Kaliňák neustál tlak, končí ako minister a podpredseda vlády

TA3 SITA TASR
12.3.2018 10:27

Robert Kaliňák, ktorý bol v posledných dňoch pod silným tlakom, po rokoch končí vo funkcii ministra vnútra a podpredsedu vlády. Oznámil to vo svojom vyhlásení, v ktorom sa poďakoval za pokojný priebeh masových protestov. Svoj odchod odôvodnil snahou o zachovanie stability na Slovensku.

Odchod žiadali aj bugárovci

Po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa situácia spoločensky vyhrotila a vybičovali sa emócie, priznal minister pred novinármi. Vyzval na to, aby sa policajtom a vyšetrovateľom nechal dostatočný priestor na objasnenie tohto činu. "Situácia je veľmi komplikovaná," uviedol minister. Poďakoval sa účastníkom protestov za pokojnú atmosféru, ale aj organizátorom a polícii. V mene toho, aby Slovensko zostalo stabilné, sa napriek silnému mandátu z volieb rozhodol, že končí ako podpredseda vlády a minister vnútra. Zdôraznil, že ide o jeho osobné rozhodnutie a meno nástupcu neprezradil.

"Náš postoj bol jasný a známy od začiatku.  Sme radi, že hlas Mosta-Híd bol vypočutý a Smer bol schopný pristúpiť na personálnu výmenu na takomto dôležitom poste. Bolo to nevyhnutné pre možnosť upokojenia situácie," reagoval na jeho odchod Most-Híd. Opozičným stranám však Kaliňákov koniec na upokojenie situácie nestačí a žiadajú aj výmenu na poste premiéra.

Po vražde investigatívneho novinára

Vládna kríza a napätie prišli po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice a po zverejnení Kuciakovho nedokončeného článku. Hovoril v ňom o údajnom prepojení talianskej mafie na najvyššie vládne kruhy. Most-Híd sa pridal k opozícii a žiadal odchod ministra vnútra z funkcie.  V súvislosti s Kaliňákom potom prišlo i obvinenie špeciálneho prokurátora Vasila Špirka, ktorý ho spojil s masívnou "legalizačnou schémou" na milióny eur.

Koaličné strany rokovali aj cez víkend. Predseda Mosta-Híd Béla Bugár pred rokovaniami povedal, že má tri možné riešenia krízy. Nekonkretizoval ich a rokovania zostali bez výstupov. Podpredseda Smeru-SD a vlády Peter Pellegrini uviedol, že Smer-SD vie pre stabilitu na Slovensku urobiť kroky, ktoré môžu viesť k personálnym zmenám a k odstúpeniu niektorých členov vlády. Poslanecký klub Mosta-Híd a koalíciu pre súčasnú situáciu okolo vraždy a podozrení na prepojenia politikov na taliansku mafiu opustil poslanec Igor Janckulík.

O ministra vnútra už nejde

Ako cez víkend v TA3 uviedol Milan Krajniak z opozičného hnutia Sme rodina, v súčasnej chvíli už nejde o ministra vnútra Kaliňáka. "Keď sme počúvali ľudí na námestiach, tak pomer toho, ako padalo meno Kaliňáka a Fica, bolo asi v pomere jeden ku sto," povedal Krajniak. Podľa neho ľudia svoj názor vyjadrujú pokojne. "Nepočúvať hlas ľudí v takejto súvislosti a tváriť sa, že je všetko v poriadku podľa mňa neobnoví dôveru ľudí v nič, a nieto ešte v tento štát," poznamenal.

"Keď chceme postupovať zodpovedne, tak by sme sa mali vyvarovať toho, aby sme postupovali stranícky a vytĺkať z toho niečo. Mali by sme sa opýtať ľudí, že ako chcú pokračovať," poznamenal poslanec z opozičného hnutia Sme rodina. Podotkol, že politici by mali byť pre ľudí vzorom, avšak v súčasnosti je to presne naopak. "Ľudia sú vzorom a od nich by sa mali politici učiť, ako majú postupovať. Budeme sa snažiť, aby sme dokázali dôveru v štát obnoviť," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok