Matovič volal pozostalým po zosnulej babičke z fotografie

TA3 TASR SITA
16.2.2017 13:59

Rodine "chudobnej vdovy", ktorá bola v skutočnosti babičkou z moravskej obce a ktorá pred niekoľkými rokmi zomrela, volal po Robertovi Ficovi aj Igor Matovič. Rovnako ako premiér, aj Matovič sa ospravedlnil, podľa neho však pozostalí proti používaniu fotografie v politickom boji nič nemajú.

Matovič volal pozostalým po zosnulej babičke z fotografie
SITA/Marek Mrviš

Za používanie nič nechcú

Robert Fico v stredu upozornil na skutočnosť, že "chudobná vdova" z obrázkov, ktoré používal Matovič v parlamente a na tlačových besedách, nie je slovenským občanom, ktorému boli vystavené vysoké faktúry.

Premiér tvrdil, že opozícia bez problémov zneužila na vnútropolitický zápas fotku cudzej štátnej občianky, ktorá už nie je medzi nami. "Je to taký vážny prešľap, že som osobne telefonoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorému som sa ospravedlnil za zneužívanie tváre českého občana. Telefonoval som aj so synom tejto pani, aj jemu som sa ospravedlnil," povedal Fico.

Matovič upozornil, že všetko je inak. "Volal som dnes ráno synovi (alebo vnukovi) babičky a ten mi s hrôzou povedal, že nechápe, ako Fico mohol babičku takto zneužiť. Už v stredu Robertovi Ficovi povedal, že je mu jedno, kto fotku používa a že to určite nerobí úmyselne. A že ak fotku niekto použil, nič od neho nechce," reprodukoval priebeh telefonátu Matovič.

Kto je cynickou hyenou?

Podľa pozostalého to bola práve vláda SR, ktorá vraj situáciu využila. Matovičovi tiež syn údajne povedal, že sa mu nemusí ospravedlňovať. "Zároveň uviedol, že nám bez váhania dáva súhlas na použitie fotky. Poprial nám, nech to dobre dopadne a nech urobíme na Slovensku poriadok," povedal Matovič.

Líder OĽaNO-NOVA na základe nových skutočností tvrdí, že nie on, ale premiér sa prejavil ako cynická hyena. "Včera ma obvinil z hyenizmu a cynizmu, že si dovolím zneužívať mŕtvu ženu z cudzej republiky. Skutočnosť je taká, že pozostalí nemajú vôbec nič proti použitiu tejto fotky, naopak, držia nám palce. Pýtam sa Roberta Fica, akú ďalšiu výhovorku si vymyslí, aby sa nemusel zúčastniť svojej verejnej obžaloby? Podsúval Slovensku pocit, akoby rodina tejto babičky bola z použitia fotky zhrozená. Naopak, rodina nám dovoľuje používať fotku a je zhrozená, ako Fico nebohú babičku zneužil," dodal Matovič.

Úrad vlády bráni premiéra

V súvislosti s touto kauzou reagoval aj Úrad vlády. Ten sa ostro ohradil voči článku bulvárneho portálu, ktorý informuje o zvrate v kauze "chudobnej vdovy" a popisuje hnev rodiny na premiéra. Tento materiál podľa úradu prekročil všetky hranice mediálnej profesionality a etiky a je priamym útokom portálu na predsedu vlády.

Bulvárny portál prišiel s „odhalením“, ktoré mal sprostredkovať farár „Anton Kasan z obce Boršice u Buchlovic, kde žila babička.“ Farár údajne portálu povedal: „Viem, ako aj rodina, že to opozícia urobila nechtiac.“ Farár mal teda niekoľko hodín po tlačovke predsedu vlády informácie, že opozícia to urobila nechtiac a zároveň už mal aj informáciu od rodiny.

Podľa Úradu vlády nevedno, prečo by mal český farár používať vyjadrenie, že „sme“ zaostali a „u nás“ vládnu oligarchovia, bez ohľadu na to však ide o výsostne politický názor, ktorý absolútne nesúvisí s aktuálnou témou – „redaktorom“ sa však zrejme hodil do scenára, reagoval úrad.

Úrad vlády trvá na tom, že zneužitie podobizne nebohej občianky cudzieho štátu bolo prejavom hrubého cynizmu a prekročením hraníc štandardného politického súboja. Je len príznačné, že pôvodne vyšiel článok len s názorom predmetného poslanca, kým stanovisko úradu vlády doplnili „redaktori“ až po niekoľkých urgenciách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok