Hľadá sa recept na zlacnenie energií

TA3
5.9.2022 12:59

Európa dopláca na energetickú vojnu. Abnormálny rast cien elektriny a plynu zneisťuje obyvateľstvo a privádza do krachu mnohé firmy. Politici naprieč všetkými krajinami hľadajú riešenia. Predseda slovenského parlamentu Boris Kollár vyhlásil, že treba zastropovať ceny energií a v krajnom prípade aj zoštátniť Slovenské elektrárne. Prečo je elektrina taká drahá a ako fungujú energetické burzy? Je zastropovanie cien energií technicky možné? Pýtali sme sa ekonóma a člena Národnej ekonomickej rady vlády Českej republiky Lukáša Kovandu.

Podľa Kovandu je zastropovanie cien energií v súčasnosti málo pravdepodobné, keďže nebude podporené ani zo strany Európskej únie a ani zo strany Nemecka. Vysvetľuje, že cieľom Európskej komisie je zamedziť zvyšovaniu cien plynu tým, že dôjde k zastrešeniu cien energií z alternatívnych elektrární. Zisk, ktorý by pochádzal z nadprodukcie veterných či slnečných elektrární by putoval do spoločnej kasy členských štátov Európskej únie. 

Alternatívne zdroje energie majú momentálne nadštandardné zisky, lebo ťažia práve z vysokej ceny energie vyrábanej z plynu, ktorá je podmienená situáciou na Ukrajine a sankciami Západu voči Rusku. "Výroba energie z plynu je dramaticky drahá, v dôsledku čoho narastá marža všetkých ďalších elektrární, lebo ceny na burze sa odvodzujú od najdrahšieho zdroja," uviedol Kovanda.

O zastrešovaní sa bude diskutovať na Energetickom summite 

Navrhované zastropovanie cien plynu, ktoré bude hlavnou témou Energetického summitu v piatok 9.9. je v rozpore s návrhom Európskej komisie, ktorá navrhuje stropovať všetky ostatné energie, len nie plyn. "Cena elektriny by ostala bez zastropovania, no na druhej strane by nedochádzalo k navýšeniu spotreby plynu, čo je situácia, ktorá nastáva napríklad v Španielsku alebo v Portugalsku."

Takto navrhnuté opatrenia sa však neodrazia na cenách energií pre domácnosti. Riešením, ktoré navrhuje Európska komisia je kompenzácia vysokých nákladov na energie zo spoločných peňazí, ktoré vzniknú nadprodukciou alternatívnych elektrární. "Má to logiku, pretože elektrina na burze by neklesla vôbec, ale nedošlo by ani k tomu, že sa navyšuje spotreba plynu, pretože pokiaľ budeme stropovať spotrebu plynu, musíme ju dotovať", vysvetľuje Kovanda. Podľa Európskej komisie by stropovanie cien plynu nepredstavovalo pre firmy a domácnosti podnet k tomu, aby s plynom šetrili a dochádzalo by k prehlbovaniu energetickej krízy.  

"Toto riešenie, ktoré navrhuje Európska komisia, práve preto, že nebude dotovať plyn, nepovedie k jeho umelému zlacneniu a nemalo by viesť k navýšeniu spotreby plynu. To je presne to, čo práve teraz potrebujeme. Potrebujeme, aby sa s plynom šetrilo," okomentoval súčasnú situáciu Kovanda. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok