Fico je pohoršený, odhalil totožnosť Matovičovej chudobnej vdovy

TA3 SITA TASR
15.2.2017 16:46

Cynické a odsúdeniahodné je podľa premiéra Roberta Fica počínanie opozičných poslancov, ktorí v prílohe k návrhu na odvolanie premiéra priložili aj fotografiu "chudobnej vdovy". Fotografiu s podobou ženy, ktorá vraj doplatila na zvyšovanie cien energií, používal najmä Igor Matovič. Fico oznámil, že v skutočnosti ide o dôchodkyňu z moravskej obce, ktorá je po smrti.

Fico je pohoršený, odhalil totožnosť Matovičovej chudobnej vdovy
SITA

Ospravedlňoval sa českému premiérovi

Premiér na tlačovej besede zdôraznil, že to, čoho sa stal svedkom v pléne, podľa neho prekročilo posledné hranice v slovenskej politike. Igor Matovič na mimoriadnej schôdzi, ktorej témou je odvolávanie premiéra, používal fotografiu staršej ženy. Ilustroval ňou údajné okrádanie ľudí v kauze cien energií, ktorá je dôvodom odvolávania predsedu vlády.

Predseda parlamentu Andrej Danko ho vyzval, aby tieto fotografie odložil, pretože porušujú aktuálny rokovací poriadok. Keď Matovič neposlúchol, Danko mimoriadnu schôdzu presunul na štvrtok.

img-9629_0a000002-76e4-ddaf.jpg

Fico pred kamerami oznámil, že žena, ktorej podobu Matovič opakovane používal, pochádza z moravskej obce Vnorovy. Nie je už medzi živými, zomrela v roku 2013.

41 poslancov, podpísaných pod návrhom, ktorého prílohou má byť aj fotografia zosnulej dôchodkyne, podľa Fica zneužilo fotografiu mŕtvej cudzej štátnej občianky na vnútropolitický zápas. Totožnosť pani potvrdil aj starosta obce. Fico telefonoval s českým premiérom Bohuslavom Sobotkom a so synom zosnulej ženy a obom s ospravedlnil. "Keďže ide o podvod, aj celý návrh na odvolanie je len veľkým podvodom," dodal premiér. Vo štvrtok však do parlamentu príde.

Matovič: Nebol to úmysel

Igor Matovič sa úprimne ospravedlňuje rodine pani Anny B., ktorej fotografiu používal (nielen) v rokovacej sále parlamentu. "V žiadnom prípade to nebol úmysel. Objednali sme u grafika, aby nám dodal ilustračný obrázok, kde bude napísané: Chudobná vdova, 100 percent navyše. Dodal nám obrázky a až do dnešnej tlačovej konferencie sme nevedeli, odkiaľ pochádzajú. Predpokladali sme, že sú z fotobanky," povedal s tým, že grafik sa priznal. Z fotobanky je podľa jeho slov aj fotografia rodiny z ďalšieho obrázku.

"Aj strana Smer-SD používa v straníckych novinách úplne bežné obrázky pochádzajúce z fotobánk. A čo si pán premiér myslí, že budeme pátrať, či títo nemeckí dôchodcovia ešte žijú? Je to veľmi trápny pokus od predsedu vlády," vyhlásil Matovič.

Opozičný poslanec je presvedčený, že ak to Fico myslí úprimne a chce sa niekomu ospravedlňovať, v prvom rade by mal začať volať miliónu slovenských domácností, aby im vysvetlil, aké účty za energie im vybavil a aký podvod tu sedem týždňov kryl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok