Tak takto?!: Nemecko šetrí, vypína elektrinu, teplú vodu a pripravuje sa na zimu bez plynu

TA3
5.8.2022 09:37

Najsilnejšia európska ekonomika drasticky šetrí. V Berlíne sa zhaslo osvetlenie prezidentského paláca Bellevue, mestá vypínajú teplú vodu na verejných plavárňach, Nemci dostali od oficiálnych miest pokyn skrátiť sprchovanie na päť minút.

Slovakia Energy sa dištancuje od vyjadrení ministra Sulíka:  K odchodu zo Slovenska sme sa postavili čelom
TASR/AP

Vláda Olafa Scholza zareagovala na znížené dodávky plynu z Ruska pomaly a neskoro. Nemecké mestá teraz v snahe vyhnúť sa katastrofe šetria, kde sa len dá a pripravujú vyhrievané priestory, v ktorých sa v zime budú môcť ľudia zohriať.

Nemecku, ktoré sa rozhodlo zatvoriť svoje jadrové elektrárne, nebude chýbať iba ruský plyn. Nemôže sa spoľahnúť ani na zvýšenie dodávok elektriny z Francúzska. Nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck hovorí o tom, že krajina čelí enormným výzvam, ako túto situáciu zvládnuť a pripravuje obyvateľov krajiny na fakt, že zvýšené náklady sa presunú z firiem na spotrebiteľa.

O tom, ako hospodárska situácia ovplyvní nemeckú politickú scénu a aký dopad toto všetko bude mať na Európsku úniu a osobitne na slovenskú ekonomiku sa bude v dnešnej relácii Tak takto?! rozprávať Anka Žitná s bývalým diplomatom a komentátorom Petrom Weissom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok