Po novom vám drony môžu aj zostreliť. Od januára platí novela o ich používaní

ta3
13.3.2023 08:32

Drony sa na Slovensku tešia veľkej popularite. Podľa ministerstva dopravy mesačne vzlietne cez 20-tisíc dronov. Majiteľov bezpilotných lietajúcich objektov pribúda, no ich regulácia bola doteraz slabá. Plénum Národnej rady koncom minulého roka schválilo novelu zákona o Ozbrojených silách, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára tohto roka. Aké zmeny v oblasti používania dronov priniesla a koho všetkého sa týkajú sme sa pýtali riaditeľa asociácie Mám Dron, Rastislava Sopka.

Už dva roky sa prax lietania s dronmi riadi podľa európskej legislatívy, ktorá stanovuje a upravuje pravidlá týkajúce sa používania týchto objektov. "Sme poslednou členskou krajinou, ktorá ešte nemá plnohodnotne implementovaný celý balík európskej legislatívy, pretože v našej krajine to zatiaľ funguje na základe rozhodnutia Dopravného úradu 2 z roku 2019," hovorí o situácii na Slovensku riaditeľ asociácie Mám Dron, Rastislava Sopka.

Motiváciou k novelizácii pravidiel o lietaní s dronmi bola podľa Sopka aj situácia na Ukrajine. "To, že sa niečo začalo v rámci ozbrojených síl rozbehla aj úroveň bezpečnostnej stiuácie, vzhľadom k tomu, že v susednej krajine prebieha ťažký ozbrojený konflikt. To bol taký hlavný motivátor, ktorý rozbehol tieto aktivity."

"Novela rozširuje úlohy a kompetencie ozbrojených síl o ochranu objektov osobitnej dôležitosti, ďalších dôležitých objektov v pôsobnosti Ministerstva obrany, vojenských obvodov, vojenských letísk, vojenských heliportov, vojenských objektov a priestorov potrebných na plnenie úloh ozbrojených síl," vysvetľuje novelu a zmeny v rámci kompetencií ozbrojených zložiek týkajúcich sa dronov riaditeľ asociáce Mám Dron. 

Úprava sa netýka len vojakov, armády a ozbrojených zložiek, ale má vplyv aj na bežných používateľov. "V tejto krajine nemáme nejaký národný registračných systém, v tejto krajine nikto netuší, koľko je na Slovensku dronistov. Naša organizácia eviduje nejakých 3500 pilotov. Na druhej strane, nebeží ani žiadna osveta a piloti nemajú odkiaľ vedieť, že  sú nejaké oblasti, kde sa nemôžu pohybovať," doplnil o situácia na Slovensku Sopko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok