FOTO: Ukrajinský dron doletel až do Moskovskej oblasti, uvádza ruské vydanie BBC

ta3 tasr čtk
28.2.2023 21:06

V areáli ropného skladiska v juhoruskom prístavnom meste Tuapse v noci na utorok vypukol požiar. Podľa ruských médií sa tak stalo v dôsledku útoku bezpilotných lietadiel. Informovalo o tom ruské vydanie servera BBC, podľa ktorého incidenty s dronmi hlásilo aj množstvo ďalších ruských správnych celkov vrátane úradov z okolia Moskvy.

FOTO: Ukrajinský dron doletel až do Moskovskej oblasti, uvádza ruské vydanie BBC
Twitter/Jimmy Rushton

BBC označila nálety dronov za masívne a zdôraznila, že ide o najväčšiu podobnú udalosť od začiatku ruského vpádu na Ukrajinu. Upozornila, že sa stalo prvýkrát, aby nepriateľské bezpilotné lietadlo doletelo až do Moskovskej oblasti. Kyjev sa k utorkovám incidentom nevyjadril, predtým ale podobné útoky na ruskom území označil za pôsobenie "karmy" v čase, keď Rusko vedie vojnu proti Ukrajine.

Požiar v hospodárskej budove v Tuapse na juhu Ruska vypukol okolo druhej hodiny rannej a zasiahol plochu 200 metrov štvorcových, zhruba po hodine sa ho podarilo uhasiť. Požiar neviedol k žiadnym vážnym následkom, uviedli miestne úrady.

Telegramové kanály Astra a Baza s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov napísali, že areálom ropného skladiska v rozmedzí niekoľkých sekúnd otriasli dva výbuchy. Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na záchranné služby napísala, že v blízkosti ropného skladiska v Tuapse bol zaznamenaný dron. Ruské ministerstvo obrany neskôr vydalo vyhlásenie, v ktorom viní Ukrajinu z pokusu zaútočiť bezpilotnými lietadlami na ruskú "civilnú infraštruktúru v Krasnodarskom kraji, kde Tuapse leží, a priľahlej Adygejskej republike".

Šéf Adygejskej republiky, ktorá je súčasťou Ruskej federácie, Murat Kumpilov v utorok ráno uviedol, že okolo druhej hodiny rannej bol v tejto autonómnej oblasti zaznamenaný výbuch pri obci Novyj. Podľa Kumpilova tam spadol neidentifikovaný lietajúci objekt. Záchranári našli na mieste dopadu dva krátery s priemerom asi dva metre.

Incident s dronom v utorok ohlásila aj Moskovská oblasť. Podľa gubernátora Andreja Vorobjova bezpilotný prostriedok dopadol neďaleko mesta Kolomna na objekt civilnej infraštruktúry, pričom nevznikli škody ani nikto nebol zranený. Agentúra RIA Novosti uviedla, že dron bol zostrelený blízko kompresnej stanice na plynovode.

Útok v Moskovskej oblasti podľa BBC naznačuje, že by sa potenciálnym cieľom mohla stať aj samotná Moskva so svojimi vládnymi budovami. Dnešný incident v okolí hlavného mesta tak bude podľa stanice určite predstavovať tlak na psychiku miestnych obyvateľov.

V noci na utorok ruské úrady okrem toho oznámili aj nález trosiek troch dronov v Belgorode neďaleko hraníc s Ukrajinou. "Nedošlo k žiadnym obetiam na životoch, ale vznikli škody: niekde boli vyrazené okná, niekde ľahko poškodené autá," uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. Starosta Belgorodu Valentin Demidov povedal, že jeden z dronov vletel do okna bytu.

Gubernátor Brjanskej oblasti, ktorá tiež susedí s Ukrajinou, Alexander Bogomaz v utorok ráno uviedol, že ukrajinský dron bol zostrelený nad Suražským okresom blízko hraníc s Bieloruskom. Podľa Bogomaza nespôsobil žiadne obete ani škody.

V utorok dopoludnia musela byť dočasne prerušená letecká prevádzka nad druhým najväčším mestom Petrohradom po tom, čo bol spozorovaný neidentifikovaný lietajúci objekt, uviedla RIA Novosti. Uzáveru vzdušného priestoru ministerstvo obrany neskôr vysvetlilo cvičením protivzdušnej obrany. V nedeľu bolo podľa bieloruskej opozície na letisku v Bielorusku poškodené dronom ruské vojenské lietadlo včasnej výstrahy A-50.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok