Samosprávy sa dočkajú kompenzácií za prácu s ukrajinskými utečencami. Musia splniť tieto podmienky

ta3
15.3.2023 07:44

Samosprávy, ktoré aktívne pomáhajú odídencom z Ukrajiny, sa dočkajú pomoci. O čo konkrétne ide a akou formou sa môžu o podporu uchádzať sme sa pýtali riaditeľa odboru národných projektov Implementačnej agentúry ministerstva práce Andreja Klimanta.

Vojnový konflikt na Ukrajine trvá už vyše rok a samosprávy, ktoré vynaložili nemalú úsilie a finačné prostriedky na pomoc utečencom z Ukrajiny, zatiaľ od štátu nedostali žiadne kompenzácie. Pokrok v tejto oblasti prišiel až po roku, aj keď riaditeľ odboru národných projektov Implementačnej agentúry ministerstva práce Andrej Klimant hovorí, že diskusie o tejto téme prebiehajú dlhodobo. Problémom však bolo nájdenie zdroja, z ktorého sa pomoc samosprávam bude financovať. "Možné je to až teraz, pretože sme našli finančné zdroje a dohodli sme sa s ministerstvom práce, akým spôsobom to bude financované," hovorí Klimant. 

Ako dostať pomoc?

"Finančné zdroje budú poskytované pre samosprávy, ktoré nejakým spôsobom mali aktivity spojené s prílevom utečencov po vypuknutí konfliktu na Ukrajine. To znamená, že buď priamo pomáhali na hranici s organizáciou utečencov, a následne aj s integráciou týchto utečencov do života na Slovensku," povedal Klimant. 

Riaditeľ odboru národných projektov Implementačnej agentúry ministerstva práce vysvetlil, že ide o finačnú pomoc vo výške zhruba 12,1 milióna eur. "Výška alokácie je určená, ale výška pomoci pre konkrétnu samosprávu limitovaná nie je," dodal. Samosprávy sa o kompenzácie musia prihlásiť, musia byť aktívne a zároveň musia preukázať, aké aktivity v tejto oblasti mali, akým spôsobom pomáhali a ako ich práca súvisela s pomocou utečencom z Ukrajiny. "Preukázať to musia jednoduchým pracovným výkazom a popisom činnosti, ktorú vykonali," vysvetlil Klimant.

Témy: Ukrajina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok