Odchod ministrov SaS je spečatený. Liberáli si budú niesť nálepku strany, ktorá nechcela pomôcť ľuďom, hovorí Lenč

TA3
5.9.2022 08:12

Odchod ministrov SaS je spečatený, je ich návrat ešte reálny? Ako bude teraz fungovať vládna koalícia? Zhodnotil politológ Jozef Lenč.

Podľa Lenča bolo Matovičových desať bodov potupou pre SaS. Z hľadiska vyjadrenia predsedu klubu OĽANO bolo zrejmé, že priestor na rokovanie nie je, keďže stanovené podmienky boli pre SaS neakceptovateľné. To, že Matovič mal vopred premyslený plán, podporilo aj rokovanie klubu OĽANO mimo Bratislavy, ktoré bolo podľa Lenča umýselné. "Preto aj zvolal stretnutie do Liptovského Jána, v rámci ktorého zobral potenciálnu delegáciu, ktorá by mohla rokovať so SaS mimo Bratislavu, takže bolo zrejmé, že cez víkend nedôjde k žiadnym rokovaniam."

Matovič vyhral vo svojom svete

Podľa Lenča je ťažko povedať, či vyhralo SaS alebo Igor Matovič, no podľa jeho slov líder klubu OĽANO dosiahol to, o čo sa vo svojom presvedčení usiloval. 

Po dnešnom podaní demisií ministrov SaS sa koalícia podľa Lenča ocitne v bizarnej situácii, ktorých doteraz nebolo málo, keďže vo vláde ostanú ľudia, ktorí v nej byť nechcú „Oddnes s veľkou pravdepodobnosťou budeme mať v kreslách ministrov, resp. ľudí, ktorí, nie sú súčasťou vlády alebo nechcú byť súčasťou vlády, ale budú tam musieť zotrvať minimálne, ako bolo predtým prezentované, do štvrtka, ktorý stanovila pani prezidentka ako jeden z dátumov, kedy prijme demisie týchto ministrov. Avšak ak nebudú náhradníci, môžu byť ministrami až do momentu, kedy nebudú vymenovaní ich náhradníci," okomentoval Lenč. 

Bizarnosť našej politiky nemá hraníc

Podľa Lenča je možné, že v prípade neskoršieho odstúpenia Matoviča prezidentka opätovne vymenuje dnes odstupujúcich ministrov, keďže väčšina z nich sa vyjadrila, že by sa na svoje pozície v prípade odstúpenia ministra financií rada vrátila. „Myslím si, že takéto rozhodnutie by bolo veľmi nerozumné, nielen pre samotnú SaS, ale aj smerom k vnímaniu demokracie.“ Podľa Lenča je to totiž v istom zmysle smiešne a zároveň to neprinesie žiadne výsledky, pretože vládna koalícia by čelila rovnakým krízam s rovnakými aktérmi, a to by náladu v spoločnosti neupokojilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok