Na tomto cirkuse sa zúčastňovať nebudeme, komentoval Fico návrh na odvolanie

TA3 TASR
12.2.2017 12:37

Opozícia ťažko nesie, že vláda vie zasiahnuť, keď niekto iný zlyhá, ako sa to stalo pri rozhodnutí nezávislého regulačného úradu o cenách energií. Prichádza preto s nezmyselnou mimoriadnou schôdzou. V relácii TA3 V politike to povedal premiér Robert Fico v súvislosti s návrhom na jeho odvolanie. Vyjadril sa aj k téme energetického holdingu.

Výsledok schôdze sa dá predvídať

"Ide o chaos a cirkus, o nič iné," vyhlásil v diskusii TA3 V politike. Návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze podali opoziční predstavitelia v piatok, uskutoční sa v utorok (14.2.) popoludní. Opozícia má podľa Fica právo začať takúto schôdzu a koalícia jej toto právo neberie. Jej priebeh aj výsledok sa však podľa premiéra dá predvídať.

"Opozícia prečíta, čo si chce na úvod prečítať, pokiaľ ide o návrh na odvolanie, na to bude jedna jediná reakcia z našej strany, ale na tomto cirkuse sa zúčastňovať nebudeme. Ja mám dosť inej práce, aby som takéto ohavnosti počúval," avizoval.

Opozícia chce chaos

Koaliční poslanci sa podľa premiéra rozhodnú sami, či sa tejto schôdze budú zúčastňovať, Fico to však vzhľadom na to, ako sa správa opozícia v NR SR, nepredpokladá. "To, čo predvádza opozícia v slovenskom parlamente, je jeden hnus. Nič iné nechcú, len chaos a rozklad vládnej koalície. Stabilita je dnes životne dôležitá pre budúcnosť Slovenska," zdôraznil.

Jednou z požiadaviek opozície na premiéra bolo, aby za problémy s cenami energií odvolal ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD). Fico však na to nevidí dôvod. "Bol by to veľmi zlý politický systém, keby opozícia na niekoho ukázala prstom a predseda vlády by ho odvolal. Nemám na to absolútne žiadny dôvod. Naopak, minister hospodárstva má moju plnú dôveru, veľmi tvrdo pracoval, aby naprával chyby regulačného úradu," dodal.

Idea energetického holdingu

Vo vládnej koalícii sa rozbieha diskusia, či by sa vlastnícke podiely, ktoré zostali štátu v energetických spoločnostiach, nesústredili na jednom mieste. Možností je pritom viacero, na samotnej myšlienke je však v koalícii zhoda, potvrdil premiér.

"Je to téma, o ktorej hovoríme pomerne dlho, ale je to veľmi ťažké dať dohromady. Cítim, že koaliční partneri sú naklonení tejto myšlienke, je zhoda, minimálne pokiaľ ide o ideu. Budeme o tom hovoriť v utorok (14.2.) na koaličnej rade. Ak padnú nejaké politické rozhodnutia, príslušní ministri dostanú pokyny, aby na tom pracovali," priblížil v relácii V politike.

Komplikovaný proces

Zostávajúce štátne podiely by sa podľa Fica mohli združiť buď vo forme úplne nového holdingu, prípadne v už existujúcej firme, ako je napríklad materská spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu, ktorú vláda získala späť do 100-% vlastníctva štátu.

Aj keď takáto idea existuje už dlho, celý proces je podľa Fica komplikovaný. Úvahy ovplyvnili napríklad zmeny vo vlastníckej štruktúre viacerých energetických spoločnosti, ku ktorým v uplynulých rokoch pristúpili ich zahraniční spoluvlastníci. Aktuálne do toho vstúpi aj otázka, či sa štát bude uchádzať o ďalšie akcie Slovenských elektrární, kde môže za určitých okolností získať k súčasným 34 % ďalších 17 %.

"Pokiaľ sa vlastnícky neustáli energetický sektor, teda nebude úplne zrejmé, že sa už nebude hýbať s akciami, nemá význam to dávať dohromady. Narušilo by to koncept samotného holdingu. Preto je to veľmi ťažká práca na dlhé roky," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok