Protiruské sankcie proti Slovákom

TA3
3.8.2022 12:57

Zablokovaný nehnuteľný majetok, peniaze na účtoch a platobné karty, zabavené obchodné podiely, autá, lode, lietadlá, ale aj umelecké diela, zbrane či zvieratá. Takto vyzerá v praxi uplatnenie protiruských sankcií voči jednotlivcovi či firme. Minulý týždeň sa na sankčnom zozname Európskej únie ocitol prvý Slovák, ktorého vinia z napojenia na ruského prezidenta Vladimíra Putina. V poriadku nie je to, že založil európsku pobočku ruského motorkárskeho gangu Noční vlci a v jeho objekte sa mali členovia gangu cvičiť na boj proti Ukrajine. Ako vzniká sankčný zoznam, za akých okolností je možné uvaliť sankcie na občana Európskej únie, čím musia byť podložené obvinenia vedúce k uplatneniu sankcií a ako sa voči ich uvaleniu dá brániť? Odpovedal advokát Michal Mandzák.

Na sankčnom zozname Európskej únie je prvý Slovák, ktorého vinia z napojenia na ruského prezidenta.  

"Musím sa priznať, že ma to veľmi zarazilo. Vzhľadom na to, že ide o prvú osobu neruského pôvodu," uviedol Mandzák. Je potrebné si takisto uvedomiť, že tento proces prebieha na návrh diplomatického zboru Európskej únie. Záverečne o tom rozhoduje Rada Európskej únie. Orgán, ktorý je zodpovedný za túto sankciu. 

"Pokiaľ sankcie ekonomického charakteru majú mať význam, tak musia prebiehať v dôvernom, alebo utajenom režime," dodal advokát Michal Mandzák. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok