prelome rokov,“ dodal Raši. Ako upozornil, rovnaká dotačná výzva na rozvoj miest a obcí bola zverejnená aj 16. decembra minulého roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok