Podiely v energetických spoločnostiach treba podľa Danka odkúpiť naspäť

TA3 TASR
29.1.2017 13:05

Jedinou záchranou energetiky je podľa predsedu parlamentu Andreja Danka spätné odkúpenie pôvodných podielov štátu v energetických spoločnostiach. Ako poukázal v relácii V politike, cez dividendy z nich odchádzajú desiatky až stovky miliónov eur a keď nestíhajú platiť úvery, nájdu si lojálnych úradníkov a ceny energií sa záhadne zvýšia.

Podiely v energetických spoločnostiach treba podľa Danka odkúpiť naspäť
SITA/Marek Mrviš

"Musím kvitovať postup vlády, bol to jednotný koaličný postup, ktorá tvrdo ukázala, že jednotlivci si nebudú robiť čo chcú," skonštatoval Danko v TA3. Štát musí byť podľa neho v energetických podnikoch silný, aby nedošlo v budúcnosti ku zvýšeniu cien o 200 či 400 percent. "Verím, že zajtra na koaličnej rade budeme pokračovať v debate o energetických podnikoch," doplnil. Je presvedčený, že z pohľadu akcionárskych zmlúv sa treba vrátiť do roku 2006.

Štátni nominanti v energetických spoločnostiach nemajú v súčasnosti vplyv, majú byť vo veľkej miere štatisti, tvrdí Danko. "Ak sa to nezmení, takáto situácia sa bude opakovať," upozornil. Keďže sa manažérske a výkonné funkcie odovzdali súkromníkom, jediné riešenie vidí v spomínanom spätnom odkúpení podielov v energetických spoločnostiach.

Podľa neho tiež okamžite treba rokovať so spoločnosťou EPH. Riešenie vidí aj v energetickom holdingu, s ktorým sa majú "stotožňovať" aj koaliční partneri. Po spätnom odkúpení podielov hovorí o potrebe vytvorenia pravidiel, na ktorých by bola celospoločenská zhoda, aby ku zvyšovaniu cien energií nedochádzalo.

Témy: Andrej Danko TA3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok