Schôdza o odvolávaní Fica sa skončila. Aký bol jej priebeh?

TA3 SITA TASR
16.2.2017 10:37

Poslanci sa po dvojdňovej prestávke vrátili k mimoriadnej schôdzi, ktorej jediným bodom bol návrh na odvolanie Roberta Fica. Dôvodom mala byť jeho zodpovednosť v kauze cien energií. Prvý pokus sa skončil rýchlo, dôvodom boli obrázky Igora Matoviča s "chudobnou vdovou", ktoré predseda parlamentu Andrej Danko považoval za porušenie nového rokovacieho poriadku. Schôdzu sme s vami sledovali online.

Schôdza o odvolávaní Fica sa skončila. Aký bol jej priebeh?
SITA/Marko Erd

ONLINE sme ukončili.

00:47 Predseda vlády Robert Fico ostáva vo funkcii, opozícii sa ho pre kauzu cien energií odvolať nepodarilo. Za zosadenie premiéra na mimoriadnej schôdzi NR SR hlasovalo 60 poslancov zo 130 prítomných.

bez-nazvu_0a000002-39ee-0428.jpg

00:30 Parlamentná rozprava sa skončila. Predsedajúci schôdze Béla Bugár vyhlásil 15-minútovú prestávku, po ktorej bude nasledovať hlasovanie.

00:29 Energetická politika tohto štátu zlyháva podľa opozičného poslanca Jozefa Viskupiča aj vďaka korupcii.

00:24 V cenovej regulácii energií je obrovský neporiadok. Presvedčený je o tom opozičný poslanec Karol Galek (SaS). Počas mimoriadnej schôdze uviedol niekoľko nesystémových opatrení, za ktoré je podľa neho zodpovedný vládny kabinet.

"Máme tu vratky za plyn ako jedno z nesystémových opatrení. Nesplnený sľub Roberta Fica voličom o stabilných a klesajúcich cenách energií, ale aj vyhlášku v tepelnej energetike, ktorá ešte len bude problémom," skonštatoval opozičný poslanec.

Taktiež vymenoval aj ďalšie kauzy, ktoré opoziční poslanci spomenuli počas rozpravy. "Kauza alobal, Slovenské elektrárne, Mochovce. Bavili sme sa o Gabčíkove, o ktorom v roku 2015, kedy prebrala Vodohospodárska výstavba od Slovenských elektrární prevádzku tohto vodného diela, tak Vodohospodárska výstavba skončila v strate. Premiér pritom ešte rok predtým hovoril, že Gabčíkovo je zlatým vajcom. Nebolo to tak," spomenul Galek.

Za všetkými týmito kauzami pritom vidí práve premiéra. "Toto všetko sú nitky, ktoré v energetike vedú k Robertovi Ficovi," skonštatoval Galek. Podľa neho je premiér zodpovedný aj za svojho nominanta v Úrade pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka. "Vláda je zodpovedná za svojich nominantov. To, že ceny pôjdu hore, vedel od septembra 2016, ale neurobil nič," poznamenal.

00:03 Do rozpravy sa krátko po polnoci prihlásil aj poslanec Juraj Droba. "Potvrdilo sa, že Slovensko je demokratická krajina. Odvolávaný predseda vlády sa musel prestať hrať na mŕtveho chrobáka a musel začať konať a to aj vďaka opozícii. Koaličná vláda je však lepšia ako jednofarebná. Za mnohé prešľapy sa v minulosti neodvolávalo. Želám si, aby každá budúca koaličná vláda bola lepšia ako tá dnešná. Fico si našu dôveru nezaslúži."

23:44 Predseda strany Ľudovej strany Naše Slovensko, Marián Kotleba, vo svojom vystúpení vyhlásil, že by "mali byť potrestaní politici, ktorí sú zodpovední za rozkrádanie tohto štátu." Vláda má teraz podĺa neho príležitosť napraviť svoje chyby.

23:22 Rozprava k návrhu na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi potrvá bez prípadných faktických poznámok ešte maximálne 100 minút. Do ústnej časti debaty sa totiž prihlásilo desať poslancov, pričom podľa nového rokovacieho poriadku majú v tejto fáze diskusie na svoje vystúpenie maximálne desať minút.

Odvolávanie premiéra, ktorý sa až na úvodný prejav mimoriadnej schôdze nezúčastňuje, trvá už viac ako desať hodín.

22:19 "Sociálnodemokratický premiér, ktorý siahne na ceny energií, by mal padnúť," povedal na úvod svojho vystúpenia Richard Vašečka (OĽaNO-NOVA).

22:04 Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) sa vyjadril, že bude hlasovať za odvolanie premiéra a za pád vlády, pretože zlyhala. Tvrdí, že vláda chce okolo cien energií "vytvárať hmlu", aby ľudia nemali s čím porovnávať.

21:47 Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-Nova) si myslí, že premiér odišiel z rokovacej sály preto, že nemá energiu. „Môže to byť prejav zbabelosti, neúcty k ústave alebo aj zdravotná nespôsobilosť. Takto sa nespráva predseda vlády, ktorý má odvahu. Vy, Robert Fico, už na to nemáte. Nemáte na to energiu, aby ste si vypočuli listy občanov.“

21:28 Mimoriadna schôdza parlamentu pokračuje za prítomnosti niekoľkých poslancov v rokovacej sále. V rozprave vystúpia ešte desiati písomne prihlásení opoziční poslanci, po nich môžu vystúpiť ešte ďalší ústne. Odvolávania premiéra Roberta Fica sa v týchto chvíľach nezúčastňuje žiadny z koaličných poslancov, okrem podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara (Most-Híd), ktorý vedie schôdzu.

Poslanci budú rokovať, pokým sa neskončí rozprava a neodhlasujú, či sú za, alebo proti zotrvaniu premiéra Fica vo funkcii.

20:14 "Všetci z opozície veľmi dobre vieme, že nemáme dostatok hlasov na to, aby sme odvolali Roberta Fico," vyhlásil nezávislý poslanec Zsolt Simon. Premiérov odchod zo snemovne nazval zbabelosťou. "Správate sa zbabelo keď utekáte z tejto snemovne pred kritikou."

20:05 Poslankyňa národnej rady Erika Jurinová (OĽaNO)si je istá, že dôvody na odvolanie premiéra Roberta Fica sú úplne opodstatnené. Kritizovala napríklad aj jasličkový zákon.

19:28 Neúčasť premiéra Roberta Fica na aktuálnej mimoriadnej schôdzi prejavom zbabelosti a pohŕdaním občanmi. Tvrdia to opoziční poslanci, ktorým sa nepozdáva, že najmä predseda vlády, ktorého odvolávajú, v rokovacej sále nie je.

"Je to hlavne otázka na Most-Híd a SNS, či im stojí za to byť príveskami Smeru-SD a či sa chcú nechať stiahnuť touto stranou, ktorá je v úpadku a na odchode do minulosti," pýtal sa Ľubomír Galko (SaS). Podľa jeho slov Fico ignoruje schôdzu napriek tomu, že aj šéf SNS a predseda parlamentu Andrej Danko tvrdí, že slovenskej energetike hrozí kolaps.

"Aby nemusel čeliť kritike a vysvetľovať, tak sa konfrontácii radšej vyhol," odkázal Galko s tým, že návrh opozície na jeho odvolanie je gestom, ako na situáciu v energetike upozorniť.

19:23 Problémy v energetike ešte len začínajú. Myslí si to poslanec za stranu SaS Karol Galek. „Na svedomí to má práve tá vyhláška, ktorá má podľa premiéra všetko vyriešiť. Bola zverejnená minulý týždeň a musím povedať, že v odbornej verejnosti sa postarala o poriadny rozruch,“ povedal v rámci parlamentnej rozpravy Galek.

Podľa neho existuje veľa odberateľov, ktorí si vrátením k cenovej vyhlášky v elektroenergetike z minulého roka pohoršia. „Je obrovské množstvo ľudí, ktorí v januári dostali nižší zálohový predpis, ako mali v roku 2016. A práve títo budú podľa staronovej vyhlášky veľmi nešťastní, lebo budú musieť spätne doplácať do výšky platby podľa minulého roku,“ upozornil Galek.

Podľa neho sa vláda na čele s premiérom snaží retroaktívnou vyhláškou len zakryť skutočné problémy v cenovej regulácii. „Cena elektriny aj napriek tejto snahe a sľubom porastie. Bude to na úkor ľudí. Spotrebitelia ešte budú musieť zaplatiť všetky náklady spojené s týmto chaosom,“ konštatoval Galek, podľa ktorého nový šéf regulačného úradu bude musieť po svojom nástupe všetky rozhodnutia robené počas éry Jozefa Holjenčíka zmiesť zo stola a začať nanovo budovať celý úrad.

18:15 Aj pri cenách za energie na úrovni roku 2016 sú podľa lídra opozičného hnutia Sme rodina Borisa Kollára ľudia okrádaní, a to minimálne o 30 %. 

"Keď premiér Fico zareagoval na ceny a odvolal šéfa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Jozefa Holjenčíka a hovorí nám všetkým, že to vyriešil, ceny sa vrátia na rok 2016 a všetko je v poriadku, nič nie je v poriadku," zdôraznil Kollár. Ceny roku 2016 totiž podľa neho rovnakým spôsobom okrádajú ľudí, ako ich mali okrádať ceny v roku 2017.

img-6683_0a000002-f524-77ca.jpg

"Všetci ste boli okrádaní aj v roku 2016 minimálne o 30 %," dodal. Porovnal pritom ceny energií na Slovensku a v okolitých krajinách. Dôvodom, prečo ľudia na Slovensku platia za energie tak veľa, je podľa neho to, že cez ne uhrádzajú aj dotácie na takzvanú "zelenú" energiu, ktorou sa životné prostredie šetrí. Ale zároveň sa podľa neho cez ceny energií uhrádzajú aj dotácie pre takzvanú "špinavú" energiu, čiže dotácie na podporu baníkov.

17:17 Ceny energií nemali byť stabilné, ako to propaguje Smer, ale mali klesať. Na základe vývoja cien elektriny na trhoch si to myslí poslankyňa za SaS a šéfka parlamentného hospodárskeho výboru Jana Kiššová.

Podľa nej predseda vlády Robert Fico v kauze cien energií prekročil svoje právomoci nielen v tom, že odberateľom radil trhať platne vystavené faktúry, ale aj v tom, že z pozície predsedu vlády riadil po prevalení problémov s cenami kroky bývalého predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

17:05 Účelom mimoriadnej schôdze národnej rady je vyvolať konflikt a ešte hlbšiu apatiu verejnosti voči štandardným stranám. Vyhlásil to predseda vlády Robert Fico v úvodnom slove počas mimoriadnej schôdze.

"Obraciam sa na koaličných poslancov, najmä na poslancov Smeru-SD, aby sa nenechali do toho vtiahnuť. Vieme, o čo Igorovi Matovičovi (OĽaNO-NOVA) a iným ide. O chaos a rozvrat, lebo nemajú čo iné ponúknuť. Prosím poslancov, aby sme sa išli venovať normálnej robote," vyzval Fico a z rokovacej sály odišiel. Nasledovala ho aj väčšina koaličných poslancov.

16:15 Pozrite si záznam zo začiatku mimoriadnej schôdze:

15:15 Predseda vlády podľa Matoviča, ktorý si v úvode schôdze vzal nadlho slovo, zradil pri cenách energií sociálnu demokraciu a sociálne cítenie.

„Tým najzraniteľnejším ste nechali vystaviť faktúry, ktoré boli v mnohých prípadoch o tisíc percent vyššie. Stal sa z vás obyčajný stroj, ktorý pozerá len na čísla. Zradili ste a preto nemôžete byť už ďalej premiérom,“ povedal na úvod mimoriadnej schôdze parlamentu predkladateľ návrhu na odvolanie predsedu vlády.

Podľa Matoviča v kauze cien energií išlo o klasický biznis. „Do orgánov energetických spoločností dosadzujete čisto po politickej línii. Dosadili ste tam neschopných ľudí, svojich "pusipajtášov". Zo štátu ste si urobili súkromný majetok,“ dodal Matovič. Podľa neho vláda na čele s premiérom musela o navyšovaní cien energií vedieť už minimálne od decembra minulého roka, odkedy sa tomu venovali viaceré média. „Dlhých 49 dní premiér mlčal. Mal všetky prepočty, tabuľky a grafy k dispozícií a nekonal a on nechal rozprávať svojho chránenca Holjenčíka (bývalý šéf ÚRSO - poz. red.). Premiér ho aj s ministrom hospodárstva jednoducho kryl. Kryli podvod,“ zdôraznil Matovič.

Podľa neho premiér buď o celej veci s cenami energií vedel a je nemorálny cynik, ktorý chcel okradnúť ľudí, alebo o tom nevedel ani on a ani jeho ľudia, čo je vyjadrením úplného diletantizmu. „Pán premiér začnite sa prosím zaujímať o problémy obyčajných ľudí, vysťahujte sa z bytu daňového podvodníka a ja vám zaplatím hocijaký iný podnájom,“ konštatoval Matovič.

14:15 Pozrite si, ako Igor Matovič obhajoval používanie fotografie zosnulej ženy z Moravy a čo na "zvrat v kauze" hovorí Úrad vlády:

13:00 Béla Bugár otvoril prerušenú mimoriadnu schôdzu o návrhu na odvolanie Roberta Fica. Poslanci si na začiatku schôdze odhlasovali, že rokovať budú nepretržite až do jej konca.

Roberta Fica sa opozícia pokúša odvolať pre kauzu zvyšovania cien energií. Návrh na odvolanie podpísalo 41 poslancov. Návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi musia členovia zákonodarného zboru podporiť 76 hlasmi, aby bol úspešný.

12:40 Igor Matovič sa opäť postavil pred novinárov s kauzou "chudobnej vdovy", teda starenky z Moravy, ktorej fotografiu šéf OĽaNO používal počas aktuálnej kauzy cien energií. Matovič odmietol, že hovoril o tom, že "táto konkrétna babička dostala o 100 percent vyššiu faktúru za elektrinu." Nikdy to vraj nepovedal a obrázok používal len na ilustráciu. 

Po tom, ako Robert Fico volal rodine zosnulej ženy a ospravedlnil sa jej, príbuzným zavolal aj Matovič. Vnuk či syn nebohej mu vraj odsúhlasil používanie fotografie. "Já po nikom nic nechci," povedal vraj Matovičovi a naznačil, že mu po premiérovom telefonáte volali s otázkou, či potrebuje "vybaviť súd".

img-9610-3_0a000002-9087-7314.jpg

10:55 Snaha odvolať v parlamente premiéra nie je u nás zďaleka ojedinelá. Pozrite si prehľad takýchto schôdzí od roku 2000.

10:30 Poslanci budú pokračovať v odvolávaní premiéra Roberta Fica o 13:00. Prvá "mimoriadka" trvala len pár minút. „Je nesporný fakt, že Igor Matovič vnesením obrazových vizuálov do rokovacej sály porušil rokovací poriadok," povedal Danko. Keďže Matovič opakovane neuposlúchol výzvu a neopustil ani rokovaciu sálu, má podľa predsedu parlamentu ako navrhovateľ absenciu, a tak nebolo možné pokračovať.

Predseda OĽaNO Matovič sa vyjadril, že vo štvrtok neprinesie do rokovacej sály vizuálne pomôcky. „Nedám im zámienku. Zistím, čo im vadilo, kde bol problém,“ povedal s tým, že nespraví nič, čo by schôdzu, na ktorej má byť odvolávaný premiér Robert Fico, zablokovalo.

10:00 Igor Matovič niekoľkokrát demonštroval údajné násobné zvyšovanie cien energií obrázkom neznámej staršej ženy aj podnikateľa Ladislava Bašternáka. S "chudobnou vdovou" však narazil.

Zistilo sa, že obrázok zachytáva ženu z malej moravskej obce, ktorá je už niekoľko rokov po smrti. Robert Fico to považoval za politické dno a zodpovednosť dával všetkým poslancom, ktorí sa pod návrh na jeho odvolanie podpísali. Fotografie boli totiž súčasťou oficiálnej prílohy k návrhu. Matovič sa neskôr za chybu ospravedlnil, pochybila vraj ich reklamná agentúra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok