Prípravy na zimu bez ruského plynu

TA3
5.8.2022 13:00

Najsilnejšia európska ekonomika drasticky šetrí. V Berlíne sa zhaslo osvetlenie prezidentského paláca Bellevue, mestá vypínajú teplú vodu na verejných plavárňach, Nemci dostali od oficiálnych miest pokyn skrátiť sprchovanie na päť minút. O tom, ako hospodárska situácia ovplyvní nemeckú politickú scénu a aký dopad toto všetko bude mať na Európsku úniu a osobitne na slovenskú ekonomiku sme sa rozprávali s bývalým diplomatom a komentátorom Petrom Weissom.

Vláda Olafa Scholza zareagovala na znížené dodávky plynu z Ruska pomaly a neskoro. Nemecké mestá teraz v snahe vyhnúť sa katastrofe šetria, kde sa len dá a pripravujú vyhrievané priestory, v ktorých sa v zime budú môcť ľudia zohriať.

Nemecku, ktoré sa rozhodlo zatvoriť svoje jadrové elektrárne, nebude chýbať iba ruský plyn. Nemôže sa spoľahnúť ani na zvýšenie dodávok elektriny z Francúzska. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck hovorí o tom, že krajina čelí enormným výzvam, ako túto situáciu zvládnuť a pripravuje obyvateľov krajiny na fakt, že zvýšené náklady sa presunú z firiem na spotrebiteľa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok